fbpx
ArtikkelitValioliiga

Laurila: Manchester Unitedin nuoren ja hurmaavan kolmikon piti valloittaa maailma – jäljelle jäi vain hatara toivo

Sir Alexin aikainen menestysoppi sisäistettiin paremmin Anfieldilla kuin Old Traffordilla.

Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun Manchester Unitedin kolmikko Marcus Rashford, Mason Greenwood ja Anthony Martial osui kaudella 2019/20 kaikissa kilpailuissa yhteensä huimat 62 kertaa

Tämä nuori ja ennakkoluuloton trio loi pohjat Punaisten paholaisten tulevaisuudelle. Tai niin ainakin uskottiin. Nopea kolmikko sopi Ole Gunnar Solskjærin tyyliin. United vetäytyi, riisti pallon ja hyökkäsi selustaan. Norjalainen öljytankkerijalkapallo kukoisti.

Kolmikko teki niin kovaa jälkeä, että jopa Liverpoolin 57 kertaa tuulettanut tehotrio Firmino-Salah-Mané jäi kaudella 19/20 kakkoseksi Unitedin hurmureille.

Tämä tilasto on noussut hiljattain esiin, sillä vaihtopenkille tippunut Rashford on väläytellyt siirtohaluja ja empinyt jatkoaan. Hänen nykydiilinsä päättyy kesällä 2023. Greenwood odottaa oikeudenkäyntiään. Martial lainattiin Sevillaan. Tällä kaudella kolmikko on osunut yhteensä 12 kertaa.

Tarina on surullinen. Paljon on taas hukattu kykyä Old Traffordilla. Tarina on opettavainenkin. Manchester United on tehnyt kohtalokkaita virheitä.

Mourinho ja Solskjær epäonnistuivat

Jalkapalloseura voi toimia monella eri tavalla.

Manchester United on onnistunut kiistatta luomaan maailmanlaajuisen suosion. Tämä menestys on perustunut viimeiset kymmenen vuotta lähinnä kauniita kuvia maalanneeseen markkinointiin ja vanhoihin muistoihin, kiiltäväksi rakennettuun julkikuvaan. Manchester United on jättänyt urheilun sivuraiteelle.

Rahaa on palanut. United on kuluttanut siirtomarkkinoilla reippaan miljardin sen jälkeen kun Sir Alex jäi eläkkeelle. United on onnistunut kasvattamaan junioripuoleltaankin Rashfordin ja Greenwoodin kaltaisia kykyjä. Pelaajia on siis hukattu oikealle ja vasemmalle. 

Samalla kannattajat huutavat uusien hankintojen perään. Koko homma on pahasti vinksin ja vonksin.

United on epäonnistunut luomaan pelaajia eteenpäin puskevan toimintakulttuurin. Suunnan hakeminen tiivistyy kahteen nimeen: José Mourinhoon ja Ole Gunnar Solskjæriin, Unitedin kahteen viime manageriin.

Mourinho on tunnettu urallaan sarjavoittajana. Toki tämäkin maine on pikkuhiljaa haihtunut. Nuorten pelaajien kehittäjänä hän on korkeintaan keskinkertainen. Mourinholainen jalkapallo perustuu vain ja ainoastaan seuraavaan otteluun valmistautumiseen. 

Solskjær palkattiin Old Traffordille siivoamaan sotkut. Mourinho jätti taakseen rikkonaisen Manchester Unitedin. Solskjær onnistui tuomaan Rashfordin, Martialin ja Greenwoodin parrasvaloihin, mutta epäonnistui nostamaan heidät vielä korkeammalle tasolle. Samalla kun vaikka Salah kehittyi Anfieldilla, tapahtui Old Traffordilla jotain muuta. Taantumus otti vallan.

Old Traffordilla jäätiin henkisesti ja urheilullisesti mukavuusalueelle. Vaaran merkit leijuivat pitkään ilmassa. Rashford sai paljon anteeksi. Hän teki viime kaudella 11 ja syötti 9 maalia, mutta pelaaminen ei aina vakuuttanut. Hän menetti paikan Englannin maajoukkueen avauskokoonpanossa.

Tuore Brittifutis.comin podcast käsittelee Manchester Unitedin tilannetta.
Queirozin ja Meulensteenin opit

Kehittyminen jalkapalloilijana perustuu huipputasolla hieman kärjistetysti kahteen seikkaan. 

Ensinnäkin. Joukkueen jokapäiväisen toiminnan on kestettävä päivänvaloa. Tämä pureutuu aivan harjoitetasolle. Toimintaa ei voi vain pyörittää, vaan jokainen mahdollinen yksityiskohta on pyrittävä kääntämään ympäri. Jokaisen harjoitteen pitää liittyä isompaan kokonaisuuteen ja samalla kehittää yksilöitä.

Toiseksi. Joukkueen pelaamisen on annettava selkärankaa pelaajille. Joukkueen pelaamisen pitää johtaa jatkuvaan etuun: pelaajamäärällisiin, laadullisiin ja asemallisiin ylivoimiin.

Manchester United on tällä saralla hukannut suunnan. Carlos Queiroz ja Rene Meulensteen loivat Sir Alexin taustatukena kymmenen vuotta pohjia pelaajakehitykselle. He kuuluivat alallaan maailman huipulle. Sir Alex antoi heille vastuuta samalla kun johti kokonaisuutta. Manchester Unitedia saattoi kutsua jopa suunnannäyttäjäksi. 

