fbpx
Artikkelit

Legendat Helsingissä, päivä 2: Manchesterilaiset ällistelivät Suomen saaristoa ja kukistivat Suomen legendat Thornleyn veljesten johdolla

Brittifutis.com Manchester Unitedin legendojen mukana Helsingissä.

PÄIVÄ 2:

Manchester Unitedin legendat ehtivät hätäisesti vetäistä aamupalapekonit ja karjalanpiirakat naamaansa, kun tuli jo lähtö Helsingin Olympiastadionin TAHTO-urheilumuseoon. Suomen urheilumuseossa ylläpidetään tällä viikolla Manchester <3 Suomi näyttelyä, johon on löytänyt tiensä runsaasti esineitä ja pelipaitoja Jere Virtasen yksilökokoelmasta.

Shortseissa aurinkoiseen syyspäivään hyökännyt David May, 52, oli kiinnostunut Olympiastadionin historiasta, Suomen juoksusuuruuksista ja siitä, miten itse stadionille pääsisi sisään. Lopulta UEFA:n tiukat säädökset ottelupäivän tarkistusten aikana vesittivät oldhamilaisen suunnitelmat.

Vuoden 1999 kuuluisa triplamestari ihasteli Töölön urheilukeskuksen näkymiä kallioilta. Bolt Areena näyttäytyi isojen kenttien miehelle pieneltä. May on selvästi ryhmän huumorimiehiä, ja sarkastiset yhden lauseen kuivat heitot tulivat tutuiksi päivän mittaan.

Museossa kiinnostusta herätti Wes Brownin pelipaita Suomi – Englanti ottelusta vuodelta 2000, jolloin Suomi ylsi tasapeliin englantilaisia vastaan.

Myös manchesterilaisartisti Stanley Chown upeat teokset museon seinillä saivat huomiota, kun Bryan Robson löysi itsenä kuvista.

Seuraavaksi Virtanen yllätti britti- ja irlantilaisvieraat purjeveneristeilyllä Suomenlinnaan. Ex-pelaajat nauttivat Helsingin saariston näkemisestä komealta purjeveneeltä. Purjeiden nostattaminen on kilpailuhenkisille futaajille kilpailu.

– On todella hienoa tutustua hienoon maahanne päivän aikana. Olen pelannut Suomea vastaan joskus alle 21-vuotiaiden ottelussa, mutta minulla ei ole edes harmainta aavistusta, missä päin Suomea olimme. Valitettavasti lähes kaikki pelireissut toistivat samaa kaavaa hotellien ja pelikenttien välillä, emmekä ehtineet tutustua vierailemiimme maihin kunnolla, kertoo Lee Roche, 41.

Googlaus paljastaa, että Boltonissa syntynyt Roche pelasi ainoan U-21 ottelunsa Suomea vastaan vuonna 2000 karsinnoissa alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin. Oikea laitapuolustaja pelasi Manchester Unitedin edustusmiehistössä viisi ottelua ja teki hyvän uran sen jälkeen muun muassa Burnleyssä.

Risteily Helsingin saaristossa sujui tyylikkäästi. Bryan Robson innostui muistelemaan Marlo Takamäelle hänen viimeistä risteilyään merellä. Se tapahtui Barbadoksella jättimäisellä risteilylaivalla ja Robbo totesi virnistäen maisemien olleen hyvin erityyliset kuin Suomessa.

Manchester United legendat – Suomen All Stars

Yksi reissun päätapahtumista oli tietenkin legendojen kohtaaminen Bolt Areenalla. Manchester Unitedin legendoilla oli käytössään vain neljä vaihtopelaajaa, kun taas Suomen joukkue otti kaiken irti lentävististä vaihdoista jo ottelun alussa.

ISTV:n studiossa pelin läpikäyntiä johtivat Brittifutiksen kasuaali parivaljakko Pauli Loukola ja Eero Laurila. Lähetykseen saapui haastateltavaksi Suomen joukkueesta 23 A-maaottelun kokemuksella Juha Reini. Oikea puolustaja ylisti erityisesti brittien kentillä kauan kalunnutta Shefki Kuqia, 45.

– Meillä on loistava kärkipari Kuqi ja Kottila. Jos brittejä vastaan pitää pelata pitkää palloa, niin tossahan on loistava kärkipari, Reini avasi ISTV:llä joukkueen suunitelmia.

