fbpx
Artikkelit

Vielma: Rúben Dias on täsmävalmennettu huipputoppari – pelaajan selkein vahvuus on puolustustaito

Severi Vielma purkaa portugalilaisen pelaamisen pieniksi paloiksi.

Manchester City on lentänyt käynnissä olevalla kaudella. Taivaansinisten pelaaminen on etenkin talven aikana ottanut jättiharppauksia eteenpäin. Pep Guardiola on onnistunut luomaan nahkansa jälleen kerran säilyen silti uskollisena perimmäiselle valmennusfilosofialleen.

Manchester Cityn hyökkäyspelaaminen on ansaitusti kerännyt paljon otsikoita. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt, että joukkueen puolustuspelaamisen laatuero on viime kauteen verraten ollut huomattava.

Merkittävinä tekijöinä puolustuspelaamisen kehittymiseen ovat olleet kehittynyt tilanteenvaihtovalmius sekä tarkemmin organisoitu puolustuslinjan toiminta. Eri tekijöiden vaikuttavuutta on mahdoton eritellä. Selvää on kuitenkin, että joukkueen puolustaminen on kokonaisuudessaan parantunut.

Eräs kehityksen mahdollistaja on ollut Rúben Dias.

Vain 23-vuotias keskuspuolustaja ei ollut kesän siirtoikkunassa ensimmäisten nimien joukossa seuran hankintalistalla. Manchesterilaisten kerrotaan olleen alunperin kiinnostuneita Napolissa pelaavan Kalidou Koulibalyn, Atletico Madridin José María Giménezin sekä Sevillan Jules Koundén hankkimisesta.

Kun kenenkään edellä mainitun pelaajan ostaminen ei näyttänyt realistiselta, kääntyivät manchesterilaiset Benficaa edustaneen Rúben Diasin perään. City oli erinäisten raporttien mukaan pitänyt 18-vuotiaana Mestareiden liigassa debytoinutta keskuspuolustajaa kiikareissaan jo pidempään.

Diasin hankinnan voinee toistaiseksi sanoa olleen jättimenestys.

Nuori portugalilainen on vaikuttanut joukkueensa pelaamiseen erittäin positiivisesti. Käynnissä olevan Valioliiga-kauden paras keskuspuolustaja loistaa puolustustaidollaan. Dias kykenee pelitekojensa sekä luonteensa avulla tekemään myös vieressä pelaavista pelaajista parempia.

Tässä artikkelissa pyritään tarkastelemaan Rúben Diasin pelaamista Manchester Cityssä kaudella 2020/2021.

Pallollinen vaihe

Keskustellessa yksittäisen pelaajan toiminnasta, tulee pohdinnassa ottaa huomioon aina joukkueen luoma konteksti. Manchester Cityn pelaaminen perustuu todella vahvasti joukkueen pallollisen identiteetin ympärille. Joukkue on pitänyt palloa tämän kauden Valioliiga-otteluissaan keskimäärin 64 prosentin verran per ottelu.

Guardiolan miehistö haluaa hallita palloa ja pakottaa hyökätessään vastustajan tiputtamaan yleensä keskikorkeaan tai matalaan blokkiin. Joukkue täyttää alimman linjan edetessään usein kolmella pelaajalla. Lisäksi pelintekoalueella useimmiten pelaavat Rodri ja João Cancelo ovat valmiina laskemaan alimpaan linjaan, mikäli kontrolloitu eteneminen sitä vaatii.

Keskuspuolustajana pelaaminen Manchester Cityssä vaatii luonnollisesti pelaajalta erilaisia ominaisuuksia kuin pelaaminen jossain erilaisen identiteetin omaavassa joukkueessa. Sekä Manchester Cityn tapa pelata, että Rúben Diasin rooli Cityn nykyisessä systeemissä ovat näkyvissä pelipaikkakohtaisia tilastoja tarkastellessa. Dias kuuluu Valioliiga-puolustajien kärkeen useiden eri pallollisten toimintojen määrää tarkastellessa.