Manchester United unohti, mitä menestyminen vaatii. On hämmentävää, että Manchester Unitedin menestysoppi sisäistettiin paremmin Anfieldilla.

Jurgen Kloppin ja Pepijn Lijndersin valmennuskaksikko muistuttaa Sir Alexin ja Meulensteenin kuviota. Lijnders sukeltaa yksityiskohtiin. Hän pitää huolen, että Salahin ajoitukset täsmäävät. Klopp pitää narut hyppysissään. 

Punaisten paholaisten tilapäinen manageri Ralf Rangnick on yrittänyt palauttaa perusasiat kunniaan. Saksalainen on kiinnittänyt huomion Rashfordin laiskaan hölkkäilyyn hetkillä, jolloin Manchester United menettää pallon. Tämä käyttäytyminen on pitkään jatkuneen pelaajakehitystyön laiminlyönnin tulos. Käyttäytymisen korjaaminen vie pitkään. 

Rashfordin, 24, ominaisuudet riittävät maailman huipulle. Hän on ennen kaikkea nopea – ja taitavakin. Rashford kuljettaa palloa tiheillä kosketuksilla. Hän viimeistelee parhaimmillaan laadukkaasti myös kauempaakin. Rashford on ominaisuuksiltaan erittäin hyvä laitahyökkääjä.

Fletcher Moss Rangersin kotikenttä.

Henkiseen lujuuteen ura ei kaadu. Rashford kasvoi karuissa oloissa Manchesterin Fletcher Moss Rangersin mutaisella jalkapallopellolla.

Vierailin alueella kirjeenvaihtajana. Asenne jätti jäljen. Painavat maalit kannettiin harjoitusten jälkeen konttiin. Ahtaissa pukukopeissa haisi hiki. Koppien seinillä näkyi kuvia seurassa kasvaneista tulevista tähdistä. Kaiken keskellä leijui toivo tulevasta. Kuusivuotiaat pelaajat harjoittelivat viiltävässä viimassa ilman pipoja ja hanskoja. Kaikki muu nähtiin heikkoutena.

Rashford tietää juurensa. Hän on osoittanut jalkapalloilijalle poikkeuksellista ymmärtäväisyyttä hyväntekeväisyystempauksillaan.

Rangnickin toiminta pohjautuu arvoihin

Unitedin tilanne on hyvin haastava. 

Manchester United kaipaa raikkaan uuden alun. Solskjærin piti muuttaa ilmapiiri, mutta jälkikäteen voi kysyä, miten hyvin hän tehtävässään onnistui.

Muutoksen tekeminen on hyvin haastavaa jalkapallossa. Rangnick on jättänyt Cristiano Ronaldon vaihtopenkille ja ilmoittanut Rashfordille, että hän on vapaa etsimään uuden työnantajan, jos ei halua jäädä Unitediin. 

Rangnick on klassinen koutsi. Hän menee harjoituskentälle ja tekee duunit. Saksalaisen ajatusmaailmassa kaikki perustuu tarkkoihin arvoihin, ennen kaikkea yrittämiseen ja yhtenäisyyteen. Hän on erittäin hyvä vaihtoehto jatkamaan Old Traffordilla managerina.

Solskjær jäi enemmän mieliin kompromissimiehenä. Hän taipuili suuntaan ja toiseen. Solskjær jäi ilman pokaalia, mutta onnistui johdattamaan Unitedin viime kaudella kakkoseksi. Pelillisesti United otti hänen aikanaan takapakkia verrattuna jopa Mourinhoon, mutta ennen kaikkea verrattuna maailman parhaisiin joukkueisiin.

Jalkapallo perustuu osittain sattumaan, mutta on äärimmäisen rehellistäkin puuhaa. Joukkue saa usein, mitä ansaitsee. Solskjærin aikana United ja Unitedin pelaajat jäivät polkemaan paikoilleen. Tilanne huipentui siihen, että hyökkääjinä nähtiin 70-vuotias kärkipari Ronaldo-Cavani.

Manchester Unitedin nuoren ja hurmaavan kolmikon piti valloittaa maailma. Enää jäljellä on hatara toivo: että Marcus Rashford löytää oikean ympäristön.

Tyttöystävänsä raiskauksesta syytetty Greenwood on mennyt jo. Martialinkin tilanne näyttää heikolta. Hänellä on Sevillassakin vaikeaa.

Rashford voi vielä ponnahtaa takaisin. On ymmärrettävää, että hän miettii uutta seuraa. Rashford on jäänyt vähäisille minuuteilla ja taantunut pitkään. Hänen on päästävä ympäristöön, jossa hän kehittyy – jossa hänelle opetetaan asioita.  

Samalla Rashford heittää pallon Manchester Unitedille. Punaisten paholaisten seuraavan managerinimityksen on osuttava nappiin. 

Fletcher Moss Rangersin pukukoppi.

Fletcher Moss Rangersin johtohahmo Richard Hanson kiroili varpaat puuduttaneessa viimassa, että moni pelaaja on valinnut läpimurron jälkeen Rolexit ja muut houkutukset, jättänyt treenaamisen vähemmälle.

Rashford on kulkenut jo pitkän tien ja osoittanut henkistä vahvuutta. Tulevaisuudessa hän kaipaa järkeviä päätöksiä. Nöyryyttäkin hän tarvitsee, jos Rangnick jää Old Traffordille.

Rashford päättää valinnoillaan, missä valossa Fletcher Moss Rangersin juniorit hänen tauluaan hikisessä pukuhuoneessa katsovat.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button