fbpx
Artikkelit

Legendat Helsingissä, päivä 3: Loppuhuipennus gaalaillallisella – Bryan Robson tuntemattomana Mannerheimintiellä

Brittifutis.com Manchester Unitedin legendojen mukana Helsingissä.

PÄIVÄ 3:

Legends Weekendin pääpäivä valkeni puolella joukkueesta jo kello 7, kun bussi suuntasi kohti Hirsalan golfkenttää. Brittifutis.com jäi nauttimaaan Helsingin U14 hotellille aamupalaa, kun seurueen parhaat golffarit (lue vanhimmat pelaajat) suuntasivat Hirsalan kuvankauniisiin maisemiin.

Golf-turnauksessa kannattajat pääsivät pelaamaan Unitedin legendojen kanssa Texas Scramble pelimuodossa, jossa kilpailu pysyy tiukkana. Turnaus oli vahvasti sponsoreiden järjestämä ja yksi esimerkki siitä, miten tämänkaltainen viikonloppu on mahdollista järjestää Suomessa.

Viikonloppu huipentui gaalaillalliseen The Bank ravintolassa. Illallinen jäljenteli vastaavia legendojen tapahtumia, joita on järjestetty muun muassa Manchesterissa. Arvokkaaseen tilaisuuteen saapui paikalle noin 130 Manchester Unitedin suomalaisia, maltalaisia, brittejä, skotlantilaisia, irlantilaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia kannattajia, sekä VIP-vieraita, toimittajia sekä tietysti viikonlopun keskiössä olleet 15 entistä Manchester Unitedin pelaajaa.

Tilaisuudessa tarjoiltiin kolmen ruokalajin illallinen, juomia ja arvontoja, mutta keskiössä gaalassa oli kannattajakulttuurin keskiöön pääseminen ja entisten pelaajien tarinoiden sisälle pääseminen.

Manchester Unitedin seuran historoitsija Jason Leech osaa todella hommansa, minkä hän todisti haastatellessaan Bryan Robsonia, David Mayta, Danny Simpsonia ja Ben Thornleyta lavalla illallisyleisön edessä. Leech tuntee pelaajat hyvin ja hän onnistui luomaan tunnelman, jossa pelaajat kertovat avoimesti ja syvällisesti tarinoita uriltaan sekä kuluneesta viikonlopusta.

– Olen ollut Australiassa, olen ollut Aasiassa ja olen ollut Maltalla. Siellä (Maltalla) on uskomattoman intohimoisia kannattajia. Mutta mitä tulee museoihin, tämä on Manchester Unitedin oman museon jälkeen vaikuttavin näkemäni, Bryan Robson ylisti Jere Virtasen Red Roomia.

– Päättäväisyys ja rakkaus Manchester Unitedia kohtaan ympäri maailmaa on uskomatonta, Robson sanoi Helsingistä.

https://twitter.com/PauliLoukola/status/1573746824459984901?s=20&t=n6zuRfaTzs6dDBylRF7uWA

Danny Simpson, Valioliiga-mestari Leicester Cityn riveissä kertoi tarinansa Manchester Unitedissa ja siitä ylpeydestä, että hän saa edustaa kasvattiseuraansa maailmalla uransa päätyttyä.

– Manchester Unitedista lähteminen oli minulle vaikein juttu. Olin seurassa 12-vuotiaasta. Kuvittelin, että näin tulee aina olemaan. Olen Salfordin (paikallinen) poika. Lähteminen olit todella vaikeaa, enkä uskonut voittavani mitään, saati sitten Valioliigan.

Simpson edusti tyypillistä tarinaa viikonlopun pelaajista siinä, että hän oli paikallinen seuran oma kasvatti, joka murtautui edustusjoukkueeseen aikana, jolloin Manchester United oli ehdottomasti yksi maailman parhaista seuroista. Simpsonilla monien muiden tapaan ei riittänyt pelaamaan koko uraa Manchester Unitedissa, mutta hän puhuu äärettömän vaativan ja kasvattavan kulttuurin tärkeästä merkityksestä hänen kasvatukselleen.

Kysy & vastaa session jälkeen tunnelma vapautui entisestään viinipullojen tyhjetessä. Kannattajat pääsivät kalastamaan nimikirjoituksia, ottamaan yhteiskuvia ja mikä tärkeintä keskustelemaan vapaasti ex-pelaajien kanssa. Tämä oli suurelle osalle kannattajista ehdottomasti illan hienointa antia.

Pelaajat edustavat yhä ylpeydellä seuraansa, mutta heidän ei tarvitse pelätä tarinoilla olevan vaikutusta heidän peliuriensa jatkoille. Siitä syystä kannattajat saavat kuulla tarinoita, jotka pureutuvat pintaa syvemmälle.

