fbpx
ArtikkelitMuut sarjat

Lontoon tuntemattomin ammattilaisseura – Englannin surkeimmaksi nimetty Bromley FC liitää tekonurmellaan kohti Kakkosliigaa

Lontoon Victoria-asemalla käy suhina tiistai-iltana. Lasken laukkuni kahvilan jonossa lattialle ja saan olla valppaana, ettei kukaan vie sitä parempiin käsiin.

Lyhyt junamatka pääkaupungin kaakkoiskulmaan rauhoittaa tunnelmaa ja suur-Lontoon Bromleyn asemalla vallitsee seesteisempi tunnelma, vaikka joukko poliiseja odottaakin asemalla. Bromley FC kohtaa täksi kaudeksi National Leagueen nousseen Stockport Countyn. Entinen suurseura kuljettaa yhä kiitettävän määrän faneja peleihin. Bromleyyn on matkustanut 200 vierasfania.

Kävely pilkkopimeän Bromleyn läpi rauhoittaa mielen. Kaduilla on hiljaista. Isoja Range Rovereita on parkkeerattu varakkaan naapuruston pihoihin.

Viimein Hayes Lanen valonheittimet ja stadionilla soiva musiikki herättelevät aistit. Kävelen stadionin porteista sisään ja Victoria-aseman kaltainen hektisyys palaa kuin sormia napsauttamalla. Ovi avautuu klubihuoneeseen, jossa kannattajat ja omistajaporras nauttivat pre-match oluita kovaäänisesti.

Asialliset puitteet, mutta meininki muistuttaa tyypillistä Non-League seuraa. Bromley FC johtaa marraskuun alussa yllättäen Englannin viidenneksi korkeinta sarjatasoa, eli alinta kansallista tasoa – National Leagueta.

National Leaguessa pelaavat Lontoon seuroista Barnet, Dagenham & Redbridge ja Sutton United. Muita noteerattavia seuroja ovat muun muassa Notts County, Yeovil Town ja Wrexham.

Bromleyn 127-vuotisessa historiassa ei ole isoja voittoja. Se nousi nykyiselle sarjatasolle kauden 2014-15 päätteeksi. Sen jälkeen seuraan tuli myös uusi johtoporras.

”Elämme tällä hetkellä seuran historian parasta aikaa. Uusi puheenjohtaja Robin Stanton-Gleaves on investoinut seuraan ja myös hänen edeltäjänsä on yhä vahvasti mukana. Meillä ei todellakaan ole sarjan isoin budjetti, mutta olemme paljon kilpailukykyisempiä kuin aikaisemmin. Tämä on kolmas kautemme ammattilaisina”, Bromleyn mediavastaava Matt Holl kertoo.

Bromleyn menneisyydessä ei ole glamouria. Vuonna 2018 seurasta tuotettiin komediaelokuva. The Bromley Boys kertoo Iso-Britannian huonoimmasta joukkueesta.

Etelä-pohjoinen -jako näkyy tekonurmen laidalla

On eteläinen ja pohjoinen Englanti. Lontoo ja muu maa. Tietenkin Lontoon eri alueet ovat myös yhteiskuntaluokiltaan erilaisia. Englannissa rakastetaan puhua luokista. Bromley on selvästi ylempää keskiluokkaa tai vähintään keskiluokkaa.

Se näkyy katsomossa. Ihmiset näyttävät ylipäätään hyvinvoivilta, eivätkä sliikit pukutyylit ole harvassa. Intohimoa riittää joka tapauksessa ainakin johtoportaassa, joka istuu lehdistöpenkkirivin takana. Harjoituksista suoraan peliä katsomaan tullut poika seuraa peliä koleassa ilmassa shortseissa.

Yhteiskuntaluokista puhuttaessa on muistettava kuitenkin, että jalkapallo on Englannissa ensisijaisesti työvänluokan laji. Rugby on selkeästi keskiluokkaisempi.

Tekonurmi ja sitä kiertävä aita muistuttavat kieltämättä Suomen kenttiä. Seisomakatsomot ovat sentään traditionaalista brittityyliä. Hayes Lanelle mahtuu 5 000 silmäparia. Paikan päällä on tiistaina 2 200 katsojaa.

