fbpx
Artikkelit

Laurila: Tottenham on liian hyvä joukkue José Mourinholle

Varovaisuus korvasi rohkeuden Pohjois-Lontoossa, kirjoittaa Eero Laurila.

Dele Alli seisoi sunnuntaina ihmeissään London Stadiumin sivurajalla. Alli odotti. José Mourinho oli päästämässä englantilaisen toisella jaksolla vihdoin kentälle. Samaan aikaan oikea puolustaja Matt Doherty juoksi kentällä sivurajaa pitkin. Pitkä vertikaalinen pallo lensi hänen yli. Mourinho ja Tottenhamin ”Assistant Head Coach” Joao Sacramento kävivät keskustelua. 

Koko muutaman sekunnin tapahtumaketju tiivisti Tottenhamin nykytilanteen. Davinson Sánchez lähetti Dohertylle mahdottoman pallon. Alli ihmetteli. Muu Tottenham seisoi – niin kuin seisoi aivan liikaa koko 98-minuuttisen ajan. Mourinho ja Sacramento heiluivat, mutta mikään ei muuttunut.

Alli pääsi vihdoin kentälle. Hänen edessään hyökkäsi Son Heung-min, Harry Kane ja Gareth Bale. Maailmanluokan kolmikko. Tottenhamilla riitti laatua, mutta hurjasti taistellut, hieman onnekaskin West Ham voitti 2–1.

Homma levähti käsiin

Tottenham on 24 pelin jälkeen 36 pisteellään Valioliigan yhdeksännellä sijalla. Manchester City kiitää 20 pisteen päässä, jopa neljänneksi ponnahtanut West Hamkin karkaa 45 pisteellään.

Tämä on Tottenhamille vakava paikka. Spurs pysyi Valioliigan kärkikamppailuissa aina joulukuun puoliväliin saakka. Jotain tapahtui, kun Liverpool voitti pohjoislontoolaiset Anfieldilla viime hetken osumalla 2–1. Mourinhomainen, vastustajan vahvuuksiin ja heikkouksiin perustuva pelityyli alkoi murtua alta. Tottenham on Valioliigan kuntopuntarissa sijalla 18. Vain Southamptonilla ja West Bromwichilla on kuudella viime kierroksella heikompi saldo kuin yhden voiton ja viisi tappiota keränneellä Tottenhamilla.

Tottenham on voittanut kolme kolmestatoista viime sarjapelistään. Viimeisimmät tiedot saarivaltakunnasta kertoivat, että Tottenhamin pomo Daniel Levy antaa Mourinholle aikaa kauden loppuun saakka. Tilanne on Levylle äärimmäisen kiusallinen. Mourinho otti komennon marraskuussa 2019. Spurs jäi viime kaudella kuudenneksi, mutta aloitti tällä kaudella lupaavasti. Pikkuhiljaa koko homma levähti käsiin. 

https://twitter.com/OptaJoe/status/1363487972566458368?s=20

Muistetaan, että Spurs pelasi vielä kesäkuussa 2019 Mestarien liigan loppuottelussa. Tämän jälkeen on muuttunut paljon. Mauricio Pochettino sai potkut. Mourinho otti komennon. Gareth Bale saapui lainalle. Ennen kaikkea: Tottenham on muuttunut paljon. Pochettino toi White Hart Lanelle ennakkoluulottoman pelityylin. Spurs prässäsi korkealla, hyökkäsi viihdyttävästi. Pochettino oireili jo pitkään. Hän antoi Levylle piikkejä. Pochettino koki, että Tottenham junnasi paikoillaan.

Perintö haihtumassa ilmaan

Pochettino otti vuodenvaihteessa komennon Paris Saint-Germainissa. PSG pelaa jo pochettinomaisesti. PSG antoi viime viikolla FC Barcelonalle kyytiä Camp Noulla 4–1. PSG ei perääntynyt, vaan antoi painetta. Argentiinalaisen Tottenham tunnettiin parhaimmillaan vastaavista piirteistä: vauhdista, rohkeudesta, ennakkoluulottomuudesta. 

