fbpx
Valioliiga

Ikola: Chelsea-kannattajien on herättävä – Roman Abramovichista päästävä eroon

Saavutukset venäläismiljardöörin alaisuudessa ovat tahriintuneet, eivätkä fanit voi enää ylistää omistajaansa menettämättä itsekin kasvojaan.

NORWICH, ENGLANTI. Tasan 117 vuotta sitten Chelsean jalkapalloseura sai alkunsa länsilontoolaisessa pubissa nimeltä The Rising Sun.

Tänään, torstaina, Britannian hallitus muisti lontoolaisjättejä unohtumattomalla merkkipäivälahjalla, kun se jäädytti lähes 20 vuotta seuran omistaneen Roman Abramovichin varat.

Uutinen on herättänyt vahvoja mielipiteitä kannattajien joukossa osan asettuessa hallitusta ja osan Roman Abramovichia vastaan.

Itse kuulun näistä jälkimmäiseen joukkoon, ja tässä artikkelissa avaan, mitä ajatuksia kaltaiseni fanin pään sisällä on viimeisten viikkojen aikana liikkunut.

Kyseenalainen ristiriita

Abramovichin Chelsea-omistajuus on ollut tulenarka puheenaihe siitä lähtien kun Vladimir Putin aloitti laittoman hyökkäyksensä Ukrainaan reilu kaksi viikkoa sitten.

Putinin lähipiiriin kuuluneen Abramovichin asettaessa Chelsean myyntiin geopoliittisen tilanteensa vuoksi, kiittivät kannattajat “maailman parasta seuraomistajaa” hänen saavutuksistaan Stamford Bridgellä.

Tämä luonnollisesti hämmensi kaikkia, joilla ei ole minkäänlaista tunnesidettä Chelseaan. Miten seuran kannattajat voivat laulaa Roman Abramovichin nimeä pelien aikana, kun hänenkin kätensä tahriintuvat päivä päivältä enemmän ukrainalaisten verestä?

Totuus on, etteivät nämä kannattajat välitä tilanteen kokonaiskuvasta.

Nämä kannattajat eivät näe tarpeeksi vahvaa yhteyttä Abramovichin ja Ukrainan sodan välillä kääntyäkseen venäläistä vastaan, minkä takia he pitävät Abramovichin varojen jäädyttämistä epäoikeutettuna, sekä hallituksen suorana hyökkäyksenä Chelseaa vastaan.

Kannattajien katseet ovat pysyneet visusti kentällä. Ja näin se on toiminut pidemmän aikaa.

Vain rajaamalla kokonaiskuvaa Chelseaan, ovat fanit pystyneet venäläismiljardööriä arvostamaan.

Vain sulkemalla silmänsä taustalla tapahtuville asioille, joiden vuoksi Abramovichia ollaan aina pidetty kiistanalaisena hahmona, ovat fanit voineet pitää oligarkkia sankarina Chelsean menestyksen johdosta.

Eikä näitä taustalla tapahtuvia asioita voi yksikään Chelsea-kannattaja todellisuudessa tukea. Taputtaessaan Abramovichin urheilullisten saavutusten puolesta syntyy kuitenkin kyseenalainen ristiriita.

Tätä ristiriitaa kaikki Chelsean kannattajat eivät ole edes tiedostaneet. Ja ne jotka ovat, ovat sen tietoisesti sivuuttaneet, käyttäen urheiluun keskittymistä puolustuksenaan.

Tämän ristiriidan tunnistan nyt itsekin.

Sinisilmät ovat auenneet

Vaikka Abramovichin saavutuksia Chelsean alaisuudessa aiemmin ylistinkin, tuntuu kyseisten ylistyssanojen takana seisominen päivä päivältä hölmömmältä.

Viimeisten viikkojen tapahtumat ovat auttaneet avaamaan ne siniset silmät, jotka esimerkiksi uskoivat vilpittömästi Abramovichin tiedotteeseen Chelsean myynnistä.

Kuten moni Chelsean kannattaja, minä uskoin – koska halusin uskoa – että Abramovich lahjoittaisi myyntitulot Ukrainan sodan uhreille. Etenkin ukrainalaisille, eikä välttämättä konfliktin kummallekin osapuolelle.

Halusin uskoa Abramovichin muuttuneen. Halusin uskoa Abramovichin kääntyneen vuosien varrella Putinia vastaan. Halusin uskoa, ettei Abramovichilla olisi mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa.

Ja näistä uskoista johtuen tunnen itseni tällä hetkellä varsin hölmöksi.

https://twitter.com/eetuikola/status/1501871080696340481

Toivon muidenkin Chelsean kannattajien ymmärtävän ristiriidan ja suhtautuvan Abramovichiin toisin kuin ennen.

En kuitenkaan olisi yllättynyt, jos Abramovichin nimeä laulettaisiin myös tänään Carrow Roadin vieraspäädyssä.

