fbpx
ArtikkelitValioliiga

Loukola: Miksi Burnleyn pitää pysyä Valioliigassa?

Pauli Loukola matkusti Burnleyyn kylmänä ja sateisena tiistai-iltana selvittämään, mistä Burnley FC on tehty.

TURF MOOR, BURNLEY

Ai miksi Burnleyn pitää säilyä Valioliigassa? Epäseksikäs, pieni ja etäinen seura Lancashiren perukoilla. Pelityyli ei ole järin viihdyttävä, eikä pohjoismaisesta näkökulmasta nähtynä Burnleyssä ole juuri kiinnostusta.

Burnley jalkautti viime kaudella 100% brittiläisen joukkueen kentälle useita kertoja Valioliigassa. Tällä kaudella seurassa pelaa vain viisi brittein saarten tai Irlannin ulkopuolelta tullutta pelaajaa. Näistä kolme on hyökkääjää ja hollantilaispuolustaja Erik Pieters ei ole juuri viettänyt enää aikaa kentällä.

Käytännössä juuri näiden syiden takia Burnley on niin tärkeä Valioliigalle. Erilaisuus tuo maustetta Valioliigaan. Taktisesti täysin eri tavoilla pelaavat seurat luovat sarjasta huomattavasti mielenkiintoisemman.

Myös sarjan brändin kannalta yksi ”brittifutisjoukkue” sarjassa tekee hyvää sen aitoudelle. Burnley on täyttänyt Stoke Cityn jättämän aukon täydellisesti.

Viime vuosina Valioliigan trendinä ovat olleet pienehköt seurat, jotka ovat onnistuneet maksimoimaan potentiaalinsa täydellisen organisoidun pelitavan, modernin performance seurakulttuurin ja täydellisen sopivan rekrytoinnin avulla. Tähän yksinkertaistetun laveaan ryhmään voimme laskea: Norwich Cityn, Bournemouthin, Brentfordin, Watfordin ja Fulhamin – jopa Brightonin ja Southamptonin.

Etelä-Lontoon Crystal Palace on ehkä lähimpänä perinteisen brittiläistä Burnleyta. Peliasun värin lisäksi Palacea ja Burnleyta yhdistävät vanha stadion ja kokeneet brittiläisvalmentajat britti-coren pelatessa kentällä. Tämä tietenkin ennen Patrick Vieiraa.

Burnley on kuitenkin omassa kastissaan Valioliigan vanhanaikaisimpana brittijoukueena. Matkustimme Turf Moorille helmikuisen kylmänä ja vetisenä tiistai-iltana selvittämään, mistä Burnley on tehty.

Englannin toiseksi vanhin stadion

Tumman Turf Moorin valot kimaltelevat pikimustassa illassa sateen viuhkoessa. Turf Moor on palvellut Burnleyn kotina yhtämittaisesti vuodesta 1883. Se on toiseksi vanhin ammattilaisseuran stadion Englannissa. Vain Prestonin Deepdale on vanhempi.

Ennen peliä korkaamme pintit Turf Moorin kyljessä. Siinä sijaitsee vieläkin vanhempi Burnley Cricket Club. Krikettiklubitalon tilat ovat auki Burnleyn kotipelien yhteydessä. Krikettikentän katsomo täyttyy aivan tukkoon sekaisin vieras- ja kotikannattajista. Tänään Manchester United vierailee Burnleyssä.

Minkäännäköisiä yhteydenottoja ei nähdä. Kannattajien välillä vallitsee keskenäinen kunnioitus, eivätkä vierasfanit esimerkiksi virittele kannatuslaulujaan Burnleyn pubissa. Krikettiklubit ovat Englannissa suosittuja sosiaalisia ajanviettopaikkoja. Kannattajat nauttivat kolmen punnan oluistaan iloisessa puheensorinassa. Hyvin maanläheinen tunnelma.

Sisään stadionille. Sen aistii ja haistaa heti, että Turf Moor on vanha, mutta tykätty. Neljä selkeää katsomonosaa. Kulmat ovat auki, joten se ei muistuta nykyistä standardinomaista kattilastadionia. Tuuli puskee kulmista läpi kentälle. Katsomot ovat hyvin lähellä kenttää. 21 944 ihmisen kapasiteetti on sopivan intiimi ottelukokemukselle.

Toisaalta myös vesisade puskee stadionilla rajusti ja sivukatsomossakaan ei välty kastumiselta. Man Unitedia vastaan sivukatsomossakin seistään koko ottelun ajan. Istuminen ahtailla paikoilla olisi ollut epämukavaa, kylmää ja märkää.

-Harry Maguire is a shit defender, Mason Greenwood is a sex offender, laulaa Burnleyn sivukatsomo.

Mason Greenwoodin raiskaus -ja pahoinpitelystä banter-omainen laulaminen on epäkypsää, mutta varsin ennalta-arvattavaa. Yleisesti ottaen tapaus on käsitelty Englannissa hyvin, mutta osa kannattajista haluaa äänekkäästi nostaa asian sopimattomalla tavalla esille.

Burnleyllä ei ole selkeää kannattajapäätyä, vaan koko yleisö elää perinteiseen brittiläiseen tyyliin pelissä mukana. Ensimmäisellä puoliajalla kotijoukkue ei pääse hyökkäämään juurikaan, joten yleisö on hiljaa. Kannattajat keskittyvät enimmäkseen pilkaamaan EM-kisoissa epäonnistuneita englantilaisia Marcus Rashfordia ja Jadon Sanchoa.

