fbpx
Artikkelit

Kotimäki: Mikä yhdistää Haalandia, Almirónia ja Maddisonia? Tarkastelussa alkukauden maalintekijät

Tuukka Kotimäki tutkii alkukauden parhaimmat xG:n uhmaajat.

Huippupelaajan maalinteon tarkastelussa on hyvä tutkailla maalimäärän taustalta löytyviä muuttujia.

Hyökkääjä voi joko yli- tai alisuorittaa maalimäärässään maaliodottamaa eli xG:tä nähden. Tai maalimäärä ja kertyvä xG kulkevat pitkälti käsi kädessä. Jälkimmäinen skenaario on kaikkein yleisin, mikä on luonnollista. Muutenhan xG:n uskottavuus todennäköisyysmallina olisi vakavasti uhattuna.

Hyökkääjän ylisuorittaessa xG:hensä nähden on tärkeä katsoa vastaavia muuttujia myös edellisiltä kausilta. Mikäli pelaaja tekee tätä toistuvasti, voidaan xG:n olevan hänelle puutteellinen mittari; pelaaja viimeistelee paikoista todennäköisemmin kuin lasketut todenäköisyydet “lupailisivat”. Tällaisia esimerkkejä Valioliigassa ovat olleet viime kausina esimerkiksi Spurs-duo Harry Kane ja Son Heung-min sekä Kevin De Bruyne.

Kaudesta toiseen xG:hensä nähden alisuorittava pelaaja hukkaa paikkoja enemmän kuin olisi tarpeen. Tällaisia tuhlailijoita ovat viime kausina olleet esimerkiksi Michail Antonio ja Timo Werner.

Maalintekoa voidaan arvioida summa-xG:n lisäksi myös laukaisukohtaisella xG:llä. Monesti se erotetaan non-penalty xG:ksi (nPxG) eli rangaistuspotkut on riisuttu luvusta pois. Näin saadaan objektiivista tietoa siitä, kuinka laadukkailta maalipaikoilta pelaaja useimmiten pelitilanteissa laukoo.

Valioliigan maalipörssin kärki 1.11.2022

 

Maalit xG-summa
(data: Understat)
Erotus nPxG/
laukaus
(ei r-potkuja,
data: Understat)
Erling Haaland 17 11,79 -5,21 0,19
Harry Kane 10 9,93 -0,07 0,14
Aleksandar Mitrovic 9 8,61 -0,39 0,09
Ivan Toney 8 8,12 +0,12 0,15
Miguel Almirón 7 4,98 -2,02 0,13
Leandro Trossard 7 5,25 -1,75 0,11
Roberto Firmino 6 5,83 -0,17 0,13
Phil Foden 6 3,37 -2,63 0,16
James Maddison 6 1,76 -4,24 0,06
Callum Wilson 6 7,17 +1,17 0,21
Rodrigo  6 4,59 -1,41 0,12



Kuten maalipörssin kärjestä nähdään, on moni alkukautena verkkoja ahkerasti venyttäneistä maalannut hyvin lähelle odottamaansa.

Maalipaikan keskimääräisessä laadussa (nPxG/laukaus) nähdään myös odotettu trendi. Ysipaikan pelaajien keskimääräinen maalipaikka on laadukkaampi kuin esimerkiksi laiturilla tai kymppipaikan pelaajalla. Erityisesti nousee esiin Callum Wilson, jonka maalipaikan erinomainen laatu kertoo pelaajan tason lisäksi Newcastlen hyvin organisoidusta hyökkäyspelistä. Wilson on menossa kohti 20 maalin kautta ja kenties siinä välissä myös MM-kisamatkaa.

Brentfordin Ivan Toney pääsee melko hyville maalipaikoille, mikä ei Thomas Frankin prosenttipallossa yllätä. Sarjan alkukauden komeettakärki Aleksandar Mitrovicin keskimääräinen laukaisuodottama jää sen sijaan ysille hyvin pieneksi ja sitä on syytä parantaa. Kuusi pelitilannemaalia tähän nähden on toki kunnioitettava saavutus, mutta serbin maalivire ei välttämättä ole kovin kestävällä pohjalla.

Harry Kane, Englannissa myös Mr. Consistent -lisänimellä tunnettu Spurs-ässä on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa Haalandin varjossa lähes maalin per ottelu. Lähes kaikilla Valioliiga-kausillaan mies on tehnyt odottamaansa enemmän maaleja, koska on viimeistelytaidoltaan maailman eliittiä. Spursin alkukausi on ollut pelillisesti ailahteleva, joten mikäli Antonio Conte saa liljanvalkoisen koneen edes sinne päin käyntiin, voi Englannin ykkösysin tahti parantua vielä tästäkin.

xG:n uhmaajat, kovin eri tavoilla

Maaliodottaman ja maalisaldon yhteyttä tarkastellessa alkukauden maalitykkien joukosta nousee esiin kolme nimeä, jotka ansaitsevat tarkempaa tarkastelua.

