fbpx
ArtikkelitValioliiga

Tiira: Chelsea teki kauppaa Lukakulla, Salahilla ja De Bruynella – FIFA lyö pisteen seuran toimintatavalle

Jaakko Tiira listaa länsilontoolaisten hudit, sekä tunnistaa strategian toimivuuden.

Kirjoitin viime kevään Mestarien liigan finaalin alla Chelsean lyhytjännitteisestä toimintakulttuurista. Länsi-Lontoossa ei rakennella pitkiä projekteja, vaan menestystä odotetaan tässä ja nyt.

Jatkuvaa voittamista vaaliva toimintakulttuuri on heijastunut suurena vaihtuvuutena, niin pukuhuoneessa kuin managerin toimistossa. Vaikka Chelsea on vuosien saatossa kasvattanut ja haalinut tukun nuoria timantteja, nuorten pelaajien on ollut vaikea lyödä läpi Stamford Bridgellä. Kovassa tulospaineessa valmentavat managerit ovat tavanneet luottaa kokeneempiin pelaajiin.

Tämä on väistämättä tarkoittanut sitä, että potentiaalisia tähtipelaajia on päästetty lähtemään. Toisaalta on keskeistä ymmärtää, että Chelsea ei ole koulinut nuoria pelkästään omaan käyttöön. Akatemiaan panostaminen ja nuorten hankkiminen on ollut kiinteä osa Chelsean siirtostrategiaa ja vuosi toisensa perään taivasteltua lainarallia. Chelsea on lainannut pelaajiaan arvon nousun toivossa ja sitten myynyt nuoria hyvällä voitolla eteenpäin, mikä taas on tuonut puntia valmiin laadun hankkimiseksi.

Päätin tällä kertaa tarkastella Chelseaa pois myytyjen pelaajien kautta. Heistä rakennettu avauskokoonpano kuvastaa sitä, minkälaisia timantteja Länsi-Lontoosta on livennyt muualle. Kokoonpano kertoo myös siitä, että strategia on toiminut.

Rajauksena 4–2–3–1-muotoon piirtyvässä kuvitteellisessa kokoonpanossa on maksimissaan 20 pelattua ottelua Chelsean edustusmiehistössä.

GK: Jamal Blackman, 27, Los Angeles FC

Maalivahti on kokoonpanon selvästi heikoin lenkki. Liki parimetrinen Blackman on seuran oma kasvatti. Lainapestejä kertyi kahdeksan kappaletta ennen kuin veskari päästettiin vapaille markkinoille viime kesänä. Oli seuran kirjoilla vuodet 2006-2021, mutta ei koskaan debytoinut edustusjoukkueen tolppien välissä. Blackman teki syyskuussa sopimuksen MLS-seura Los Angeles FC:hen.

RB: Tariq Lamptey, 20, Brighton

Viime syksynä ennen loukkaantumistaan säväyttänyt vauhtikone ei nähnyt läpimurtomahdollisuuksia kapteeni Cesar Azpilicuetan ja vuotta vanhemman Reece Jamesin takana, ja siirtyi Brightoniin tammikuussa 2020. Siirtokorvausta Chelsea sai vain 3,3 miljoonaa euroa viimeistä sopimuskauttaan pelanneesta lupauksesta. Sitkeät takareisivaivat ovat kiusanneet 163-senttistä pakkia, mutta hän on vihdoin palaamassa pelikuntoon ja avasi liigacupissa. Nopeus ja avut ylöspäin ovat valtteja, joiden myötä pian 21 vuotta täyttävälle Lampteylle voi povata valoisaa tulevaisuutta.

CB: Marc Guehi, 21, Crystal Palace

7-vuotiaana Chelsean akatemiaan liittynyt toppari pelasi kaksi edelliskautta lainalla Swanseassa. Guehin tekeminen sarjaporrasta alempana vakuutti Crystal Palacen, joka pulitti keskuspuolustajasta reippaat 23 miljoonaa tänä kesänä. Terävästi liikkuva ja täsmällisesti katkova Guehi on ottanut saman tien paikkansa Kotkien avauskokoonpanosta. Kontribuutio Bluesin edustusmiehistössä jäi kahteen otteluun.

