fbpx
Artikkelit

Seppinen: Pohjois-Lontoo on punainen ja Manchester taivaansininen – Mitä jäi käteen viikonlopun isoista paikalliskahinoista Valioliigassa?

Brittifutis.com perkaa viikonlopun kaksi isoa paikalliskamppailua – Pohjois-Lontoon ja Manchesterin derbyt.

1) Pohjois-Lontoon derby

Arsenalin ja Tottenhamin legendaarisessa paikallispelissä oli sarjasijoituksellisestikin enemmän jännitettä kuin vuosiin. Kun Arsenal otti lopulta varsin selvän 3–1-voiton, se vankisti asemaansa sarjakärjessä neljän pisteen erolla veriviholliseensa.

Pohjois-Lontoon derbyssä pallollinen pelaaminen otti niskalenkin pallottomasta pelaamisesta. Antonio Conte toi Tottenhamin vieraskentälle viime ajoilta varsin tutulla passiivisella lähestymistavalla. Tottenham valui alas, eikä antanut Arsenalille paljon prässiä.

Mikel Artetan kolmatta kokonaista kautta valmentama Arsenal luotti omaan pelilliseen identiteettiinsä, jota manageri on juurruttanut pitkään nuoren pelaajaryhmänsä selkärankaan. Arsenal hallitsi palloa 65-prosenttisesti ja loi maata pitkin virtaavan lyhytsyöttöpelinsä kautta reilun maalin verran enemmän maaliodottamaa kuin Tottenham.

Pohjois-Lontoon derby oli kahden hyvin erilaisessa prosessissa olevan ryhmän kohtaaminen. Arteta on rakentanut ja muovannut jo useamman vuoden nykyryhmäänsä. Hän on saanut nykyperspektiivillä jopa uskomattoman paljon työrauhaa. Pitkä prosessi näyttäisi tuottavan loogista kehitystä ja vihdoin myös tulosta.

Arteta on kehittynyt. Hänellä on valmennustiimi, jossa on erilaisia spesialisteja. Peliin on löytynyt uusia elementtejä. Esimerkiksi Granit Xhakan muuntautuminen defensiivisestä keskikentän pohjapelaajasta dynaamiseksi ”kasipaikaksi”, joka nousee aktiivisesti vastustajan boksiin alustamaan paikkoja ja itsekin maalintekosektoreille, on yksi hieno kehitystyö valmennustiimiltä.

Arsenalin pelaajien keski-ikä (24,4 vuotta) on sarjan nuorin. Bukayo Saka, Aaron Ramsdale, William Saliba, Martin Odegaard, Gabriel Martinelli ja kumppanit ovat kasvaneet askel kerrallaan johtaviksi pelaajiksi, mutta kiveen hakatussa avauskokoonpanossa ei ole särkymävaraa. Toistaiseksi Arsenalin terveystilanne on pysynyt erinomaisena, mikä selittää osaltaan alkukauden menestystä.

Tottenhamilla on iältään pari vuotta vanhempi ryhmä ja puikoissa Conte, joka ei ole pitkien prosessien valmentaja. Tottenhamin joukkue on rakennettu sitä varten, että tulosta tulee tässä ja nyt. Conte on tuonut pelaamiseen selvät ja hyvin ehdottomat mallit, joita pelaajat toistavat automatisoituina nurmella.

Tottenham toteuttaa hyökkäyspelimallejaan tehokkaasti, mutta Arsenalilla oma aktiivinen hyökkäyspeli on pidemmälle kehitettyä, mikä oli erottava tekijä derbyssäkin.

Toki ratkaiseva käänne oli Emerson Royalin hölmö suora ulosajo toisella puoliajalla. Arsenal laski tempoa, säästi voimavaroja ja leikitteli pallon kanssa voittoon ylivoimalla. Ilman ulosajoa Tottenham olisi voinut omalla sapluunallaan kiusata Arsenalia vielä aidosti voitosta.

Voitto oli Arsenalille ja Artetalle siksikin tärkeä, että se oli voitto niin sanotusta ”kuudesta suuresta”. Arsenal on Artetan aikakaudella voittanut varsin tehokkaasti pienempiään, mutta muita suurseuroja vastaan pisteitä on tullut niukasti.