Manchester City Erling Haaland on pelaaja, jota voi yrittää tarkastella ties mistä eri näkökulmista ja heikkoja kohtia ei tunnu löytyvän. Eikä niitä löydy nytkään.

Erling Haalandin (MCI) laukaukset Valioliigassa kaudella 2022-23, 11 ottelua (tilanne 31.10.2022). xG/laukaus keskimäärin 0,26. Data: InStat

Haalandia vastaan pelaavat puolustajat äänestäisivät ylläolevan laukaisukartan vuoden pelottavimmaksi Halloween-kepposeksi jo ilman xG-ylisuorittamistakin. Laukaisukohtainen xG ilman rangaistuspotkujakin on huima 0,19. Norjan ihmemiehen jokaisen pelitilannelaukauksen maalitodennäköisyys on siis parinkymmenen prosentin luokkaa. Todellisuus alkukaudella? 44 laukausta, 17 maalia eli 0,38 maalia per laukaus! 

Kuten kauden alussa oli ounasteltavissa, ei Haaland osallistu Cityn yläoksan rotaatioihin juurikaan vaan pysyy keskisektorissa. Lopputulos on nähtävissä maalisaldon lisäksi esimerkiksi juuri laukaisukartasta.

Asiaan tuo lisää vaikuttavuutta xG:n selkeä ylittäminen, tälläkin kaudella. Haaland on pitänyt odottamamallia täysin pilkkanaan vuodesta toiseen. Dortmundiin liityttyään hän on ylittänyt xG:nsä jokaisella kaudella reippaasti tehden tänä aikana yhteensä lähes 20 maalia “ekstraa” siihen nähden, mitä odottama lupailisi. Käsittämätön suoritus. Norjalaisen alkukauden maalimäärässä tämän vuoksi ilmaa ole eikä mikään viittaa siihen, että vauhti hyytyisi. Ehjänä pysyessään nelosella alkava maalisaldo on täysin realistinen tavoite.

Haalandin City-aikakauden boksioperoinnissa on mielenkiintoista maalipaikan todella korkean laadun lisäksi selvä vinouma hyökkäyssuuntaan nähden vasemmalle. Norjalainen hakeutuu selvästi vastustajan oikean topparin ja laitapakin (tai keskitopparin ja oikean laitatopparin) väliin päästen täten hyödyntämään vasenta jalkaansa viimeistelyssä. Tämä trendi on varmasti myös vastustajien valmennuksen tiedossa. Toinen asia on, onko kyseisestä tiedosta mitään hyötyä Haalandin pysäyttämisessä.

Jos Haaland on kerännyt pelaajista summana laskien eniten ilmaa maalimääränsä ja xG:n välille, dominoi samaa väliä prosentuaalisesti katsottuna ylivoimaisesti Leicesterin James Maddison. Kuusi maalia 1,76 xG:llä eli mies on paukuttanut maaleja lähes nelinkertaisesti odottamaansa nähden! Kaikki Valioliigaa seuraavat tietävät miehen huikean potkutekniikan ja se onkin ollut lähestulkoon ainoa valonpilkahdus kettujen synkeässä alkukaudessa.


James Maddisonin (LEI) laukaukset Valioliigassa kaudella 2022-23, 11 ottelua (tilanne 31.10.2022). xG/laukaus keskimäärin 0,06.  Data: InStat

Maddison on laukonut 30 kertaa, joista verkko on heilunut kuudesti. Joka viidennen laukauksen päätyminen verkkoon tämännäköisellä jakaumalla ja maaliodottamalla on tehokkuutta täydellisestä ääripäästä. Todistamme parhaillaan Maddisonin kohdalla jotain täysin poikkeuksellista.

On mielenkiintoista nähdä, pystyykö maajoukkueen portteja kolkutteleva pelintekijä jatkamaan edes jotakuinkin samansuuntaisilla osumaprosenteilla. Tilastollisesti ajateltuna se kuulostaa lähes mahdottomalta, vaikka mies ylitti xG:nsä viimekin kaudella yli viidellä maalilla.

https://twitter.com/gradafanskerala/status/1584566882543505408?s=20&t=DkLv-m8oyNp9rUYzXdJyfw

James Maddison ansaitsisi näillä otteilla MM-kisapaikan mutta Leicesterin loppukausi ei yksinkertaisesti pelkällä kymppipaidan taikajalalla pelastu. Muutakin tarvitaan.

