fbpx
ArtikkelitValioliiga

Tiira: Valmentajan vaihtamiseen tarvitaan suunnitelma – sekava rekrytointiprosessi paljasti uuden Newcastle-johdon osaamattomuuden

Jalkapallomanagerin erottaminen ilman korvaajan suunnittelua on petollista, kirjoittaa Jaakko Tiira.

Brendan Rodgers, Lucien Favre, Steven Gerrard, Unai Emery, Paulo Fonseca, Erik Ten Hag, Leonardo Jardim, Frank Lampard, Rafael Benitez, Roberto Martinez, Eddie Howe.

Kaikki edellä mainitut ovat jalkapallovalmentajia. Jokaista huhuiltiin Newcastle Unitedin uudeksi manageriksi. Lopulta tehtävään palkattiin Howe kesään 2024 ulottuvalla sopimuksella. Puhutaan 43-vuotiaasta englantilaisesta myöhemmin.

Futismaailmaa kohahduttanut seurakauppa – jossa Newcastle siirtyi saudiarabialaisen johtaman sijoittajaryhmän omistukseen – lyötiin lukkoon lokakuun alkupuolella, yli kuukausi sitten.

Magpies-fanien parissa epäsuosittu Steve Bruce sai potkut lokakuun 20. päivä. Howen sopimus julkistettiin maanantaina, lähes kolme viikkoa myöhemmin. St. James’ Parkille yhdistetyistä, valmennusfilosofioiltaan hyvin erityylisistä luotseista koostuva tolkuttoman pitkä nimilista kertoo, että seuran uudella johdolla on pallo pahasti hukassa.

Rahaa on, osaamista ei

Newcastlesta tuli yhdessä yössä maailman rikkain jalkapalloseura. Newcastlesta ei kuitenkaan tullut yhdessä yössä Valioliigan kärkijoukkue.

Seurakaupan varmistuttua Newcastlen kannattajat puhuivat mahdollisuudesta unelmoida. Sen seuraa 14 vuotta kitsastelullaan kurjistanut Mike Ashley oli heiltä vienyt. Ihmisoikeuksien näkökulmasta vähintäänkin kyseenalaiset omistajat osasivat vedellä oikeista naruista kertoessaan, että joukkueeseen investoinnin ohella he aikovat panostaa seuran infrastruktuuriin ja kaupunkiin. Newcastlelaisten sydämet ja mielet voitettiin muutamalla lausunnolla ja tietenkin sillä, että uudet omistajat olivat jotain muuta kuin Mike Ashley.

Samalla kun katseet Koilis-Englannissa kääntyivät valoisaan tulevaisuuteen, nykyhetki unohtui.

Bruce oli ehkä epäsuosittu, eikä hän olisi vienyt seuraa kärkikahinoihin. Bruce kuitenkin onnistui siinä yhdessä asiassa, mihin hänet alun perinkin palkattiin: selviytymisessä.

Bruce oli jo tullessaan epäsuosittu, mutta toi luontevaa jatkumoa Newcastlen kesällä 2019 jättäneelle Benitezille. Kokenut espanjalainen teki aikanaan omat johtopäätöksensä Ashleyn pihtailusta ja rakensi joukkueensa selviytymään.

Geordien jumaloima Benitez nosti Harakat takaisin Valioliigaan kaudeksi 2017-18 ja keräsi 44 pistettä. Seuraavalla kaudella espanjalaisen ryhmä napsi 45 pinnaa. Brucen kahden täyden kauden pistemäärät olivat täysin identtiset.

Newcastle pelasi ensin Benitezin ja sitten Brucen alaisuudessa korutonta ja kompaktia futista. Se vetäytyi ja iski vastaan. Pallonhallinta jäi jokaisella kaudella alle 45 prosentin.

Brucen potkimisen jälkeen Newcastle haikaili muun muassa Ten Hagin ja Rodgersin kaltaisia progressiivista jalkapalloa peluuttavia valmentajia. Huhuissa vilisi myös Emeryn ja Benitezin tapaisia reaktiivisemman futiksen ystäviä. Profiilien vaihtelevuus kertoo, että Newcastlen uuden johdon jalkapallo-osaaminen on vähäistä. Pitkäksi venyneessä ja sekavassa rekrytointiprosessissa tuijoteltiin enemmän CV:tä kuin profiilia, joka sopisi nykyryhmään.