Arteta on saanut aikaa. Nyt prosessi näyttäisi olevan siinä vaiheessa, että Arsenal on tarpeeksi kypsä ottamaan pisteitä myös muilta suurilta ja nousemaan Manchester Cityn ykköshaastajaryhmään.

https://twitter.com/Arsenal/status/1576613213679951872?t=JuEkT1utpHBnanXhWdvdKw&s=19

2) Manchesterin derby

Manchesterin derby osoitti ensi minuuteista asti kylmäävällä tavalla, miten isoksi kuilu Cityn ja Unitedin välillä on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana. City murjoi Unitedin hurjin lukemin 6–3 tulikuumien Erling Haalandin ja Phil Fodenin hattutempuilla.

Haaland on juuri nyt kaikkien huulilla, mutta oman pojan Fodenin hattutemppu oli erityistä mannaa Etihadin kotiyleisölle paikallispelissä, jossa lokaalius on puristunut liki olemattomiin globaalin tähtiloiston keskellä.

Pep Guardiola valmentaa seitsemättä kauttaan Cityssä ja on nostanut ”taivaansiniset” jalkapallon pelilliseksi suunnannäyttäjäksi. Erik ten Hag on saman reilun kuuden kauden aikaikkunassa Unitedin kolmas pysyvä ja yhteensä viides manageri. Eron näkee nurmella.

Ottelu osoitti, miksi City on jälleen mestarisuosikki numero yksi ja Unitedin prosessi vasta täysin alkutekijöissään. Cityn pelaajamateriaali on omaa luokkaansa. Vaikka John Stones on loukkaantunut, Guardiolalla on varaa lepuuttaa Ruben Diasia ja Aymeric Laportea. Cityn topparipari, Manuel Akanji ja Nathan Ake, esiintyi erinomaisesti.

Kun Rodri ja Kalvin Phillips puuttuivat keskikentän pohjalta, tasapainosta huolehti keskikentällä roolia kuin roolia äärilaadukkaasti suorittava Ilkay Gündogan.

Hyökkäyspäässä Kevin De Bruyne ja Haaland ovat löytäneet liki maagisen yhteyden. Haaland teki kolmannessa peräkkäisessä kotiottelussaan hattutempun. Se on temppu, johon kukaan ei ole pystynyt Valioliigassa ja jälleen uusi sulka ällistyttäviä asioita tekevän norjalaisjässikän hattuun.

Haaland on ylipäätään tehnyt kolme maalia enemmän kuin koko Manchester United yhteensä tällä kaudella. Jos City olisi ollut mestarisuosikki myös ilman Haalandia, norjalaistykki tekee maalintekokyvyllään joukkueesta pysäyttämättömän koneen.

Cityllä on otteluruuhkassa kyky säästää voimavaroja pelillisin keinoin. Kun Manchesterin derby oli puoliajassa ohi, City piti rauhallisesti palloa toisella jaksolla ja laski intensiteettiä. Se on arvo sinänsä, sillä ottelutahdista tulee mielipuolinen, kun pelejä on keskimäärin joka kolmas päivä.

Vaikka lukemat olivat tylyt ja toivat kaikuja karmeasta Brentford-vierailusta, heiluri ei saisi heilahtaa tapansa mukaan äärimmilleen Unitedin ympärillä. United ei ole parin voiton jälkeen mestarikandidaatti, eikä ten Hagin pidä yksittäisen tylyn tappion jälkeen saada potkuja.

Jos ten Hag saa samanlaisen työrauhan kuin Guardiola, United voi kehittyä hiljalleen takaisin suuruuteen. Prosessissa on vielä hurjasti vaiheita, eikä sen onnistuminen ole pelkästään managerista itsestään kiinni.

Valmennuksellisia kompromisseja on jouduttu jo tekemään, kuten pelitavalliset valinnat ja Casemiron hankinta ovat osoittaneet. Toisaalta esimerkiksi Cristiano Ronaldon penkitys on osoittanut, että managerilla on myös lankoja käsissään.

Joka tapauksessa tasoero Manchesterin joukkueiden välillä on juuri nyt niin karu, mitä sunnuntaina iltapäivästä nähtiin.

https://twitter.com/ManCity/status/1576670857757433857?t=qGrAOcDwkYj-CnnHmwtA3w&s=19

Lari Seppinen

Kolme vuotta Englannissa Sanoman kirjeenvaihtajan hommissa kerrytti paikan päällä 150 ottelun ja 59 eri stadionin kokemuksen brittifutiksesta. Entinen Myllykosken Pallon tiedottaja. Aina kynä kädessään.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button