fbpx
Artikkelit

Tiira: Erling Haalandissa tiivistyy Manchester Cityn ja Manchester Unitedin välinen järeä ero – kaksi siirtoa kertovat kaiken

Erling Haalandin ja manchesterilaisseurojen suhde kiteytyy tammikuulle 2020 ja toukokuulle 2022, kirjoittaa Jaakko Tiira.

Kesällä Manchester Cityyn siirtyneen Erling Braut Haalandin maalimäärät ovat niin poskettomia, että ylisanojen keksiminen tuntuu turhalta.

Haaland, 22, on maalannut kahdeksassa valioliigapelissä 14 kertaa. Joukkueista parempaan ovat pystyneet vain Arsenal (20), Tottenham (19), Liverpool (18) ja Brentford (15).

Haalandin 1,75 täysosuman ottelukohtainen tahti, lupaa 67 maalin kautta.

Kolmessa Mestarien liigan ottelussa verkko on pölissyt viidesti.

On Haaland toki ylisuorittanutkin. Norjalaisen maaliodottama on silti hurja, 9,37, eli yli maalin ottelua kohden. Hän jää koko Chelsean xG-lukemasta vain 0,30 maalia. Mukaan mahtuu vain yksi rangaistuspotku, jonka Haaland pussitti avauskierroksella West Hamin verkkoon.

Viime sunnuntaina Haalandin uhriksi joutui paikallisvastustaja Manchester United, jota tulikuuma hyökkääjä kuritti hattutempulla. Kolmen maalin päälle kärkimies tarjoili kaksi maalisyöttöä Cityn suvereenissa 6–3-voitossa.

Juuri Haaland kuvastaa järisyttävää eroa Manchesterin jättien välillä. Konkreettisesti se nähtiin Etihadin nurmella. Kahden joukkueen pelillinen tasoero oli kuitenkin niin suuri, että City olisi voittanut Unitedin ilman Haalandiakin.

Vielä selvemmin kahden joukkueen eroa kuvastaa kuitenkin se, että Haaland ylipäätään pelaa Manchesterin sinisessä joukkueessa.

Tammikuu 2020

Haaland rynni valokeilaan syksyllä 2019. Red Bull Salzburgia edustanut 19-vuotias hyökkääjä takoi hattutempun Genkin verkkoon Mestarien liigan debyytissään. Kuudessa lohkovaiheen ottelussa verkko pölisi huimat kahdeksan kertaa.

Kun tuli tammikuu, Haaland oli kuumaa kauppatavaraa. Vielä kuumemman hänestä teki 20 miljoonan euron ulosostopykälä.

ManU oli hyökkääjän perässä. Siirto Old Traffordille olisi ollut looginen, sillä silloinen United-manageri Ole Gunnar Solskjaer valmensi Haalandia Moldessa.

Mutta norski valitsi Dortmundin.

Yksi painava syy päätöksen taustalla oli sopimus. Dortmund suostui Haalandin leirin vaatimukseen pari vuotta myöhemmin voimaan astuvasta 60 miljoonan euron ulosostopykälästä. ManU:lle se ei sopinut.

Kenties vielä merkittävämpi syy oli kuitenkin Dortmundin näytöt nuorien pelaajien kehittämisessä. Sekavassa ManU:ssa monet isotkin tähdet ovat taantuneet.

Toukokuu 2022

Viime talvena oli selvää, että Haaland vaihtaa maisemaa. Selvästi pelaajan markkina-arvoa alhaisempi ulosostohinta tarkoitti sitä, että lähes maalin peliä kohti Dortmundissa takonut kärki sai valita seuraavan osoitteensa.

Viaplayn julkaisemassa dokumentissa Haalandin leiri, isä ennen kaikkea, valotti pisteytysjärjestelmää, joilla he seuroja arvioivat.

Lopulta valinta osui Cityyn, jossa myös Alf-Inge Haaland aikanaan pelasi. Seuravalinta oli siinäkin mielessä looginen, että Haalandin leiri on rakentanut nuorukaisen uraa järkevin siirroin. Urheilullinen puoli on ollut keskiössä. Ja öljyrahassa kylpevän Cityn urheilullinen prosessi maailman parhaan valmentajan Pep Guardiolan alaisuudessa on kieltämättä vertaansa vailla.

