fbpx
Artikkelit

Onko maailman parhaana divarina pidetty Championship kultakaivos Valioliigaseuroille? Näin viime vuosien isot hankinnat ovat pärjänneet

Jaakko Tiira kartoittaa, miten Championshipistä Valioliigaan ostetut pelaajat ovat pärjänneet.

Championshipia pidetään jalkapallomaailman parhaana kakkostason sarjana. Arviolle löytyy katetta. Transfermarktin mukaan Englannin divariseurojen yhteenlaskettu markkina-arvo on yli miljardi puntaa. Saksan, Italian ja Espanjan divarit jäävät selvästi alle puoleen miljardiin.

Englannin divariseuran pelaajiston keskimääräinen markkinarvo on vajaat 42 miljoonaa puntaa. Muut kakkostasot ovat 20 miljoonan tuntumassa.

Championshipia pidetään jopa maailman kuudenneksi parhaana sarjana. Ero Valioliigaan on silti valtava. Valtaosa nousijoista putoaa takaisin kahden ensimmäisen kauden aikana.

Periaatteessa Championshipin pitäisi olla erinomainen kalastusallas Valioliigaseuroille, kun kieli ja kulttuurikin ovat samat. Onko divari kuitenkaan kultakaivos?

Brittifutis.com selvitti asiaa.

Arvioimme viiden viime vuoden aikana Championshipista Valioliigaan ostettuja isomman profiilin hankintoja – pelaajia, joista on maksettu vähintään kymmenen miljoonaa puntaa. Katsauksen ulkopuolelle jäivät joukkueidensa kanssa nousseet pelaajat sekä aiempaa pääsarjakokemusta omanneet pelaajat. Muutaman hajapelin pääsarjassa ennen isoa siirtoaan pelanneet otettiin mukaan katsaukseen.

Divarista viime vuosina ostetut pelaajat on jaettu neljään kategoriaan. Ensimmäisenä on kirkkaimmat helmet, joukkueidensa avainpelaajiksi nousseet huippuhankinnat. Toisena on hyvät hankinnat, jotka ovat osoittaneet tasonsa ja arvonsa, siis osumat. Kolmas kategoria on paikkansa täyttäneet, pelaajat, jotka eivät ole varsinaisesti flopanneet, mutta eivät myöskään liekehtineet. Neljäntenä ovat flopit, eli hudit.

Huippuhankinnat

Chris Wood, Leeds -> Burnley (2017)

Useammassa seurassa siipiään kokeillut uusiseelantilaiskolossi löysi kodin Elland Roadilta ja paukutti Leedsille 27 maalia kaudella 2016-17 Championshipissä. Burnley hankki hyökkääjän seuraavana kesänä Turf Moorelle vajaalla 15 miljoonalla. Jokaisen neljän täyden Clarets-kauden aikana Wood osui vähintään 10 kertaa, kaikkiaan 50 kaappia. Kova lukema ja sarjapaikan kannalta elintärkeä häntäpään duunariporukassa. Tammikuussa 30-vuotias kärki ostettiin Newcastleen. Burnley kääri kaupasta 27 miljoonaa, lähes tuplavoiton.

James Maddison, Norwich ->  Leicester (2018)

Leicester pulitti Norwichin pelintekijästä 22,5 miljoonaa puntaa kesällä 2018. Maddison, 25, nousi välittömästi Kettujen avainpelaajaksi ja sarjan kymppipaikan eliittiin. Siellä coventrylainen on pysynyt, vaikka pienet vammat ovat kiusanneet. Sulavasti potkaiseva Maddison on summannut 118 pääsarjapeliin 27 maalia ja 20 maalisyöttöä. Arvo on vähintään tuplaantunut.

Jarrod Bowen, Hull -> West Ham (2020t)

Kenties Valioliigan tämän hetken kuumin englantilainen? Bowen, 25, paukutti hirmutehoja Hullissa. Pääsarjasiirto näki päivänvalon tammikuussa 2020. West Ham pulitti laiturista vajaat 20 miljoonaa puntaa. Alku oli rauhallinen, mutta non-leaguen Herefordissa marinoitunut Bowen on kehittynyt jatkuvasti. Vasemmallaan tarkasti keskittävä taituri sopii Hammersin pelitapaan. Viime kaudella syntyi 8+5, tämän kauden tehosarake näyttää jo 6+9. Liverpoolin huhutaan olevan kiinnostunut sarjan 10. parhaan kokonaisarvosanan (7,27) WhoScoredissa kirjanneesta laiturista.

https://twitter.com/COYIronscom/status/1486660969174556685?s=20

Osumat

Ezri Konsa, Brentford -> Aston Villa (2019)

24-vuotias lontoolaistoppari on soittanut kakkosviulua Villan linjaa johtavan Tyrone Mingsin rinnalla. Siksi otsikotkin ovat karttaneet. 12 miljoonalla Brentfordista ostettu Konsa on ehdottomasti laatutoppari, luotettava ja dynaaminen katkoja. Hän sopii mainiosti sekä kolmen että neljän puolustajan linjaan. Mahdollisesti jopa tuleva maajoukkuetoppari?

