fbpx
Artikkelit

Héctor Bellerin: Arsenalin vegaani puolustaja ostaa vaatteet ja autot käytettyinä ja istuttaa puita – ”Tämä ala on antanut minulle äänen”

Héctor Bellerinistä ei kehittynyt niin hyvää jalkapalloilijaa kuin odotettiin. Hänestä on tullut paljon enemmän, kirjoittaa Jaakko Tiira.

Arsenalin laitapuolustaja Héctor Bellerin julkaisi tammikuussa Youtube-kanavallaan dokumenttisarjan Unseen Journey. Dokumentti koostuu yhdeksästä 20 minuutin jaksosta. Siinä käydään läpi katalaanin pitkä toipuminen tammikuussa 2019 sattuneesta pahasta polvivammasta.

Bellerinin vasemman polven ristiside meni poikki kotiottelussa Chelseaa vastaan. Englannin kielessä vamma tunnetaan nimellä ACL.

Tykkimiesten varakapteeni sanoi heti sarjan alussa halunneensa dokumentoida kuntoutumisensa näyttääkseen sen emotionaalisen puolen. Pahasta vammasta toipuminen ei ole pelkästään fyysinen prosessi, vaan ennen kaikkea mentaalisesti raastava matka.

Sarjan viimeisissä jaksoissa Bellerin puhui siitä, kuinka vasempaan jalkaan oli vaikea luottaa loukkaantumisen aiheuttaneen trauman vuoksi. Tämä aiheutti ongelmia myös terveeseen oikeaan jalkaan muun muassa pohje- ja reisivammojen takia vääränlaisesta askelluksesta johtuen. Kaikki vaikuttaa kaikkeen myös ihmiskehossa, hän sanoi ymmärtäneensä.

Unseen Journey kuvastaa Arsenal-pakkia osuvasti. Hän ei ole pelkästään jalkapalloilija, vaan myös ihminen. Ajatteleva ihminen.

Dokumentissa Bellerin puhui avoimesti, kuinka kova paikka vähintään puolen vuoden kuntoutuksen vaativa ACL-vamma on. Hän sanoi menettäneensä identiteettinsä, kun jalkapallo vietiin pois. Se otti mentaalisesti koville ja Bellerin helpotti tuskaansa muun muassa juhlimalla Lontoon yössä.

Henkisesti raskaista ajoista huolimatta Bellerin kertoi, että loukkaantumisessa oli hyvätkin puolensa. Se opetti arvostamaan ammattia, mutta avasi myös aikaa muille projekteille. Yksi näistä oli Arsenalin kentän ulkopuolisten asujen suunnittelu aina naisten joukkueen kengistä lähtien.  Toinen taas luovana johtajana toimiminen suositulle pelifirmalle.

https://twitter.com/HectorBellerin/status/1357366185768149000?s=20

Barcelonasta Lontooseen

Maaliskuussa 1995 syntynyt Bellerin varttui Barcelonassa. Hän liittyi La Masian tarunhohtoiseen akatemiaan 8-vuotiaana. Tie vei Arsenaliin vuonna 2011.

Barcan junioreissa oikeana laiturina pelannut vikkelä lupaus muovautui Pohjois-Lontoossa laitapakiksi. Tykkimiesten edustusmiehistössä Bellerin debytoi syyskuussa 2013 liigacupin ottelussa West Bromwichia vastaan.

Lopullisen läpimurtonsa avauksen pelaajaksi hän teki kaudella 2014-15, tavalla, jolla akatemiapelaajat usein lyövät läpi. Loukkaantumisten kautta. Bellerin kuitenkin käytti saumansa, otti paikkansa avauksessa ja on ollut kunnossa ollessaan oikean laidan ykkösvaihtoehto tammikuusta 2015 lähtien.

Kaudella 2015-16 PFA:n vuoden joukkueeseen valitusta pakista ei kuitenkaan ole tullut ehkä niin hyvää pelaaja, mitä otteet parikymppisenä lupasivat. Hyvä hän toki on. Tasapainoinen ja luotettava kahden suunnan taitaja. Perushyvä pelaaja, jolla ei kuitenkaan ole samanlaisia erikoisominaisuuksia kuin vaikkapa saman paikan Trent Alexader-Arnoldilla keskitykset – vaikkakin Bellerin on tunnettu erityisesti ennen loukkaantumistaan nopeudestaan. Vuonna 2015 hän jopa rikkoi Theo Walcottin seuraennätyksen 40 metrillä.

