fbpx
Artikkelit

Laurila: Nämä tekijät määrittävät, kannattaako Manchester Unitedin hankkia Raphinha

Tervetuloa Manchester Unitediin, Raphinha. YouTube-videot on tehty jo.

Leeds Unitedin tähteä viedään Old Traffordille. Raphinha, 24, on tämän kauden komeetta. Hän saapui Elland Roadille 17 miljoonalla punnalla lokakuussa. Kauppaa voi pitää onnistuneena. Brasilialainen on tehnyt ja syöttänyt kuusi maalia Valioliiigassa. Hän on keskiarvoillaan Leeds Unitedin paras pelaaja avainsyötöissä ja ohituksissa. Raphinha on siis tehokas pelaaja. Hän luo tilanteita, voittaa tilaa. 

Raphinha sähisee

Vasenjalkainen Raphinha on 176 senttiä pitkä ja painaa 68 kiloa. Hän sähisee. Marcelo Bielsa on peluuttanut suojattiaan lähinnä oikealla, mutta myös muodon 4-1-4-1 vasemmalla laidalla. Whoscored-sivuston mukaan Raphinha on kirjannut tehoja vain, kun hän on pelannut oikealla. Tämä perustuu siihen, että Raphinha leikkaa erittäin vaarallisesti sisään. Hän laukoo tulisesti ja tarkasti. Raphinha saa pallon haltuun kovassakin vauhdissa. Hän käsittelee palloa silkinpehmeästi jalkojen eri osilla. Raphinha on oikea-aikainen 1v1-tilanteissa. Hän kuljettaa kohti vastustajan etujalkaa ja sännähtää painottomalta puolelta ohi.

https://twitter.com/PremLeaguePanel/status/1378378495563337730?s=20

Manchester United kaipaa tehoja. Anthony Martial, Marcus Rashford ja Mason Greenwood osuivat Valioliigassa viime kauden 38 ottelussa yhteensä komeat 44 kertaa. Kolmikko on heiluttanut verkkoja tämän kauden 30 ottelussa 16 kertaa. Ero on karmaiseva ja kertoo paljon.

Jalkapallomaailmassa keskustellaan usein, onko tehojen romahtaminen pelaajien vai valmennuksen syy. Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Voimmeko esimerkiksi ajatella, että koko elämänsä jalkapalloilulle omistaneet nuoret miehet yhtäkkiä vain lopahtavat. Tuskin.

Pelaajan motivaatioon vaikuttaa lukuiset eri tekijät. Voimme kysyä, miten Manchester Unitedin vastaiskuihin perustuva jalkapalloilu on vaikuttanut Martialiin, Rashfordiin ja Greenwoodiin.

Tehojen romahtamiseen saattaa vaikuttaa sekin, että vastustajat tietävät Manchester Unitedin vahvuudet ja heikkoudet paremmin. Oikeajalkaisen Rashfordin ja vasenjalkaisen Greenwoodin leikkaukset sisään estetään. Martial on pysäytetty keskellä. Hän ei saa enää syöttöjä liikkeeseen, yläjalalle. Edinson Cavanin saapuminenkin on vaikuttanut vastuuseen. 748 minuuttia Valioliigassa vastuuta saanut Daniel James on tehnyt kolme ja syöttänyt tasan nolla maalia. James on xG-tilastojen mukaan erittäin heikko luomaan uhkaa keskityksillä.

Manageri Ole Gunnar Solskjær on yrittänyt puuttua tehottomuuteen. Vasen puolustaja Luke Shaw on syöttänyt viisi maalia Valioliigassa ja noussut takaisin Englannin maajoukkueeseenkin. Shaw’lle on sopinut, että Rashford leikkaa sisään. 

Luovuus kukkii

Palataan Raphinhaan. Leeds Unitedin päävalmentaja Marcelo Bielsa, 65, on jalkapallo-opettaja. Bielsa on tutkinut lajia syvällisesti. Hän tietää tarkkaan, mitä kentällä tapahtuu. Bielsa on purkanut pelin paloihin.

Jalkapallonurmen voi jakaa viiteen vertikaaliseen kaistaan. Laitakaistoihin, välikaistoihin ja keskikaistaan. 

