fbpx
Artikkelit

West Ham -legenda Mark Noblen 18-vuotinen ura: Rangaistuspotkuspesialisti, tulisieluinen ihmisjohtaja ja Euroopan pitkäaikaisin yhden seuran mies

Joni Ahokas laittaa Mr. West Hamin uran purkkiin.

”Hän on Mr. West Ham. Hänestä tekee erityisen se, että hänen verensä vuotaa seuralle.”

Mark Noble, 35, pelasi viime sunnuntaina Manchester Cityä vastaan uransa viimeisen kotiottelun West Hamin kapteenina. Hänen tultua viimeiseksi 13 minuutiksi vaihdosta sisään koko Lontoon olympiastadionin yleisö antoi seisaaltaan suosionosoitukset seuralegendalle.

18 vuotta edustusjoukkueessa, 63 maalia, seuran historiassa eniten otteluja Valioliigassa tahkonnut pelaaja (413).

Kuten entisen Hammers-pelaaja Nigel Reo-Cokerin edellämainitut sanat BBC:n Football Daily Podcastissa osuvasti kuvailivat, Noble, jos joku ansaitsee Mr West Ham -arvonimen.

Tässä artikkelissa syvennymme modernin jalkapallon suuren yhden seuran miehen uravaiheisiin.

https://twitter.com/Football__Tweet/status/1525827590023434240?s=20&t=4Q-Tbe3xcWHUtUbPnfOXsw

Kahden lainan kautta läpimurto Hammers-edustuksessa

Noble liittyi West Hamin akatemiaan vuonna 2000 ollessaan 11-vuotias. Nuori johtajapersoona oli aikaisemmin kuulunut pohjoislontoolaisjoukkue Arsenalin nuorisoryhmään, jonne hänen isänsä Mark Noble sr kuskasi häntä säännöllisesti kahden vuoden ajan harjoituksiin.

Arsenal oli halukas kiinnittämään Noblen, mutta perheen siteet West Hamiin olivat ratkaiseva tekijä seuravalinnassa. Hammersia kannattanut poika varttui seuran vanhan stadionin Upton Parkin lähistöllä, eikä päätöstä ei tarvinnut juuri miettiä.

– Sanoin Markille, että tämä olisi hänen päätöksensä. Mene sänkyyn ja pohdi asiaa. Mark sanoi suoraan minulle, että olen hullu edes miettiessäni muita vaihtoehtoja ja kertoi menevänsä West Hamiin. Se oli Markin päätös, mutta olin innoissani, Noble Senior kuvaili perheelle upeaa hetkeä seuran verkkosivuilla.

Noble eteni nopeasti West Hamin akatemiassa ja debytoi vain 17-vuotiaana seuran edustuksessa elokuussa 2004 Liigacupin ottelussa Southend Unitedia. Ensiesiintyminen sarjapeleissä tapahtui tammikuussa 2005 Mestaruussarjan ottelussa Wolverhamptonia vastaan.

West Ham nousi samalla kaudella nousukarsintojen voittajana Valioliigaan Preston North Endin kaaduttua loppuottelussa 1-0-lukemin. Noble valittiin tuolloin seuran vuoden nuoreksi pelaajaksi.

Hammersin noustua pääsarjatasolle Noblella oli vaikeuksia taistella säännöllisestä peliajasta ja hänet lähetettiin lainalle. Ensimmäisen pestin Hull Cityssä katkaisi selkävamma.

Kuntouduttuaan Noble lähetettiin kolmeksi kuukaudeksi Ipswich Towniin, jotta hän saisi tarvittavia edustusminuutteja.

Paluu Itä-Lontooseen tapahtui tammikuussa 2007. Noble viimeisteli myös ensimmäisen maalinsa Hammers-paidassa FA Cupin ottelussa Brightonia vastaan hänen päästyä pelaamaan Carlos Tevezin ja Carlton Colen kaltaisten suurnimien rinnalla.

Ensimmäinen Valioliigamaali syntyi saman kauden aikana näyttävästä puolivolleysta Lontoon derbyssä Tottenhamia vastaan.