Bellerinin suuruus jalkapalloilijana ei kuitenkaan ole sidottu siihen, mitä hän tekee Tykkimiesten pelipaidassa.

Vegaani tyylitaituri

Kentän ulkopuolella Bellerin tunnetaan monestakin asiasta. Muodikkuudestaan, vegaanisesta ruokavaliostaan ja ympäristöarvoistaan. Toisinaan häntä on soimattu ammatin ulkopuolisiin asioihin satsaamisesta, mutta Bellerin itse on kertonut niiden helpottavan fokusoitumaan jalkapalloon. Ne ovat osa hänen identiteettiään, laitapuolustaja sanoi Unseen Journeyssa.

Muoti on tietysti subjektiivista. Tykkääpä sitten farkuista, verkkareista tai puvun housuista, ei Belleriniä voi olla luonnehtimatta muuksi kuin tyylitaituriksi. Katalaani on persoonallinen pukeutuja.

Bellerin kertoi Unseen Journeyssa saaneensa kiinnostuksen muotiin verenperintönä. Hänen sukunsa on työskennellyt vaatealalla. Pukeutumisen lisäksi Bellerin on kunnostautunut muotisuunnittelijana.

Hän toimi FIFA Volta -pelin luovana johtajana ja suunnitteli peliasut. Alkuvuodesta ruotsalainen vaatejätti H&M julkaisi Bellerinin suunnitteleman vaatemalliston, jonka keskiössä ovat kestävä kehitys ja minimalismi.

https://twitter.com/HectorBellerin/status/1356241670149459971?s=20

https://twitter.com/HectorBellerin/status/1362770136072146946?s=20

Bellerin onkin kertonut ostavansa vaatteensa nykyään ensisijaisesti kierrätettyinä kirpputoreilta. Myös hänen autonsa on sähkökäyttöinen, käytettynä ostettu Tesla.

Kulutusvalinnoissa korostuvat Bellerinin ympäristöarvot. Jalkapalloilijoiden kontekstissa häntä voisi kutsua ympäristöaktivistiksi. Katalaani ei pelkästään puhu vaan myös tekee. Hän osti viime vuonna osuuden maailman ympäristöystävällisimpänä jalkapalloseurana tunnetusta Forest Green Roversista. Motiivi oli auttaa seuraa, joka pyrkii muuttamaan maailmaa paremmaksi, hän sanoi The Athleticille.

Viime kesänä juuri ennen Valioliigan Restartia Bellerin kertoi istuttavansa hyväntekeväisyysjärjestö One Tree Plantedin kautta 3000 puuta Arsenalin jokaisen voiton jälkeen. Tavoite oli rahoittaa 30 000 puun istutus, mutta realisoitunut määrä oli lopulta liki tuplasti suurempi.

Bellerin on myös vegaani. Ollut vuodesta 2017 lähtien. Hän on kertonut saaneensa kimmokkeen ympäristöasioihin juuri ruokavalion kautta. Alun perin vegaanista ruokavaliota oli tarkoitus testata lähinnä oman kropan suorituskyvyn kannalta. Bellerin onkin sanonut vegaanisen ruokavalion nostaneen hänen energiatasojaan ja auttaneen palautumisessa.

Myös tutkimustieto puhuu nopeamman palautumisen puolesta. Vegaanien tai vegetaristien tulehdusarvot ovat lihansyöjiä matalammat, mikä nopeuttaa palautumista ja pienentää loukkaantumisriskiä.

Arsenal-pakki on ollut etulinjassa murtamassa myyttiä, jonka mukaan huippu-urheilija ei voisi pärjätä kasvispohjaisella ruokavaliolla. Bellerinin ohella muun muassa jalkapalloilijat Fabian Delph ja Chris Smalling, tennistähti Venus Williams, moninkertainen F1:sten maailmanmestari Lewis Hamilton sekä NBA-supertähti Kyrie Irving ovat vegaaneja.

Bellerin ei myöskään ole pelännyt ottaa poliittisesti kantaa. Brasilian oikeistopopulistista presidenttiä Jair Bolsonaroa Gunners-puolustaja on kritisoinut tiukkaan sävyyn Amazonin sademetsien tuhoamisesta. Joulukuussa 2019 Bellerin kehotti Twitterissä nuoria brittejä äänestämään parlamenttivaaleissa. Tviittiinsä hän liitti hashtagin #FuckBoris.