Adam Webster, Bristol City -> Brighton (2019)

Graham Potteri tiesi mitä sai hankkiessaan Bristol Cityn keskuspuolustajan etelärannikolle. Webster on operoinut yleensä kolmen linjan oikealla sivustalla. 27-vuotias Portsmouthin kasvatti syöttää laadukkaasti ja pärjää alaspäin. 20 miljoonaa oli tuntuva kauppasumma, mutta perusteltu, sillä Webster avaa aina kunnossa ollessaan.

Ollie Watkins, Brentford -> Aston Villa (2020)

Mehiläisten alasarjalöytö kakkosliigan Exeteristä. Watkins, 26, takoi Brentfordille 25 divarimaalia, mikä vakuutti Villan pulittamaan liikkuvasta hyökkääjästä yli 30 miljoonaa puntaa. Debyyttikaudellaan pääsarjassa Watkins osui 14 kertaa ja tarjoili seitsemän maaliin johtanutta syöttöä päälle. Tällä kaudella roolituksessa on ollut hakemista seuran hankittua Danny Ingsin toiseksi kärjeksi. Watkins on maalannut viidesti, mikä on taitavan, nopean ja fyysisen pelaajan ominaisuuksiin nähden pettymys.

Eberechi Eze, QPR -> Crystal Palace (2020)

23-vuotias kymppipaikan taituri saattaisi hyvinkin olla edeltävällä listalla ilman viime kauden lopussa sattunutta akillesjännevammaa. Länsi-Lontoosta pääkaupungin eteläosiin 16 miljoonalla punnalla siirtynyt Eze loisti viime kaudella Roy Hodgsonin puolustavassa vastaiskupallossa. Tällä kaudella hän on pelannut vasta neljä ottelua. Eväitä on. Tekninen ja pelin erinomaisesti hahmottava lontoolainen on paitsi loistava kuljettaja myös hyvä tilanteiden järjestelijä.

Said Benrahma, Brentford -> West Ham (2020)

Vajaat 21 miljoonaa maksanut algerialainen dominoi divarissa, mutta avauskausi Valioliigassa oli osin totuttelua ja vastuukin vaihteli. Tällä kaudella Benrahma, 26, on ottanut paikkansa Hammersin avauskokoonpanosta. Näppärä ja peliälykäs Benrahma liikkuu kepeästi. Otteisiin soisi kuitenkin lisää tasaisuutta. Toisinaan keskikentän yläoksalla viihtyvä taituri dominoi, mutta häviää välillä kuvasta.

Matty Cash, Nottingham Forest -> Aston Villa (2020)

Ei ehkä Villan seksikkäin nimi, mutta erittäin luotettava suorittaja oikean pakin tontilla. Hiljattain Puolan maajoukkueeseen vaihtanut Cash, 24, kustansi Villalle 14 miljoonaa puntaa. Forestin kasvatti tikkaa laidallaan väsymättömästi molempiin suuntiin ja taklaa ahkerasti. Hyökkäysuhkaa voisi luoda enemmänkin, vain kaksi maalisyöttöä puolentoista kauden aikana.

https://twitter.com/mattycash622/status/1484911972135145472?s=20&t=yLh4uJA_ZHJJSYfprMd_Dw

Täyttänyt paikkansa

David Brooks, Sheffield United -> Bournemouth (2018)

10 miljoonaa kirsikoille maksanut Man Cityn kasvatti on hankalasti arvioitava pelaaja. Avauskaudellaan Dean Courtilla Brooks oli fantastinen ja kirjasi tehot 7+5. Sitten alkoi loukkaantumiskierre. Pääsi viime kaudella jälleen vauhtiin Championshipissa. Uusi noste katkesi karmivalla tavalla viime lokakuussa, kun Brooksilla, 24, diagnosoitiin imusolmukesyöpä. Ennusteet ovat hyvät. Jos walesilainen toipuu täyteen kuntoon, hänen silkinpehmeä vasurinsa varmasti kiinnostaa vielä Valioliigassa.