ManU:n kannalta tylyintä dokumentissa oli se, että seuraa ei edes mainittu vaihtoehtona. City, Real Madrid ja Bayern München saivat suurimman huomion, myös Liverpool, PSG ja Barcelona mainittiin, mutta ei Unitedia.

Ja miksi olisi? United linkutti seuran komean valioliigahistorian kehnoimmalla pistepotilla kuudenneksi, kun City voitti mestaruuden – neljännen viiteen vuoteen.

Vielä tylympi tapa kuvata Manchesterin seurojen tämänhetkistä eroa löytyy kuitenkin katsomalla isompaa kuvaa Haalandin kahden viimeisen siirron ympärillä.

Kun Haaland oli 19-vuotias nouseva nimi, hän kieltäytyi Unitedin tarjouksesta. 22-vuotiaana kaikkien himoitsemana tähtenä hän valitsi Cityn.

”Epäreilu” asetelma

Jalkapalloseurat täytyy nähdä kokonaisuuksina. Niihin kuuluvat valmentajien ja pelaajien lisäksi urheilujohtajat, seurapomot sekä myös omistajat.

Cityä voi pitää juuri seurakokonaisuuden suhteen ”epäreiluna”. Abudhabilaisella öljyrahalla huipulle noussut seuran on äärimmäisen taidokkaasti johdettu – toisinaan jopa niin taidokkaasti, että Cityn toimia on tutkittu Uefan toimesta.

Unitedin johtaminen taas on ollut sekavaa. Nyt seuralla tuntuu olevan jonkinlainen suunta Erik ten Hagin alaisuudessa. Kuvaavaa kuitenkin oli, että Ajax kuppasi Haalandin kanssa samanikäisestä Antonysta lähes sata miljoonaa euroa. Epätoivo ja lihava pankkitili ovat kallis yhdistelmä, joka haistettiin Amsterdamissa asti.

https://twitter.com/brfootball/status/1577751997465477132?s=20&t=SB7A74SSCd6aLTkXIj0zaA

Siinä missä United on aloittanut projektia projektin perään, Cityn meneillään oleva projekti alkoi jo 10 vuotta sitten. Tuolloin seura palkkasi Ferran Sorianon toimitusjohtajaksi ja Txiki Begiristainin urheilujohtajaksi. Ennen Manchesteriin saapumistaan kaksikko työskenteli Barcelonassa. Siksi City oli luonteva valinta Guardiolalle. Katalaanivelholle oli rullattu punaista mattoa jo useampi vuosi ennen kuin hän lopulta saapui 2016.

Mikään ei tietenkään ole estänyt Unitedia palkkaamasta osaavaa väkeä seurajohtoon tai valmennustiimiin. Fundamentaalinen ero seurojen välillä tulee kuitenkin omistajista.

City on valjastettu Abu Dhabin kilpeä kiillottavaksi matkailumainokseksi, jolta Sheikh Mansour ei edes odota taloudellista voittoa. United taas on yhdysvaltalaisen Glazerin perheen rahantekokone.

Cityn omistusportaassa on vieläpä ymmärretty jättää seuran pyörittäminen osaaville käsille. Se taas on mahdollistanut pitkän tähtäimen suunnittelun ja linjakkuuden, joka heijastuu viime kädessä dominointina nurmella. City on valmentajansa näköinen ryhmä.

Kaupungin toisen puolen tempoilu ja taloudellisten voittojen tavoittelu taas on näkynyt yhtä lailla nurmella – raskaana alisuorittamisena resursseihin nähden. United on sekalainen kokoelma laadukkaita, mutta erilaisiin ihanteisiin hankittuja pelaajia.

Eron tiivistää juuri Haaland. Hän saapui Cityn valmiiseen pöytään nauttimaan Michelin-tähden tasoisista eväistä. Unitedissa ensiluokkaisista raaka-aineista taas on valmistunut ABC:n lounaspöydän tasoista ruokaa.

 

Jaakko Tiira

Vapaa toimittaja. Aina äänessä brittifutiksesta, välillä myös salibandysta. Oululainen Helsingissä, joka on viettänyt myös vuoden Salfordissa ja lukuisia reissuja Pohjois-Lontoossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button