Vaikka toimintojen määrän tutkiminen ei vielä vastaa kaikkiin kysymyksiin, voidaan tarkastelun avulla saada viitteitä siitä, mikä on pelaajan rooli joukkueessa. Alle on luokiteltuna Valioliiga-puolustajien ottelukohtainen keskimääräinen syöttömäärä. Puolustajat on grafiikassa rajattu yli viisi täyttä ottelua pelanneisiin pelaajiin.

Ruben Diasin syötöt per 90 minuuttia.
Ruben Diasin kuljetukset per 90 minuuttia.
Syöttöjen onnistumisprosentti.

Manchester Cityn hyökätessä Dias vastaa pääasiallisesti joukkueensa pelaamisen jatkuvuuden säilyttämisestä sekä puolustustasapainon ylläpitämisestä. Diasin roolitus on havaittavissa myös tarkastellessa ryhmittelymenetelmän avulla tuotettua dataa portugalilaisen yleisimmistä syötöistä.

Ruben Diasin syöttöklusteri

Keskimmäisenä keskuspuolustajana toimiminen sopii portugalilaiselle erinomaisesti. Dias kykenee rytmittämään peliä sekä tarvittaessa myös vapauttamaan Manchester Cityn nopeita leveyspelaajia suoraan vastustajan selustaan pidemmin syötöin.

Dias sopeutuu taitavasti erilaisiin pallollisiin rooleihin. Esimerkiksi kevään vierasottelussa Fulhamia vastaan lontoolaisjoukkue pyrki vartioimaan Cityn pelintekoalueella toimineen kaksikon pois pelistä samalla kun Fulhamin kaksi hyökkääjää ohjasi Cityn pelinavaamisen Diasille.

Pelintekoalueella pelanneet Rodri ja Cancelo juoksuttivat heitä vartioivat pelaajat pois keskustasta ja avasivat Diasille kuljetusväylän keskikaistalle. Keskuspuolustaja hyödynsi eteensä jäävän tilan kuljettamalla, säädellen taitavasti kosketusten pituutta ja rytmiä.

https://twitter.com/alatasku/status/1378560345720127491?s=20

Keskimmäisen keskuspuolustajan edessä olevaan tilaan kuljettamista ei pidä väheksyä myöskään mentaaliselta puolelta. Vastustajan prässiansaan jääminen keskikaistalle on realistinen riski edellä käsitellyissä tilanteissa. Valmius puolustaa saattaa hyökkäävällä joukkueilla olla heikko, mikäli laitimmainen keskuspuolustaja tai keskikentän pohjapelaaja ei tiputa luomaan tasapainoa kuljettaneen pelaajan alapuolelle.

Palloton vaihe

Rúben Diasin selkein vahvuus on kuitenkin pelaajan kyky puolustaa taidokkaasti. Käsitelläkseen Rúben Diasin puolustusosaamista on aluksi pyrittävä ymmärtämään puolustamistaidon käsittelyyn liittyviä haasteita yleisemmällä tasolla.

Suomalaisessa jalkapallokeskustelussa on edellisen puolen vuoden aikana esiintynyt paljon laadukasta keskustelua perinteiseen taitokäsitykseen liittyen. Ajatuksia on herätetty ja rakenteitakin pyritty ravistelemaan. Erilaiset näkökulmat ovat olleet tervetullut lisä jalkapallokulttuuriin, jossa perinteinen taitokäsitys on yleisesti lokeroitu pelaajan kykyyn käsitellä palloa pelin kontekstin ulkopuolella.

Pitkään vallinnut ”pelaaja ja pallo” -ajattelu tekee etenkin puolustusosaamisen käsittelystä jokseenkin haastavaa. Vanhentunut taitokäsitys yhdistettynä puolustustaidon puutteellisen ymmärrykseen johtaa ajoittain siihen, että esimerkiksi pelaajan puolustustaidon käsittely jätetään monesti abstrakteihin käsitteisiin.

