fbpx
ArtikkelitEurooppaliigaMestaruussarjaMuut sarjat

Vakoilua kalliolla, osa 3: Kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas harjoite – Marcelo Bielsa samalla janalla kuin Johan Cruyff

Olemme käyneet syvällisesti läpi, mitä Athletic Bilbao teki Töölössä elokuussa 2012. Viimeisessä osassa pureudumme kahteen harjoitteeseen ja teemme yhteenvedon. Kiitos yhteistyöstä, Joensuun JIPPOn päävalmentaja Jussi Leppälahti!

Tässä vielä linkit ensimmäiseen ja toiseen osaan.

Vapaapotkut laita- ja välikaistalta. Bielsa jakaa pelaajat harjoitusten viimeisessä vaiheessa kahteen ryhmään. Toinen porukka harjoittelee vapaapotkuja. Kentän laita- ja välikaistoille on sijoitettu lättyjä. Ne viittaavat vapaapotkun antopaikkaan. Harjoitteessa on mukana neljä valmentajaa. Yksi valmentaja seisoo muurissa, yksi valmentaja pitää huolen, että palloja riittää. Yksi valmentaja ohjeistaa hyökkääviä pelaajia, toinen taas kahta puolustajaa. 

Vapaapotkut laita ja välikaistalta.

Mitä Bielsa hakee? Harjoitteessa on kaksi vaihetta. Keskittäjä antaa ensin yhden pallon kohti dummy-ukkoja. Puolustaja palauttaa sen takaisin tai ohjaa päätyrajan yli. Hyökkääjät hyökkäävät toiseen keskitykseen. Puolustajat taas yrittävät purkaa pallon ja estää hyökkääjien pääsyn palloon. Tämä vaihe suoritetaan passiivisesti – harjoitteessa vältetään kontaktia. Tämä viittaa siihen, että Bielsa hakee harjoitteessa lähinnä suoritusvarmuutta keskityksiin – niiden pitää kaartaa kohti dummy-ukkoja. Valmentajat siirtävät dummy-ukkoja sen mukaan, kun keskitysten paikka vaihtuu. Harjoitteessa kehitetään myös puolustajien ja hyökkääjien ajoituksia.

Puolustajien jalkatyö on kaunista. Jalat tikkaavat sulavasti ristiin. Samalla puolustajat pitävät katseen pallossa ja vastustajassa. Hyökkääjät pomppivat kevyesti varpaillaan ennen kuin lähtevät liikkeelle. Huomio kiinnittyy myös maalivahdin ja puolustajien väliseen kommunikointiin. Maalivahti poimii hänen alueelleen kaartavat pallot.

Vapaapotkut laita- ja välikaistalta. Dummy-ukot ja muurina seisova valmentaja mustalla. Keltaisella antopaikat. Punaisella hyökkääjät ja sinisellä puolustajat ja maalivahdit.

Harjoite viittaa siihen, että Athletic Bilbaolla on selkeät alueet, joille pallo vapaapotkuissa pelataan. Bielsa käyttää HJK-ottelussa sivuvapaapotkuissa miesvartiointia. Harjoite valmistaa pelaajia tähänkin, mutta pääpaino on keskitysten laadussa.

Harjoite on mielenkiintoinen, koska se tehdään vähäisillä pelaajamäärillä ja passiivisesti. Tämänkaltaisissa harjoitteissa on usein suuri loukkaantumisriski – jos ne tehdään esimerkiksi 8 v 8 -muodossa. Riski laskee lähes nollaan, kun pelaajamäärää vähennetään ja harjoite muutetaan passiiviseksi.

Alakerran viisikon toiminta. Bielsa siirtyy seuraamaan tarkasti, kun joukkueen puolustuslinja ja keskikentän pohja harjoittelevat kentän toisella puolella. Toinen valmentaja antaa pelaajille ohjeita, ja pelaajat liikkuvat niiden mukaan. Pelaajat ovat harjoitteen ensimmäisessä vaiheessa muodossa 4-1 (neljä puolustajaa ja pohja). He vaihtavat muotoon 3-2 (kolme puolustajaa ja kaksi pohjaa), kun valmentaja antaa merkin. Pelaajat palaavat tämän jälkeen jälleen muotoon 4-1. 

Alakerran viisikon toiminta.

Mitä Bielsa hakee? Harjoitteessa liikutaan eri kaavoilla. Pohjapelaajan liike määrittää sen, kuka nousee hänen rinnalleen. Jos pohja liikkuu vasemmalle, nousee oikea toppari hänen rinnalleen. Harjoitteessa hiotaankin linjan kykyä toimia tilanteen mukaan – kun yksi puolustaja nostaa pohjalle, muut puolustajat tiivistävät kolmen linjaan.