CB: Nathan Ake, 26, Manchester City

Hollantilaistoppari tuli Länsi-Lontooseen 16-vuotiaana lupauksena Feyenoordista vuonna 2011. Kävi muutaman lainapestin ennen kuin säväytti Bournemouthissa syksyllä 2016. Chelsea kutsui suojattinsa takaisin kesken lainan, jolloin moni arveli, että ura Stamford Bridgellä saattaisi urjeta. Kesällä Ake kuitenkin kaupattiin Bournemouthiin reilulla 22 miljoonalla eurolla vain 17 Blues-ottelun saattelemana. Matka jatkui Manchester Cityyn kesällä 2020, mutta rooli Etihadilla on jäänyt pieneksi.

LB: Patrick Van Aanholt, 31, Galatasaray, Chelseassa

Hollantilainen siirtyi Chelsean akatemiaan 16-vuotiaana kesällä 2007. Kiersi lainapestejä ennen kuin siirtyi vuonna 2014 Sunderlandiin 1,9 miljoonalla eurolla. Ottelut Chelsean edustusmiehistössä jäivät kahdeksaan. Koilis-Englannista matka jatkui Crystal Palaceen, josta siirtyi viime kesänä ilmaisella siirrolla Turkin suurseura Galatasarayhin. De Oranjen paidassa 19 maaottelua pelanneen Van Aanholtin tililtä löytyy 213 Valioliigaottelua laitapakille maukkain tehoin 21+15.

CM: Jack Cork, 32, Burnley

Valioliigajyräksi 282 pääsarjaottelun kokemuksella luettava Cork on Chelsean kasvatti. Kiersi lainoja ennen vajaan miljoonan euron siirtoa divarissa pelanneeseen Southamptoniin vuonna 2011. Ottelut Chelsean edustusmiehistössä jäivät nollaan. Saintsista matka jatkui Swanseaan ja sieltä nykyiseen seuraan Burnleyyn. Cork onkin hyvin burnleymainen pelaaja: kokenut, luotettava, työteliäs ja britti.

CM: Mario Pasalic, 26, Atalanta

Chelsea osti 19-vuotiaan kroatialaiskeskikentän 2,5 miljoonalla eurolla Hajduk Splitistä kesällä 2014. Kävi lainapesteillä Elchessä, Monacossa, AC Milanissa ja Spartak Moskovassa ennen Atalanta lainaa kesällä 2018. Pesti Bergamossa muuttui pysyväksi 2020 Atalantan pulitettua Pasalicista 14,5 miljoonaa euroa. Serie A:n kärkiseuroihin nousseessa Atalantassa dynaaminen keskikenttäpelaaja on ollut avainpelaajia. Chelsea nettosi 12 miljonaa voittoa nolla Blues-ottelua pelanneesta kroatialaisesta.

AM: Kevin De Bruyne, 30, Manchester City

Belgitaituri ei esittelyitä kaipaa – ainakaan brittifutikseen keskittyvällä sivustolla. De Bruyne löytyi parikymppisenä Genkistä. Chelsea pulitti pelintekijästä kahdeksan miljoonaa euroa tammikuussa 2012. Kun belgi myytiin kahta vuotta myöhemmin Wolfsburgiin, oli yhdeksän kertaa edustusmiehistössä esiintyneen keskikenttäpelaajan kauppahinta 22 miljoonaa euroa.

RW: Mohamed Salah, 29, Liverpool

Jose Mourinhon koirankoppiin joutunut Chelsean aiempi ykköspelaaja Juan Mata myytiin tammikuussa 2014 Manchester Unitediin ja Salah hommattiin tilalle Baselista. Egyptiläinen oli sinisten vahvuudessa vuoden päivät, mutta Mourinhon mielestä pehmeä sähikäinen sai vastuuta vain 19 ottelussa. Kevään 2015 lainapesti Fiorentinaan käänsi uran suunnan. Seuraavana kesänä Salah lainattiin osto-option kera AS Romaan. Voittoa nykyisestä Liverpool-tähdestä kertyi 3,5 miljoonaa euroa.