Käsitteissä, kuten ”pelinlukutaito”, ei itsessään ole vielä ongelmaa. Onhan puolustuspeliteoissa hyvin usein kyse havainnoinnin kautta tapahtuvasta ennakoinnista ja reagoinnista. Ongelma muodostuu kuitenkin siitä, mikäli päivittäin tapahtuvassa pelaajakehitystyössä taitavuutta käsitellään ilman todellista pyrkimystä ymmärtää varsinaista taidon ydintä.

Peliasennon säätely

Ruben Diasin taito puolustaa ei kuitenkaan sisällä mystiikkaa. Portugalilaisen pelaamisessa on nähtävissä Benfican akatemian sekä edustusjoukkueen vahva pelillinen identiteetti.

Lissabonilainen seura on tunnettu tarkkaan organisoidusta puolustuslinjan toiminnastaan. Seura akatemiajoukkueista asti ylläpitää järjestelmällisesti korkeaa puolustuslinjaa. Benfican akatemiajoukkueiden keskuspuolustajat altistuvatkin juniorista saakka tilanteille, jossa puolustajan on kyettävä toimimaan osana korkealla pelaavaa puolustuslinjaa.

Tilanteille altistumisen yhdistettynä täsmälliseen valmennukseen tuottavat kehitystä. Benfican identiteetti on nähtävissä myös portugalilaisen pelaamista tarkastellessa Valioliigassa.

Rúben Diasin toiminta puolustuslinjassa perustuu keskuspuolustajan kykyyn hallita tiloja peliasentonsa avulla. Tilanteissa, joissa läpisyöttö on mahdollinen ja vastustaja uhkaa Manchester Cityn selustaa, Dias liikkuu aina kylkipeliasennossa.

https://twitter.com/alatasku/status/1378563110164922374?s=20

Kylkipeliasentonsa avulla portugalilainen säilyttää samanaikaisesti valmiuden puolustaa puolustuslinjan edustaa sekä selustaa. Kylkipeliasento mahdollistaa puolustajalle nopean liikkeelle lähdön, mikäli vastustaja pyrkii puhkomaan Manchester Cityn puolustuslinjaa.

https://twitter.com/alatasku/status/1378563269938532352?s=20

Poikkeuksena Diasin peliasentoon ovat tilanteet, joissa vastustajan pallollinen pelaaja on jo niin lähellä, että laukauksen tai läpisyötön peittäminen on tilanteen kannalta paras peliteko.

Vastustajan murtautuessa Manchester Cityn rangaistualueen sisään Dias hallitsee myös laukausten peittämisen periaatteet kohtalaisen hyvin. Keskuspuolustaja pyrkii tekemään itsensä mahdollisimman isoksi, huolehtien samalla, ettei laukaus pääse läpi portugalilaisen jalkojen välistä.

Puolustuslinjan korkeuden säätely

Puolustuslinjan korkeuden säätelyyn kuuluu olennaisesti linjojen pystysuuntainen pumppaus. Vastustajan syöttäessä palloa taaksepäin koko Cityn joukkue pyrkii pumppaamaan linjojaan ylemmäs.

Pystysuuntaisessa pumppaamisessa hyvin olennaista on pumppaamisen lopettamisen ajoitus. Pallon saavuttaessa vastaanottavan pelaajan, puolustavan joukkueen puolustuslinjan tulisi olla jo kylkipeliasennossa, valmiina liikkumaan jälleen molempiin suuntiin. Mikäli puolustajien liikesuunta on vielä eteenpäin syötön mennessä perille, voidaan oikein ajoitetuilla selustajuoksuilla puhkoa puolustavan joukkueen puolustuslinjaa.

