fbpx
ArtikkelitValioliiga

Fanitanko Spursia? En, mutta kannatan Tottenhamin toimintamallia –  seuran lähitulevaisuuden yllä leijuu silti tummia pilviä

Eero Laurila kävi Englannin puhutuimmalla rakennustyömaalla.

Tottenham Hotspur Stadium pilkottaa White Hart Lanen juna-asemalle saakka.

Reippaat 62 000 katsojaa vetävää pyhättöä rakennetaan vauhdilla. Työn äänet kaikuvat, kun astelen kohti harmaata, aivan tien vieressä uljaasti kohoavaa rakennusta. 

Tottenhamin piti muuttaa uuteen kotiin jo kesällä, mutta Spurs joutui palaamaan Wembleylle. 

”Meille on tihkunut tietoa, että marraskuussa pelataan täällä.”

”Tottenham on palkannut parhaan mahdollisen sähkömiehen. Hän pyytää 500 puntaa päivältä. Kaverilla riittää tehtävää. Siellä on vielä 10 000 tarkastettavaa palohälytintä”, kertoo lähipubin baarimikko Roland.

No.8-pubin valtavalla ulkoterassilla riittää tilaa. 

”Terassille mahtuu 1500-2000 ihmistä. Tämä paikka on tupaten täynnä pelipäivinä.”

”Seuran puheenjohtaja Daniel Levy halusi myydä kausikortteja, tehdä rahaa. Faneille uskoteltiin, että stadion valmistuu. Moni käy kuumana”, Roland jatkaa. 

No.8 on pulassa. Paikka on joutunut houkuttelemaan asiakkaita erikoisella lojaaliuskampanjalla. Seinille kiinnitetyt laput kertovat, että jos juo olutta riittävästi viikolla, saa ilmaisia tuoppeja sunnuntaina. Roland yrittää innostaa minuakin mukaan talkoisiin. Pubin tilanne on heikko. Esimerkiksi vessa on väliaikaisesti suljettu.

Tilanne vain pahenee, jos rakennustyöt venyvät. Jopa marraskuu on varsin optimistinen arvio avajaisille. No.8 ja moni muu ainakin ennen hyvin rosoisella alueella sijaitseva ravintola ja kahvila taistelevat tulevaisuudestaan. Tottenham pelasi viime kaudella Wembleyllä, kun vuonna 1899 avattu White Hart Lane purettiin. No.8 ja moni muu sinnitteli, mutta nyt alkaa tehdä tiukkaa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, on täällä kohta ketjuja. Wetherspoon, Costa Coffee ja Burger King odottelevat tilaisuuttaan. Tätä on Lontoo vuonna 2018. Pienemmät joutuvat antamaan periksi, kun maailma muuttuu. 

Tottenham ylsi keväällä Valioliigan kolmanneksi vuoristoratamaisen talven jälkeen. Tottenham ei vakuuttanut, mutta ei romahtanutkaan.

Spurs on risteyksessä. Liljanvalkoisten nykyinen pelaajapakka on laadukas ja lupaava, mutta stadion toi noin 400 miljoonan punnan lainat. Summa on suunniteltua suurempi, sillä Brexit ja sitä johtanut punnan pienimuotoinen romahdus toi lisäkuluja. Tottenham ei kuluttanut penniäkään kesällä siirtomarkkinoilla. Tämäkin herätti raivoa kannattajien keskuudessa. 

Tottenham onnistui toisaalta sitomaan avainhahmoja pitkillä sopimuksilla. Kesällä 2014 aloittanut manageri Mauricio Pochettino allekirjoitti viiden vuoden jatkon. Tähtihyökkääjä Harry Kane taas rustasi peräti kuuden vuoden diilin.

Puheenjohtaja Levy ja seuran etäinen omistaja Joe Lewis tunnetaan tiukasta kulukuurista. Tottenham on maksanut perinteisesti matalia palkkoja. Esimerkiksi Dele Alli tienaa edelleen vain 50 000 puntaa viikossa. Kane tienaa jatkossa 200 000 puntaa viikossa. Seuran kaikkien aikojen ennätyksen. Tämä on osoitus siitä, että Tottenham haluaa pitää kiinni huipuistaan ja joustaa jäykistä periaatteistaan. 

Levy saa onnistua jatkossakin hyvin neuvottelupöydässä. Christian Eriksen haluaa englantilaisten sanomalehtien mukaan niin ikään 200 000 puntaa viikossa. Tanskalaisen nykydiili päättyy kesällä 2020. Muun muassa Paris Saint-Germain häärii tanskalaisen kintereillä. 

