fbpx
Artikkelit

Diogo Jota on Liverpoolin uusin tähti – mihin perustuu portugalilaisen loisto Anfieldilla?

Eero Laurila avaa Liverpoolin menestyksen salaisuuksia.

Diogo Jota on aloittanut tehokkaasti Liverpoolissa. Syyskuussa Wolverhampton Wanderersin jättänyt portugalilainen on pelannut punaisissa 482 minuuttia. Hän on tehnyt Valioliigassa kolme ja Mestarien liigassa neljä maalia. Jota on nyt kuuma nimi: Roberto Firminon asema joukkueen keskushyökkääjänä on kyseenalaistettu.

Firminon asema on toden teolla vaakalaudalla. Jota, 23, osoitti viime viikon murskajaisissa Atalantaa vastaan, että hän tuo uuden ulottuvuuden piikkiin. Sadio Mané, Jota ja Mohamed Salah loistivat 5–0-vierasvoitossa, kun Atalanta piti puolustuslinjaansa korkealla. Räjähtävä kolmikko kiitti ja kiiti selustaan. 

Horisontaalisia rotaatioita

Tulisesti molemmilla jaloillaan laukova Jota näytti Atalantaa vastaan, että on sopeutunut nopeasti punaisiin. Hattutempun viimeistellyt Jota saapui vastaan, lähti pystyyn. Hän irtautui vartioinnista, loisti linjojen väleissä.

Jota toi lisäarvoa arvaamattomuudellaan. Mané ja Jota tekivät horisontaalisia rotaatioita, paikanvaihtoja kentän leveyssuunnassa. Jota menikin vasemmalle laitakaistalle, ja Mané hyökkäsi keskellä. Jota teki jo vielä uudehkossa ympäristössä asioita, joita moni pelaaja ei opi koskaan.

https://twitter.com/AnfieldWatch/status/1324105647395377153?s=20

Jürgen Klopp nimesi Firminon avaukseen viime sunnuntaina Manchester Cityä vastaan. Jota aloitti joustavan 4-2-3-1-muodon oikealla laidalla. Jota siirtyi keskelle, kun Klopp otti Firminon kymppipaikalta tunnin kohdalla vaihtoon.

Liverpool ei prässännyt Etihadilla tuttuun tapaan. Isäntien manageri Pep Guardiola laski rakenteluvaiheessa yhden pelaajan keskikentän pohjalta toppariparin väliin. Guardiola nosti laitapuolustajat ylös. Jota joutui tiputtamaan oikealla, seuraamaan João Canceloa. Ottelu meni kyttäämiseksi. Liverpoolin 4-4-2-prässi jäi laihaksi, kun City loi alakertaan pelaajamäärällisen ylivoiman. Liverpool yritti pärjätä kärkiparillaan isäntien kolmen linjaa ja maalivahtia vastaan.

Ottelu herätti lisää keskustelua Firminon roolista. Firminon ja Jotan keskinäinen kamppailu on isossa kuvassa toissijainen asia, vaikka pelaajien välillä on totta kai eroja. Brasilialainen on perinteisempi ysi. Laidallakin pärjäävä Jota tarjoaa enemmän uhkaa selustaan.

Selustaan kohdistuvat liikkeet korostuvat nyky-Liverpoolissa, sillä Klopp vaihtelee aiempaa vahvemmin prässitasoja. Liverpool vetäytyy hetkittäin viekkaasti ja iskee topparien taakse jääneeseen tilaan salakavalasti riiston jälkeen.

Punaisten ”Assistant Manager” Pepijn Lijnders on jo ehtinyt kutsua Jotaa ”prässihirviöksi”. Viime sunnuntaina Jota meni osittain hukkaan.

Rhys Williams parempi kuin Harry Maguire?

Harva odotti, että Jota loistaa näin kirkkaasti Anfieldilla. Hän joutui kamppailemaan asemastaan Molineuxilla. Atlético Madridissa Jota jäi ilman vastuuta.

Anfieldilla on pompattu uusiin korkeuksiin ennen Jotaakin. Salah saapui AS Romasta, Mané Southamptonista, Firmino 1899 Hoffenheimista. Maailman ehkä paras toppari Virgil van Dijk löytyi niin ikään Southamptonista.

Vasen puolustaja Andrew Robertson hankittiin Hull Citystä, keskikenttäpelaaja Georginio Wijnaldum Newcastle Unitedista. Klopp on onnistunut kehittämään Trent Alexander-Arnoldista maailmanluokan oikean puolustajan ja Joe Gomezista laadukkaan topparin.

https://twitter.com/brfootball/status/1323734998223065089?s=20

 

Liverpool vei toissa kaudella Mestarien liigan ja viime kaudella Valioliigan. Menestyksen takana on juuri kehittäminen.

Vastakkainen esimerkki löytyy vajaan tunnin junamatkan päästä. Kitkerä vihollinen Manchester United on polttanut pelaajiin reippaan miljardin sen jälkeen kuin Sir Alex Ferguson jäi eläkkeelle keväällä 2013. Samalla loppui pokaalisade. Punaisten paholaisten tuskastuneet kannattajat huutavat hankintaa toisen perään. Tuntuu, että mikään ei riitä. 

Klopp on luonut Anfieldille erilaisen kulttuurin, kehittämisen kulttuurin. Sunnuntaina joukkueen toppareina aloittivat Gomez ja Schalkesta poimittu Joel Matip. Atalantaa vastaan Matipin tilalla luuti seuran 19-vuotias oma kasvatti Rhys Williams.

Onko Gomez tai Williams parempi kuin Manchester Unitedin Victor Lindelöf tai Harry Maguire? Ei, mutta aivan varmasti täsmällisemmin valmennettu.

