fbpx
ArtikkelitMestaruussarja

Pukki Party: Näin Teemu Pukki tekee maalit – ja näin hän pysähtyy

Eero Laurila tutki hyökkääjän kaikki maalit tällä kaudella.

Teemu Pukki on tehnyt komeat 25 maalia tällä kaudella Championshipissä. Vain Brentfordin 29 kertaa osunut Ivan Toney on heiluttanut verkkoja useammin.

Pukki on osunut rangaistuspilkulta viisi kertaa. Hän on sijoittanut pallon pilkulta neljä kertaa oikealle alas ja kerran keskelle, hieman vetäjästä katsottuna vasemmalle.

Artikkelin kuva näyttää, että Pukki tekee maalit rangistusalueelta. Hän on osunut tällä kaudella vain kerran boksin ulkopuolelta. Tämäkin veto lähti aivan boksin rajalta. Kuvassa keltaisella puskumaalit, mustalla rangaistuspilkku, sinisellä oikealla jalalla tehdyt maalit ja punaisella vasemmalla jalalla tehdyt maalit.

Kotkalainen on viimeistellyt 12 kertaa yhdellä (seitsemän oikealla, viisi vasemmalla), neljä kertaa kahdella (haltuunotto ja laukaus) ja kolme kertaa kolmella kosketuksella (haltuunotto, siirto ja laukaus). Huomionarvoista on, että Pukki on viimeistellyt vasurillaan vain yhdellä kosketuksella. Jos Pukki ottaa pallon haltuun, yrittää hän laukoa ensisijaisesti oikealla, vahvemmalla jalallaan. Pukki on puskenut pallon yhden kerran verkkoon.

Vahvuudet korostuvat pelitiloissa

Pukki on erittäin taitava hyökkääjä. Hänellä on kyky laukoa lyhyellä latauksella. Hän pysyy viileänä maalintekotilanteessa ja nostaa katseen taitavasti. Pukki ei tuijota palloa, hän havainnoi ja tekee johtopäätösten perusteella päätöksen. Tämä kaikki tapahtuu sekunnin murto-osassa.

Championshipissäkin on jo käytössä kaikki mahdollinen tieto. Vastustajat saavat suomalaisen vahvuudet ja heikkoudet tietoon muutamalla klikkauksella ja ahkeralla taustatyöllä. Pukki on yksinkertaisesti Englannin toiseksi korkeimmalle tasolle niin hyvä pelaaja, että häntä on vaikea pysäyttää.

Suomalaisen vahvuudet korostuvat pelitiloissa, vastustajan linjojen väleissä ja selustaan liikkumisessa. Pukki sijoittuu taitavasti vastustajan pelaajien väleihin, niin kutsuttuun mixed positioniin. Häntä on vaikea vartioida. Pukki sitoo kaksi, jopa kolme tai neljä vastustajaa puoleensa. Tämä luo tilaa joukkueen muille pelaajille. 

Pukki liikkuu viekkaasti kohti ja poispäin puolustajasta. Tämä liike korostuu hetkillä, jolloin joukkuetoveri yrittää houkutella pallollisena vastustajaa. Pukki antaa sivusilmällä vilkuilevalle puolustajalle viestin, että on tulossa kohti, mutta liikkuukin poispäin. Samalla hän pitää liikkeen esimerkillisesti päällä ja näkee koko ajan pallon. Pukki ei pysähdy.

Pukki on juuri erityisen taitava sijoittumaan vastustajan pimeälle puolelle. Hän katoaa ja tulee esiin, kun maalintekopaikka häämöttää. Norwich, houkuttelee, imee vastustajia puoleensa – ja Pukki livahtaa irti.

https://twitter.com/tacticsphiwe/status/1383153524020813824?s=20

Oikea jalka pois

Hyökkääjää voi yrittää pysäyttää eri keinoilla. Rangaistusalueella suomalaisen oikea jalka pitää peittää. Tämä on haastavaa puuhaa, sillä Pukki salaa aikeensa erittäin viekkaasti. On joka tapauksessa selvää, että Pukki hakee haltuunoton jälkeen juuri oikeaa jalkaa. 

Puolustajan pitää keskittyä tilanteessa muutamaan asiaan. Hän voi yrittää vaikuttaa Pukkiin, hänen seuraavaan ratkaisuun, esimerkiksi sijoittumisellaan ja asennollaan. Hän voi yrittää häiritä hyökkääjää esimerkiksi käsillään. Pukki laukoo taitavasti esimerkiksi vastustajan jalkojen vierestä tai välistä. Maalivahdin on vaikea pysäyttää yrityksiä, koska Pukki käyttää puolustajaa taitavasti näköesteenä. Ajoitukset korostuvat hyökkääjää vastaan. Esimerkiksi nurmeen liukuminen on viimeinen keino pysäyttää Pukki. Peittäminen on parempi vaihtoehto.

Pukki totta kai pysähtyy, jos ei saa palloa riittävästi. Pukki tykkää liikkua väleissä – ja irrota kohti maalintekoa kun vastustajan katse kiinnittyy turhan vahvasti palloon. Vastustajan linjojen ja pelaajien väliset etäisyydet korostuvat. Kun Norwich yrittää luoda tilaa suomalaiselle, pitää vastustajan kiinnittää erityinen huomio Pukkiin – toimia juuri vastakkaisella tavalla kuin Norwich haluaa.

Pukki nauttii, kun saa tilaa. Samalla on kiinnitettävä huomio leveyteen ja syvyyteen, yhtenäiseen liikkumiseen. Puolustajien on pidettävä yllä kylkipeliasentoa. Jos puolustaja jämähtää seisomaan kantapäilleen, varpaat kohtisuoraan eteenpäin, livahtaa Pukki ohi. Samalla korostuu ennakointi. Vaaran merkit leijuvat ilmassa hetkillä, jolloin Norwich houkuttelee esimerkiksi kuljettamalla, pitämällä palloa. 

Norwich osaakin luoda koko joukkueen voimin uhkaa. Pukki saa tilaa, kun joukkueen selustaan suuntautuvat liikkeet repivät linjaa auki. Pukki on Kanarialintujen parvessa tärkeä hahmo. Yksin ei Kotkan poika, edes vahvoillakaan siivillä, pitkälle lennä.

https://www.youtube.com/watch?v=lcQPMfG-WWg

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button