fbpx
ArtikkelitValioliiga

Pukki-party Norwichissa – juhlat päättyvät ilman suomalaisen maaleja

Brittifutis.com matkusti pukkimanian perässä Norwichiin.

Norwich Cityn pelaajien ei tarvitse kokoontua seuran stadionin ulkopuolella noin kolme ja puoli tuntia ennen kotipelin alkua, mutta useimmat joukkueen edustajista tekevät näin. Seuran bussi on parkkeerattu Carrow Roadin ulkopuolelle ja aurinkoisena päivänä pieni joukko kannattajia on kokoontunut odottamaan pelaajia. Ketään ei näy hetkeen ja osa faneista hieman hermostuu.

”Olisi todella sääli, jos pelaajat lakkaavat ilmaantumasta. Tämä on tärkeä osa seuran identiteettiä”, Canariesien pelipaitaan ja shortseihin pukeutunut mies toteaa.

Norwichin pelaajat nukkuvat kannattajien mukaan kotipeliä edeltävän yön kodeissaan. He kokoontuvat kuitenkin ajoissa yhteiselle lounaalle, joko ajaen sinne omilla autoillaan tai bussikyydillä stadionin edestä, jotta kannattajat saavat lyhyen yhteisen ajan pelaajien kanssa.

Viimein hymyilevä Onel Hernández käppäilee paikalle, ja kuubalaisen nimellä varustettuun paitaan pukeutunueen pienen Norwich-pojan toive toteutuu. Poika hyppii innoissaan aidan takana, kun Hernandez tulee paikalle, vaihtaa muutaman sanan ja kirjoittaa nimikirjoituksensa pelipaitaan.

Pian yhä enemmän pelaajia saapuu paikalle. Sananvaihdot ovat ripeitä, mutta yhteys fanien välillä on aito. Se on poikkeuksellista Valioliigassa. Ilmassa ei ole mitään hysteeristä, vaan fanit pyytävät tuttavallisesti pelaajia yhteiskuviin ja toivottavat tsempit illan peliin. Pelaajat ovat täällä tähtiä, mutta myös ihmisiä.

Koko lyhyt kokoontuminen on järjestetty pitäen kannattajat ja paikallinen yhteisö mielessä. Norwichin ei olisi pakko kokoontua fanien edessä, mutta se on päättänyt tehdä niin.

Norwichiin matkustanut suomalaisryhmä alkaa jo epäilemään, tuleeko seuran ykköspelaaja ollenkaan paikalle. Lopulta yksi seuran pienimmistä pelaajista kävelee autonsa luota bussille ja tervehtii heti härmäläiset. Pukki ottaa yhteiskuvat nopeasti ja puristaa suomalaisturistien käsiä.

Pukkimania

”Suuri osa lausuu Teemun nimen yhä Tiimu Puki, mikä on ärsyttävää. Teemu Pukkihan se on”, varmistaa pyörälenkiltään stadionin eteen pysähtynyt paikallinen.

Suomalaishyökkääjä tunnetaan jo todella hyvin Englannissa. Brittitoimittajia on matkannut Kotkaan asti selvittämään Pukin tarinan alkuperät. Pukin kasvot koristavat promootiomainoksia, median ennakoita ja fanikauppojen seiniä Norwichissa.

Ennen lokakuista Manchester United -peliä Pukki on pelannut yhdeksän Valioliiga-ottelua ja iskenyt niissä kuusi maalia.

Viimeistään jalkapalloilevan Englannin massojen tietoisuuteen Pukki tuli Newcastle-pelin hattutempun jälkeen. Match of the Day -ohjelman juontaja Gary Lineker haastatteli suomalaista samalla, kun miljoonat ihmiset olivat virittäytyneet katsomaan maailman pisimpään jatkunutta jalkapallo-ohjelmasarjaa.

Viimeiseen neljään otteluun Norwich ei kuitenkaan ole voittanut, eikä Pukki ole osunut. Siitä huolimatta tunnelma ennen peliä on kohtuullisen leppoisa. Norwichissa ei juuri kireitä kasvoja näy.

Seuran kirkkaat värit eivät välttämättä miellytä kaikkien silmiä, mutta ne herättävät matsipäivänä kaupungin ehdottomasti eloon. Keltavihreää näkyy joka puolella ja vartin kävely keskustasta joen varrella on erittäin miellyttävä.

 

 

 

 

 

 

 

Olisiko Grant Holtille käyttöä?

Carrow Road on sisältä hyvin tyypillinen brittistadion. Tiivis ilmapiiri takaa hyvät näkymät kaikkialta pyhätöstä. The Barclay Stand täyttyy värikkäistä lipuista ennen aloitusvihellystä.