Johdonmukaisuuden sijaan prosessi näytti hakuammunnalta.

Tulevaisuuteen katsominen on luontevaa, sillä saudimiljardit tarkoittavat väistämättä sitä, että joukkueen profiili tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Ennen sitä Newcastlen pitäisi kuitenkin selvitä tästä kaudesta.

Brucen potkuissa ongelmallista oli niiden ajoitus. Newcastlen nykyjohto unohti, missä tilanteessa seura tällä hetkellä on: sarjajumbona ilman yhtäkään voittoa. Putoamisviivan päällä oleva Watford on viiden pisteen päässä.

Selviytymään rakennettu kulmikas ryhmä ei muutu yhdellä taikaiskulla aloitteen kanssa viihtyväksi joukkueeksi. Tammikuun siirtoikkunakin on vielä yhdeksän kierroksen päässä.

Valmentajan vaihtaminen on kaksitasoinen prosessi

Brucen potkuille oli toki urheilulliset perusteet. Kahdeksan peliä entisen huipputopparin alaisuudessa tuottivat vain kolme pistettä. Nykyhetken valossa näyttää kuitenkin siltä, että potkujen taustalla oli lähinnä tarve päästä eroon epäsuositun ex-omistajan palkkaamasta epäsuositusta managerista.

Oletusta tukee se, että tilapäisvalmentaja Graeme Jones ehti olla ruorissa kolme peliä. Brucen potkujen motiivia pahempi virhe oli se, ettei uudella johdolla näyttänyt olevan minkäänlaista suunnitelmaa seuraavista askeleista.

Huippufutiksen lyhytjännitteisessä ja armottomassa maailmassa valmentajien potku-uhka tuntuu olevan aina muutaman huonon tuloksen takana. Kuvaavaa on se, että jo viisi manageria on lentänyt kilometritehtaalle, vaikka kautta on pelattu alle kolmannes. Brucen ohella kenkää ovat saaneet Watfordin Xisco, Tottenhamin Nuno Espirito Santo sekä hiljattain Norwichin Daniel Farke ja Aston Villan Dean Smith.

https://twitter.com/TheAnfieldTalk/status/1457341539764604934?t=jkL4egzCH2dc8y8HLj6n8Q&s=19

 

Manageria vaihtaessa olennaista on suunnitelma. Potkuja ei kannata antaa vain sen takia, että tulokset eivät tyydytä. Seuralla pitäisi olla selvillä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Viime vuosilta löytyy esimerkkejä spektrin molemmista ääripäistä.

Chelsea kengitti seuralegenda Frank Lampardin viime tammikuussa, kun muutamaa viikkoa aiemmin Pariisista vapautunut Thomas Tuchel tuli tarjolle. Keväällä länsilontoolaiset juhlivat Mestarien liigan voittoa.

Nunon potkuihin Spursista vaikutti hyvin suurella todennäköisyydellä se, että seuraavana päivänä pohjoislontoolaisten ohjakset ottanut Antonio Conte oli vapaana ja kiinnostunut. Sama logiikka pätee myös syksyyn 2015, kun Liverpool vaihtoi Rodgersin vapaana olleeseen Jürgen Kloppiin.

Toisenlaisiakin esimerkkejä löytyy. Everton pisti puntia palamaan kesällä 2017, mutta tulokset Ronald Koemanin alaisuudessa olivat vaisuja. Hollantilainen sai potkut lokakuun lopussa. David Unsworth ehti toimia tilapäisluotsina yli viisi viikkoa ennen Sam Allardycen saapumista. Pelastusoperaatioiden erikoismies, mutta taktisesti kivikautinen ”Big Sam” sai vieläpä nyhdettyä 1,5-vuotisen ja kuuden miljoonan punnan vuosiansiot taanneen sopimuksen. Allardyce piti Evertonin kirkkaasti sarjassa, mutta seuraavan kesän potkut maksoivat kuusi miljoonaa.