Koko sopassa on tyypillisiä tottenhamilaisia mausteita. Pestissään vuonna 2001 aloittanut Levy toimii määrätietoisesti, mutta hitaasti. Hän nostaa jalkapallojohtajalle hurjaa, noin kuuden miljoonan punnan vuosipalkkaa. Hän pitää pukukopin kurissa ja järjestyksessä – ja kannattajat jatkuvassa epätietoisuudessa. Tottenham kuluttaa korostetun harkitusti. 

Tämä näkyy tilastoissa. Pohjoislontoolaisten nettokulutus on ollut siirtomarkkinoilla noin 50 miljoonaa puntaa sen jälkeen kun Pochettino otti komennon. Argentiinalainen on johdattanut ryhmänsä silti viidenneksi, kolmanneksi, toiseksi ja kolmanneksi. Vertailun vuoksi: Manchester City on nettokuluttanut vastaavassa ajassa reippaat 500 miljoonaa puntaa. Manchester United yltää lähes vastaavaan summaan.

Pohjoislontoolaisten saavutus on erittäin hyvä, mutta ei täydellinen. Leicester vei ykköstilan 2016. Valioliigan tavoille vasta opetellut Antonio Conte taas loisti, kun Chelsea nosti pokaalin 2017. Pochettino joutui seuraamaan kilpailijoiden juhlaa tuskastuttavan läheltä. 

Seuran lähitulevaisuus määrittyykin sen mukaan, miten Levy onnistuu pitämään tähdet. Ja miten Pochettino onnistuu kehittämään suojattejaan.

Eriksen on yhtälössä avainasemassa. Tanskalainen hallitsee pelin virtauksen täsmällisesti. Eriksen, 26, houkuttaa ja uhkaa. Hän viihtyy sisemmillä laitakaistoilla ja jakaa rangaistusalueelle laadukkaita syöttöjä. Kane ja taustalta nouseva Alli jatkavat ne verkkoon.

Eriksen on poikkeuksellinen pelaaja jopa Valioliigan tasolle. Tanskalaisen erinomaisuuden huomaa, jos hän puuttuu kokoonpanosta. Joukkueen syöttörytmi pätkii tuolloin pahemman kerran.

Jopa Valioliigan kaksinkertainen maalikuningas Kane on helpommin korvattavissa. Kane laukoo innolla ja itsekkäästi. Tottenham esiintyy joskus paremmin, jos Kane puuttuu kokoonpanosta. Eriksen on sen sijaan joukkueen sydän.

Eriksen siirtyi White Hart Lanelle kesällä 2013. Hän on pohjustanut kahdella viime kaudella sarjapeleissä komeat 25 osumaa. Eriksen ei sula paineen alla. Eriksen malttaa. Hän ei hätiköi – ja pärjää vasurillaankin.

Piskuisessa Middelfartissa kasvanut Eriksen siirtyi vuonna 2008 Ajaxiin. Hän oppi Amsterdamissa nykypäivän huippujalkapalloilun perusteet, esimerkiksi syöttökolmioiden merkityksen. Eriksen yrittää valita parhaan vaihtoehdon ja säätelee syöttöjen suuntaa ja kovuutta tarkasti. Tanskalaisen hermojärjestelmä on viritetty äärimmilleen. Eriksen taitaa pallopelien perusketjun. Hän havainnoi, analysoi ja tekee päätöksen. 

Eriksen tekee eron juuri tämän ketjun avulla. Hän havainnoi tilanteen, analysoi siihen sopivan toimintatavan ja tekee päätöksen. Eriksen tekee tämän kaiken huipputasolla, äärimmäisen aikapaineen alla. Viesti kulkee tanskalaisen aivoista sulavasti käytäntöön.

Tämä selittää sen, miksi 182-senttinen, toisinaan jopa hieman verkkaisen oloinen Eriksen on niin hyvä futaaja. 

Eriksen on kurinalainen huippu-urheilija. Tapasin hänet kesällä 2014 pohjoislontoolaisten hulppeassa Enfieldin-harjoituskeskuksessa. Tottenham lupasi haastattelulle aikaa kymmenen minuuttia. Eriksen antoi kahdeksan minuuttia, sillä hän halusi pitää kiinni tarkasta ruokarytmistään ja syödä lounaan. Eriksen kiitti ja poistui nauttimaan seuran oman luomupuutarhan satoa.

Eriksen on siis kunnianhimoinen. Hän on pysynyt uskollisena Spursille, mutta voi takoa seuraavalla diilillä rahaa. Jos Tottenham päästää tanskalaisen muualle, on korvaajaa lähes mahdoton löytää. Erityisesti, koska stadionlaina iskee kapuloita rattaisiin siirtomarkkinoilla.

Sain viisivuotisen Lontoon-kirjeenvaihtajapestini loppuvaiheessa kitkerää palautetta, kun kehuin tottenhamilaista toimintatapaa. En fanita Spursia, mutta arvostan kehitykseen ja Valioliigan mittapuulla vähäiseen kulutukseen perustuvaa ajatusmaailmaa.