Paikkakuntana Burnley on arvoiltaan hyvin englantilainen. Englannin maajoukkue on täällä monille hyvin iso asia – isompi kuin useille Manchester Unitedin kannattajille. Hyytävänä iltana shortseihin pukeutununeen miehen pohjetta koristaa ”Kolmen Leijonan” logo. Viimeksi vieraillessani Turf Moorilla laulettiin God Save the Queenia. Tätä ei tapahtuisi esimerkiksi Old Traffordilla tai Anfieldillä.

Tänään vieraspääty laulaa voittaneensa maailmanmestaruuden kerran Englantia useammin ja ilkkuu Cristiano Ronaldon nolaavan Englannin.

Vieraspäädyssä, eli Jimmy McIlroy Standissa on vielä puupenkit. WC-maailma on Helsingin Olympiastadionin tapaan hyvin vajaavainen.

Turf Moor on ainoa jalkapallostadion Englannissa, jossa voit tilata puoliajalla Benedictinen, eli ranskalaisen liköörin, joka koostuu likööristä ja kuumasta vedestä. Juoman juuret juontaa juurensa ensimmäiseen maailmansotaan. Lancashiren rykmentit tutustuivat juomaan Ranskassa Normandyn taisteluiden aikaan. Siitä asti Burnleyssa ollaan nautittu harvinaisesta Benedictinestä.

Bene & Hot myynnissä kahden punnan hintaan.
Paikkakunnan oma joukkue on pitkien syöttöjen mestari

Burnley sijaitsee tunnin ajomatkan päässä suoraan pohjoiseen Manchesterista. Naapurikaupunki on Blackburn. Tunnin ajomatka itään vaihtaisi maiseman Lancashiren nummilta Yorkshireen ja Leedsiin.

Burnley ei ole mikään kyläpahanen, mutta 73 000 asukkaan paikkakunta on pieni Valioliigassa. Hieno asia on, että Burnley on selkeästi paikkakunnan ykkösjoukkue. Turf Moorin lähes 20 000 kotijoukkueen kannattajasta suurin osa tulee otteluihin lähiseudulta.

Leeds ja Manchester olisivat lähellä, joten olisi helppo valita paikallisena jättimäinen jalkapalloseura lähiseudun suurkaupungista. Mutta keskusteluini perusteella Burnleyssa kannatetaan ensisijaisesti Burnleyta.

Sean Dychen mukaan on muun muassa nimetty pubi Burnleyn keskustassa. Dychen arvostus Burnleyssa on mittaamaton. Pitkäaikaisin manageri Valioliigassa on pitänyt Burnleyn ylimmällä sarjatasolla vuodesta 2016 asti. Ensimmäisen kerran Valioliigan aikakaudella Burnley nousi ylimmälle sarjaportaalle vuonna 2009. 2019-20 kaudella Burnley pelasi jopa Eurooppa-liigan karsinnoissa.

Burnley pelaa hyvin suoraviivaista jalkapalloa. Se on monilla mittareilla yksi sarjan kärkipään erikoistilannejoukkueista. Viimeisen viiden vuoden ajan Burnleyn keskiarvo pallonhallintaprosentti on ollut vain vähän yli 40%. Burnley on yksi eniten rikkovista joukkueista sarjassa, mutta yksikään sen pelaajista ei ole saanut punaista korttia sitten tammikuun 2019.

– Säilyminen niin tasaisena Valioliigassa on massiivinen saavutus. Se on yhtä iso saavutus kuin sarjan voittaminen jossakin muissa seuroissa, Jurgen Klopp kommentoi hiljattain.

Manchester Unitedia vastaan toisella puoliajalla Burnley pääsee peliin kiinni ja saa kotiyleisön täysin taakseen. Burnleyn vapahtajaksi toivottu uusi hollantilaishyökkääjä Wout Weghorst kääntyy verkkaisesti, mutta hallitsee kroppansa ja pelivälineen taitavasti. 197-senttinen kolossi kamppailee ja voittaa usein kaksinkamppailuita.

Kotiyleisö puskee joukkuetta eteenpäin. Maalintekijä Jay Rodriguez otetaan vaihtoon ja hänen kiertäessään stadionia yleisön arvostus englantilaiselle on ilmassakosketeltavaa. Rodriguez virnistää yleisön suuntaan naama hymyllä ja ottaa selvästi kaiken irti aplodeista.

Olisiko Rodriguez-Weghorst kärkiparista Burnleyn pelastajaksi? Weghorst on osunut vasta kertaalleen Burnleyssa, ja maaliskuun kolme tappiota ovat ajaneet seuran todella tukalaan tilanteeseen. Viimeisen kymmenen kierroksen aikana isot saappaat olisivat tarjolla maalintekijälle. Chris Woods – Danny Ings tehoparin tyyliin?

Kentällä itseluottamuksensa kanssa hapuileva Cristiano Ronaldo juoksee kentällä. Viisinkertaisen maailman parhaaksi palkitun pelaajan kosketus karkailee ja muutama viimeistely-yritys menee ohi maaliin. Turf Moorin kotiyleisö juhlii jokaista Ronaldon epäonnistumista railakkain SIIUUUU-huudoin.

Ottelu Manchester Unitedia vastaan päättyy 1-1-tasatulokseen. Burnley on ylisuorittanut jälleen kerran.

Yleisö purkautuu onnellisena pilkkopimeään iltaan kaatosateessa. Ehkä Burnley onnistuu vielä kerran toistamaan ihmeen – ja säilymään Valioliigajoukkueena.

Pauli Loukola Turf Moorilla.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button