Rooli edustusryhmässä vakiintui kaudella 2007-2008 Alan Curbishleyn alaisuudessa. Noble lunasti viimein säännöllisen roolin ja esiintyi kokonaisuudessaan 31 Valioliigaottelussa.

Elokuussa 2007 rangaistuspotkuspesialisti ampui myös ensimmäisen maalinsa pilkulta Birmingham Cityn verkkoon.

Paluu Valioliigaan ja Paolo Di Canion sivuaminen

Kauden 2011-2012 päätteeksi West Ham putosi takaisin Mestaruussarjaan, mutta vain vuodeksi. Noble johdatti vuodessa Hammersin takaisin Valioliigaan tehtyään kahdeksan maalia, joista seitsemän rangaistuspotkusta.

Paikka tuli jälleen nousukarsintojen kautta, kun Blackpool kaatui 2-1-lukemin loppuottelussa. Kahdeksan maalin saldo on edelleen Noblen uran paras yhden kauden aikana.

Marraskuussa 2014 Newcastlea vastaan Noble saavutti yhden uransa suurista rajapyykeistä, kun hänestä tuli West Hamin Valioliigahistorian eniten otteluita pelannut pelaaja. Ottelu oli hänen uransa 205. seurassa Englannin korkeimmalla tasolla, joka vei hänet ennätyshaltija Steve Pottsin edelle.

Seuraavan vuonna Noble sai oman kunniaottelunsa, kun West Hamin Valioliigajoukkue kohtasi maaliskuussa 2016 seuran legendoista koostuvan tähdistöjoukkueen, johon kuului Paolo Di Canion ja Dean Ashtonin kaltaisia suurnimiä.

Kuluvalla viimeisellä kaudellaan Noble sivusi Di Canioa tehtyään rangaistuspotkusta 4-1-vierasvoitossa Watfordista uransa 47. valioliigamaalin. Kaksikon edellä on seitsemän osumaa enemmän iskenyt seuran ykköskärki Michael Antonio.

Noble pääsi johtamaan myös joukkuettaan eurokentillä esiinnyttyään yhdeksässä Eurooppa-liigan ottelussa. Finaalipaikka Sevillassa jäi harmillisesti saavuttamatta West Hamin hävittyä välieräparin 3-1-yhteismaalein Saksan bundesliigaseura Eintracht Frankfurtille.

Kokonaisvaltainen ongelmanratkaisija ja tulisieluinen johtaja

Noblella oli lapsesta saakka vain yksi seura. Varttuessaan Canning Townissa, hänellä oli tapana lapsena järjestysmiesten huomion kääntyessä livantaa portin alta Upton parkille ja kadota West Hamin kannattajien sekaan.

Nuorempana Noble ei erottunut kentällä koollaan tai nopeudellaan, vaan kovalla työnteolla, sinnikkyydellä ja omistautumisellaan lajille.

– Minä pelasin itsekin hieman jalkapalloa, mutta en ollut omistautunut sille. Mark oli erilainen. Hän halusi aina harjoitella ja tehdä kovasti töitä. Hän harrasti myös hieman yleisurheilua, isä Mark Noble senior kuvaili West Hamin verkkosivuilla.

Noble pyrki kapteenin roolissaan vaikuttamaan moneen asiaan West Hamissa. Hän lepyytteli kannattajia seuran siirryttyä vanhalta stadioniltaan Upton Parkilta Stratfordiin Lontoon olympiastadionille ja tuki neuvonantajana manageri David Moyesia, kun skotlantilainen palasi seuraan.

Noble tarjosi Moyesille taustatietoa seurasta ja kehityskohteista.

– Hänellä on erilainen näkökulma seurasta. Hän selvittelee asioita pelaajien kanssa ja on meille ongelmanratkaisija, jos kärsimme haasteista kulissien takana, Moyes on kuvaillut Noblen roolia medialle.

Keskikenttäpelaajasta löytyy kentältä myös tulisempi puoli, joka välillä otti vallan jopa oman pukukopin sisällä.