Rúben Diasin tausta erottaa portugalilaisen tällä hetkellä muista Manchester Cityn keskuspuolustajista joukkueen puolustustoimintaa tarkastellessa. Jon Stones avasi alkuvuodesta haastattelussa, miten Manchester Cityn harjoituskeskuksella on pyritty harjoituttamaan juuri näitä asioita.

https://twitter.com/addisworku431/status/1358716394381189120?s=20

Dias on muodostanut yhdessä Jon Stonesin tällä kaudella yhden Valioliigan parhaista topparipareista. Erot pelaajien puolustustoiminnan laadussa ovat silti isot. Diasin pelaamisessa näkyy, että portugalilainen on kasvanut samankaltaisiin puolustuspelaamisen konsepteihin kuin mitä Manchester City hyödyntää.

Kaksikon pelatessa yhdessä Cityn puolustuslinja saattaa usein laahata hieman perässä englantilaisen kohdalta. Stones ei säätele puolustuspeliasentoaan samanlaisella tarkkuudella kuin Dias, mikä johtaa ajoittain vaikeisiin tilanteisiin Manchesterilaisten kannalta.
Kaiken kaikkiaan pelaajien yhteistoiminta on kuitenkin kehittynyt kauden aikana merkittävästi. Myös joukkueen koko valmennustiimille on annettava kehuja puolustustoiminnan kehityksestä.

Infon kerääminen

Kylkiasennon ylläpitäminen johtaa väistämättä tilanteisiin, joissa keskuspuolustaja rajaa puolustamisen kannalta oleellisia asioita näkökenttänsä ulkopuolelle. Tehokkaasti toimivat hyökkääjät hyödyntävät sijoittumista puolustajan näkökentän ulkopuolelle jatkuvasti pelaamisessaan.

https://twitter.com/swearimnotpaul/status/1231660108972728320?s=20

Siinä missä hyökkääjät pyrkivät hyödyntämään tätä puolustajan ”kuolleeseen kulmaan” sijoittumista, pyrkivät puolustajat maksimoimaan tietoisuuttaan siitä, mitä näkökentän ulkopuolella tapahtuu.

Rúben Diasin puolustustoiminta heijastaa vahvasti, että portugalilainen tiedostaa, mitä pelaaja ei peliasentonsa johdosta milläkin hetkellä kykene näkemään. Puolustaja kerää korkealla frekvenssillä informaatiota tilanteen kannalta olennaisista asioista, kuten kanssapelaajien sekä vastustajien sijoittumisista ja liikkeistä.

https://twitter.com/alatasku/status/1378567135857844229?s=20

Puolustavan pelaajan näkökentän ulkopuolen havainnoinnissa oleellista on infon keräämisen kohteiden lisäksi sen ajoitus. Rúben Dias ajoittaa kuolleen kulman havainnoinnin välittömästi vastustajan pallokosketusta seuraaviin hetkiin, sillä pallon irtoaminen sitä kuljettavan pelaajan jalasta tarjoaa puolustajalle option kadottaa pallo hetkeksi omasta näkökentästään.

https://twitter.com/alatasku/status/1378567684888129537?s=20

Diasin puolustustyöskentelyssä merkittävä tekijä on siis pelaajan kyky säilyttää maksimaalinen tietoisuus sekä vastustajien, että omien pelaajien sijoittumisista ja liikkeistä myös näkökentän ulkopuolelta.

Diasin kyky kerätä avaininformaatiota ja toimia tehokkaasti sen mukaan ovat vahvasti läsnä myös keskuspuolustajan pallollisessa pelaamisessa. Portugalilainen havainnoi vastustajan liikkumista ja kykenee etenkin laadukkailla pidemmillä syötöillään edistämään Manchester Cityn hyökkäämistä.

https://twitter.com/alatasku/status/1378567918439567363?s=20

Pallollisen vaiheen infon keräämisessä olennaista on jälleen se, mistä infoa kerätään. Portugalilainen kerää korkealla frekvenssillä tietoa vastustajan sijoittumisesta. Havainnoimalla vastustajan lähimpien pelaajien sijoittumista Dias pyrkii varmistamaan, ettei puolustaja jää vastustajien yllättämäksi hyökkääjien käynnistäessä prässin.

