fbpx
Mestaruussarja

Ikola: Marcus Forssin täysi Hull-debyytti jäi vaisuksi – historia osoittaa parhaan olevan kuitenkin vielä edessä

Eetu Ikola seurasi suomalaishyökkääjän lainapestin alkua askel askeleelta.

DERBY, ENGLANTI. Marcus Forss linkutti tiistai-iltana ulos Pride Parkin pukusuojista lievä hymy kasvoillaan.

Varovaisesta askelluksesta huolimatta Suomen maajoukkuehyökkääjä toppuutteli saman tien, ettei kyse ollut mistään vammasta. Mies oli vain hieman puhki – ja ymmärrettävästi niin.

22-vuotias oli juuri ahertanut ensimmäisen täyden ysikymppisensä sitten tammikuun alun. Isäntäseura Brentfordissa peliaikaa ei tullut tarpeeksi ja loppukaudeksi oli päästävä muualle. Hull City tarjosi siihen mahdollisuuden.

”Aina kiva, kun pääsee pelaamaan,” summasi Forss ottelun jälkeen.

Marcus Forss Pride Parkin ulkopuolella.

Tiistaina hän pääsi ensimmäistä kertaa Tiikereiden avaukseen, kun joukkue kohtasi putoamistaistelussa olevan Derby Countyn.

Ottelu ei suomalaisen harmiksi sujunut kuitenkaan toivotulla tavalla. Wayne Rooneyn luotsaamat Pässit ottivat vakuuttavan 3–1-voiton, kun vieraiden kollektiivinen peliesitys ontui.

Tappio antoi silti tuoreen tilannepäivityksen siitä, missä Forssin kohdalla mennään. Sekä pelaaja että seura ovat parhaillaan uuden edessä, joten välitöntä läpimurtoa uudessa joukkueessa ei välttämättä tulisi odottaa.

Peli ei aivan vielä luistanut

Hullin kolme ottelua vanha päävalmentaja Shota Arveladze lähti Derby-otteluun muodolla 3–4–1–2.

Forss pelasi kahden miehen hyökkäyksessä 20-vuotiaan Keane Lewis-Potterin kanssa, kymppipaikan George Honeyman heidän alapuolellaan.

Avausjaksolla Forss loi kärkikumppanilleen yhden hyvän tontin. Honeyman pelasi paitsioansan välttäneen suomalaisen oikealta läpi ja tämä keskitti pallon boksiin. Lewis-Potterin pusku etutolpalta suuntautui kuitenkin katsomoon.

Hull pyrki toistamaan samaa kaavaa useampaan otteeseen. Forssia haettiin pitkillä syötöillä yli linjan, mutta heikot passit ajoivat hänet usein liian paljon laitaan. Forss on toki jaloistaan nopea, mutta vahvempi viimeistelemässä paikkoja kuin luomaan niitä.

Lewis-Potter ei sen sijaan päässyt vielä tarjoilemaan Forssille, eikä oikeastaan päässyt moni muukaan. Suomalaisen ainoat laukauksetkin tulivat puolittaisista maalipaikoista ilman varsinaista syöttäjää.

Ensimmäinen laukaus oli spontaani rykäisy boksin kulmalta kohti maalia (xG 0.03) ja toinen nopea ohjaus kimmokkeiden kautta tulleeseen keskitykseen, joka lensi yli riman (xG 0.11).

Ottelun lopussa irtopallo putosi kulmapotkun jälkeen Forssille, mutta kahden miehen vartioinnissa laukaus jäi piippuun. Terävämpi haltuunotto olisi voinut johtaa kavennusmaaliin, ja sen tiesi Forss itsekin.

Vahvasti elehtinyt kärkimies vaikutti usein turhautuneelta siihen, miten vähän Hull sai hyökkäyspäässä aikaiseksi – ja miten vähille palloille hän jäi.

Kaikista 90 minuuttia uurastaneista pelaajista Forss oli vähiten pallossa (18 kosketusta) ja hävisi eniten kaksinkamppailuita (15).

Marcus Forss oli tiukassa vartioinnissa läpi ottelun.

Forssin varsinainen Hull-debyytti oli 35 minuutin esiintyminen 0-1-tappiossa Prestonille viime viikonloppuna. Se oli samoin melko vaikea, eikä Forss päässyt peliin kunnolla sisään. Tilastoihin jäi silloin yksi laukaus rangaistusalueen ulkopuolelta ja sekin meni ohi (xG 0.03).

Arveladzen, joka hehkutti suomalaisen viimeistelytaitoa lainasiirron toteuduttua, onkin löydettävä keinot murtamaan Forss keskemmältä läpi saadakseen hänestä kaiken irti.

Forssin periksiantamaton pelaaminen ilman palloa oli kuitenkin ihailtavaa.

Tällä osa-alueella Forss tarjoaa paljon enemmän kuin Hullin 191-senttinen järkäle Tom Eaves, jolta suomalainen avauksen paikan vei.

Forss prässäsi Derbyn toppareita ja maalivahtia hellittämättömästi läpi ottelun. Pelituntuman ja terävyyden kasvaessa pallonriistojakin tulee varmasti suuremmalla prosentilla.

Hull hyvä paikka palata täyteen iskuun

Kuten Forss, on Hull Citykin uuden edessä. 12 pistettä putoamisviivan yläpuolella oleva Mestaruussarja-seura vaihtoi viime kuussa omistajaansa ja muovasi sen mukana niin valmennustiimiään kuin pelaajistoaankin.

Forss on siis yksi tuore kasvo muiden joukossa. Osa palapeliä, joka on vielä hieman levällään.

Tämä ei kuitenkaan ole huono asia.

Forss nauttii nyt valmentajansa luotosta ja on nälkäinen näyttämään osaamisensa pitkästyttäneen penkillä istuskelun jälkeen. Hänellä ei myöskään ole siihen liian suuria suorituspaineita esimerkiksi putoamistaistelun vaikutuksesta.

Vaikka kyse onkin vain lainapestistä, on Forssilla loistava tilaisuus jättää nimensä Hull-fanien mieleen – aivan kuten hän teki aikanaan Wimbledonissa, jossa verkko heilui 11 kertaa vain 19 peliin. Plough Lane muistaa yhä.

Ensimmäiset esitykset Hull-paidassa eivät välttämättä herättäneet suuria lupauksia, mutta mittari onkin vielä varsin pieni.

Pelituntuman parantuessa ja kemioiden kohdatessa Forss on enemmän kuin kykeneväinen pääsemään takaisin parhaalle tasolleen ja ratkaisemaan otteluita. Syyskauden kuusi maalia ja kaksi maalisyöttöä 555 peliminuuttiin puhuvat puolestaan.

”Vielä on vähän hakemista, kun joukkueessa on muitakin uusia pelaajia,” totesi Forss itsekin.

Paras on vielä edessä.

Eetu Ikola

Derbyn kirjeenvaihtaja. Nuori, mutta runsaan kokemuksen omaava reportteri ja somemestari opiskelee Keski-Englannissa jalkapallotoimittajan tutkintoa. Kokemuksia, haastatteluita ja elämää paikan päältä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button