Advanced Area Actions

Lijnders on puhunut julkisestikin Liverpoolin ajattelutavasta: ”Identity is Intensity”. Hän pitää joukkueen harjoituksissa huolen siitä, että tämä heijastuu jokaisessa harjoitteessa.

Liverpool on muuttunut paljon sen jälkeen kuin Klopp otti komennon syksyllä 2015. Hän asetti tuolloin tavoitteen, että Liverpool liikkuu jokaisessa ottelussa vähintään 115 kilometriä. Klopp on kääntänyt pikkuhiljaa huomion määrän sijaan laatuun. Liverpool ei enää juokse juoksemisen takia, vaan vetäytyy välillä. Viime kaudella Liverpoolin pelaajat tekivät Valioliigassa eniten kovia kiihdytyksiä. Hevimetallijalkapallo on korvattu rytmikkäällä rock & rollilla.

https://twitter.com/LFC/status/1324719342886572034?s=20

Klopp suojelee prässisalaisuuksiaan. Liverpool pitää tuoreessa AXA Training Centressä ovet visusti kiinni. Suljetut harjoitukset kuuluvat brittiläiseen kulttuuriin. Media saattaa päästä kuvaamaan paikan päälle kerran viikossa, vartin verran.

On erikoista, että Kloppin toimintatapa on herättänyt kummastusta. Ehkä kyse on siitä, että saksalaisen metodit todella kiinnostavat ihmisiä. Kaukana on joka tapauksessa ajat, jolloin Liverpoolin harjoituksia pystyi kurkkimaan aidanraosta Melwoodissa. 

Prässääminen on parhaimmillaan taidetta. Jokaisen palasen on osuttava saumattomasti kohdilleen. Jos maalivahdille antaa painetta, jää yksi kenttäpelaaja herkästi vapaasti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi Manchester Cityä vastaan sitä, että Kevin De Bruyne saattaa saada pallon muutaman sekunnin päästä kymppialueelle. Ja se on tuhon tie se.

Puolustamisesta on puhuttu Kloppin ja Lijndersin prosessissa paljon. Ehkä vähemmälle huomiolle on jäänyt punaisten pallollinen peli. Guardiola edustaa Valioliigassa positional playn nousua, vapaan pelaajan löytämistä, kaistojen vaihtoa, globaaleja periaatteita. Liverpool on kehittynyt hieman eri suuntaan, bielsamaiseen Advanced Area Actions -ajatteluun. Siinä jokainen peliteko määritellään sen mukaan, murtaako joukkue linjoja, eteneekö joukkue. Liverpool on vertikaalisempi kuin City. 

Lijnders on valmentanut aiemmin Portossa (samaan aikaan kuin Jota kasvoi portolaisessa Paços Ferreirassa) ja PSV Eindhovenissa. Hän on tuonut Liverpooliin initiatives-mallin. Siinä kirjataan jokainen linjojen väleissä ja selustaan suuntautunut syöttö.

Esimerkiksi Atalantaa vastaan Liverpool suosi up back through -mekanismia. Liverpool käytti palloa kerran vertikaalisesti (up), palautti (back) pallon alaspäin ja eteni tämän jälkeen linjojen väleihin tai selustaan (through). Tämä oli myrkkyä herkästi vastustajan etupuolelta riistoja hakeville bergamolaisille.

Up back through. Nuoli on pallon liike ja katkonainen nuoli pelaajan liike.
Mekaanisuus auttaa

Kloppin ja Lijndersin prosessi on niin vahva, että katsoja voi nähdä punaisten otteissa selkeää toisteisuutta. Mitä syvemmälle Liverpoolin pelaamiseen sukeltaa, sitä paremmin ymmärtää, ettei raha enää takaa korkeaa sijoitusta taulukossa. Jokainen menestyvä joukkue tarvitsee hyvät raaka-aineet, mutta ennen kaikkea erinomaisen kokin, managerin, joka tuo maut esiin.

Liverpoolin pelaamisessa voi aistia tiettyyn pelitekoon johtavat ”cuet” hyvin luonnollisesti. Liverpool toimii tilanteen vaatimalla tavalla. Cuet voi kääntää vihjeiksi tai merkeiksi. Ne viittaavat esimerkiksi joukkuetoverien, pallon ja vastustajan sijaintiin. Cuet johtavat erilaisiin pelitekoihin.

Kloppin tavoitteena on, että pelaajat ratkaisevat kentällä tilanteet tehokkaasti, alitajunnalla, turhia miettimättä. Jotta tämä onnistuu, pitää pelaajan työkalupakista löytyä tarkasti hiottuja kaavoja ja teknisiä vahvuuksia. Tätä kautta pelaaja pärjää jatkuvasti muuttuvissa pelitilanteissa ja osaa lukea niissä viliseviä vihjeitä ja merkkejä.

Tietty mekaanisuus auttaa usein kaaosmaiseksi ymmärretyssä ympäristössä. Klopp ei heitä pelaajiaan uima-altaan syvään päähän ilman kellukkeita. Liverpoolin pelaajat tietävät, miten missäkin tilanteessa toimitaan.

Jürgen Klopp on erittäin hyvä jalkapallovalmentaja. Hän on oppinut jakamaan vastuuta. Samalla Klopp on luonut saumattomalta vaikuttavan yhteistyön seuran rekrytointipuoleen. Liverpool on onnistunut hankkimaan Kloppin tyyliin sopivia, väsymättömästi töitä tekeviä, jatkuvasti vastustajaa uhkaavia pelaajia. Jotakin sopii kaavaan. ”Prässihirviö” huokuu jo vajaan parin kuukauden jälkeen seuran arvoja: Identity is Identity.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button