fbpx
Artikkelit

Laurila: Arsenal on viittä vaille mestari – seuran kannattajat saavat vihdoin rahoilleen vastinetta

Jopa jääräpäisimmän Tykkimiehen on pikkuhiljaa myönnettävä, että Arsenal hukkasi vuosikymmenen.

Ikoninen kello on ehtinyt tikittää Emiratesin eteläpäädyssä reippaasti sen jälkeen, kun Arsène Wenger sai lähteä.

Arsenal on ottanut viidessä vuodessa urheilullisesti valtavan loikan. Viimeksi keväällä 2004 juhlinut Arsenal on nykytahdillaan viittä vaille Valioliigan mestari. Lauantain upea Bournemouth-voitto osoitti, että Emiratesilla ei enää vain haaveilla. Se on oikeasti lähellä.

Inspiroivaa jalkapalloa

Jopa jääräpäisimmän Tykkimieskannattajan on myönnettävä, että Arsenal hukkasi ainakin vuosikymmenen. Wenger sai nostaa ruhtinaallista palkkaa aivan liian pitkään, kokonaiset 22 vuotta. Tämä raha on lopulta pois kannattajien taskuista.

Arsenal on kehittynyt, koska joukkueen pelaaminen on kehittynyt. Nykyinen manageri Mikel Arteta on nostanut laajan taustatiimin avulla pohjoislontoolaiset uudelle tasolle. Arsenal on palannut määrittämään pelin evoluutiota: Arsenal pelaa parhaimmillaan inspiroivaa jalkapalloa. Kannattajat saavat maailmanluokan mittapuulla huippuhintaville pääsylipuilleen vihdoin vastinetta. Arsenal rahasti liian kauan sekundalaadulla. 

Wenger pyöritti toimintaa. Hän näki, että joukkueen pelaamiseen on hyvin vaikea vaikuttaa kauden aikana. 

Asenne on kestämätön nykypäivän huippujalkapallossa. Wenger on siirtynyt FIFAn tehtäviin. Qatarin turnauksen jälkeen hän piipahti ensimmäisen kerran pohjoislontoolaisten kotiottelussa sitten toukokuun 2018. Arsenal voitti West Hamin. Wenger pääsi videotaululle, kun Arsenal siirtyi toisella jaksolla johtoon. Arsenal ajoitti tempun hyvin. West Ham teki aikaisen johtomaalin. Wenger pidettiin visusti piilossa.

Aihe on edelleen herkkä. Wenger Out on edelleen muistissa. Wenger teki valtavasti hyvää. Jos George Graham antoi joukkueelle keskiviikot vapaiksi, komensi Wenger ennen tiistaisin pubiin kadonneen porukan aamuharjoituksiin ja kanttiiniin parsakaalin äärelle.

Ei pelaajaakaan Wengerin ajoilta

Arteta on saanut aikaa ja vastannut huutoon. Hän tekee eron kahdella rintamalla.

Arteta pystyy kehittämään pelaajiaan ja peliä viikkotasolla. Katsokaa vaikka maailmanluokan Bukayo Sakaa. Toiseksi: Arteta ymmärtää seuran ja koko saarivaltakunnan jalkapallokulttuurin. Arteta on vakuuttava lehdistötilaisuuksissa. Tämä on jalkapallohullussa maassa todella törkeää, sillä jokainen sana perataan tarkasti.

Wenger kaatui tekijöistä ensimmäiseen. Unai Emery taas jälkimmäiseen – vaikka ansaitsikin enemmän aikaa.

Arteta on osoittanut erinomaisuutta. Hän aloitti pestissään jopa surkeasti. Arsenal eteni hitaasti. Palloa pelattiin turhaa alas. Arsenal ei toteuttanut el juego de posicióinin tärkeää periaatetta: tunnistanut etuja.

Nyky-Arsenal on tehokas. Maalivahti Aaron Ramsdale avaa todella paljon pitkällä, mutta samalla joukkueen pallonhallinta on takuuvarmaa. Jopa niin varmaa, että Manchester City joutui luovuttamaan viime kamppailussa aloitteen. Arsenal piti Taivaansinisiä vastaan pallon, City haki pisteet.