Bobby Reid, Bristol City -> Cardiff (2018)

Bristolissa varttunut Jamaikan maajoukkuekärki iski divarissa tehot 19+8 ennen siirtoaan Valioliigaan nousseeseen Cardiffiin. Reid, 28, osui debyyttikaudellaan viidesti. Saman maalimäärän hän kirjasi toisella pääsarjasesongilla Fulhamissa. Molemmat kaudet päättyivät putoamisiin. Työteliään ja vikkelän Reidin ei voi väittää flopanneen Valioliigassa, mutta ei hän olennaista lisäarvoakaan ole tuonut. Monipuolisuutensa ansiosta – pystyy pelaamaan kaikkia hyökkääviä rooleja – Reid on takuulla arvokas rotaatiopelaaja, jahka hissi tuo Mökkiläiset jälleen ylös.

Neal Maupay, Brentford -> Brighton (2019)

25 maalin divarikauden jälkeen 20 miljoonalla punnalla Länsi-Lontoosta Lokkeihin vaihtanut ranskalaishyökkääjä on rajatapaus. 25-vuotias Maupay on jatkuvasti pelin ytimessä, prässää, tekee aloitteita ja loistaa kombinaatioissa. Maalejakin väkkärä on tehnyt 2,5 kauden aikana 25. Parempaankin olisi ollut aineksia, sillä Maupay on maaliodottamaansa kahdeksan maalia perässä.

Daniel James, Swansea -> Man United (2019)

Walesilaislaituri avasi United-uransa lupauksia herättävästi. James, 24, osui neljään ensimmäiseen sarjapeliin kolmesti syksyllä 2019. Sittemmin tahti hyytyi ja lopun vajaan kahden kauden aikana syntyi yhtä monta osumaa. Hyppy Swanseasta suurseuraan oli raju, mutta räjähtävyytensä ansiosta James oli käyttökelpoinen rotaatiopelaaja. United nettosi 10 miljoonan punnan voitot myytyään pari vuotta aiemmin 16 miljoonaa puntaa maksaneen Hull-kasvatin elokuun lopussa Leedsiin.

Che Adams, Birmingham -> Southampton (2019)

Skotlannin maajoukkuehyökkääjä ei onnistunut debyyttikaudellaan satamakaupungissa. 22 divarimaalin perään syntyi vain neljä osumaa. Viime kausi oli selvä parannus, Adams summasi 9+5. Tällä kaudella on ollut taas tukkoisempaa. Maaleja on kertynyt neljä. Huolestuttavampaa on ollut 90 minuuttia kohden kerätyn xG-lukeman puolittuminen viime kauteen nähden.

Hudit

Chris Mepham, Brentford -> Bournemouth (2019t)

Bournemouth hankki Lontoossa varttuneen walesilaistopparin tulevaisuutta silmällä pitäen reilulla 12 miljoonalla punnalla. Valioliigan taso osoittautui kuitenkin liian kovaksi. Mepham, 24, pyöri rotaatiossa, mutta hapuili heikosti puolustaneen Cherriesin alakerrassa. Vastuu on vaihdellut myös sarjaporrasta alempana.

Lloyd Kelly, Bristol City -> Bournemouth (2019)

23-vuotias Kelly saapui puoli vuotta Mephamin jälkeen reilulla 13 miljoonalla. Lupaavan puolustajan minuutit Valioliigassa jäivät kuitenkin alle 700. Divarissa bristolilaisella on sen sijaan kulkenut. Sekä topparina että vasempana pakkina viihtyvä Kelly on sementoinut paikkansa Kirsikoiden alakerrasta ja kipparoinutkin Scott Parkerin ryhmää tällä kaudella. Pallollisesti taitava puolustaja on kokonaisuudessaan ollut hyvä hankinta, mutta Valioliigataipaleen näkökulmasta huti.

Joe Rodon, Swansea -> Tottenham (2020)

Swans-kasvatti säväytti nuoren joukkueen takalinjoilla ja sai 11 miljoonan punnan siirron Tottenhamiin. Rotaatioon hankittu 24-vuotias toppari sai jonkin verran vastuuta Jose Mourinholta, mutta lusitaanin potkujen jälkeen peliaika on ollut kortilla. Tämän kauden sarjapeleissä Walesin maajoukkuemies on pelannut vain 78 minuuttia. Terävästi katkovaa Rodonia on huhuiltu pienempiin Valioliigaseuroihin. Siirto tekisi eittämättä hyvää, sillä tie Spursin avaukseen näyttäisi olevan ummessa.

https://twitter.com/thespursweb/status/1478823782676668417?s=20&t=yLh4uJA_ZHJJSYfprMd_Dw

Adam Armstrong, Blackburn -> Southampton (2021)

Entinen superlupaus, 17-vuotiaana kasvattiseuransa Newcastlen paidassa Valioliigadebyytin tehnyt Armstrong kypsyi hiljalleen alemmilla sarjaportailla. Viime kaudella rävähti Blackburnissa. Pienikokoinen väkkärä täräytti 28 täysosumaa ja alusti päälle seitsemän maalia. Odotukset olivat korkealla Southamptonissa, etenkin kun 16 miljoonan hankinta maalasi heti debyytissään. Hudiksi tuomitseminen puolen kauden perusteella on epäreilua, mutta 2+3 tehot eivät vakuuta. Alle 20-vuotiaiden maailmanmestari on kaksi maalia odottamaansa perässä ja pudonnut penkille Chelsea-laina Armando Brojan rynnittyä valokeilaan.