Bielsa on tunnettu siitä, että hän saattaa vaihtaa muotoon 3-4-3, jos vastustaja pelaa ryhmityksellä 4-4-2. Tämä johtaa siihen, että kolme topparia voi merkata vastustajan kaksi kärkeä (alas jää vielä yhden ylivoima). Keskikenttä voi vastaavasti ottaa vastustajan keskikentän miesvartiointiin. Kolme ylintä pelaajaa hoitavat vastustajan neljä alinta pelaajaa. 

Lähtötilanne: 4-1.
Ja sitten: 3-2!

HJK käytti Töölössä muotoa 4-2-3-1, jossa Akseli Pelvas liikkui kymppipaikalla. Pelvas on tunnettu hyökkääjänäkin. Bielsa saattaa valmistautua harjoitteessa siihen, että HJK pelaakin kahdella kärjellä. Samalla hän hioo joukkueen yleisiä mekanismeja: alakerran viisikon toimintaa suhteessa vastustajan muotoon. Harjoite on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas.

Yhteenveto. Athletic Bilbao harjoitteli ennen elokuun 2012 HJK-ottelua vajaan tunnin. Kävimme treenien tehokasta aikaa läpi noin 30 minuuttia. Tämä prosessi vei lopulta lähes kaksi kuukautta. Koronaviruksen aiheuttama jalkapallotauko mahdollisti paneutumisen. Bielsa-prosessi jää mieliin erittäin opettavaisena jaksona. Kun katsoimme harjoituksia elokuussa 2012 Töölön kallioilla, emme vielä ymmärtäneet riittävästi. 

Kasvoimme ja opimme kahdeksassa vuodessa sen verran, että pystyimme pureutumaan vielä syvemmälle bielsamaisuuteen. Lopulta kaikessa on kyse yksityiskohdista. Harjoitusten analysointi vain vahvisti käsitystä, että jalkapallossa jokainen pienikin tekijä merkitsee paljon. Harjoitusten suunnittelussa on kiinnitettävä huomio jokaisen kartion väriin, sijaintiin ja merkitykseen. On mietittävä tasan tarkkaan, missä järjestyksessä liikkeet tapahtuvat.

Samalla kaiken pitää liittyä kaikkeen. Periaatteista, aliperiaatteiden kautta mekanismeihin. Bielsa on juuri tämän vuoksi niin tärkeä jalkapallovalmentaja. Hän on mullistanut toiminnallaan ja jäsentelyllään koko lajin. 

Bielsamaisuuden opiskelussa on tärkeää muistaa kopioinnin välttäminen. Harjoitteiden vieminen sellaisinaan omaan ympäristöön ei johda mihinkään. Sen sijaan bielsamaisuudessa on kyse jalkapallon erittäin monimutkaisen taktisen jäsentelyn sisäistämisestä. Se onnistuu vain hyvin sinnikkäällä ja pitkällä työllä. Tämäkin prosessi vaatii ääretöntä, pelin ytimestä kumpuavaa intohimoa – ja valtavasti töitä.

Bielsa menestyi jo Etelä-Amerikassa. Vuonna 2004 hän vei Argentiinan olympiakultaan Ateenassa. La Albiceleste ei päästänyt kisoissa historiallisesti maaliakaan ja voitti maalle ensimmäisen olympiakultamitalin sitten Helsingin kisojen 1952. Siis kultamitalin lajissa kuin lajissa!

Eurooppa on ollut perinteisesti hyvin vaikea manner eteläamerikkalaisille jalkapallovalmentajille. Athletic Bilbao pääsi argentiinalaisen alaisuudessa keväällä 2012 Eurooppa-liigan ja Espanjan cupin loppuotteluun. Athletic Bilbao hävisi molemmat pelit, mutta matkalla kaatui muun muassa Sir Alex Fergusonin Manchester United.

Baskien riveistä on sittemmin noussut merkittäviä pelaajia. Maalivahti Kepa Arrizabalaga, Aymeric Laporte, Javi Martínez, Ander Herrera, Fernando Llorente ja hiljattain lopettanut, vielä 35-vuotiaana Espanjan paidassa osunut Aritz Aduriz kuuluivat joukkueeseen, kun Bielsa johti orkesteria San Mamésilla. 

Bielsa on saanut kritiikkiä, koska hän luottaa hyvin drillimäiseen harjoitteluun. Hän ei juuri vedä rondoja, vaan luottaa hyvin mekaaniseen tekemiseen. Bielsa on osoittanut Englannissa, että kaava toimii lajin emämaassakin: Leeds United johtaa tällä hetkellä Mestaruussarjaa.

Voimme jatkaa loputtomiin keskustelua siitä, miksi esimerkiksi Real Madrid tai Manchester City ei palkkaa Bielsaa. Hänen merkitystään jalkapallomaailmalle ei tarvitse sen sijaan perustella. Pelin uudistajana ja kehittäjänä Bielsa asettuu samalle janalle kuin vaikkapa juuri rondokulttuurin suurlähettiläs Johan Cruyff. Marcelo Bielsa, 64, on jättänyt ikuisen jäljen jalkapalloon.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button