Arteta ratsastaa kehityksen aallonharjalla. Joukkueen vasen puolustaja Oleksandr Zinchenko liikkuu nykytyyliin keskikaistalle. Punaisten alakerta taipuu usein 3-2-muotoon rakentelussa. Tämä muoto luo pohjan pohjoislontoolaisten pelaamiselle. Samalla Arsenal ohjaa vastustajan herkästi laidoille, jos menettää pallon. Joukkue on vedenpitävä.

Numeroyhdistelmillä ei voiteta ensimmäistäkään jalkapallo-ottelua. Arsenal on hyvin valmennettu joukkue, mutta myös hyvin koottu joukkue. Arteta nimesi lauantaina Bournemouth-peliin avauskokoonpanon, johon ei mahtunut ensimmäistäkään Wengerin alaisuudessa pelannutta pelaajaa. Tämä kertoo, että Wengerin perintö jäi urheilullisesti laihaksi. Arteta on valinnut palapeliinsä sopivat palat.

https://twitter.com/arsenal/status/1632062918471581699?s=46&t=en4zXriFkt9iZhjcviomtQ

Maailma on muuttunut

Jalkapallomaailma on muuttunut paljon viidessä vuodessa. Valioliiga on jopa aiempaa ammattimaisempi sarja. Joukkueiden taustat pursuavat osaajia. Esimerkiksi Artetalla on taustalla jo viiden henkilön Data Science Department. Yhteensä hänellä on kaikki henkilöt laskettuna 28 viimeisen päälle kovan ammattilaisen tuki. 

Määrä on huima. Jalkapalloseuraa ei johdeta yksin. Samalla maailma on muuttunut päivittäisen toiminnan ympärillä. Lajin seuraajille tarjotaan yhä laadukkaampia raportteja pelaamisesta. Esimerkiksi Twitter on täynnä huikeaa sisältöä. Tämä asettaa aivan uusia vaatimuksia valmentajillekin. Jokainen yksityiskohta merkitsee. 

Wenger hukkasi mestaruussauman keväällä 2016, kun yksi jos toinenkin jätti kompuroi. Leicester City nappasi pokaalin. Kuluva talvi muistuttaa hieman Kettujen taivalta. Suuret seurat kompuroivat jälleen hieman tahoillaan. 

Arteta on repinyt kohtalaisen kapeasta pelaajapakastaan todella paljon irti. Baski on palauttanut urheilullisen uskottavuuden Pohjois-Lontoon punaiselle puolelle.

Tarina osoittaa, että jalkapallo on kaiken sattuman, rahan, politikoinnin ja muun keskellä varsin rehellistä puuhaa. Arsenal on pannut ydintoiminnan kuntoon. Enää ei selitellä ja puuhastella. Arsenal pelaa – ja Arsenal pelaa erittäin kauniisti. 

Helpottavaa seurattavaa

Meille pitkään tätä tarinaa seuranneille tahoille tämä on suorastaan helpottavaa. Istuin kymmeniä ja kymmeniä iltoja Emiratesilla lehdistötiloissa ihmettelemässä, miten Wenger aina kipusi viime hetkillä kuiville. Rimpuilu maksoi kannattajille rahaa ja aikaa. Säännöllisesti paikan päällä käyneet kypsyivät pikkuhiljaa. Emiratesilla riitti tilaa.

Toivottavasti tarina opettaa. Jalkapalloseurat kuuluvat kannattajille. Arsenal on jotain Wengeriä paljon suurempaa. Aivan samalla tavalla Manchester United on Sir Alex Fergusonia suurempi. Molemmat jätit rimpuilevat pikkuhiljaa irti menneisyyden varjoista.

Arteta kirjoitti lauantaina uuden luvun seuran historiaan, kun kahden maalin johtomatkalle karannut Bournemouth taipui lisäajalla. Arsenal osoitti jälleen luonnetta. Tämä ei perustu sattumaan, vaan ammattitaitoon. Arsenal on palannut huipulle.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button