fbpx
Artikkelit

Seppinen: Pohjois-Lontoossa kytee ensi kauden yllätys – Antonio Conte hioo piikkiä Pep Guardiolan ja Jürgen Kloppin lihaan

Tottenham on rakentanut kesällä joukkuetta, jolla on vain yksi tavoite: Voittaa.

Kesän siirtoikkunassa on puhaltanut viileä viima Pohjois-Lontoosta, joka uhmaa Manchesterin taivaansinisten ja Merseysiden punaisten ylivaltaa Valioliigassa.

Tottenham on mylleröinyt markkinoilla toden teolla: Viimeksi seura ilmoitti toppari Clement Lenglet’n vuoden mittaisesta lainasopimuksesta Barcelonasta. Aiemmin sisään ovat tulleet kakkosvahti Fraser Forster, keskikenttäpelaaja Yves Bissouma, kokenut Ivan Perisic ja taitava laitahyökkääjä Richarlison.

Tammikuussa saatiin jo esimakua, kun laitahyökkääjä Dejan Kulusevski saapui puolentoista vuoden lainasopimuksella Juventuksesta ja keskikentän Rodrigo Bentancur pysyvällä siirrolla samaisesta italialaisjätistä.

Toiminta siirtomarkkinoilla viittaa samaan kuin Antonio Conten palkkaaminen päävalmentajaksi viime marraskuussa. Tottenhamilla on tulevalla kaudella vain yksi tähtäin: Voittaa vihdoin jotain.

Perisic on 33-vuotias, ja esimerkiksi Lenglet’n lainadiilissä ei ole optiota ostaa toppari myöhemmin pysyvästi. Kaksikkoa ei ole hankittu Tottenhamiin pitkää tulevaisuuteen tähtäävää prosessia, vaan nykyhetkeä varten.

https://twitter.com/TheSpursExpress/status/1546451929210925056?t=P3aX1BclUDgbdfqB0Y4jfw&s=19

Conten tie tai valtatie

Kesän siirtopolitiikkaa voi pitää yllättävänä, koska seuran puheenjohtaja Daniel Levy kantaa mainetta pihinä miehenä, joka ei tee isoja liikkeitä.

Kun Conte otti ohjat Tottenham Hotspur Stadiumilla, oli kuitenkin selvää, että linjan on pakko muuttua. Conte on tunnettu voittajana ja kollektiivin kehittäjänä, mutta myös ehdottomuudestaan. Jos itsetietoinen italialaisvalmentaja ei saa tahtoaan läpi siirtomarkkinoilla, saranat irtoavat hänen lähtiessään ovet paukkuen seurasta.

Hankinnat ovat juuri sitä, mitä Conte on kaivannut selväpiirteiseen 3-4-3-sapluunaansa. Perisic on valmentajalle vanha tuttu vuosilta 2019–2021 Interistä. Kaksikon yhteistyö huipentui keväällä 2021 Serie A:n mestaruuteen.

Kaksikon tiet kohtaavat mielenkiintoisella tavalla Pohjois-Lontoossa. Kun Conte valmensi Interiä, Perisic pelasi laitahyökkääjänä tai toisena hyökkääjänä. Viime kaudella nykyinen Inter-valmentaja Simone Inzaghi laittoi Perisicin vasemmaksi wing-backiksi – ja nyt Conte hankki hänet samaan rooliin Tottenhamiin.

Perisic sopeutui Interissä uuteen rooliinsa yllättävänkin nopeasti ja oli pelipaikkansa parhaimmistoa Italiassa. Se tietää hyvää Tottenhamille, joka on kaivannut vahvistuksia wing-backeiksi.

Ei olisi ihme, jos Tottenham hankkisi vielä laatupelaajan oikeaksi wing-backiksi, sillä Emerson Royal ja Matt Doherty eivät ole vakuuttaneet.

Bissouma vahvistaa keskikentän pallollista osaamista huomattavasti. Tammikuussa riveihin liittyi Bentancur, joka on Pierre-Emile Höjbjergin tapaan hyvin puolustusorientoitunut pelaaja.

Bissoumalla on monipuolisena pelaajana kykyä tarjota enemmän hyökkäyssuuntaan kuin edellä mainitulla kaksikolla.

Mielenkiintoisin, ja yllättävin, hankinta on Richarlison. Tottenhamissa on vuosien ajan kirottu, miten ykköskärki Harry Kanelle ei ole mitat täyttävää vaihtoehtoa. Nyt on, sillä monipuolinen Richarlison voi pelata laitahyökkääjän lisäksi myös kärjessä.

Richarlisonin hankinta on sikäli yllättävä, että kovan profiilin brasilialaistaiturille ei ole tarjolla varmaa avauspaikkaa Tottenhamissa. Joukkueen kysymysmerkit ovat muualla kuin yläkerrassa, jossa ykköskärki Harry Kane sekä laitahyökkääjät Heung-min Son ja tammikuussa Juventuksesta lainattu Kulusevski muodostavat kivikovan kolmikon.