Ottelussa esille nousi se, miten hyvin joukkueen olivat organisoituneet. Vaikka jalka ei nouse enää kuin aktiivivuosina, niin erityisesti Unitedin legendojen joukkueesta huomasi, että he ovat tottuneet pelaamaan vastaavia näytösotteluita usein. Esimerkiksi vahvassa kunnossa oleva Ben Thornley, 47, pyöritti peliä tyylikkäästi.

Thornleyn entinen joukkuekaveri ja nykyinen Salford Cityn urheilutoimenjohtaja Chris Casper, 47, muisteli, miten Thornley oli heidän juniori-ikäluokkansa paras pelaaja ennen hänen vakavaa loukkaantumista. Kyseissä ryhmässä pelasi siis muun muassa Paul Scholes, Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary ja Phil Neville.

Ottelu ratkesi lopulta yhden kentän nuorimmista, eli nopean Danny Webberin, 40, läpiajoon, josta mittavan uran lukuisissa brittiseuroissa tehnyt manchesterilainen viimeisteli tyylikkäästi. Loppunumerot 2-0 iski Rod Thornley, joka toimi pitkään Manchester Unitedin urheiluterapeuttina.

Kaikkiaan tapahtumassa oli tärkeintä syventää jalkapallokulttuuria ja muistaa Suomen sekä kansainvälisen joukkueen ex-pelaajia. Pelaajien ja kannattajien kohtaaminen on tehty tapahtumissa helpommaksi kuin mitä se usein on jalkapalloilijoiden aktiiviuran aikana.

Manchester Unitedin Suomen kannattajajärjestö MUSCOF oli myös erittäin tyytyväinen tapahtumaan. He tekivät hyvää myyntiä ottelun aikana ja pääsivät tutustumaan esimerkiksi maltalaisen järjestön kannattajiin, joita paikan päälle oli saapunut peräti 16 henkilöä.

Artikkeli päivittyy. Kolmantena päivänä legendat suuntavaat Hirsalaan golf-turnaukseen. Päivän kruunaa illan gaala-illallinen!

PÄIVÄ 1:

– Manchester Unitedin oman museon jälkeen tämä on mittavin näkemäni kokoelma, sanoo Manchester Unitedin legenda Bryan Robson, 65, Helsinki Red Roomin avautuessa virallisesti.

Legends Weekendin avajaisilta Red Roomilla käynnistyi riehakkaasti. Helsinkiin pakkautui noin 90 vierasta ja Manchester Unitedin ex-pelaajat tutustuivat Jere Virtasen yksityismuseoon.

Brittifutis.com seuraa pelaajien matkassa viikonlopun aikana, joka on täynnä ohjelmaa.

Ensimmäinen ilta oli intiimi tapahtuma, jossa Red Roomille saapuneet suomalaiset ja kansainväliset vieraat pääsivät jututtamaan Manchester Unitedin legendoja. Varsinkin Maltasta saapuneet 16 maailman vanhimman kansainvälisen kannattajayhdistyksen jäsentä pitivät tunnelmasta huolta.

Ensimmäistä kertaa museon nähneet pelaajat olivat aidosti äimistyneitä kokoelman laajuudesta. Näyttely oli laitettu viimeiseen silaukseensa loppumetreillä Jeren ja hänen läheisen tiiminsä kanssa.

Manchester Unitedissa 450 ottelua pelannut Bryan Robson toimii Legends joukkueen managerina ja oli selvästi suosituin haastatteluiden antaja ensimmäisenä iltana. Robson uskaltautui maltalaisten keskuudessa myöntämään, että Suomen museo ohittaa vertailussa jopa maltalaisten vastaavan. Se on siis kaiken kokeneen ”Robbon” mielestä maailman upein Englannin ulkopuolella oleva Manchester Unitedin museo.

Manchester Unitedin kulttuuria ja historiaa kunnioittava tapahtuma on kannattajille henkilökohtainen ja ainutlaatuinen mahdollisuus päästä keskustelemaan vanhojen pelaajien seurassa. Jo ensimmäinen ilta todisti, että viikonloppu on ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla, mitä pelaajat aidosti ajattelevat tapahtumasta.

He ovat vapautuneita kertomaan tarinoita uristaan ja kertomuksia, jotka jäävät usein vain sisäpiiriin tietoon. Paljon kokemuksia ja tarinoita on raportoitava. Juttu päivittyy. Pysy kuulolla.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Back to top button