fbpx
ArtikkelitMestarien liiga

Laurila: Romahdus Madridissa osoitti, miksi Manchester City tarvitsee huippuluokan hyökkääjän

Pep Guardiola on voittanut Mestarien liigan vain Lionel Messillä.

Kaikki näytti jo vähän liian hyvältä. Manchester City johti keskiviikkona Santiago Bernabeulla yhteismaalein 5-3. Mestarien liigan loppuottelu häämötti seitsemän minuutin päässä.

Pep Guardiola seurasi ihmetellen, kun Real Madrid teki yhden, heti perään toisen ja jatkoajan alkuun kolmannen. Taivaansinisten maailma romahti.

Manageri koki jälleen karvaan pettymyksen kansainvälisillä nurmilla. Manchester City jäi jälleen ilman Mestarien liigan ykköstilaa.

Guardiolan huumoria koetellaan

Guardiola on saanut vastata läpi kevään aihetta koskeviin kysymyksiin. Katalonialaisen huumoria koetellaan, kun puhe kääntyy siihen, ylivalmentaako hän joukkuettaan Mestarien liigan paineen alla.

Tämä puhe on totta kai höpinää. Manchester City pelaa linjakkaasti hyvin guardiolamaista jalkapalloa. City houkuttelee, etenee, houkuttelee ja viimeistelee. City on loistavasti valmennettu jalkapallojoukkue.

Real Madridia vastaan Manchester City ei onnistunut naulaamaan otteluparia. Paikkoja riitti jo viikko sitten Etihadilla. Real Madrid rimpuili ja puristi ohi, vaikka Carlo Ancelotti vaipui epäuskoisena vaihtoaition syövereihin.

City kaatui keskiviikkona lopulta keskitysten heikkoon puolustamiseen. Toisaalta voi kysyä, miten City edes joutui jännittämään loppuun saakka – vaikkakin otteluparin xG meni lopulta aika tasan. Kiitos Real Madridin loppukirin.

Messi ei enää pelasta Guardiolaa

Manchester City aloitti keskiviikkona 4-3-3-muodolla ja hyökkäyskolmikolla Gabriel Jesus-Phil Foden-Riyad Mahrez.

He kaikki sopivat guardiolamaiseen jalkapalloon. He pärjäävät pienissä tiloissa, pysyvät kiinni pallossa. Esimerkiksi Foden syöttää lähes 90 prosentin tarkkuudella. Cityyn yhdistetty Erling Håland jää 70 prosentin tietämille.

Guardiola veti loppuun saakka tyylilleen uskollisena. Toisella jaksolla kentälle vaihdettiin  Oleksandr Zinchenko ja Ilkay Gündogan, lisää kontrollia.

Jälkimmäisellä jaksolla nähtiin mielenkiintoinen pariminuuttinen. Foden ja Kevin De Bruyne pelattiin upeasti linjoja murtavilla syötöillä 1v1-tilanteeseen lähes peräkkäin. Molemmat pääsivät haastamaan vauhdilla keskikaistalla valkoisten alakertaa. He pääsivät muutaman kosketuksen päähän maalipaikasta, mutta tilanteet kuivuivat kokoon.

Håland, puhumattakaan Liverpoolin Diaz-Mané-Salahista, heiluttavat verkkoja vastaavista mahdollisuuksista. Tällä kertaa mahdollisuudet haihtuivat taivaan tuuliin.

Manchester City on kaivannut pitkään hyökkääjää. Sergio Agüero jätti aukon Etihadille, vaikkakin hiipui pikkuhiljaa. Keskiviikkona joukkue ei saanut tappioasemassa jatkoajalla juuri mitään aikaan. Foden ei varsinaisesti herätä vastustajan puolustajille karimbenzemamaista uhkaa – vaikkakin on hyvin taitava.

Guardiola peluuttaa mieluummin vaikka kuutta keskikenttäpelaaja, jos vaihtoehtona on laittaa kärkeen lähinnä viimeistelyyn keskittyvä hyökkääjä.

Barcelonassa Guardiola pääsi jopa vähällä, koska Lionel Messi päätti pallonhallinnat maaleihin, mutta sopi samalla Pepin El juego posicionaliin. Guardiola on myöhemmin puhunut, että valmentaminen ilman Messiä teki hänestä paremman ammatissaan.

Guardiola saanut kaikki pelimerkit

Tulevaisuudessa Guardiola mitatataan yhä uudelleen. Agüero joutui aikoinaan katalonialaisen kouluun. Guardiola opetti hänet liikkumaan, puolustamaan. Agüero yritti – ja jämähti penkille. Håland pääsee vastaavaan oppiin, jos saapuu Etihadille.

Guardiola joutuu joka tapauksessa muovaamaan ajatteluaan. City jauhaa vakuuttavasti, mutta Mestarien liigan pudotuspelit vaativat vielä enemmän.

Jos Marcelo Bielsa osaa ujuttaa puhtaan hyökkääjän äärimmäisen kurinalaiseen kollektiiviin, niin Guardiola pystyy kyllä jättimäisen taustatiimin kanssa samaan – jos tietty pelitavallinen ylpeys ei aseta rajoja katalonialaisen tielle.

Klassiset ysit kyllä kelpaavat Guardiolalle, kun laatu on priimaa. Bayern Münchenissä Robert Lewandowski sopi katalonialaisen kaavaan. Jokainen lajia valmentanut tietää, että pallot maaliin sijoittava pelaaja pelastaa paljon.

https://twitter.com/xGPhilosophy/status/1521967047860760580?s=20&t=ihdf-CYULzyBCuzxQVaOHw

https://twitter.com/xGPhilosophy/status/1521961930407219200?s=20&t=dsIjEuf-XpHsqJBgSfgVQQ

Paras maalintekijä De Bruyne

Tällä kaudella Taivaansinisten paras maalintekijä Valioliigassa on Kevin De Bruyne 11 osumallaan. Koko sarjan tilastoykkönen Mohamed Salah on tuulettanut 22 kertaa.

Joukkueena Manchester City pärjää viimeistelytahdissa Liverpoolille. Mestarien liigan maailma on eri maailma. Jos kärjessä on Foden, vastassa Real Madridin puolustus ja pikkuhätä päällä jatkoajalla, niin maailmanluokan hyökkääjä tekisi terää. Keskiviikkona toppari Aymeric Laporte nousi loppuhetkillä piikkiin, kun maalivahti Ederson potki pitkää.

Manchester City on yksi maailman rikkaimmista. Taivaansinisten pakkaan on kulutettu satoja ja satoja miljoonia. Guardiola on saanut poikkeuksellista tukea, rahaa ja luottamusta. Hän on nostanut kuudessa vuodessa kahdeksan pokaalia. Se kirkkain puuttuu.

Guardiola on Etihadilla niin kovassa asemassa, että Manchester City on lähtenyt kauteen ilman perinteistä ysiä. Tämä kertoo paljon. Pep päättää, ketä peluuttaa.

Guardiola on jo yksi kaikkien aikojen jalkapallovalmentajista. Hän on huikea lajin uudistaja, mutta onnistunut voittamaan Mestarien liigan vain Lionel Messillä. Jotta kirous murtuu, tarvitsee Guardiola ripauksen uutta ajattelua. Manchester City tarvitsee maailmanluokan hyökkääjän.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button