fbpx
ArtikkelitMestarien liiga

”Tämä tarkoittaa enemmän” – Mihin Liverpoolin vetovoima perustuu?

Pauli Loukola haastatteli suomalaista Liverpool-fania ja huippuagenttia sekä avaa Liverpoolin kannattamisen saloja.

”Mo Salah, sinä pieni tanssija”, Jamie Carragher karjuu mikkiinsä kun Liverpoolin egyptiläinen iskee Tottenhamia vastaan yhden useista kauden loppuhetken maaleista.

Edes erinomainen Sky Sportsin asiantuntija Carragher ei pysty hillitsemään itseään tilanteessa, vaan huutaa otteluselostajan yli. Liverpool Football Club merkitsee Carragherille valtavasti – jopa enemmän kuin muille asiantuntijoille heidän kannattamansa seurat? Liverpooliin suhtautuminen on median ja kaikkien jalkapallokannattajien kohdalla erityinen. Sitä ei voi kieltää.

Liverpool on lähes takaisin huipulla, sitäkään ei voi kieltää. Silti, seuran on voitettava iso pokaali, vaikka väkisin. Muuten se ei ole täysin takaisin aivan jalkapallomaailman eliitissä.

Liverpool on niin iso jalkapalloseura, että sen viime vuosien nousu saa täällä Manchesterissä ihmiset suorastaan pelkäämään, voimaan fyysisesti pahoin. Viikko toisensa perään saan kuulla, miten United-fanit heittävät vitsikkäästi, että he ovat valmiina hyppäämään kaupungin läpi kiemurtelevaan kanaaliin, jos Liverpool voittaa Valioliigan tai Mestarien liigan.

Miksi Liverpool on erityinen?

Liverpoolissa talot ovat koristeltu ”The Redsin” lakanoilla ja liput liehuvat autoissa kaupungin punaisen puolen valmistautuessa Mestarien liigan finaaliin. Näin teatraalista kannattamista on vaikea nähdä yhtä suurella mittakaavalla muualla Englannissa kuin Liverpoolissa. Lähes yliampuva odotus on todella liverpoolmaista.

”This means more” – tämä tarkoittaa enemmän -kauden slogani on jotenkin niin täydellisen liverpoolmaista. Liverpool on luonut kuuluisalla historiallaan, pelaajiensa, lojaalien kannattajiensa ja median avulla kuvan seurasta, joka merkitsee enemmän.

Enemmän siis kuin muille seuroille ja niiden kannattajille? Sloganilla tarkoitetaan luultavasti myös, että kausi 2018-2019 merkitsee enemmän kuin aikaisemmat. Liverpool seurana rakastaa tätä kuvan luomista.

”Muille se on urheilua, meille se on elämäntapa. Heillä on stadion, meillä on koti. Heillä on lauluja, meillä on hymni. Heillä on manageri, meillä on suojelija. Heillä on kannattajia, me olemme perhe. Me olemme Liverpool, tämä tarkoittaa enemmän”, saneli Jürgen Klopp Liverpoolin kauden promovideossa.

Kirjaimellisesti otettuna ”tämä tarkoittaa enemmän” -väite on absurdi. Oman seuran merkityksellisyyttä ei voi verrata kilpailijoihin. Ajatuksen tasolla suhtautuminen juuri Liverpooliin on mielenkiintoinen, niin seuran omien kuin myös vastustajien kannattajien ja median näkökulmasta.

Tavoitimme Madridiin lähtöä valmistelevan suomalaisen pelaaja-agentti Jonne Lindblomin, 37, puhelimitse. Muun muassa Alfredo Morelosin, Petteri Forssellin ja Eero Markkasen agentti on kannattanut Liverpoolia pikkupojasta asti ja 11-vuotiaana Anfieldille suunnatun ensimmäisen pelireissun jälkeen Lindblom on nähnyt Liverpoolin paikan päällä vähintään 100 kertaa. Lindblom toteaa, että varmaan jokaisen seuran kannattaja näkee oman joukkueensa spesiaalina.

”Liverpoolissa olen aina tykännyt scousereiden huumorintajusta ja avoimuudesta kaikkia ihmisiä kohtaan. Isoissa peleissä pystyy aina luottamaan siihen, että voi tapahtua ihmeitä. Jotain erityistä siinä vain on, mutta vaikea lähteä yksilöimään, että mistä se johtuu.”

Pienestä pojasta asti Liverpoolia kannattanut Jonne Lindblom jättää kannattajatunteet täysin sivuun töissä.
Jonne Lindblomin kuva Anfieldin ulkopuolelta.

