fbpx
Artikkelit

Seppinen: Fulhamilla on vihdoin pelillinen pohja säilyä Valioliigassa, jos seurajohto ei nuku onnensa ohi ja kuuntelee Marco Silvaa

Marco Silva on tehnyt erinomaista työtä Craven Cottagella. Se voi riittää sarjapaikan säilyttämiseen ohuellakin pelaajamateriaalilla, kirjoittaa Lari Seppinen.

Viikkokierroksen pelillisesti mielenkiintoisin kohtaaminen käytiin tiistaina Craven Cottagella, kun Fulham sai vieraakseen Brighton & Hove Albionin.

Fulham voitti erinomaisesti kautensa aloittaneen brightonilaisvieraan lukemin 2–1.

Brighton oli pelissä pallollisesti niskan päällä, loi hieman enemmän maaliodottamaa ja laukauksia maalia kohti, mutta Fulham taisteli tiukasti, seurasi omaa ottelusuunnitelmaansa tunnollisesti ja ansaitsi voittonsa.

Voitto oli jatkumoa Fulhamin mainiolle alkukaudelle, jossa ei ole liialti sattumaa. Sarjanousija on erinomaisesti valmennettu joukkue, jolla on vihdoin kolmannella yrittämällään viiden vuoden sisään mahdollisuus säilyä Valioliigassa.

Marco Silvan taidonnäyte

Fulhamin päävalmentaja Marco Silva on tehnyt erinomaista työtä nykypestissään. Viime kausi päättyi dominoivalla tavalla Championshipin mestaruuteen ja suoraan sarjanousuun.

Fulham hallitsi Championshipissa palloa keskimäärin lähes 61-prosenttisesti ottelua kohti. Enemmän palloa piti vain peli-identiteetistään tunnettu Swansea City.

Valioliigassa realiteetit ovat iskeneet rajusti silmille. Silva, joka on Valioliigassa aiemmin valmentanut Hull Cityä, Watfordia ja Evertonia, on sopeutunut. Fulham on pitänyt palloa viidellä ensimmäisellä kierroksella 36,7 prosenttia ottelua kohti.

Vain surkea sarjajumbo Bournemouth on viihtynyt vähemmän pallon kanssa.

Ratkaisu kuvaa osaltaan kaiken aikaa räjähdysmäisesti kasvavaa kuilua Valioliigan ja Championshipin välillä. Fulhamin kaltainen nippu, joka voi dominoida pelejä kierroksesta toiseen Championshipissa, on ohutta kauraa Valioliigassa.

Silva ei ole haihatellut, mutta hän ei ole myöskään tehnyt täyskäännöstä tai vetäytynyt epätoivon bussiin. Pelaajat ovat malttaneet liikkua uutterasti pallottomana, ajoittaa prässinsä oikea-aikaisesti ja iskeä maata pitkin nopeilla vastaiskuilla.

Avauskierroksen kotitasapeli Liverpoolia vastaan oli taidonnäyte erinomaisesta intensiteetistä ja viisaasta prässipelistä, jolla Fulham laittoi huippupelaajamateriaalin tiukkaan paikkaan.

Hyökkäyspäässä hurjavireisen Aleksandar Mitrovicin, keskikentän Joao Palhinhan ja Andreas Pereiran sekä uutterien laitahyökkääjien Bobby Decordova-Reidin ja Neeskens Kebanon vikkelät sommitelmat ovat olleet yhteispelin ilmentymiä.

Decordova-Reidin ja Kebanon kaltaiset pelaajat esiintyvät juuri nyt aivan taitojensa ylärajoilla. Silvan valmennus on kehittänyt heitä pelaajina huimasti eteenpäin.

Mitrovicin kaltainen isokokoinen, fyysinen ja myös jalalla taitava kärki mahdollistaa myös variaatiot maalipaikkoihin murtautumisessa. Serbikolossi on tehnyt viidestä maalistaan kolme oikealla jalallaan ja kaksi päällään.