Jatkuva valmius

Rúben Diasin pelaamista katsellessa eräs asia pistää vahvasti silmään. Diasin valmius toimia puolustusvaiheessa on jatkuvasti äärimmäisen korkealla tasolla.

Valmius puolustaa koostuu laajasti edeltävissä kappaleissa käsitellyistä osaamisen alueista, kuten kyvykkyydestä säädellä omaa peliasentoa tai taidosta kerätä ympäristöstä oikeata informaatiota oikea-aikaisesti. Jatkuvaan puolustusvalmiuteen sisältyy kuitenkin myös muuta.
Dias pitää yllä henkilökohtaista puolustusvalmiutta jatkuvan liikemallin ylläpidon kautta. Pysymällä jatkuvasti liikkeessä portugalilainen säilyttää optimaalisen valmiuden reagoida kentällä nopeasti muuttuviin pelitilanteisiin.

https://twitter.com/alatasku/status/1378569098016215042?s=20

Diasin liikkuminen tilanteissa on monimuotoista ja pelin tilanteesta riippuvaista. Dias saattaa tilannekohtaisesti juosta erilaisilla askelpituuksilla, laukata sivuttain tai esimerkiksi päkiöaskeltaa paikallaan. Mitä lähempänä uhka, sitä korkeammaksi liikkumisen intensiteetti nousee.

Liikkumisensa lisäksi Dias ylläpitää Manchester Cityn puolustusvalmiutta myös laajemmalta skaalalta tarkasteltuna. Portugalilaisen kyky johtaa joukkueensa pelaamista on saanut paljon kehuja kauden aikana.

https://twitter.com/SkySportsPL/status/1356936129392631809?s=20

Dias organisoi joukkueen puolustamista ja kommunikoi jatkuvasti lähellä olevien pelaajien kanssa. Kommunikoimalla muille pelaajille Dias huolehtii joukkueen yhteistoiminnan lisäksi myös omasta puolustusvalmiudestaan. Kanssapelaajien ohjaaminen on mahdotonta, mikäli keskittyminen ei ole meneillään olevassa hetkessä ja sen vaatimassa toiminnassa.

Rúben Dias on jokaiselle nuorelle pelaajalle hieno esimerkki. Portugalilaisen pelaamista katsellessa kannattaa kiinnittää huomio etenkin siihen, miten puolustaja elää ja hengittää pelin jokaista hetkeä. Keskittymisen ja liikemallin ylläpito korkealla tasolla ovat tärkeitä osasyitä siihen, miksi portugalilainen on tällä hetkellä Valioliigan paras keskuspuolustaja.

https://twitter.com/alatasku/status/1378570211998236673?s=20

Opittavissa oleva taito

Rúben Diasin loisto meneillään olevan kauden Valioliigassa on osoitus siitä, että maailmanluokan puolustusosaaminen on ainoastaan yksi opittavissa oleva taito muiden joukossa.

Rúben Dias ei ole syntynyt niiden ominaisuuksien kanssa, jotka tekevät portugalilaisesta tällä hetkellä Valioliigan parhaan keskuspuolustajan. Pelaaja on junioripolkunsa aikana toisteisesti herkistynyt puolustustaidon kannalta olennaiselle avaininformaatiolle. Avaininformaatiolle herkistyminen on tapahtunut kentällä koettujen tilanteiden kautta ja ympäristö on muovannut keskuspuolustajasta sen, mitä hän tällä hetkellä on.

Ymmärrys taitavuuden ytimestä sekä sen kehittämisestä ovat pelaajakehityksen sydän. Ennen kaikkea Rúben Diasin tarina voi toimia kuitenkin opetuksena siitä, että taitavan pelaamisen ymmärtäminen voi mahdollistaa poikkeuksellisen kehityksen. Siinä on suunta, jota kohti kulkea.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button