Contella riittää pähkäiltävää, miten pyöräyttää hyökkäystrionsa 3-4-3/3-4-2-1-ryhmitykseensä. Itsestään selvistä ykköstähdistä Kanen paikka on kärkenä ja Sonin vasempana laitahyökkääjänä – roolit, joissa Richarlison viihtyisi parhaiten.

Tottenhamilla on joka tapauksessa erinomaisia, Conten sapluunaan sopivia vaihtoehtoja hyökkäyspään rooleihin ja keskikentälle.

https://twitter.com/SpursOfficial/status/1546690812079112193?t=4YSppaAx0fH6BSe8fHYMTQ&s=19

Mitä seuraavaksi?

Conte on saanut erinomaisia palasia peliinsä, mutta lisää voi olla luvassa. Mainittu oikean wing-backin tontti kaipaisi laadukkaampaa pelaaja kuin Emerson tai Doherty.

Toppariosasto on isoin huolenaihe, mutta vasenjalkainen Lenglet on kaivattu vahvistus vasemman laitatopparin rooliin kolmen alakerrassa. Cristian Romero on valmiiksi erinomainen palanen puolustuslinjaan. Myös Eric Dier on ottanut askeleita eteenpäin Conten alaisuudessa.

Ailahteleva Davinson Sanchez sekä Japhet Tanganga ja Joe Rodon ovat myös ringissä mukana, mutta heistä joku voi hyvin vaihtaa vielä maisemaa. Toppariosastolle on silti yhä lähtökohtaisesti enemmän määrää kuin aivan idioottivarmaa laatua.

Conten myllerryksellä on uhrinsa. Tasapaksulle Harry Winksille tuskin on roolia ensi kaudella, ja hänen nimensä pyörii siirtohuhuissa. Steven Bergwijn lähti Richarlisonin tieltä Ajaxiin.

Mestaruustaistelun musta hevonen

Mihin Tottenham voi yltää Conten alaisuudessa? Voitontahtoisen italialaisvalmentajan tähtäin on varmasti vain ja ainoastaan pokaaleissa.

Realismia olisi voittaa Englannin cup tai liigacup, mutta se tuskin riittää Contelle.

Valioliigassa standardit ovat kuitenkin kasvaneet Manchester Cityn ja Liverpoolin asettamana niin korkealle, että niiden ylittäminen vaatisi aivan täydellistä suoritusta tai kärkikaksikon hyvin epätodennäköistä floppaamista.

Viimeisen 5 kauden aikana City on voittanut 4 mestaruutta Liverpool yhden. Näistä 3 kaudella City ja Liverpool ovat muodostaneet Valioliigan kärkikaksikon. Vain Manchester United on kahdella kakkossijallaan (2017–2018 ja 2020–2021) sotkenut hetkittäin kaksikon valta-asemaa.

Kautta 2020–2021 lukuun ottamatta muut mestaruuksista ovat tulleet yli 90 pisteellä, peräti 3 niistä yli 95 pisteellä.

Ylipäätään viimeisen 5 kauden aikana Manchester City ja Liverpool ovat kumpikin jääneet vain 2 kertaa alle 90 pisteen Valioliigassa.

Conte on voittanut valmentajana pääsarjamestaruudet 3 kertaa Juventuksessa sekä kertaalleen Chelseassa ja Interissä. Jos hän pystyy temppuun Tottenhamissa, se nousee yhdeksi hänen suurimmista saavutuksistaan.

Pohjois-Lontoon liljanvalkoisella puolella pokaali päättäisi pitkän odotuksen. Tottenham on voittanut pääsarjamestaruuden vain kahdesti: viimeksi yli 60 vuotta sitten kaudella 1960–1961. Pokaalistakin on aikaa 14 vuotta, kun Tottenham voitti viimeksi liigacupin 2007–2008.

Conte luo joka tapauksessa sellaista piikkiä City-manageri Pep Guardiolan ja Liverpoolin virkaveljen Jürgen Kloppin lihaan, että kaksikko saa ensi kaudella pitkästä aikaa aidon haastajan. Se tekee hyvää voimasuhteille Valioliigassa.

Kun Arsenal elää ikuista prosessiaan, sekava Manchester United aloittaa taas uuden aikakauden ja Chelsea etsii organisaationa itseään uuden omistajan alaisuudessa, Conten Tottenham on ainoa mahdollisuus horjuttaa Manchester Cityn ja Liverpoolin valta-asemaa.

https://twitter.com/SpursOfficial/status/1546771604960591872?t=2E_04kyePEQXkAGpZ1fY2Q&s=19

Lari Seppinen

Kolme vuotta Englannissa Sanoman kirjeenvaihtajan hommissa kerrytti paikan päällä 150 ottelun ja 59 eri stadionin kokemuksen brittifutiksesta. Entinen Myllykosken Pallon tiedottaja. Aina kynä kädessään.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button