fbpx
Artikkelit

Ahokas: Brighton-valmentaja Roberto De Zerbin kirjavat puolet – Äärirohkeaa pallonhallintaa, intohimoista omistautumista kentän laidalla ja vaikuttamista koko seuran mitalla

Joni Ahokas selvittää kuka on Roberto De Zerbi.

Oppeja Pep Guardiolalta, rohkea pallonhallinnalla dominoiva pelitapa ja ihmiskeskeinen lähestyminen valmentamiseen. Brightonin managerin pestin vastaanottanut Roberto De Zerbi tuo mukanaan uuden värikkään persoonan Valioliigaan.

43-vuotias valmentajalahjakkuus De Zerbi oli ollut vapailla markkinoilla alkuvuodesta lähtien. Italialainen joutui eroamaan edellisestä pestistään ukrainalaisseura Shakhtar Donetskissa, kun Venäjä aloitti helmikuun lopussa hyökkäyssodan Ukrainassa.

Brighton tarttui mahdollisuuteen Graham Potterin karattua valmennustiimeineen Chelseaan erotetun Thomas Tuchelin paikalle.

De Zerbin vauhdikkaasta jalkapallosta saatiin esimakua jo valioliigadebyytissä, kun Brighton ensin kahden maalin johdon menettyään venyi Anfieldillä Liverpoolin vieraana vastoin odotuksia 3-3-tasatulokseen.

Tässä artikkelissa tutustumme Brightonin intohimoiseen uuteen käskyttäjään.

https://twitter.com/SkySportsPL/status/1575915886007009304?s=20&t=MjBVpEgiFRwwAW0Uj66YwQ

Yhteyksiä Pep Guardiolaan

De Zerbi käynnisteli valmennusuraansa 2010-luvun alussa opiskelemalla Pep Guardiolan Barcelonan ja Bayern Münchenin harjoituksia. Manchester Cityn mestarivalmentajalla on paljon yhtäläisyyksiä uuden Brighton-luotsin kanssa.

Guardiola pelasi 2000-luvun alussa De Zerbin kotikaupungin seurassa Bresciassa. Kaksikko tapasi ensimmäisen kerran toisensa jo vuonna 2013, kun De Zerbi valmensi Italian alasarjaseura Darfo Boariota Serie D:ssä.

Guardiola onkin toiminut hänelle pitkäaikaisena mentorina, jolta on voinut imeä tyylillisiä vaikutteita oman pelitapansa kehittämiseen. Katalooni tarjosi myös neuvojaan De Zerbille, kun hän otti työn Brightonissa vastaan.

Myös Guardiolan apuvalmentaja Enzo Maresca on De Zerbin lapsuuden ystävä. Miehet ovat tunteneet toisensa 13-vuotiaista asti pelatessaan AC Milanin nuorisojoukkueessa.

– Hän ilmoitti, että jos tarvitsen neuvoja, hän on mielellään valmis auttamaan, De Zerbi paljasti tuolloin medialle.

De Zerbin filosofiassa huokuvat vaikutteet Guardiolalta. Italialaisella on vahva halu pitää pallonhallinta omalla joukkueellaan ja kontrolloida pelejä pillinsä mukaan.

Esimerkiksi Serie A:n kaudella 2019-20 Sassuolon pallonhallintaprosentti 59,5 oli heti Antonio Conten Internazionalen jälkeen sarjan toiseksi korkein.

De Zerbin tavoitteena on myös saada Brighton pelaamaan vielä rohkeampaa jalkapalloa kuin Potterin aikana.

–  Minä haluan paljon enemmän hallita peliä. Tämä joukkue voisi hallita pelin rytmiä paljon enemmän. Heillä on oikeat kyvyt pelata haluamaani rohkeaa jalkapalloa, italialaisvalmentaja julisti syyskuussa julkistustilaisuudessaan.

”Italian Brightonissa” eurosijojen tuntumassa

De Zerbin läpimurrossa Sassuolossa Italian valmentajakärkeen on samankaltaisuutta Potterin matkassa Brightonin kanssa. Lupaava valmentaja johdatti kolmen vuoden aikana Serie A:n keskikastin seuran kahdesti 10 parhaan joukkoon.

De Zerbi siirtyi vuonna 2018 seuran peräsimeen tehtyään vaikutuksen sarjasta pudonneen Benedetton ruorissa.

Kaudella 2020-21 Sassuolo sijoittui kahdeksanneksi ja karsiutui Konferenssiliigaan oikeuttavalta seitsemänneltä sijalta vain AS Romaa heikommalla maalierolla.

Edellisellä kaudella De Zerbin hyökkäysvoittoinen jalkapallo puolestaan tuotti 68 tehtyä maalia, mikä oli suurin määrä seuran historiassa vuoden 2013 Serie A nousun jälkeen.

