fbpx
Artikkelit

Loukola: Valioliigan mestaruuskamppailu keskittyy Luoteis-Englantiin – Liverpoolin ja Manchester Unitedin kohtaamisessa valtava panos

Pauli Loukola ennakoi Valioliigan kärkikamppailua Luoteis-Englannista.

Manchester ei missään nimessä kuhise ennen sunnuntaista Valioliigan ottelua Liverpoolia vastaan, koska Englannin asukkaat ovat lukittuina koteihinsa koronaviruspandemian takia. Niin Liverpoolissa kuin Manchesterissa kotisohvien etureunukset ovat kuitenkin varmasti loppuun kulumisen partaalla, kun Englannin kaksi suurinta seuraa kohtaavat Valioliigan kärkikamppailussa. Pitkästä aikaa nimenomaan kärkikamppailussa.

Manchester United johtaa sarjaa kolmen pisteen erolla Liverpooliin 17 pelatun kierroksen jälkeen. Uskotaanko Manchesterissa jopa Manchester Unitedin Valioliigan voittoon asti? Kääntääkö Liverpool viimeaikaiset heikot otteet taakseen ja kestääkö se ennakkosuosikin paineet?

Liverpool ei ole hävinnyt Man Unitedille viimeiseen neljään kohtaamiseen. Kotikentällään Liverpool on voittamaton viimeisessä 67 pelissään.

Se ei kuitenkaan viimeisessä kolmessa Valioliiga-ottelussaan ole onnistunut voittamaan West Bromwichia, Newcastle Unitedia tai Southamptonia. Liverpoolin ylistetty hyökkäyskolmikko ei ole ollut entisensä viime aikoina. Virgil Van Dijkin puuttuminen näkyy tietenkin puolustuspelaamisessa, mutta Liverpoolilta on puuttunut myös puolustuksen johtaja ja pelote erikoistilanteissa.

2 000 Liverpoolin kannattajaa ehti palata Anfieldille joulukuun alun otteluun Wolvesia vastaan yhdeksän kuukauden tauon jälkeen. Iloa ei kuitenkaan kestänyt kauan ja kauden suurin kamppailukin tullaan pelaamaan tyhjille katsomoille.

Manchester Unitedin kolme viimeistä Valioliiga-ottelua ovat olleet niukkoja yhden maalin voittoja. Bruno Fernandes on osunut varsinkin rangaistuspotkuista. Unitedille on myönnetty Valioliigassa kuusi rankkaria, joista Bruno on upottanut viisi. Liverpoolille on tähän asti myönnetty viisi rangaistuspotkua.

Pelilliset asetelmat ovat siis herkulliset. Viime kaudella seurasin kyseistä otteluparia Manchesterin keskustan pubissa. Tunnelma oli kireä, kun United vikisi Liverpoolin voittaessa 2-0. Sitä edellisellä kaudella Liverpool voitti 3-1, mikä oli viimeinen naula Jose Mourinhon arkkuun. Mourinho lähestyi kyseistä otteluparia liian negatiivisesti. Man Unitedin kannattajat eivät ikinä hyväksyneet sitä.

Loputon kilpailu kaikesta

Englannin Valioliigassa on käynnissä aito mestaruustaistelu. Tarkemmin ottaen kamppailu kärkisijoista sijoittuu tällä hetkellä tänne Luonteis-Englantiin. Manchester United, Liverpool ja Manchester City muodostaa kärkikolmikon. Neljäntenä on Midlandsin Leicester City, mutta viidettä paikkaa pitää Liverpoolin toinen seura Everton.

Tunnetusti Manchester United ja Liverpool ovat hallinneet englantilaista jalkapalloa enemmän tai vähemmän jo 60 vuoden ajan. Luoteis-Englannin kaupungit ovat hyvin ylpeitä historiastaan, maineestaan ja alkuperäisyydestään.

Manchesterilla ja Liverpoolilla, Manchester Unitedilla ja Liverpool FC:llä on oikeastaan hyvin paljon yhtäläisyyksiä. Liverpool ja Manchester ovat kaupunkeja, jossa ventovieras saattaa kommentoida kaduilla, jos he pitävät tennareiden tai takkisi tyylistä. Kasuaalikulttuuri on lähtöisin Luoteis‐Englannista.

Täällä ei pidetä turhasta kliinisyydestä. Koski se sitten pubeja, suorapuheisuutta tai pukeutumistyyliä. Työvänluokkaiset Liverpool ja Manchester hengittävät musiikkia ja jalkapalloa. Ne kilpailevat myös usein molemmilla aloilla.