Mitrovic onkin vahva ase myös erikoistilanteissa, joista Fulham on tehnyt kaksi maalia.

https://twitter.com/FulhamFC/status/1565016312866291712?s=20&t=PiEkkjDHzeReTMz0yOx7Gg

Ohuella langalla

Silva on valmentanut pelaajiensa lisäksi Fulhamin seurajohtoa. Portugalilaisvalmentaja on kertonut julkisuudessa pettymyksestään toimintaan kesän siirtomarkkinoilla ja vaatinut johtoportaalta ripeämpiä liikkeitä.

Vaatimukset ovat perusteltuja. Kun Fulham kohtasi Brightonin, vaihtopenkiltä puolet paikoista vei nuoret Tyrese Francois, Luke Harris, Jay Stansfield ja suomalaishyökkääjä Terry Ablade. Kaikki kunnia esimerkiksi Suomen U21-maajoukkueen hyökkääjälle Abladelle, mutta hän ei onnistunut viime keväänä kummoisesti edes kahta sarjatasoa alempana lainapestillään AFC Wimbledonissa.

Pelaajatilannetta mutkistaa se, että yksi viime kauden tärkeimmistä pelaajista Harry Wilson on ollut polvivamman takia alkukauden sivussa ja on tiettävästi lokakuun alkuun asti. Myös kesähankinta, ukrainalainen laitahyökkääjä Manor Salomon putosi nopeasti sairastuvalle polvivamman vuoksi.

Fulham-johto on reagoinut päävalmentajansa vaatimuksiin hitaasti. Aiemmin kesällä sisään ovat tulleet keskikentän pohjalle kovan luokan nimenä Portugalin maajoukkuepelaaja Palhinha, ykkösvahdiksi Bernd Leno, kymppipaikalle Pereira, laitahyökkääjäksi Salomon sekä puolustuspäätä leventämään topparit Issa Diop ja Shane Duffy sekä oikea pakki Kevin Mbabu.

Siirtoikkunan viime päivinä Fulham on hankkinut vasemman pakin Layvin Kurzawan kauden lainadiilillä Paris-Saint Germainista ja kokeneen laitahyökkääjän Willian hieman yllättäen Corinthiansista.

Seurajohdon onnistuminen määrittää säilymismahdollisuudet. Onko esimerkiksi Willianin motivaatio ja nykykunto tutkittu tarkkaan? Laitahyökkääjä oli aikanaan Chelseassa yksi sarjan parhaista ohittajista ja uuttera alaspäin, mutta Arsenalissa hän oli laiska, löysästi pelaava ja ylipainoinen pelaaja.

Kumpi versio hänestä nähdään Fulhamissa? Viimeinen näytös Pohjois-Lontoossa ei luvannut hyvää.

Juuri esimerkiksi Willianin onnistuminen olisi tärkeää, kun etenkin hyökkäysosasto on auttamattoman kapea Mitrovicin ja kymppipaikalla operoivan Pereiran takana.

https://twitter.com/FulhamFC/status/1565369138519891973?s=20&t=PiEkkjDHzeReTMz0yOx7Gg

Esimerkiksi toppari Tim Ream, keskikentän pohjan Harrison Reed ja laitahyökkääjä Kebano ovat yrittäneet jo kahdesti aiemmin Fulhamin kanssa Valioliigassa, eikä heidän tasonsa ole riittänyt kummallakaan kerralla.

Silva on saanut heidän heikkouksiaan peitettyä toimivalla kollektiivilla sekä kehittänyt heitä samalla pelaajina eteenpäin, mutta materiaalin rajat tulevat nykyisellään ennemmin tai myöhemmin vastaan.

Silva on luonut pelillisen pohjan, jolla Fulham voisi vihdoin kolmannella yrittämällään säilyä ja vakiinnuttaa paikkansa Valioliigassa. Seurajohdon olisi syytä kuunnella hänen toiveitaan ja tukea päävalmentajan prose

Lari Seppinen

Kolme vuotta Englannissa Sanoman kirjeenvaihtajan hommissa kerrytti paikan päällä 150 ottelun ja 59 eri stadionin kokemuksen brittifutiksesta. Entinen Myllykosken Pallon tiedottaja. Aina kynä kädessään.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button