LW: Thorgan Hazard, 28, Borussia Dortmund

“Pikku-Hazard” tuli veljensä vanavedessä Stamford Bridgelle kesällä 2012. Hinta oli maltillinen puoli miljoonaa euroa. Laituri vietti pari kautta lainalla Belgiassa ja yhden Borussia Mönchengladbachissa ennen vuonna 2015 lukkoon lyötyä pysyvää siirtoa Borussia Parkille. Chelsea-debyyttiä ei koskaan nähty, mutta seura nettosi Hazardista yhteensä 9,5 miljoonaa euroa. Kesällä 2019 Hazard siirtyi nykyisen työnantajansa Dortmundin leipiin 25 miljoonalla. Vastuuta tulee hyvin myös Belgian maajoukkueessa.

ST: Patrick Bamford, 28, Leeds

Chelsea hankki Nottingham Forestin kasvatin tammikuussa 2012 parilla miljoonalla ja myi talvella 2017 seitsemällä miljoonalla. Bamford kiersi kahdeksan lainapestiä kotimaassa, mutta ei koskaan esiintynyt emoseuransa edustusmiehistössä. Näytti jo jäävän divaritykiksi, mutta puhkesi kukkaan Marcelo Bielsan alaisuudessa Leedsissä.

Kuvitteellinen kokoonpano Chelsean päästämistä pelaajista.

Erityismaininta: Romelu Lukaku, 28, Chelsea

Vielä heinäkuussa kokoonpanon piikiksi olisi saanut 28-vuotiaan Romelu Lukakun. Chelsea kuitenkin hankki vuonna 2014 Evertoniin myymänsä huippukärjen takaisin 113 miljoonalla eurolla. Belgialainen kuvastaa Chelsean armotonta mentaliteettia. Huima potentiaali ei painanut vielä seitsemän vuotta sitten, kun Everton latoi pöytään 35 miljoonan euron tarjouksen. Nyt Lukaku on kiistatta yksi maailman parhaista kärjistä, joten seura hankki hänet takaisin.

Tulevia huippuja meni, mutta rahaa tuli

Onko Chelsean myymistä pelaajista kasattu kokoonpano parempi kuin Thomas Tuchelin luotsaama nykyryhmä? Ei. Onko se laadukas? Kyllä. Avauksen yhteenlaskettu markkina-arvo on 345 miljoonaa euroa. Se on lähes yhtä paljon kuin West Hamin koko nykyjoukkueen arvo.

Kokoonpanon ulkopuolellekin jää laatupelaajia. 24-vuotias laitahyökkääjä Jeremie Boga myytiin 10 miljoonalla eurolla Sassuoloon kesällä 2018. Nykyisin Aston Villaa edustavasta Bertrand Traoresta seura nettosi saman verran vuotta aiemmin, kun laituri kaupattiin Lyoniin. Hollannin kärkiseura PSV:n entinen kapteeni Jeffrey Bruma ja nykyinen kippari Marco Van Ginkel olivat aikanaan Chelsean kirjoilla.

Kesän 2015 viime metreillä Stamdford Bridgelle 3,5 miljoonalla Nantesista tullut senegalilaistoppari Papy Djilobodji pelasi minuutin liigacupissa, kävi kevään lainalla Bundesliigassa ja lähti seuraavana kesänä 9,5 miljoonalla Sunderlandiin. Chelsea siis osaa kaupankäynnin jalon taidon.

Kokoonpanossa on kaksi massiivista hutia: De Bruyne ja Salah, jotka yhdessä tänä kesänä seuraan palanneen Romelu Lukakun ohella nostetaan yleensä esiin, kun puhutaan Chelsean myymistä pelaajista. Isossa kuvassa strategia, jossa nuoria on koulittu myyntikuntoon, on kuitenkin ollut toimiva.