Pureudutaan Leeds Unitedin toimintaan laitakaistoilla. Bielsa haluaa, että Leeds muodostaa laitakaistoille kolmioita. Pallolliselle pelaajalle pitää tarjota kaksi syöttösuuntaa. Kolmion muodostavat usein laitahyökkääjä, ylempi keskikenttäpelaaja ja laitapuolustaja. Leeds yrittää löytää laitakaistalla kolmannen pelaajan niin, että hän saa pallon liikkeeseen. Käytännössä tämä menee esimerkiksi seuraavalla kaavalla: Raphinha saa pallon sivurajan tuntumassa. Mateusz Klich tarjoaa hänelle tukea. Oikea puolustaja Luke Ayling juoksee kaksikon välistä. Raphinha syöttää Klichille, joka jatkaa pallon Aylingille. 

Bielsamaisuuden nerokkuus perustuu siihen, että jos Klich ei voikaan syöttää Aylingille, seuraa uusi liike, ja vielä mahdollisesti uusi liike. Leeds United ei pysähdy. Bielsa hinkkasi drilleillä vastaavia kolmannen pelaajan konsepteja kesällä 2012, kun Athletic Bilbao vieraili Töölössä. The Athletic nosti hiljattain esiin Klichin ja Raphinhan keskinäisiä syöttökarttoja. Ne vastaavat hyvin paljon niitä syöttöjä, joita Bielsa kävi läpi Töölössä heti harjoitusten alkuvaiheessa. 

Ylempänä Klichin ja Raphinhan keskinäiset syötöt. Alempana harjoite Töölössä.

Ja juuri tässä kohtaa tullaan siihen, mikä erottaa Manchester Unitedin ja Leeds Unitedin. Manchester Unitedin palkkapussi on sarjan suurin, Leeds Unitedin sarjan toiseksi pienin. Solskjær voi antaa poikien pelata ja napsia pisteitä. Bielsa taas ei anna periksi pienimmissäkään yksityiskohdissa. Leeds United ei pysähdy. Valkoisten liike jatkuu. 

Raphinhan kohdalla tämä herättää kaksi kysymystä. Onko hän riittävän hyvä pelaaja Old Traffordille? Aivan varmasti on. Onko Manchester United oikea ympäristö luovuutta kukkivalle brasilialaiselle? Bielsa on korostanut, että Raphinhaa on jopa mahdotonta valmentaa kurinalaiseen muottiin. Raphinha tekee omia juttujaan. Bielsa jätti mainitsematta, että juuri joukkueen äärimmäisyyksiin viety kurinalaisuus mahdollistaa Raphinhan loiston. 

Bielsa ja Lobanovskyi

Jalkapallomaailmassa on käyty vastaavaa keskustelua iät ja ajat. Pohdittu, voiko Valeri Lobanovskyin Kiovan Dynamosta poimia yksilön eri ympäristöön. Raphinhan tilanne on hieman erilainen, koska hän on viettänyt niin vähän aikaa Elland Roadilla. 

Raphinha ja Manchester Unitedin tähti Bruno Fernandes pelasivat Sportingissa samaan aikaan. Keskustan Fernandes teki kauden 2018-19 sarjapeleissä 20 maalia ja syötti 13 osumaa. Muodon 4-3-3 oikealla laidalla viilettänyt Raphinha jäi neljään maaliin ja yhteen syöttöön. 

Raphinha pelaakin Elland Roadilla elämänsä jalkapalloa. Hän ei yltänyt vastaaviin tehoihin Sportingissa tai Rennesissä. Leeds United pelaa tulevaisuudessakin Valioliigassa. Aivan eri asia on, kuuluuko Raphinha enää porukkaan. Leeds United on joka tapauksessa neuvotteluissa kohtalaisen vahvoilla. Raphinha allekirjoitti neljän vuoden sopimuksen ja tienaa noin 60 000 puntaa viikossa. Old Traffordilla palkka tuplaantuisi, mutta moni asia muuttuisi. Valioliigassa on joukkueita ja ympäristöjä, joiden pelaaminen tukisi brasilialaisen ominaisuuksia vielä paremmin.

https://youtu.be/lRNNk7_EMz4

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button