Kolmas maalinteossa selkeästi ylisuorittanut pelaaja on Newcastlen Miguel Almirón, jonka nimi on viimeistään viime viikkoina noussut koko futismaailman huulille. Paraguaylaisen voisi äkkiseltään ajatella olevan samanlainen kaukolaukaus-luonnonoikku kuin Maddison. Totuus on kuitenkin hieman toinen.

Miguel Almirónin (NEW) laukaukset Valioliigassa kaudella 2022-23, 13 ottelua (tilanne 31.10.2022). xG/laukaus keskimäärin 0,13.  Data: InStat

Myös Almirónin tehokkuus on hurjaa luettavaa; 33 laukausta, seitsemän maalia. Koillis-Englannin komeetan osalta tämä on kuitenkin hieman vähemmän häkellyttävä löydös kuin Maddisonilla. Vaikka Almirón onkin päässyt highlight-koosteisiin parilla upealla kaukolaukauksella, nousee hän boksin sisään viimeistelemään melko paljon ja maalipaikan keskimääräinen laatu on laitapelaajalle erinomainen.

Miehen laukaisukartassa- ja toiminnassa on itse asiassa erittäin paljon samaa kuin viime kaudella erään toisen paljon maaleja sylkeneen oikealla pelaavan vasurin. Aivan, Mo Salahin! Pallo jalkaan oikealla laitakaistalla, diagonaalisuuntainen leikkaus boksiin ja tarkka laukaus lyhyellä latauksella.

Almirónia ja Maddisonia vertailtaessa on siis huomattavasti todennäköisempää, että edellä mainittu jatkaa maalitehtailuaan samaan malliin ja jälkimmäisen tahdin täytyy ainakin jonkin verran hyytyä. Täytyyhän?

Arsenalin ainoa huolenaihe?

Alkusyksyn maalipörssin kärkilistalta ei löydy pahasti xG:hen nähden alisuorittaneita pelaajia. Yksi hyökkääjä tässä kategoriassa kuitenkin iskee silmään, sillä juuri tämän syyn vuoksi hänen nimeään vähintään kuusi maalia viimeistelleiden listalta löydy.

Jos lähes täydellisyyttä hipovaa alkukautta tykittelevän Arsenalin pelaamisesta voi jonkin huolenaiheen kaivaa, liittyy se Gabriel Jesusiin. Kyllä, miehen peliesitykset voi kiistatta laittaa pluspuoliseen kategoriaan ja brassin pelaamisessa on myös paljon muutakin joukkueelle arvokasta kuin suoraan maalintekoon liittyvät numerot. Hankinta on ollut onnistunut.

Fakta kuitenkin on, että Jesus on tarvinnut tällakin kaudella aivan eri määrän maalipaikkoja yhteen maaliin kuin esimerkiksi pahimpien kilpakumppaneiden ysit Haaland ja Kane. Jesus on heiluttanut verkkoa vain 17 prosentissa maalipaikoistaan, kun Haalandilla ja Kanella vastaava lukema alkaa nelosella. Maalipaikan laatu brassilla on kuitenkin keskimäärin korkea laukaisukohtaisen xG:n ollessa 0,17.

Viiteen sarjamaaliin Jesus on tarvinnut xG:tä 8,32 kertymän eli alisuorittaminen maalinteossa on selkeää. Asia voisi olla helppo kuitata lyhyellä otoskoolla, mutta Jesusin historiaa tarkastellessa huomataan krooninen, kaudesta toiseen ilmenevä tehottomuus; tämä kausi on kärkipelaajan seitsemäs Valioliigassa. Näistä hän on alisuorittanut xG:hensä nähden jokaisella.

https://twitter.com/xGPhilosophy/status/1517556332597063681?s=20&t=Mup3QqPfXK_qCQGf7LI3WQ

Artetan taustatiimi on ollut asiasta varmasti erittäin tietoinen ja uskon Jesusin nimen olevan edelleen ensimmäisten joukossa avausta piirrettäessä. Arsenalin hyökkäystehojen kannalta on kuitenkin jatkossakin elintärkeää, että onnistumisia tulee laajalta rintamalta, sillä Emiratesin suunnalta on turha odottaa maalipörssin kärkipaikoista kamppailevaa ehdokasta tälläkään kaudella.

Lue lisää: Valioliigan parhaat viimeistelijät 2021-22

Tuukka Kotimäki

Jalkapalloromantikon ja futiskoutsin hybridimalli. Mikään ei ole sattumaa…tilastodata-analyytikan mestari.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button