”Bromley on selkeästi nosteessa. Olemme hiljattain rakentaneet uuden katsomon ja akatemia, sekä seurayhteisömme on kehittynyt. Yleisökeskiarvomme oli viime kaudella 1 400”, Holl sanoo.

Puitteet ovat valmiina ”jalkapalloliigaan” eli Englannin neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle. Vain tekonurmi pitää nousun tapahtuessa vaihtaa luonnon nurmeen, koska muovimatot eivät ole ylimmillä tasoilla vielä sallittu.

English Football League (EFL) käy tästä kuitenkin kiivasta keskustelua parhaimmillaan, sillä 3G ja 4G kentät voisivat pelastaa taloudellisissa vaikeuksissa painivia seuroja. Tekonurmet mahdollistavat kentällä harjoittelun ja sen vuokraamisen myös muille tahoille, sekä tietysti seuran junioreille.

Yleisesti ottaen Englannissa vain seurojen edustusjoukkueet pelaavat kotistadioneillaan. Muuten pyhätöt ovat käyttämättömiä.

”Olemme tehneet EFL:lle kantamme selväksi. On käsittämätöntä, että Mestarien liigaa saa pelata tekonurmella, mutta Englannin Kakkosliigaa ei. Useat jalkapalloliigan seurat ovat veloissa. Tekonurmi on taloudellisesti kannattava, koska sen jatkuva käyttö säästää rahaa”, Holl tilittää.

Hayes Lanen kapasiteetti on 5 000, joista istumapaikkoja on 1 300.
Bromley FC:n pelaajat ovat vielä kuuluisia siitä, että siirtyivät urallaan isompiin maisemiin.

Onko Bromley FC:stä Kakkosliigaan?

”Puheenjohtajamme asetti tälle kaudelle tavoitteeksi pudotuspeleihin pääsemisen. Otamme kuitenkin kaiken vastaan, mitä saamme. Alkukausi on ollut erinomainen. Tekonurmenkin vaihtaminen luonnonnurmeen on tietysti suunniteltu, jos pääsemme sitä vaativaan tilanteeseen”, Holl naurahtaa.

Sähinää. Juuri kasteltu tekonurmi on äärettömän nopea. Kotijoukkueen vasen laituri Reeco Hackett-Fairchild tarjoaa laatua alun kaaoksessa. Pian mies iskee Bromleyn johtoon kahden jättivirheen seurauksena.

Vierasjoukkue nousee pian tasoihin komean hyökkäyksen päätteeksi. Yli 200-päinen vieraskatsomo räjähtää.

Ensimmäisellä puoliajalla nähdään vielä kaksi maalia, joten puoliajalle siirrytään 2-2-lukemissa. Bromleylla on taitava porukka, mutta Stockport County puolustaa aggressiivisesti. Peli kehittyy viihdyttäväksi brittifutikseksi, jossa pallonhallintajaksot jäävät lyhyiksi.

Countyn hyökkääjä numero 9 Frank Mulhern edustaa koiruuksillaan tyypillistä alasarjajyrää. Kannattajien suosikki kiskaisi ensimmäisellä puoliajalla Bromley-topparin shortsit alas. Toisella puoliajalla hän jatkaa temppuja ja lukitsee samaisen pelaajan jalan jalkojensa väliin kaksinkamppailun jälkeen, jotta kumpikaan ei pääse liikkeelle. Valioliigassa vastaavaa voi odottaa lähinnä vain Jamie Vardylta.

Bromley painostaa toisella puoliajalla, mutta County puolustaa organisoidusti tasapeliä. Stockportin fanit tuulettavat lopputulosta ja tasuri jää hampaankoloon kotijoukkueella.

Bromleysta jää kuva kasvavana yhteisöseurana, jonne kannattaa suunnata Lontoon reissulla, jos haluaa vähän pois suurkaupungin vilinästä. Klubitalo on erinomainen, mutta seurakulttuuri ei herätä välittömästi unohtumattomia tunteita.

Pauli Loukola, Lontoo

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button