Pochettino, 46, on onnistunut viemään yksilöitä uudelle tasolla. Hän on luomuvalmentaja, joka antaa suojattiensa kasvaa rauhassa. Pochettino on nostanut vaatimustasoa sen jälkeen kun Harry Redknapp, André Villas-Boas ja Tim Sherwood koutsasivat White Hart Lanella. Pochettino pitää kuria yllä Enfieldin-harjoituskeskuksessa. Hän tarkkailee esimerkiksi pelaajien kuntosaliharjoittelua videokameroilla. 

Pochettino on toisaalta pelin suhteen jopa hieman lepsu. Esimerkiksi argentiinalaisen oppi-isä Marcelo Bielsa suhtautuu pelin palojen kehittymiseen tarkemmin. Pochettino antaa pohjoislontoolaisille tilaa raamien sisällä. Joukkueen otteissa heijastuu aluepainotteinen Positional Play, mutta Pochettino ei hio kolmioita ja timantteja aivan guardiolamaisesti. Tämä taas johtaa siihen, että esimerkiksi Kane saa yrittää kaukaa, vaikka todennäköisyydet puoltaisivat viimeistely-yrityksiä hieman lähempää.

Eriksen on joutunut venymään ja taipumaan ajoittain pätkivässä kokonaisuudessa. Hän liikkuu tilastojen mukaan jopa liikaa. Eriksen joutuu uurastamaan kentän sivuttaissuunnassa, kun vastustaja hallitsee palloa. Tämä korostuu, jos Pochettino luottaa yhden alemman ja kahden ylemmän keskustaan. Eriksen on herkästi puhki, kun saa pallon haltuunsa.

Eriksen luo esimerkiksi xG-maaliodottamien mukaan huippumäärän paikkoja. Numerot valehtelevat hieman. Jos Kane laukoo turhaan, antaa Eriksen taas hieman turhan herkästi keskityksiä. Määrä korvaa pochettinomaisessa ajattelussa turhan usein laadun.

Pochettino on petrannut hieman alkukaudella. Hän on yrittänyt ottaa aloitteellisemman otteen. Neljästä ottelustaan kolme voittanut Spurs on käyttänyt kolmen topparin alakertaa ja ryhmitystä 4–timantti–2, jossa Kane ja Lucas Moura viilettävät piikissä. Eriksen taas kymppipaikalla tai oikealla.

Pochettino on siis muovannut jopa kesken kamppailun. Ja syystäkin. Tottenham kaatui viime kaudella usein, koska Pochettino jähmettyi. Esimerkiksi Juventus ja Massimiliano Allegri antoi Pochettinolle oppitunnin Mestarien liigan ensimmäisellä jatkokierroksella. 

Pohjoislontoolaisten lupaavalla porukalla on kaikki mahdollisuudet onnistua, mutta kuinka paljon Tottenham on todella kehittynyt parissa kaudessa? 

Tämä nähdään pian. Valioliigan taso on kehittynyt valmennusrintamalla. Pep Guardiola on omalla tasollaan. Maurizio Sarri on vienyt ajatuksiaan pikaisesti nurmelle. Arsenal taas harppaa, kun Unai Emery pääsee vauhtiin. Jopa sarjan keskikastissa kuhisee. Javi Gracia antoi Pochettinonille oppitunnin, kun Watford antoi Tottenhamille viime kierroksella kyytiä luvuin 2–1. Watford iski vieraiden heikkouksiin. Mousa Dembélé jäi muodon 5–1–2–2 pohjalla yksin. Pochettino ei toiminut, vaikka Tottenham livahti toisella jaksolla hetkeksi johtoon.

White Hart Lanella haisi vanhoista viemäreistä höyrynnyt kusi. Tottenham Hotspur Stadiumilla voi sen sijaan maistella kosteassa ilmanalassa kypsytettyä artesaanijuustoja samppanjan kera. Komeat puitteet ja kasvava kassavirta saattavat auttaa, mutta Tottenham joutuu kamppailemaan lähitulevaisuudessa tuttujen asioiden kanssa. Sen kanssa, jatkaako Eriksen ja sen kanssa, kehittyykö Pochettino. 

Tottenham tarvitsee uudessa kodissaan hyvän startin. Paikallisvastustaja Arsenal on jäänyt ilman maailmaa mullistavaa menestystä vuonna 2006 avatulla Emiratesilla. Tottenham ylsi ykköseksi edellisen kerran keväällä 1961. Ensimmäiset askeleet Tottenham Hotspur Stadiumilla antavat viitteitä siitä, päättyykö ikuisuuksia kestänyt odotus lähitulevaisuudessa.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button