Norwichin kannattajat eivät vaikuta kaikkien riehakkaimmilta Valioliigassa. Tunnelma on äänekäs, mutta useille stadioneilla näkyvää intensiivisyyttä tai aggressiivisuutta ei ole lyhyellä otannalla niin havaittavissa.

Pienet marginaalit näkyvät alussa, kun kotijoukkueella on hyvä paikka mennä johtoon. Etsikkoajan jälkeen Manchester United ottaa kuitenkin pelin täysin haltuun ja Pukki jää todella yksinäiseksi.

Pukki ei sinällään pelaa huonosti, vaan pyrkii aloitteisiin, mutta edes puolittaisia paikkoja ei avaudu. Harry Maguirea vastaan kamppailusta ei tule mitään, mutta pohjoismaalaisten väännössä Pukki pystyy välillä horjuttamaan epävarmasti kauden pelannutta Victor Lindelöfiä.

Toisen puoliajan alussa suomalaiselle siunaantuu kultainen paikka, mutta yhden kosketuksen viimeistely menee ohi maalin. Pukki potkii nurmea ja ymmärtää, että siinä taisi mennä ottelun paras maalintekomahdollisuus. Pienet marginaalit ratkaisevat lopulta yksittäisissä paikoissa.

Isossa kuvassa Norwich on paha vastaantulija Man Unitedia vastaan. Se yrittää avata peliä tuttuun tyyliin maalipotkuista lähtien lyhyillä syötöillä, mutta on vaikeuksissa pelata Unitedin prässin ohi. Lopputulos 1-3 imartelee kotijoukkuetta.

Viides ottelu Pukille Valioliigassa putkeen ilman maalia ja Norwich on jäänyt huolestuttavasti putoamisviivan alle. Valioliigassa voimasuhteet ailahtelevat nopeasti, sillä toisena viikkona Pukkia on yhdistetty sarjan suurseuroihin ja toisena seurassa puhutaan minikriisistä.

Pelin aikana kävi mielessä, että Grant Holtin kaltaiselle hyökkääjälle olisi ollut käyttöä vaihtoehtoisena taktiikkana. Pukki ei missään nimessä ole kohdepelaaja, joka rymistelee vastustajien toppareiden kanssa pitäen palloa ja antaen omilleen hengähdystauon.

Holt on yksi seuran kaikkien aikojen pelaajista, mutta kannattajat ymmärtävät, että nykyinen joukkue pelaa täysin erilaista jalkapalloa. Norwich on tehnyt kauden alusta asti selväksi, että se ei tingi ideologiastaan.

Kaikki tietävät, että Norwichilla voi tehdä tiukkaa pysyä sarjassa. Sillä vaikuttaisi kuitenkin olevan tarkka suunnitelma. Seuraidentiteetti on kirkkaampi kuin useilla Englannin suurseuroista. Jos Daniel Farke saa kenkää, voisi kuvitella seuran palkaavan managerin, jolla on samankaltainen idea pelifilosofiasta.

Pelin jälkeiset puinnit kannattajien välillä paikallisessa Weatherspoonissa eivät kuulostaneet ylihuolestuneilta.

”Pelimme ei lähtenyt käyntiin tänään ollenkaan. Voisi mennä huonommin. Emme hävinneet 9-0 kuten Ipswich”, mies naurahtaa tupakointipaikalla muistuttaen paikallisvihollisen Valioliigan ennätystappiota vuodelta 1995.

No Pukki, no party

No Pukki, no party. Lausahdus on ilmiö. Pelipaitojen lisäksi Norwichin fanikaupoissa ei ole tuotettu tekstiilejä juuri pelaajien mukaan. No Pukki, no party – t-paidat menevät kuitenkin kuumille kiville.

”No Pukki, no party”, nuori poika hihkui, kun he odottivat suomalaista pelaajabussin edessä.

Pukki on Canariesille se kuuluisa kirsikka kakun päälle. Ilman kotkalaisen maaleja Norwich todennäköisesi putoaa Mestaruussarjaan. Pukin suosiota on hienoa yrittää ymmärtää. Hän on Norwichissa tähti, mutta silti pelaajan kansalaisuus saattaa olla hämärässä briteiltä.

Pukin suomalaisuuden mainitsemisesta ei ole briteissä haittaa. Airbnb:n omistaja mainitsi, että Ruotsista tulee paljon porukkaa kaupunkiin katsomaan heidän maamiestään hyökkäyksessä. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun britti sotki Pukin ruotsalaiseksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pauli Loukola, Norwich

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button