Jalkapallolijan dilemma

Kyynisimmät voivat syyttää Belleriniä tekopyhyydestä. Ammattinsa puolesta paljon matkustavien jalkapalloilijoiden – etenkin europelejä pelaavien huippujen – hiilijalanjälki on massiivinen. Myös Bellerin tiedostaa tämän. Hän puhui viime syksynä Forbesin haastattelussa jalkapalloilijan dilemmasta.

– Tällä hetkellä ei ole tarjolla hiilineutraaleja matkustustapoja, kun pelaamme korkeimmalla tasolla, Bellerin sanoi ja lisäsi haluavansa kehittää huippujalkapalloa vähemmän saastuttavaan suuntaan, mikä lähettäisi puolustajan mielestä – lajin suosio huomioon ottaen – voimakkaan viestin muulle yhteiskunnalle.

Samassa haastattelussa hän kuitenkin huomautti, että pystyy ylipäätään toimimaan mielipidevaikuttajana juuri ammattinsa takia.

– Tämä ala on antanut minulle äänen, jolla tavoittaa ihmisiä ja tehdä erilaisia projekteja, kuten istuttaa lähes 60 000 puuta. Jos en olisi jalkapalloilija näin hyvässä seurassa, nämä kampanjat saattaisivat jäädä tekemättä.

Juuri jalkapalloilijoiden vaikutusvallan hyödyntämisestä Bellerin puhui jo kaksi vuotta aiemmin syksyllä 2018 Arsenalin kotisivuilta löytyvässä haastattelussa.

– Jalkapalloilijoina meillä on massiivinen alusta, jota meidän tulisi hyödyntää paljon enemmän kuin tällä hetkellä. Tiedän, että kotona istuminen perheen, lapsien ja ystävien kanssa on mukavaa, mutta alustalla, joka meillä on käytössä, meidän pitäisi olla niitä ihmisiä, jotka huutavat sosiaalisista ongelmista ja tuovat ne julki, jotta pääsisimme yhteiskuntana eteenpäin, Bellerin totesi, kun häneltä kysyttiin globaaleista ongelmista.

https://twitter.com/HectorBellerin/status/1345721046226391040?s=20

Bellerin ei varsinaisesti ole vallankumouksellinen. Jalkapalloilijat ovat ottaneet aiemminkin kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Viime vuosina enenevissä määrin. Hienoimpana esimerkkinä Marcus Rashford, joka kampanjoi viime keväänä menestyksekkäästi vähävaraisten kouluruokailun puolesta.

Jalkapalloilijoista on tullut enenevissä määrin ihmisiä. Tätä Bellerin halusi alleviivata dokumenttisarjassaan. Hän teki pahimpaan korona-aikaan myös More Than a Footballer -podcastsarjan, jossa tuotiin esiin jalkapalloilijoiden inhimillistä puolta eri teemojen kautta.

Bellerin on ottanut näkyvästi kantaa hänelle merkityksellisiin asioihin ja myös pyrkinyt edistämään niitä. Hän on kuitenkin mennyt vielä syvemmälle. Bellerin on kannustanut, suorastaan vaatinut jalkapalloilijoita hyödyntämään statuksiaan globaalien ongelmien taklaamiseksi.

– Kun sinulla on ääni, alusta ja seuraajia, kuten meillä, olemme vaikutusvaltaisia ihmisiä. Lapset haluavat olla isona kuten me ja joskus aikuisetkin haluavat meidän kaltaisen pojan. Maailmassa ei ole monia ihmisiä, jotka olisivat paremmassa asemassa nostaakseen esiin sosiaalisia ongelmia, syrjintään liittyviä ongelmia tai ilmasto-ongelmia. On meidän velvollisuutemme hyödyntää se tehokkaasti, Bellerin sanoi Arsenalin haastattelussa.

Huippujalkapallo tarvitseekin juuri Bellerinin kaltaisia suunnannäyttäjiä, jotta se voi olla yhteiskunnallinen ja globaali muutosvoima. Tämä olisi suotavaa myös huippujalkapallon statuksen kohottamiselle. Siihen, kun liitetään hyvin usein sanat ahneus ja väliinpitämättömyys.

Lähteet: Arsenal.com, Forbes, The Athletic, The Mirror, BBC, Hector Bellerin: Unseen Journey

Jaakko Tiira

Vapaa toimittaja. Aina äänessä brittifutiksesta, välillä myös salibandysta. Oululainen Helsingissä, joka on viettänyt myös vuoden Salfordissa ja lukuisia reissuja Pohjois-Lontoossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button