Erityinen historia

Bill Shankly. Bob Paisley. Kenny Dalglish. Ian Rush. Steven Gerrard. Anfield Road. The Kop. The Reds. Hillsborough. Istanbul.

18 ja 5. You’ll never walk alone. The Fields of Anfield Road. Allez, Allez, Allez. This means more.

Vuonna 1892 perustetun seuran historia on tunnettu ympäri maailmaa. Lisäksi liverpoolilaiset, scouserit, ovat aivan omanlaista porukkaa. Korvaanpistävällä aksentilla meuhkaavat liverpoolilaiset tunnistaa kaukaa. Paikalliset haluavat usein tehdä eron ns. englantilaisten ja scouserien välille. ”Tämä tarkoittaa enemmän” on ennen kaikkea ylpeyttä Liverpool FC:tä kohtaan.

Kirjoitimme aikaisemmin, miten osa Liverpoolin kasuaali-pukeutumistyylin kannattajista pukeutuu eri tavalla kuin adidaksen tennarit ja stone island -takit päällään yleisesti pelejä katsovat lädit. Liverpool haluaa intohimoisesti olla ei mitään muuta kuin Liverpool.

”Special European nights”

Historian voi lähes tuntea ehostetun Anfieldin ulkopuolella. Komean Stanley Parkin kulmasta pystyy katselemaan alaspäin puiston toisella puolella näkyvää pienempää Goodison Parkia.
”Special European nights” on median lanseeraama termi, jota on käytetty kuvaamaan erityisiä Mestarien liigan otteluita Anfieldillä. Tunnelman ainutlaatuisuutta ja Anfieldin valojen poikkeuksellista kirkkautta on kyseenalaistettu kuluneiden vuosien aikana, kun Liverpool on pettänyt kerta toisensa perään.

Viime kaudella kaikki muuttui, kun punapaitainen joukkue eteni Mestarien liigan loppuotteluun. Vain voittajat muistetaan, sanotaan, mutta 2017-2018 kaudella Liverpooliin palasi usko. Fanit pystyvät taas unelmoimaan aidosti, mikä on kannattamisessa ensisijaista.

Liverpool on jatkanut siitä mihin se jäi, ja juurtuneimpienkin Liverpool-vihaajien on myönnettävä, että Anfieldin tunnelma on rokannut jopa television välityksellä. Barcelona-voiton iltana julkaistiin myös yksi historian taitavimmin kirjoitetuista ottelureportaaseista, jota voi fiilistellä Independentin sivuilla tästä.

Yli 20:ssä Euroopan vierasottelussa Liverpoolin mukana kulkenut Lindblom hehkuttaa viime ja kuluneen kauden mieleenpainuvia otteluita matkalla Mestarien liigan finaalin.

”Tällä kaudella se on ollut yllättävääkin. Ei ollut kaukana, että emme olisi päässeet alkulohkosta jatkoon. Jos Napoli olisi sen yhden maalin tehnyt…”

Lindblom mainitsee pokaalien voittamisen tärkeyden, mutta ei pidä jatkuvasta pokaalittomille seuroille naljailusta, jota esiintyy erityisesti Twitterissä.

”Meillä voisi olla Cityn tapainen namusetä… – mutta kyllä minä nautin tästä nykyisestä Liverpoolista. Seura on nostanut profiilia ja on kiva seurata koko seuran kehitystä. Jos sitten tulee pokaaleja, niin se on hieno loppupalkinto. Nykyään jatkuvasti nälvitään voittamattomista joukkueista, mutta on se futis paljon muutakin.”

Liverpoolista paistaa yhteisöllisyys, mikä saattaa rakoilla monissa muissa suurseuroissa. Se on onnistunut viime vuosia luomaan positiivisen yhteisön vähän Englannin maajoukkueen tapaan. Seurasta kuuluu ulospäin erittäin vähän negatiivisia ääniä. Toisaalta ylimielinen oman suuruuden korostaminen aiheuttaa vastareaktion.

Vastenmielinen Liverpool

Liverpoolmaisuus tekee välillä joukkueesta todella vastenmielisen vastustajan kannattajien riveissä. Ajoittaako Klopp kuuluisan nyrkkituuletuksensa juuri kuin televisiokamerat päätyvät hänen vierelleen?