Nykyinen Tottenham on varovainen. Mourinho ei halua, että palloa pelataan vaara-alueille. Tämä johtaa siihen, että Doherty yrittää saalistaa toivotonta syöttöä sivurajaa pitkin. Mourinho on muuttanut maailmaa, jättänyt ikuisen jäljen. Hän ansaitsee kaiken kunnian, mutta tämä Tottenham menee portugalilaisen käsissä hukkaan. Tottenham on jopa liian hyvä joukkue Mourinholle. Pochettino jätti hänelle loistavat pelaajat, Mestarien liigan loppuotteluun yltäneen joukkueen. Tämä perintö on haihtumassa ilmaan.

https://twitter.com/brfootball/status/1363487351088050177?s=20

Valioliigan maailma on raadollinen. Manageri mitataan karusti tulosten perusteella. Sarjataulukko kertoo paljon, peli kertoo usein vielä enemmän. Esimerkiksi Manchester City on niin loistava, koska Pep Guardiola repii niin paljon irti pelaajista. Guardiola kehittää suojattejaan väsymättömästi. Tämä on johtanut siihen, että Taivaansinisillä on niin laadukas ja leveä pakka. Samalla Guardiola on päässyt toimimaan hänelle sopivassa ympäristössä. Manchester City teki pohjia katalonialaiselle jo pitkään.

Tottenham on eri maailma. Pochettino ja Mourinho eroavat jalkapalloajattelultaan kuin yö ja päivä. Alli oli Pochettinolle kuin oma poika. Mourinholle Alli on kiukutteleva kakara – jos vastuusta voi jotain päätellä. Pochettino puolusti suojattejaan viimeiseen saakka. Hän loi joukkueen ympärille turvaverkon.

Levy teki väärän päätöksen

Pochettino vietti White Hart Lanella ehkä liiankin pitkään. Mourinho totta kai tarttui tilaisuuteen, kun Levy sitä tarjosi. Päälle tuli vielä Amazonin dokumentti, jossa Mourinho pääsi esille. Tottenham on valahtanut pallonhallinta- ja syöttötarkkuustilastoissa Valioliigan kymmenennelle sijalle. Spurs ei pysty tilastojen valossa viemään pallonhallintaa vastustajan rangaistusalueelle, vaan joko pysähtyy tai yrittää summittaista, todennäköisyyksien vastaista ratkaisua. Tämä on johtanut siihen, että Tottenham on hävinnyt viisi kuudesta viime sarjapelistään. 

Mourinho on siis väärässä ympäristössä. West Bromwich tai Newcastle United voisi sopia hänelle vielä hyvinkin. Mourinho on tippunut pienen askelin kehityksen kärjestä. Tottenhamissa hän ei voi mennä tekosyiden taakse. Hän sanoi heti alkutaipaleella, että Tottenhamilla on riittävän hyvät pelaajat. Itse asiassa joukkue on hyvin mourinhomainen. Spursilla on loistava maalivahti, vankka puolustustuslinja ja tasapainoinen keskikenttä. Pochettino vei tämän joukkueen Mestarien liigan loppuotteluun. Nyt näyttää, että Mourinho vie saman porukan keskikastiin. Samalla hän on heittämässä hukkaan sen perinnön, jonka Pochettino Pohjois-Lontooseen jätti. 

Tottenhamilla oli kerrankin jotain, jonka varaan rakentaa jotain kestävää: hyvät pelaajat ja uusi upea stadion. Koko sotku kertoo, miten suuri vaikutus managerilla lopulta on. Levy teki marraskuussa 2019 niin kulttuurillisesti kuin urheilullisesti väärän päätöksen. Tottenham maksaa siitä kovaa hintaa, vielä hyvin pitkään.  

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button