Kesällä 2021 De Zerbin Sassuolon pelaajista Manuel Locatelli, Domenico Berardi ja Giancomo Raspadori olivat jokainen mukana Italian EM-kultaa voittaneessa ryhmässä.

Potterin Brighton puolestaan saavutti viime kaudella seurahistorian korkeimman yhdeksännen sijan jääden viisi pistettä europaikasta Konferenssliigassa.

De Zerbi suosi viimeisellä kaudellaan Sassuolossa 38 Serie A -ottelusta, 32:ssa 4-2-3-1-muodostelmaa. Shakhtarissa samalla muodostelmalla jatkaneella Italialaisella on vahva näkemys siitä, kuinka hän haluaa joukkueidensa pelaavan.

https://twitter.com/EricLaurie/status/1420844108965425157?s=20&t=F1GMyz2BQNlseWDaBgnqXg

De Zerbin pelitavassa nopeajalkaiset laiturit nousevat kutospaikan keskikenttiä korkeammalle tukemaan hyökkäysvoittoista peliä.  Keskitysten ja pitkien pallojen sijaan peliä rakennetaan lyhyillä syötöillä maita pitkin peliä avaavien topparien ja keskikentän pelintekijöiden kautta.

Ensimmäinen pelinavaaja on maalivahti, jolta vaaditaan taitoja pelata jalan kanssa.

Pallohallintaan nojaava pelinhallinta oli korkeimmillaan Sassuolossa juurikin kaudella 2020-21. De Zerbin miehistö suoritti tuolloin eniten syöttöjä kokonaisuudessaan koko Serie A:ssa (19 549) sarjan toiseksi parhaalla 87,8 prosentin syöttötarkkuudella.

Palloralli tuotti myös tulosta maalipaikoille, sillä viimeiselle kolmannekselle edenneiden syöttöjen määrä (5560) oli Juventuksen jälkeen Serie A:n toiseksi suurin tuolla kaudella.

Brightonin ryhmästä vahvoilla teknisillä taidoilla varustelut pelaajat. Leandro Trossard, Pascal Gross ja Alexis MacAllister ovat jo valmiksi De Zerbin muottiin sopivia.

– Täällä on paljon pelaajia, joiden henkiset ominaisuudet ovat sitä mitä minä haluan. Heillä on intohimo pelata minun jalkapalloani ja olla rohkeita, De Zerbi arvioi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan.

De Zerbin joukkueet pyrkivät myös houkuttelemaan vastustajansa prässäämään korkealta kenttää, jotta prässin murtaminen onnistuisi helpommin.

De Zerbin filosofian ydin on, että palloa ei saa missään tapauksessa menettää. Hän etsii jatkuvasti joukkueistaan kehityskohteita ja pitää huolen energiatasoista joiden on pysyttävä läpi 90 minuutin korkealla.

– Yksilötaidot ja teknisyys kiinnostavat minua. Ilman niitä et pysty pitämään palloa omalla alueellasi, De Zerbi on kuvaillut medialle.

Ihmisläheinen valmennustapa vaikuttaa

Vahvan peli-identiteetin lisäksi De Zerbillä on ollut tapana rakentaa vahvoja vuorovaikutussuhteita joukkueidensa pelaajien kanssa pyrkien pääsemään samalle aaltopituudelle heidän kanssaan.

De Zerbi osallistuu konkreettisesti itse harjoitteluun pelaajien mukana ja järjestää säännöllisiä tapaamisia heidän kanssaan käydäkseen läpi asioita ja kehityskohteita.

Ennen lauantain Liverpool-ottelua De Zerbi seisoi Athleticin kirjeenvaihtaja Andy Naylorin mukaan tarkkailemassa henkilökohtaisesti pelaajien lämmittelyharjoituksia. Verrattuna vastaavat asiat muun valmennustiimin hoidettavaksi jättäneeseen Potteriin, italialaisen lähestymistapa on ihmisläheisempi ja kädestä pitävä.

https://twitter.com/maspossession/status/1575036132865486849?s=20&t=ntPqNbepZHXaKKBeoqog4w

Omien sanojensa mukaan ennakkoon jokaisen Potterin Brightonin pelaajan läpi opiskellut De Zerbi on tehnyt jo lyhyessä ajassa vaikutuksen joukkueen sisällä. Maajoukkuetauolla hän lähetti Lokkien tähtipelaajalle Leandro Trossardille viestiä, että Belgian maajoukkuemiehen tulisi nostaa maalimääriään.

Trossard vastasi huutoon lauantaina Anfieldillä tekemällä De Zerbin valmennusdebyytissä hattutempun Liverpoolin verkkoon.

– En tiedä milloin hän lopetti uransa, mutta se (jalkapallo) virtaa hänen verisuonissaan. Hän rakastaa olla osana joukkuetta, Brighton-laituri Trossard kehui De Zerbistä saamaansa ensi vaikutelmaa Athleticille.