Englannin valtasi Valioliigan viimeisillä kierroksilla epätoivoinen Manchester Cityn kannatus. Liverpoolin voittaminen olisi tarkoittanut katkeamatonta hehkutusta punaisten leirissä. Seuraavan suurpokaalin voittaminen sen joka tapauksessa todennäköisesti aiheuttaa.

Kuten sanottu Liverpoolin kannattajat ovat usein ylpeitä, jopa suurisuisia joukkueestaan, joten 29 vuoden odotus todennäköisesti olisi räjäyttänyt ennennäkemättömät juhlat. Liverpoolilla on myös paljon kannattajia kaikissa maailman kolkissa, kuten tiedetään.

Manchester Cityn mestaruuden puolestaan muiden joukkueiden kannattajat yrittävät pyyhkiä pois vetoamalla taloudelliseen dopingiin ja sen seurauksena mestaruuden merkityksettömyyteen. Liverpoolin mestaruutta Valioliigassa tai Mestarien liigassa ei voisi selitellä.

Liverpool ei ole käyttänyt tähtitieteellisiä summia joukkueen rakentamiseen. Virgil van Dijk osoittautui huippuhankinnaksi. Jordan Henderson tai James Milner eivät ole supertähtiä, mutta Jürgen Klopp puristaa heistä kaiken irti. Oikea puolustaja on nuori seuran oma kasvatti. Vasen puolustaja on yksi maailman parhaista pelipaikallaan ja hänet ostettiin Hull Citystä noin 10 miljoonalla eurolla.

Liverpoolin mahdollista menestystä ei voi selitellä muulla kuin kokonaisvaltaisella onnistumisella.
Kuten monet viime kausien menestystarinoista, myös Liverpoolin perustuu kollektiiviseen joukkueeseen.

Liverpoolia on syytetty usein uhriutumisesta. Hillsborough’n katsomoturmasta Liverpool-fanien syyttäminen on typerää, mihin ”always the victim, it’s never your fault” laululla harmittavan usein viitataan. Toisaalta tempaukset, kuten Luis Suarezin kasvoja koristavissa paidoissa lämmittely oli erikoinen veto seuralta, kun Suarez oli syytettynä rasismista Patrice Evraa kohtaan.

Media aka Liverpool TV Englannissa

”Kaikki ovat epätoivoisia pysäyttääkseen Liverpoolin voittamasta liigan. Kaikki. Manchester United, Everton, Sky Sports”, Carragher tokaisi Sky Sportsille ennen mestaruuden ratkaisua.

“Tämä on ollut yhtä Liverpool TV:tä viimeisen kuukauden”, Gary Neville heitti nopeasti takaisin.

Garragherin lisäksi Englannin mediakenttää ryhmittävät säännöllisesti ex-Liverpoolit Graeme Sounness, Jamie Redknapp, Steve McManaman, Michael Owen, Danny Murphy, John Barnes ja Phil Thompson. Lisäksi Sky Sportsin erinomainen juontaja Kelly Cates on Kenny Dalglishin tytär.

Iso syy Liverpool-edustukseen mediassa on yksinkertaisesti se, että Liverpool on yksi isoimmista seuroista ja sen entisten legendojen mielipiteet kiinnostavat katsojia. Toisaalta Nevillen lisäksi median Liverpool-keskeisyyttä kritisoineella Pep Guardiolalla on pointti. Englannin media tiedostaa hienon tarinan ainekset, jos Liverpool onnistuu voittamaan.

Suunta on ylöspäin

Takaisin tähän päivään. Liverpool on antanut sen kannattajille syyn unelmoida. Pokaalittomia tai ei, Liverpool alkaa olla isosti takaisin Euroopan eliitissä. Lindblom on kiitollinen, että hän onnistui saamaan tuttujensa kautta lipun Mestarien liigan finaaliin.

”Tuntuu, että viime vuosina on pyörinyt paljon feikkilippuja ja hinnat ovat karanneet ihan käsistä. Katsoin, että edullisimmat liput myynnissä taisivat olla hieman alle 4000 euroa. Ei mitään järkeä ja kannattajia riistetään. On sääli, että ulkopuolelle jää paljon faneja, jotka käyvät katsomassa melkein kaikki pelit.”

Tähtitieteellisiä ovat myös lentolippujen ja majoituspaikkojen hinnat Madridissa, mutta se ei estä kannattajia matkustamasta Espanjan pääkaupunkiin. Esimerkiksi tuttu opiskelijaryhmä suhauttaa autolla paikan päälle ilman ottelulippuja Iso-Britannian ja Ranskan läpi.

Liverpool FC:n kannattajat uskaltavat jälleen unelmoida.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button