fbpx
Artikkelit

Loukola Englannissa: Kaikki voi muuttua Englannissa päivässä, mutta Manchester Unitedin protestit jatkuvat

Manchester United jälleen uutisten kärkenä. Pauli Loukola kirjoittaa Valioliigan arvoituksellisuudesta.

ENGLANTI.

Manchester United on pelaamassa illalla Liverpoolia vastaan, kun aamupäivän TalkSportissa jossitellaan voisiko Manchester United jopa huonoimmillaan pudota Valioliigasta. Radiokanavan yhteistyössä olevan vedonlyöntifirman edustaja soittaa lähetykseen ja ilmoittaa, miten kertoimet Manchester Unitedin putoamiselle ovat romahtaneet.

Illalla United päihittää Liverpoolin energisen esityksen jälkeen, ja yhtäkkiä mielipide on muuttunut, että mikään muu kuin TOP4 sijoitus olisi pettymys Manchester Unitedille. Salfordin Media Cityn Lime baarissa viereinen pöytäseurue ylistää Lisandro Martinezia Man Unitedin parhaaksi toppariksi sitten Nemanja Vidicin. Sitä edeltäneen viikon ajan Martinez oli kovassa myllytyksessä, kun Gary Neville ja Jamie Carragher kyseenalaistivat Sky Sportsilla hänen pituutensa riittävyyden edes Englannissa pelaamiseen.

Vastaavanlaisiin tapauksiin törmää Englannissa jatkuvasti. Mielipiteiden ja uutisten sykli on järkyttävän nopea. Tämä palvelee tietenkin kuluttajaa, kunhan tahti ei pursua korvista ulos.

Yksi Englannissa asumisen parhaista puolista on, että uutisvirtaa varsinkin jalkapallosta on loputon määrä. Siihen on ehtinyt tottua, että Sky Sports News ja TalkSport pyörittävät sirkustaan lähes kellon ympäri kaivaen ja keksien aina uusia näkökulmia ajankohtaisiin uutisiin. SoMe, muut uutiskanavat ja fanimediat tulevat tietenkin mukana.

Puolet Valioliigasta pakkovoittojen edessä

Evertonin pellavapäistä omaa kasvattia Anthony Gordonia on huhuttu Chelseaan 60 miljoonan punnan siirrossa. Jälleen TalkSport tulvi soitoista – useat Everton fanit päästäisivät mielellään Gordonin menemään. Evertonia kannattava kaverini twiittasi, että hän ajaisi henkilökohtaisesti Gordonin Chelsean harjoituskeskukseen, jos länsi-lontoolaisseura maksaisi 21-vuotiaasta liverpoolilaisesta 60 miljoonaa.

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on tehnyt ammattilaisurallaan vasta neljä maalia, näistä kolme on ollut kimmokkeita. Gordonin maalikimara nostettiin esille, kun Chelsean jättitarjous lyötiin pöytään.

Evertonin faneilla tuntuu silti olevan lyhyt muisti. Vaikka Everton tekisi omasta kasvatistaan isot tulot, ei ole mitään takeita, että seura osaa sijoittaa ne hyvin. Everton on tuhlannut vuodesta 2016 lähtien noin 500 miljoonaa puntaa uusiin hankintoihin. Silti se ajautui viime kaudella putoamiskurjimukseen, eikä ole vielä voittanut tällä kaudella.

Olin paikan päällä Goodison Parkilla Evertonin viime kauden viimeisessä kotipelissä ja tämän kauden ensimmäisessä. Molemmissa otteluissa Anthony Gordon oli selvästi kotiyleisön suosituin pelaaja. Yritteliäs ja aggressiivinen pelityyli on Evertonin kannattajien mieliin. Nopeasti on kuitenkin ääni vaihtunut taas kellossa, kun Evertonin fanit haluavat tehdä Gordonilla rahoiksi.

https://twitter.com/rxlfpacked/status/1562404224855597056?s=20&t=sbQVzqLpcV0g04qjUkTK7Q

Ehkä lyhytjänteisyys näkyy myös siinä, miten useasti Englannissa ottelut tituleerataan pakkovoitoiksi. The Guardianin Football Weekly podcastin mukaan useat joukkueet ovat viikonloppuna tiukassa paikassa, kriisin piillessä yhden tappion päässä.

Manchester United ei saa menettää pisteitä Southamptonin vieraana lauantain ensimmäisessä ottelussa, muuten Erik ten Hagin miehistö ajautuu takaisin kriisiin. Evertonin olisi saatava ensimmäinen voittonsa, kun se isännöi Brentfordia. Chelsean ja Leicester Cityn kohtaamisessa molemmilla joukkueilla on lähes pakkovoiton paikka. Liverpool ajautuu todelliseen kriisiin, jos se ei onnistu voittamaan Bournemouthia kotonaan. Sunnuntaina Aston Villa ja West Ham ovat molemmat pakkovoiton partaalla, sillä perinteiset seurat ovat aloittaneet kautensa heikosti.