Päästäkseen lähelle pelaajiaan De Zerbi on myös motivoitunut oppimaan Englannin kielen mahdollisimman nopeasti. Hänen tavoitteenaan on pystyä antamaan tammikuuhun mennessä kaikki haastattelunsa englanniksi ilman tulkkiaan Enrico Venturellia.

Tähän pisteeseen päästäkseen De Zerbi on vaatinut päivittäisiä oppitunteja kielenopettajansa kanssa. Seuran kannalta käytäntö saattaisi olla liiankin aikaa vievä.

De Zerbi ei tyydy pelkästään valmentamiseen, vaan hän haluaa vaikuttaa muillakin osa-alueilla. Italialainen osallistuu joukkueissaan siirtoneuvotteluihin, opiskelee hankintakohteitaan ja juttelee henkilökohtaisille heille sopivuudesta projektiinsa.

Kyseessä on työnarkomaani vailla vertaansa, jossa yhdistyvät valmentaja, kykyjenetsijä, agentti ja urheilujohtaja.

Temperamenttinen väriläiskä kentän laidalla

De Zerbin vahva osallistuminen peliin ei jää harjoituksiin. Italialaisluotsi elää kentällä henkeen ja vereen, eikä konflikteilta vastapuolen valmentajien kanssa olla vältytty.

Vähäeleisyydestään tunnettuun Potteriin verrattuna kontrasti on merkittävän suuri.

– Olen aina elänyt jalkapallosta. Elän peleissä kuin kannattajat katsomoissa, De Zerbi on kuvaillut intohimoaan lajia kohtaan.

De Zerbin temperamentti kaikessa omistautuneisuudessaan räiskyy myös toisinaan yli. Hänen valmennushistoriastaan löytyy esimerkkejä vastaavista tapauksista.

Viime vuoden marraskuussa Shakhtarin peräsimessä De Zerbi ajautui ottamaan yhteen Rukh Vynnykyn valmentajan Leonid Kuchukin kanssa. Kamerat taltioivat, kun De Zerbi provosoi Shakhtarin 86. minuutin maalin jälkeen Kuchukia sanomalla italiaksi hänen olevan väärässä ammatissa.

Jo aiemmin varoitettu italialaisvalmentaja sai kommentistaan toisen kortin ja hän poistui vihanpurkauksena pelistä kentän puolelta.

https://twitter.com/tvdellosport/status/1462126493837021187?s=20&t=bxIdiHxB_5uKLugdlg-10A

Lauantaina Anfieldilllä nähtiin De Zerbin positiivisempaa tunnekirjoa, kun hän juoksi villisti kentän laidalla ja tanssi kyyryasennossa riehaantuneena Brightonin 3-3-tasoitusmaalista.

Sekä positiivisia että negatiivisia tunnereaktioita tullaan varmasti näkemään kauden edetessä ja kentän laidalta ei tule väriä puuttumaan.

Aktiivinen pelitapa, vahva osallistuminen joukkueen sisällä ja vahva tunteiden näyttäminen kentällä oat ominaisuuksia, jotka tulevat tekemään De Zerbin matkasta Amex Stadiumilla hyvin mielenkiintoisen.

Lokkien uuden käskyttäjän puntit mitataan välittömästi lokakuussa, kun vastaan asettuu sarjan kärkijoukkueista Antonio Conten Spurs, mentorinsa Guardiolan City ja edeltäjänsä Potterin Chelsea. Kuuden ottelun mittainen haastava ruuhkaputki asettaa italialaisen välittömästi paineen alle testiin.

Ensimmäisen Liverpool-ottelun rohkea lähestymistapa jo osoitti, ettei De Zerbi näitä haasteita kaihda.

Itsevarmuutta kielivät myös ottelun jälkeiset kommentit.

– En tiedä olenko hyvä valmentaja, mutta olen rohkea. En pelkää lisätä yhtä hyökkääjää, vaikka kunnioitan Liverpoolin kaltaista seuraa, De Zerbi kommentoi hullun avauspelin jälkeen.

De Zerbi on itse ilmoittanut ensisijaiseksi tavoitteekseen pitää kiinni Brightonin viime kauden top 10 – sijoituksesta.

Potter jätti jälkeensä perintönä vahvan kilpailukykyisen ryhmän, joka on Valioliigassa neljän parhaan joukossa ottelun kärkikolmikko Arsenalia, Manchester Cityä ja Tottenhamia vähemmän pelanneena.

Ainakin pohjat tarjoavat De Zerbille erittäin suosiolliset lähtökohdat saavuttaa maalinsa ja luoda perustan uudelle aikakaudelle.

Lähteet: Sky Sports, Athletic, The Guardian

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button