Manchester Unitedin kulttuurin vaaliminen tuntui olevan kaikille pelaajille aidosti sydämen asia. Lopuksi lavalla keskusteltiin Manchester Unitedin nykytilasta. Seuran omalla kanavalla MUTV:llä analyytikkona työskentelevä Ben Thornley halusi painottaa, että Erik Ten Hag ja useat hänen tuomansa pelaajat osoittavat asenteeltaan pelaajatyyppejä, joita on nähty seuran rikkaan historian saatossa.

Varsinkin Lisandro Martinez ja Tyrell Malacia saivat paljon kehuja osakseen.

– 12 miljoonaa puntaa siirtosummana on v**un ryöstö nykypäivänä, Simpson yltyi sanomaan Malaciasta.

Ilta jatkui vielä Helsingin keskustaan ja Apollo-ravintolaan. Jopa 65-vuotias Bryan Robson nautti myöhäisestä illasta. Varsinkin kansainvälisesti tunnettua legendaa riemastutti se, että hän sai olla ravintolassa verrattain rauhassa. Mannerheimintiellä kävellessään Robson sanoi, miten mahtavaa oli, että hän sai kävellä kadulla ilman häirintää tai jatkuvia fanikuvien ottamista.

Legendaviikonloppu tuli kunnialla päätökseen ja vielä aamupalalla ex Manchester Unitedin tähdet ylistivät upeaa viikonloppua ja uusia tuttavuuksia joita he tekivät Suomessa.

PÄIVÄ 2:

Manchester Unitedin legendat ehtivät hätäisesti vetäistä aamupalapekonit ja karjalanpiirakat naamaansa, kun tuli jo lähtö Helsingin Olympiastadionin TAHTO-urheilumuseoon. Suomen urheilumuseossa ylläpidetään tällä viikolla Manchester <3 Suomi näyttelyä, johon on löytänyt tiensä runsaasti esineitä ja pelipaitoja Jere Virtasen yksilökokoelmasta.

Shortseissa aurinkoiseen syyspäivään hyökännyt David May, 52, oli kiinnostunut Olympiastadionin historiasta, Suomen juoksusuuruuksista ja siitä, miten itse stadionille pääsisi sisään. Lopulta UEFA:n tiukat säädökset ottelupäivän tarkistusten aikana vesittivät oldhamilaisen suunnitelmat.

Vuoden 1999 kuuluisa triplamestari ihasteli Töölön urheilukeskuksen näkymiä kallioilta. Bolt Areena näyttäytyi isojen kenttien miehelle pieneltä. May on selvästi ryhmän huumorimiehiä, ja sarkastiset yhden lauseen kuivat heitot tulivat tutuiksi päivän mittaan.

Museossa kiinnostusta herätti Wes Brownin pelipaita Suomi – Englanti ottelusta vuodelta 2000, jolloin Suomi ylsi tasapeliin englantilaisia vastaan.

Myös manchesterilaisartisti Stanley Chown upeat teokset museon seinillä saivat huomiota, kun Bryan Robson löysi itsenä kuvista.

Seuraavaksi Virtanen yllätti britti- ja irlantilaisvieraat purjeveneristeilyllä Suomenlinnaan. Ex-pelaajat nauttivat Helsingin saariston näkemisestä komealta purjeveneeltä. Purjeiden nostattaminen on kilpailuhenkisille futaajille kilpailu.

– On todella hienoa tutustua hienoon maahanne päivän aikana. Olen pelannut Suomea vastaan joskus alle 21-vuotiaiden ottelussa, mutta minulla ei ole edes harmainta aavistusta, missä päin Suomea olimme. Valitettavasti lähes kaikki pelireissut toistivat samaa kaavaa hotellien ja pelikenttien välillä, emmekä ehtineet tutustua vierailemiimme maihin kunnolla, kertoo Lee Roche, 41.

Googlaus paljastaa, että Boltonissa syntynyt Roche pelasi ainoan U-21 ottelunsa Suomea vastaan vuonna 2000 karsinnoissa alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin. Oikea laitapuolustaja pelasi Manchester Unitedin edustusmiehistössä viisi ottelua ja teki hyvän uran sen jälkeen muun muassa Burnleyssä.

Risteily Helsingin saaristossa sujui tyylikkäästi. Bryan Robson innostui muistelemaan Marlo Takamäelle hänen viimeistä risteilyään merellä. Se tapahtui Barbadoksella jättimäisellä risteilylaivalla ja Robbo totesi virnistäen maisemien olleen hyvin erityyliset kuin Suomessa.

Manchester United legendat – Suomen All Stars

Yksi reissun päätapahtumista oli tietenkin legendojen kohtaaminen Bolt Areenalla. Manchester Unitedin legendoilla oli käytössään vain neljä vaihtopelaajaa, kun taas Suomen joukkue otti kaiken irti lentävististä vaihdoista jo ottelun alussa.