Alkuperäisyys on suuri ylpeyden aihe molemmissa kaupungeissa. 300 vuotta sitten satamakaupunki Liverpool rakensi yhden maailman ensimmäisistä kaupallisesti toimivista telakoista. Samoihin aikoihin teollinen vallankumous pauhasi sisämaassa Manchesterissa. Kaupungit olivat toisistaan riippuvaisia, kun teollisuuden raaka-aineet kuljetettiin laivoilla Liverpooliin, josta scouserit sitten kauppasivat raakamateriaaleja Manchesterin tehtaille. Koko Iso-Britannian tekstiiliteollisuus käynnistyi Manchesterissa. Kaupunki tunnettiin ”Cottonopoliksena.”

Kilpailu kaupunkien välille syntyi, kun Liverpoolin telakkafirmojen johtajat nostivat teollisuuden raakamateriaalien hintoja niin korkeiksi, että manchesterilaisilla ei ollut varaa ostaa niitä.

Manchester rakennutti laivoille Manchester Ship -kanaalin aina Liverpooliin asti, joka tarkoitti, että liiketaloudessa Manchesterista tuli Liverpoolista riippumaton. Tämä puolestaan johti pahaan työttömyyteen satamakaupungissa.

Samoihin aikoihin Newton Heath, sittemmin Manchester United perustettiin vuonna 1878. Kaksitoista vuotta myöhemmin perustettiin Liverpool FC. Seurat ovat kilpailleet siitä asti, mutta vihanpito alkoi kunnolla vasta 1970-luvulla, kun sosiaalinen kulttuuri muuttui ja ihmiset alkoivat liikkua enemmän, esimerkiksi jalkapallon vieraspeleihin.

Syntyi The Red Army. The Kopiteet. Jalkapallon tribaaliuus alkoi näkyä katsomoissa yhä vahvemmin. Huliganismi jännitti Liverpoolin ja Manchester Unitedin välit kilpailusta vihaksi ja väkivallaksi asti.

Onko Solksjaerista voittajaksi?

1970- ja 80-luvut olivat Liverpoolin kulta-aikaa. 1990-luku ja 2000-luvun alku olivat puolestaan Manchester Unitedin dominointia. 2010-luvulla Man United voitti Englannin mestaruuden kahdesti ja Liverpool kerran. Mestaruudet ovat 20 vs 19 Unitedille. Kumpikin seura on kuitenkin heikompienkin jaksojen aikana kamppaillut säännöllisesti cuppien finaaleissa.

Pikakelauksella takaisin tähän päivään. Manchester United ja Liverpool sarjan kärjessä tarkoittaa, että koko Englanti pysähtyy katsomaan tätä kamppailua. Jos maa ei olisi jo valmiiksi seisauksissa.

Ottelun näyttää Englannissa Sky Sports, joten brittifutiksen tämän hetken tunnetuimmat median mielipidevaikuttajat Gary Neville ja Jamie Carragher tulevat olemaan keskiössä. Yksi iso syy kaksikon suosioon on, että he ovat yhä jalat maassa olevia jalkapalloihmisiä. Neville ja Carragher edustavat monia paikallisten Man Unitedin tai Liverpoolin kannattajien arvoja.

He ovat työläitä ja suorasanaisia jalkapallofanaatikkoja. Terävien analyysien ja hyvien argumentointitaitojen lisäksi parivaljakko osaa viihdyttää. Liverpoolissa ja Manchesterissa asioita ei oteta liian vakavasti.

Neville pohti Manchester Unitedin viimeisen voittopelin jälkeen Sky Sportsilla Unitedin mahdollisuuksia Liverpoolia vastaan. Neville totesi, että ei ole mitään syytä peitellä innostumista. Nyt on aika yli-innostua. Manchester United on aidosti iskussa.

Jamie Carragher antoi ottelun alla haastattelun United We Stand -fanzinelle. Hänen mukaansa Man Unitedin pärjääminen ei ole sinällään yllätys, koska seura on törsännyt rahaa useiden viime siirtoikkunoiden aikana ja manchesterilaisilla on joukkue täynnä laadukkaita pelaajia.

– Ole on tehnyt hyvää duunia. Näenkö, että hän on Manchester Unitedin tason manageri ja pystyisi vastamaan Liverpoolin ja Cityn tasoon? En!

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button