Toisaalta lyhytnäköisyyden leikkiin on helppo yhtyä ja lähteä mukaan. Valioliiga on maailman laadukkain ja rikkain jalkapallosarja, joten jokaisella pelillä tuleekin olla suurmerkitys niin kentällä kuin kulisseissa.

Pitkäjänteisen tekemisen on todettu tuottavan lopulta paremmin hedelmää, mutta on hienoa, että pienet marginaalit ovat ratkaisevassa asemassa Valioliigassa. Vaikka manageri ja seura tekisi kuinka hyvin pitkäaikaista prosessia, ei useiden viikkojen heikkojen tulosten saamiseen ole varaa. Tästä voi syntyä ulkopuolisten reagoijien painetta, mikä saattaa pahimmassa tapauksessa ajaa joukkueen entistä syvempään suohon.

Protestit Glazereita vastaan tulevat vain voimistumaan

Jos joku on ollut Valioliigassa pitkäaikaista toimintaa, niin Manchester Unitedin kannattajien protestit seuran omistavaa Glazerien perhettä vastaan. Ennen ja Liverpool-ottelun aikana todistamani protesti oli yksi isoimmista ja suunnitelmallisimmista aikoihin.

The Tollgate baarista 1,5 kilometrin matkan Old Traffordille marssi useita tuhansia, jopa 10 000 kannattajaa. Protestiin liittyi runsaasti mukaan porukkaa kadun varsilta. Yksi vaikeimmista tehtävistä protesteissa on saada iso massa ihmisiä saman aatteen taakse protestoimaan yhtenäisesti. Ihmisillä on omat näkökulmansa siitä, miten pitäisi protestoida oikein.

Kaikkein vankin protesti jalkapallo-otteluissa olisi olla menemättä stadionille tai marssia yhtenäisesti ulos stadionilta. On kuitenkin lähes mahdotonta saada suuri osa esimerkiksi Old Traffordin yleisöstä käyttäytymään samalla tavalla. Liverpool-pelissäkin oli paljon kannattajia stadionilla, jotka eivät olleet edes tietoisia protestista, vaikka protestisuunnitelmat olisivat kuinka näkyneet osan kannattajista kuplissa.

Sen lisäksi oli mielenkiintoista huomata, miten sosiaalisessa mediassa levinnyt #BoycottOldTrafford sai monet valveentuneetkin kannattajat ja toimittajat uskomaan, että Old Traffordilla olisi toteutumassa boikotti. Todellisuudessa mikään otteluissa käyvä kannattajaryhmä ei tätä suunnitellut, vaan hashtag oli täysin internet-ilmiö, jolla ei ollut tekemistä oikeasti peliin menevien kanssa.

Protestit Manchester Unitedin omistajia vastaan saavat luonnollisesti massojen osalta nopeasti tuulta alleen Unitedin hävitessä otteluita. Tosiasiassa Unitedin kannattajat ovat kuitenkin protestoineet seuran omistajia vastaan äänekkäästi vuodesta 2005 lähtien. Viime vuosien sekoiluiden ja huonojen tulosten valossa protestit ovat olleet jatkuvasti esillä.

Mystinen, medialta ainakin vielä piilossa pysyvä 1958 ryhmä on hyvin systemaattinen protestin järjestäjä. He iskevät Glazereita vastaan sosiaalisessa mediassa, cyberhyökkäyksinä ja boikotteina Glazerien liiketoimintaa kohtaan.

Heidän näkyvin osuutensa on kuitenkin ottelupäivien ympärillä. Ryhmän lakanoita on näkynyt Manchester Unitedin vieraspeleissä. Kotiotteluissa heillä on paras mahdollisuus vaikuttaa. Ryhmä ilmoitti jo julkaisevansa pian suunnitelmat seuraavaan kotiotteluun Arsenalia vastaan.

https://twitter.com/The__1958/status/1562863986739408896?s=20&t=sbQVzqLpcV0g04qjUkTK7Q

Jatkuvista äänekkäistä marsseista katoaa teho, jos protestit eivät kehity. Potentiaalista boikottia varten 1958-ryhmän on rakennettava vahvoja ystävyyssuhteita muiden seuran kannattajajärjestöjen kanssa. Esimerkiksi Stretford Endin äänekkään The Red Armyn, seuran virallisen kannattajayhdistyksen eli Manchester United Supporters Trustin ja kansainvälisten yhdistysten kanssa. Iso boikotti on suunniteltava järjestelmällisesti viikkoja ennen peliä, jotta mahdollisimman moni kannattaja olisi sen tukena – impulsiivinen reagoiva toiminta ei ole millään tarpeeksi vahvaa.

Unitedissa on huudettu muutosta omistajuudessa niin kauan, että taitavasti toimiva 1958 ryhmä varmasti vain kasvaa entisestään ja pystyy luomaan pian painetta Glazereille. En yllättyisi, jos protestiäänet vain kasvaisivat kauden edetessä.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button