ISTV:n studiossa pelin läpikäyntiä johtivat Brittifutiksen kasuaali parivaljakko Pauli Loukola ja Eero Laurila. Lähetykseen saapui haastateltavaksi Suomen joukkueesta 23 A-maaottelun kokemuksella Juha Reini. Oikea puolustaja ylisti erityisesti brittien kentillä kauan kalunnutta Shefki Kuqia, 45.

– Meillä on loistava kärkipari Kuqi ja Kottila. Jos brittejä vastaan pitää pelata pitkää palloa, niin tossahan on loistava kärkipari, Reini avasi ISTV:llä joukkueen suunitelmia.

Ottelussa esille nousi se, miten hyvin joukkueen olivat organisoituneet. Vaikka jalka ei nouse enää kuin aktiivivuosina, niin erityisesti Unitedin legendojen joukkueesta huomasi, että he ovat tottuneet pelaamaan vastaavia näytösotteluita usein. Esimerkiksi vahvassa kunnossa oleva Ben Thornley, 47, pyöritti peliä tyylikkäästi.

Thornleyn entinen joukkuekaveri ja nykyinen Salford Cityn urheilutoimenjohtaja Chris Casper, 47, muisteli, miten Thornley oli heidän juniori-ikäluokkansa paras pelaaja ennen hänen vakavaa loukkaantumista. Kyseissä ryhmässä pelasi siis muun muassa Paul Scholes, Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary ja Phil Neville.

Ottelu ratkesi lopulta yhden kentän nuorimmista, eli nopean Danny Webberin, 40, läpiajoon, josta mittavan uran lukuisissa brittiseuroissa tehnyt manchesterilainen viimeisteli tyylikkäästi. Loppunumerot 2-0 iski Rod Thornley, joka toimi pitkään Manchester Unitedin urheiluterapeuttina.

Kaikkiaan tapahtumassa oli tärkeintä syventää jalkapallokulttuuria ja muistaa Suomen sekä kansainvälisen joukkueen ex-pelaajia. Pelaajien ja kannattajien kohtaaminen on tehty tapahtumissa helpommaksi kuin mitä se usein on jalkapalloilijoiden aktiiviuran aikana.

Manchester Unitedin Suomen kannattajajärjestö MUSCOF oli myös erittäin tyytyväinen tapahtumaan. He tekivät hyvää myyntiä ottelun aikana ja pääsivät tutustumaan esimerkiksi maltalaisen järjestön kannattajiin, joita paikan päälle oli saapunut peräti 16 henkilöä.

Artikkeli päivittyy. Kolmantena päivänä legendat suuntavaat Hirsalaan golf-turnaukseen. Päivän kruunaa illan gaala-illallinen!

PÄIVÄ 1:

– Manchester Unitedin oman museon jälkeen tämä on mittavin näkemäni kokoelma, sanoo Manchester Unitedin legenda Bryan Robson, 65, Helsinki Red Roomin avautuessa virallisesti.

Legends Weekendin avajaisilta Red Roomilla käynnistyi riehakkaasti. Helsinkiin pakkautui noin 90 vierasta ja Manchester Unitedin ex-pelaajat tutustuivat Jere Virtasen yksityismuseoon.

Brittifutis.com seuraa pelaajien matkassa viikonlopun aikana, joka on täynnä ohjelmaa.

Ensimmäinen ilta oli intiimi tapahtuma, jossa Red Roomille saapuneet suomalaiset ja kansainväliset vieraat pääsivät jututtamaan Manchester Unitedin legendoja. Varsinkin Maltasta saapuneet 16 maailman vanhimman kansainvälisen kannattajayhdistyksen jäsentä pitivät tunnelmasta huolta.

Ensimmäistä kertaa museon nähneet pelaajat olivat aidosti äimistyneitä kokoelman laajuudesta. Näyttely oli laitettu viimeiseen silaukseensa loppumetreillä Jeren ja hänen läheisen tiiminsä kanssa.

Manchester Unitedissa 450 ottelua pelannut Bryan Robson toimii Legends joukkueen managerina ja oli selvästi suosituin haastatteluiden antaja ensimmäisenä iltana. Robson uskaltautui maltalaisten keskuudessa myöntämään, että Suomen museo ohittaa vertailussa jopa maltalaisten vastaavan. Se on siis kaiken kokeneen ”Robbon” mielestä maailman upein Englannin ulkopuolella oleva Manchester Unitedin museo.

Manchester Unitedin kulttuuria ja historiaa kunnioittava tapahtuma on kannattajille henkilökohtainen ja ainutlaatuinen mahdollisuus päästä keskustelemaan vanhojen pelaajien seurassa. Jo ensimmäinen ilta todisti, että viikonloppu on ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla, mitä pelaajat aidosti ajattelevat tapahtumasta.

He ovat vapautuneita kertomaan tarinoita uristaan ja kertomuksia, jotka jäävät usein vain sisäpiiriin tietoon. Paljon kokemuksia ja tarinoita on raportoitava. Juttu päivittyy. Pysy kuulolla.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button