Pasalicilla ja Thorgan Hazardilla voittoa tuli yhteensä yli 20 miljoonaa. Kummankaan rahkeet tuskin olisivat riittäneet Chelsean kivikovaan edustusmiehistöön. Omista kasvateista Ake ja Guehi tuottivat yhteensä 45 miljoonaa.

Kaiken kaikkiaan edellä esitelty avauskokoonpano on tuonut myyntivoittoa yli 85 miljoonaa euroa. Rahaa on toki uponnut pelaajien palkkoihin, mutta palkkakulujenkin jälkeen Chelsea on reippaasti plussalla. Summa on siihen nähden merkittävä, että kuvitteellisen kokoonpanon pelaajilla ei ole ollut roolia länsilontoolaisten edustusmiehistössä.

Lainasääntö muuttuu, mitä seuraavaksi?

Chelsean strategia – jossa pelaajia on kasvatettu myytäväksi, karjaa teurastettavaksi – on nykymittakaavassaan tulossa tiensä päähän.

Chelsean nuorten pelaajien kehittäminen on perustunut lainaralliin. On puhuttu myös Chelsean ”laina-armeijasta”, kun vuosittain 30-40 pelaajaa on lainattu muualle.

FIFA:n uudet lainasäännökset astuvat voimaan ensi kesänä. Päätös tehtiin jo helmikuussa 2020, mutta täytäntöönpano lykkääntyi kahdella vuodella koronapandemiasta johtuen.

Uudet lainasäännöt koskevat kansainvälisiä lainasiirtoja. Ensi kaudella seurat saavat lainata korkeintaan kahdeksan pelaajaa ulkomaille. Kiintiön ulkopuolelle jäävät alle 22-vuotiaat omat kasvatit, jotka ovat olleet seuran kirjoilla vähintään kolme vuotta ikävuosien 15–21 välillä. Kaudeksi 2023-24 lainakiintiö putoaa seitsemään. Kesästä 2024 lähtien ulkomaille saa lainata kuusi pelaajaa.

Kotimaassa pelaajia saa edelleen lainata rajattomasti, mutta FIFA:n uusien säännösten myötä myös kansallisissa sarjoissa on herännyt keskustelua lainasääntöjen tarkentamisesta.

Kansainvälisten lainojen kiintiö vaikuttaa Chelseaan. Viime kaudella seura lähetti 12 pelaajaa lainalle Englannin ulkopuolelle. Kaudella 2019-20 sumusaaren ulkopuolelle lainattujen pelaajien määrä oli 10 kappaletta, kaudella 2018-19 yhteensä 16. Hurjin lainaralli nähtiin kaudella 2015-16, kun Chelsea lainasi Englannin ulkopuolelle peräti 19 pelaajaa.

Uuteen lainasääntöön sopeutuminen näkyi jo tänä kesänä. Chelsea lainasi ulkomaille kuusi pelaajaa. Näistä Kenedyn Flamengo-lainassa on osto-optio, Tiemoue Bakayokon Milan-lainassa tiettyjen ehtojen täyttyessä ostovelvoite.

Huomionarvoista on sekin, että seura myi Marc Guehin, Tammy Abrahamin (AS Roma), nuoren Valentino Livramenton (Southampton) sekä jo tammikuussa Milaniin lainatun Fikayo Tomorin. Länsilontoolaisten akatemiassa marinoitu nelikko toi kassaan lähes sata miljoonaa euroa, eli miltei saman rahan, jonka seura pulitti Interille Lukakusta. Aiempina kesinä Chelsea ei ole myynyt nuoria yhtä hanakasti.

Chelsea on väistämättä uuden edessä. Helmiä sylkevästä akatemiasta löytyy jatkossakin pelaajia kaupattavaksi, kenties jokunen edustusmiehistöönkin. Arvojen kasvattaminen lainoilla ulkomaisiin pääsarjoihin käy kuitenkin entistä hankalammaksi.

Jaakko Tiira

Vapaa toimittaja. Aina äänessä brittifutiksesta, välillä myös salibandysta. Oululainen Helsingissä, joka on viettänyt myös vuoden Salfordissa ja lukuisia reissuja Pohjois-Lontoossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button