Nathan Collins, Stoke -> Burnley (2021)

Samat sanat kuin Armstrongiin: flopiksi julistaminen on epäreilua. Etenkin, kun puhutaan 20-vuotiaasta topparista. Putoamista vastaan taisteleva Burnley kuitenkin maksoi irlantilaisesta pikkuseuran mittapuulla tuntuvan 12,6 miljoonan punnan korvauksen. Collins on avannut viisi peliä, joista Clarets ei ole voittanut yhtäkään. Nuorukaisen otteet ovat tosin olleet lupaavia. Napannee avauksen paikan jahka viimeistä sopimuskauttaan pelaava James Tarkowski jättää seuran. Jos sarjataso on vielä ensi kaudella Valioliiga, päästään Collinsin tasoa arvioimaan kunnolla.

Analyysi:

Edellä luetelluista pelaajista voi vetää selvän johtopäätöksen: Valioliigaseurat hankkivat sarjaporrasta alempaa pääosin nuoria pelaajia. Ainoastaan Chris Wood oli ohittanut 25 ikävuotta siirtyessään pääsarjaan.

Osa nuorista on hankittu vahvasti tulevaisuutta silmällä pitäen, osa on ollut selkeitä täsmähankintoja. Jälkimmäisiä on enemmän. Valtaosa yli 10 miljoonan punnan miehistä on myös selvästä pärjännyt Valioliigassa, muutama loistanutkin.

Championship näyttääkin olevan hyvää metsästysmaata nimenomaan keskikastin seuroille. Esimerkiksi Aston Villa on löytänyt divarista kolme laatupelaajaa.

Myös Crystal Palace on kääntänyt katseita divariin. Listalla mainitun Ezen ohella Kotkat hankki Championshipin vuoden nuorena pelaajana viime kaudella palkitun Michael Olisen. 20-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja irtosi polkuhintaan, vajaalla yhdeksällä miljoonalla Readingin talousvaikeuksien ansiosta. Myös Chelseasta ostettu keskuspuolustaja Marc Guehi, 21, hankki kannuksensa kahden vuoden lainapestillä Swanseassa. Kaikki kolme ovat olleet hyviä ostoja ja jokaisen kehityskäyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin.

Selvästi parhaana pääsarjaan kasvattavana divariseurana erottuu täksi kaudeksi Valioliigan noussut Brentford. Divarista Valioliigaan on ostettu yli 10 miljoonalla punnalla kaikkiaan 19 pelaajaa. Viisi on Brentfordista. Länsilontoolaisten poikkeuksellisen laadukas scouttaus- ja pelaajakehitys työ toi seuran kirstuun tarkastelujakson aikana lähes sata miljoonaa puntaa.

https://twitter.com/xGPhilosophy/status/1316395294230228995?s=20&t=yLh4uJA_ZHJJSYfprMd_Dw

Hieman yllättäen myös Bristol Cityn pelaajia on ostettu pääsarjaan kolme kappaletta. Pitkään divarissa pelannut seura ei ole viihtynyt sarjan kärkikahinoissa tai erottunut pelillisesti.

Kiinnostavaa on tutkailla myös pelaajien profiileja. Ysipaikan miehiä on kuusi kappaletta. Hyökkäävien roolien pelaajia kaikkiaan 12, lähes kaksi kolmesta. Määrää selittänee osittain hyökkäävistä pelaajista maksettavat astetta kovemmat korvaukset. Toppareita on kuusi, laitapakkeja yksi.

Huomionarvoista on erityisesti se, että Championshipista ei ole hankittu isommalla rahalla ainuttakaan keskikentän keskustan pelaajaa.

Alakerran miehillä on ollut muutenkin vaikeampaa. Viidestä hudista neljä on puolustajia.

Yhteenvedoksi voisikin tiivistää: Championshipista löytyy pääosin hyvin pärjääviä laatupelaajia keskikastin ja häntäpään joukkueisiin. Suurseuroille divarissa ei ole juuri nähtävää – paitsi sarjaan lainattujen omien pelaajien tarkkailu.

Jaakko Tiira

Vapaa toimittaja. Aina äänessä brittifutiksesta, välillä myös salibandysta. Oululainen Helsingissä, joka on viettänyt myös vuoden Salfordissa ja lukuisia reissuja Pohjois-Lontoossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button