– Minulla on ollut tappeluja ja riitoja. Minulla on ollut tappeluja Marko Arnautovicin kanssa, vaikka rakastan häntä. Angelo Ogbonna melkein tappoi minut heitettyään puhelimensa minua kohti ja Michail Antonio tarttui minua kerran hiuksista, kun taklasin häntä myöhässä. Minulla on kyllä loistavat välit heidän kaikkien kanssa, Noble kertoi taannoin Evening Standardille.

Noblen poistumiseen on jo valmistauduttu tällä kaudella siirtämällä kapteeninnauhaa kohti Declan Ricea. Englannin maajoukkuemiestä on pidetty hänen manttelinperijänään, vaikka keskikenttäpelaajan ei odoteta sitoutuvan koko urakseen Hammers-paitaan.

Noblen kaltaiset yhteen seuraan sitoutuneet pelaajat ovat modernissa jalkapallossa harvinaisia ja hänen uskollisuutensa West Hamin väreihin tulee piirtämään hänet ikuisesti seuran historiaan.

– On hyvin epätavallista, että mies pysyy nykypäivänä koko uransa samassa seurassa. Sitä tapahtui ennen, mutta nyt ihmiset tulevat ja menevät. On uskomattoman hienoa, että hän ei koskaan lähtenyt seurasta. Hän on West Ham -legenda ja tulee aina olemaan, entinen Hammers-pelaaja Noblea teini-iästä asti seurannut Teddy Sheringham kehui keskikenttäpelaajan poikkeuksellista lojaaliutta.

Näistä Mark Noble muistetaan:

1. Ander Herreran kantaminen

Huhtikuussa 2015 West Ham kohtasi kotonaan Manchester Unitedin FA Cupin puolivälierien uusintaottelussa. Hammers oli 76. minuutilla 2-0-lukemin takana, kun vastustajan keskikenttäpelaaja Ander Herrera kaatui Michail Antonion kontaktista maihin.

Herrera makasi minuutteja maissa loukattuaan oikean jalkansa tilanteessa. Kuluneesta ajasta turhautunut Noble päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja kantoi kaksin käsin Man Unitedin espanjalaispelaajan kentän laidalle. Upton Parkin yleisö antoivat rohkeasta teosta seuraikonilleen raikuvat suosionosoitukset.

West Ham teki tilanteen jälkeen kavennusmaalin James Tomkinsin puskettua pallon verkkoihin, mutta United eteni välieriin 2-1-lukemin.

FA ei rankaissut Noblea teosta, luokiteltuaan hänen toimintansa tilanteessa ei aggressiiviseksi. Herrera ei myöskään vastustanut tilanteessa keskikenttäpelaajaa.

2. Kannattajan taklaaminen kaaokseen yltyneissä protesteissa

Maaliskuun 2018 Valioliigaottelu Burnleya vastaan Lontoon olympiastadionilla oli yksi West Hamin historian synkimmistä päivistä. Tuona iltapäivänä stadionilla vallitsi vihamielinen ja myrkyllinen ilmapiiri kannattajien tyytymättömyydestä seuran omistajia David Sullivania ja David Goldia kohtaan.

Katsomossa äityneen kaaoksen myötä Burnleyn vaihtomiehet joutuivat auttamaan lapsia pakenemaan paikoiltaan rähinöiden alta.

https://twitter.com/SkyJohnnyP/status/972510889298612227?s=20&t=oElmxleLn-fkes7sL1wwbQ

Helvetti repesi West Hamin 0-3-tappioon päättyneessä ottelussa toden teolla irti, kun useampi kannattaja pääsi tunkeutumaan kentälle. Turhautunut Noble kaatoi itse yhden rettelöitsijöistä painiottein maihin ja Hammers-toppari James Collins saattoi toisen kulmalipun käteensä napanneen hulinoijan sivuun kentältä.

Noble kuvaili myöhemmin päivää yhdeksi uransa raskaimmista West Hamissa ja tuomitsi avoimesti kannattajien häpeällisen käytöksen.

– Viimeinen kotiottelumme Burnleya vastaan oli yksi lähes 20-vuotisen aikani raskaimmista päivistä West Hamissa. En halua nähdä vastaavaa enää koskaan. Kukaan meistä ei halua sitä, Noble kirjoitti tuolloin Hammersin verkkosivuilla.