Potkujen kaksitasoinen logiikka ei pysähdy Newcastleen, vaan on läsnä jatkuvasti.

Ole Gunnar Solskjærille on vaadittu potkuja Manchester Unitedin peräsimestä, mutta onko norjalaiselle tällä hetkellä järkevää korvaajaa? Viime kesänä uuden kolmivuotisen sopimuksen solmineen Solskjærin erottaminen nyt, kun markkinoilla ei ole vapaita huippuvalmentajia, ei kävisi järkeen. Unitedin kannattaa ennemmin seurata valmentajamarkkinoiden kehittymistä ja tehdä ratkaisuja vasta kauden jälkeen.

Pelin organisoijana keskinkertaisen, mutta seuralegendan arvovaltaa nostalgiaa hengittävässä Unelmien teatterissa nauttivan Solskjærin vaihtaminen B-korin manageriin tuskin toisi Unitedia olennaisesti lähemmäksi pokaaleita.

Howe joutuu hankalaan rakoon

Newcastlen uudeksi manageriksi löytyi lopulta Eddie Howe. Kirsikat Valioliigan nostaneen ja pikkuseuran viisi vuotta ylhäällä pitäneen englantilaisen tähti on kuitenkin ollut laskussa. Howen Bournemouth hurmasi aikanaan hyökkäävällä lyhytsyöttöpelillä, mutta pelityyli muuttui kausi kaudelta regressiivisemmäksi. Aikanaan jopa Arséne Wengerin seuraajaksi Arsenaliin kaavailtu ja Englannin maajoukkueeseen yhdistetty Howe oli työttömänä kesästä 2020 lähtien.

Howe vaikuttaa muutenkin enemmän siirtymäajan luotsilta kuin Newcastlen kärkikahinoihin johtavalta huippumanagerilta.

Howe on toisaalta looginen valinta, toisaalta ei. Vaikka englantilaisen tähti on ollut laskussa, hän on vasta 43-vuotias ja osoittanut kykynsä hyökkäyspelin organisoijana. Onnistuessaan Howe voi nostaa profiiliaan joukkueen mukana.

Bournemouthissa Howen ongelma oli puolustuspelin organisointi. Se taas on ollut Newcastlen selviytymisfutiksen kulmakivi. Jonjo Shelveyn ja Isaac Haydenin johtaessa keskikenttää, Howen on turha haaveilla aloitteellisesta pelitavasta.

Howen toinen ongelma on projektin myyminen. Jalkapalloilijat ovat miljoonia tienaavia ammattilaisia, mutta myös ihmisiä, joilla on työmoraali.

https://twitter.com/ToweringZigic/status/1456690747516887045?t=BrVZ8_LByEAqEZuLquOjng&s=19

 

Kuinka uskottavasti uusi manageri kykenee myymään uuden projektin, jonka ensimmäinen tehtävä on säilyä sarjassa, kun moni pelaaja tietää, ettei heille ole pian käyttöä raitapaidoissa. Howen tehtävää ei varsinaisesti helpota se, ettei hän ollut alun alkaenkaan kärkikandidaattien joukossa.

Newcastlen uusi johto taitaa viestinnän, mutta kaaokseksi muuttuneesta manageritilanteesta päätellen, pallo näyttää olevan urheilujohtamisen osalta pahasti hukassa.

Tulevaisuuden visiot olivat niin kirkkaita, että ne sumensivat tämänhetkisen tilannekuvan. Surkeuteen tottuneiden geordien kärsimys on jatkunut ja se tulee mitä todennäköisemmin jatkumaan myös lähitulevaisuudessa.

Tynejoen rannalla ei edelleenkään ajella Ferrarilla, vaan pari vuotta vanhalla Volskwagen Golfilla. Ränsistyneen harmaa maalipinta vaihtui kiiltävän vihreäksi, mutta Golf on edelleen Golf.

 

 

Jaakko Tiira

Vapaa toimittaja. Aina äänessä brittifutiksesta, välillä myös salibandysta. Oululainen Helsingissä, joka on viettänyt myös vuoden Salfordissa ja lukuisia reissuja Pohjois-Lontoossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button