Oli se oikein tai ei, ovat monet jalkapallofanaatikot yhä kykeneväisiä erottamaan urheilun politiikasta. Varsinkin, kun kyse on omasta rakkaasta seurasta.

Jokaisen kannattajan tulisi kuitenkin kyetä katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen.

Abramovichilla nyt kaksi vaihtoehtoa

Lehtitietojen mukaan Chelsea voidaan yhä myydä, vaikka Abramovichin varat ovat jäädytetty.

Sitä varten venäläismiljardöörin on kuitenkin luovutettava prosessi Britannian hallituksen käsiin ja jäätävä itse myyntituloissa nollille.

Kiinnostuneita ostajia on yhä olemassa. Rahat kaupasta menisivät tiettävästi Britannian hallituksen määräämään hyväntekeväisyyteen. Pallo on niin sanotusti Abramovichin takapihalla.

LUE MYÖS: Ikola: Chelsean aika maailman parhaiden seurojen joukossa vaarassa tulla päätökseen

Jos Abramovich ei tähän suostu, ottaa hän jättimäisen riskin.

Jäädessään Abramovichin omistukseen olisi Chelsea vaarassa mädäntyä entistä pahemmin, mikä johtaisi suuriin pitkäaikaisiin ongelmiin.

Tällä hetkellä suurin huoli kohdistuu pelaajiin, joille ei voida tarjota uutta sopimusta. Tähtitoppari Antonio Rüdiger, kapteeni Cesar Azpilicueta ja akatemiakasvatti Andreas Christensen jättävät näiltä näkymin jäähyväisensä Stamford Bridgelle sanktioiden vuoksi.

Tämä on kuitenkin vasta alkua. Vaikutukset eivät tulisi rajoittumaan vain pelaajistoon.

Esimerkiksi Chelsean fanikaupat ovat jo joutuneet sulkemaan ovensa sanktioiden vuoksi.

On muistettava, että näissäkin kaupoissa työskentelevät aivan tavalliset ihmiset, joilla ei ole yhteyksiä Putiniin eikä Abramovichiin.

He joutuvat kuitenkin nyt murehtimaan, pystyvätkö he maksamaan laskunsa lähitulevaisuudessa, mikä ei suinkaan tunnu reilulta.

Sama epäreilu tilanne koskee osittain myös Chelsean kannattajia.

Chelsea-fanien uskotaan myös pääsevän vielä tämän viikon otteluihin, mutta esimerkiksi liput FA Cupin kamppailuun Middlesbrough’ta vastaan ovat vedetty jo pois myynnistä sanktioiden vuoksi.

Kuinka pitkään fanit, joilla ei ole kausikorttia Chelsean peleihin, ovat valmiita seuraamaan pelejä TV:stä? Minkälaisen Putin-suhteen takia heitä rangaistaan?

Ja mistä Chelsea saa rahansa, kun paitasponsori Three laittaa – mitä todennäköisesti ensimmäisten joukossa – yhteistyönsä seuran kanssa jäihin?

Romanin rakkautta testataan

Jos Roman Abramovich todella rakastaa Chelseaa, on hänen aika irtaantua seurasta. Se on ainoa tapa suojella seuraa niin työpaikkana kuin yhteisönä.

Abramovich ei varmasti halunnut historiansa vaikuttavan nykypäivään, mutta nykypäivän tapahtumat osoittavat, miksi Abramovichin ei enää tulisi olla osa Chelsean tulevaisuutta.

Britannian hallitus haluaa rangaista kaikkia Putinin läheisiä, eikä se voi samaan aikaan välttyä Chelsean vahingoittamiselta. Mitä pikemmin Abramovichin ja Chelsean väliset siteet siis katkaistaan, sen parempi.

Kuten aiemmin todettu, ei Abramovichin seuraaja voi varmastikaan tuoda Chelsealle samanlaista urheilullista menestystä.

Kaikki pokaalit ja saavutukset Abramovichin alaisuudessa ovat kuitenkin nyt osittain tahriintuneet, eivätkä Chelsean kannattajat voi enää ylistää omistajaansa menettämättä itsekin kasvojaan.

Chelsea ansaitsee elää. Chelsea ansaitsee moraalisesti parempaa. Chelsea ansaitsee puhtaampia jauhoja omistajansa rahanpussin pohjalle. Chelsean kannattajat ansaitsevat päästä eroon ristiriidastaan. Chelsean henkilökunta ansaitsee palkkansa.

Ole siis hyvä, Roman, ja jätä rakas Chelseasi rauhaan. Olkoon se kaikkien parhaaksi.

Lähteet: The Telegraph, i, Goal, The Athletic

Eetu Ikola

Derbyn kirjeenvaihtaja. Nuori, mutta runsaan kokemuksen omaava reportteri ja somemestari opiskelee Keski-Englannissa jalkapallotoimittajan tutkintoa. Kokemuksia, haastatteluita ja elämää paikan päältä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button