– Minä haluan meidän pärjäävän ja jokaisen olevan tyytyväisiä pelaajista joukkueeseen, nmutta tuota päivää kukaan meistä ei voi muistella ylpeydellä.

3. Uran kaunein maali Leicesteriä vastaan

Tultuaan tunnetuksi lähinnä rangaistuspotkuissa tehdyistä maaleista Noble yllätti monet jalkapallofanit toukokuun 2018 ottelussa Leicesteriä vastaan. Ennen peliä takana oli ollut tammikuusta saakka kestänyt maaliton jakso.

Noble iski 2-0-voitossa joukkueensa jälkimmäisen maalin normaalista poikkeavalla tavalla. Leicesterin purkuyritys tuli vapaapotkun jälkeen suoraan boksin reunalla odottaneelle keskikenttäpelaajalle, joka viimeisteli taitavasti volleysta pallon takanurkkaan.

Noble kuvaili uransa 51. osumaa koko uransa parhaaksi.

– En tiedä mitä tapahtui. Se oli varmasti urani paras maali. Se laukaus olisi voinut mennä minne tahansa, mutta se upposi tolpan kautta sisään, seuraikoni kommentoi osumaansa BBC Sportille.

https://twitter.com/vinnywhufc/status/1257569974295633920?s=20&t=wOwQgd9bwYNyJkNUd7mIRw

4. Rangaistuspotkujen erikoismies koko maailman mittapuulla

Noble on viimeistellyt West Hamissa kaikki kilpailut mukaanlukien vaikuttavat 40 maalia rangaistuspotkuista. Epäonnistumisia on nähty koko uralla vain viisi.

Harvinainen ohiveto nähtiin tämän kauden syyskuussa kotiottelussa Manchester Unitedia vastaan, kun David de Gea torjui keskikenttäpelaajan yrityksen lisäajalle jättäen Hammersin 1-2-lukemilla pisteittä.

Noble oli ennen United ottelua hukannut pilkun edellisen kerran joulukuussa 2016 Burnleya vastaan. Vuonna 2020 90,5 prosentin onnistumisprosentti tilastoitiin maailman toiseksi parhaaksi. Vain Bayern Münchenin tähtihyökkääjä Robert Lewandowskin prosentit olivsat korkeammat (91,1%).

Noble on myös Valioliigassa kaikkien aikojen neljänneksi onnistunein rangaistuspotkujen ampuja osuttuaan 31 yrityksessään 27:ssä. Hänen edellään ovat vain Steven Gerrard, Frank Lampard ja Alan Shearer.

5. Pitkäaikaisin yhden seuran mies koko Euroopassa

Noblesta tuli kesällä 2021 koko Euroopan Top 5 -sarjojen aktiivipelaajista pisimpään yhtä seuraa edustanut pelaaja. Hän sai tittelin haltuunsa Lionel Messin päätettyä 21-vuotisen taipaleensa FC Barcelonassa.

Argentiinalaistähti siirtyi katalonialaisseurasta PSG:hen.

Vuonna 2004 West Hamin edustuksessa debytoinut Noble on edustanut ennen viimeistä otteluaan 17 vuoden, neljän kuukauden ja 15 päivän ajan West Hamia. Top 10 -sarjat mukaanlukien lukema riittää toiseen sijaan, sillä edellä on TsSKA Moskovassa 19 vuotta pelannut venäläisvahti Igor Akinfeev.

Viiden kärjessä Noblen taakse jäävät 16 vuotta omissa seuroissaan pelanneet Oier (Osasuna), Francesco Magnanelli (Sassuolo) ja Giorgio Chiellini (Juventus).

Lähteet: Transfermarkt, Independent, West Hamin verkkosivut, BBC, Evening Standard

Joni Ahokas

Brightonin kirjeenvaihtaja. Kokenut brittifutiksen toimittaja. Opiskelee Etelä-Englannissa myös rugbyn ja kriketin saloja, mutta Brighton, Naisten Valioliiga ja Whitehawk FC:kin ovat tulleet tutummiksi. Pidä silmällä juttusarjaa legendoista.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button