fbpx
Valioliiga

Laurila: Chelsea vahva mestarisuosikki – vaikka Romelu Lukaku ei pelaa

Miten Romelu Lukaku, kalaparvet ja Tokion paikallisjunaverkko liittyvät toisiinsa? 

Chelsea on jäätävässä vireessä. Siniset kiitää Valioliigan ykkösenä saldolla 8-1-1. Chelsea on voittanut kaksi viime sarjapeliään maalierolla 10-0. 

Chelsea on vakuuttanut, vaikka hiljattain kaatuneet Norwich ja Newcastle kuuluvat Valioliigan häntäpäähän. Joukkueen tilanne on mielenkiintoinen. Peli rullaa, vaikka kovalla kohulla saapunut Romelu Lukaku parantelee nilkkavaivojaan.

Lukaku loukkaantui pari viikkoa sitten Mestarien liigan Malmö-ottelussa. Chelsea voitti ruotsalaiset 4-0. 

Brentford pani tätä ennen länsilontoolaiset ahtaalle. Chelsea otti paikallisvastustajastaan hikisen 1-0-voiton. Päävalmentaja Thomas Tuchel kiitteli pelin jälkeen onnea: Chelsea laukoi ottelussa kerran kohti tolppien väliä.

Chelsea on parantanut Brentford-visiitin jälkeen roimasti – kun Lukaku on huilannut.

Lukaku pysähtyy

Kesällä hankittu Lukaku maksoi Chelsealle 115 miljoonaa euroa. 

Interissä loistanut hyökkääjä hankittiin heiluttamaan verkkoja. Timo Werner ei pystynyt vastaamaan odotuksiin viime kaudella. Lukaku aloitti tehokkaasti ja osui neljässä ottelussa neljä kertaa. Tahti hyytyi pian. Lukaku on tuulettanut Chelsea-paidassa viimeksi syyskuun puolivälissä. Kuiva jakso on kestänyt 500 minuuttia.

Lukaku on totta kai Chelsealle erittäin tärkeä pelaaja. Hän on maailman johtava kohdehyökkääjä, 190-senttinen järkäle, lempinimeltään Tankki. Hänkin joka tapauksessa pysähtyy – jos keinot löytyvät.

Juventuksen toppari Leonardo Bonucci avasi syyskuun lopulla, miten Lukaku lannistuu. Lukaku on erittäin vahva pelaamaan selkä kohti menosuuntaa. Puolustajien kannattaa välttää viimeiseen saakka painia hänen kanssa. Sen sijaan on ennakoitava, Bonucci näki. 

Lukaku on niin vahva, että puolustajien pitää pudottaa oikea-aikaisesti, jotta Lukaku ei pääse suuntaamaan ainakaan etumatkalta selustaan.

Samalla korostuu pelitilan vähentäminen, eteenpäin puolustaminen. Lukaku on pulassa, jos puolustaja hyökkää vauhdilla kohti palloa. 

Bonucci tiivisti hyvin, miten Lukaku hyytyy. Ennakoi, jätä painia vaativat kamppailut vähälle. Ponnista vauhdilla kohti palloa.

Koko joukkueen puolustamisessa on tärkeää, että Lukakulle johtavat syöttölinjat tukitaan. Chelsea on erittäin vaarallinen, jos joukkue murtaa parikin linjaa ja Lukaku tiputtaa pallon joukkuetovereilleen vauhtiin. Arsenalille annettiin tämä oppi avauskierroksella.

Havertz paikannut

Tuchel on suosinut kolmen topparin alakertaa ja muotoa 3-4-2-1. Yläkerran kolmio on vaihtunut toisinaan malliin 3-4-1-2. 

Tuchelin positional play on parhaimmillaan sulavaa. Chelsea täyttää kentän viisi vertikaalista kaistaa tasapainoisesti. Laitakaistoilla viilettävät wingbackit tuovat leveyttä, hyökkääjä tarjoaa syvyyttä. Siniset tekevät jatkuvia aloitteita linjojen väleihin. Syötöt napsahtavat vauhtiin. Rotaatiot seuraavat toisiaan. Vastustajan on hyvin vaikea pysäyttää länsilontoolaisia.

Jopa lobanovskyibielsavaikutteinen valmentajahaara on alkanut lämmetä Tuchelin luomujalkapalloon.

https://twitter.com/NikovskiBranko/status/1454491396920991756?s=20

Joustavuus kumpuaa joukkueen laajasta ja laadukkaasta pelaajapakasta. Kai Havertz on saanut vastuuta joukkueen hyökkääjänä, kun Lukaku on sivussa. 

Saksalainen on viimeistellyt neljässä viime pelissä kaksi maalia. Havertzin liike on maailmanluokkaa. Hän sijoittuu erittäin taitavasti vastustajien väleihin, niin kutsuttuun mixed positioniin. 

Vastustajan topparit ja keskikentän pohjat joutuvat jatkuvasti valvomaan, vilkuilemaan silmillään, mihin Havertz liikkuu. Havertz katoaa viekkaasti vastustajan pimeälle puolelle. Ennen kaikkea: Havertz ei pysähdy, hän on jatkuvassa liikkeessä.

Tämä on ero Lukakuun. Lukaku levittää mielellään käsiään ja suojaa palloa. Havertz hakee kylkipeliasentoa. Hän ottaa pallon haltuun ja kuljettaa ahtaisiin tiloihin. Havertz tarjoaa jatkuvia vertikaalisia rotaatioita. Hän saapuu vastaan, ylemmät keskikenttäpelaajat ja wingbackit tekevät aloitteita syvyyteen.

Havertz saattaa esimerkiksi avata huomaamattomalla liikkeellä tilaa oikean laidan Reece Jamesille, houkutella vastustajan puolustuslinjaa nostamaan hieman. James osui Newcastle-vierailulla kaksi kertaa ja sai Whoscorelta arvosanan 9,9/10.

Vasen wingback Ben Chilwell avasi hiljattain, miten hän ja Callum Hudsoi vaihtavat hyökkäysrooleja Tuchelin kaavassa.

https://twitter.com/absolutechelsea/status/1455183156865273860?s=21

Limasienet ja lintuparvet

Tuchelilla on visainen pähkinä purtavanaan. Chelsea pelaa tällä hetkellä paremmin, kun Lukaku on sivussa. Havertz saa pelaajat ympärillään loistamaan.  

Tuchel on jalkapalloajattelultaan hyvin moderni. Saksalainen korostaa lajin kompleksisuutta. 

Chelsea pelaa harjoituksissa paljon. Tuchel suosii erityisesti vaativia aluepelejä, joissa tietyillä rajoitteilla ohjataan pelaajia ratkaisemaan tilanteita. Hoksottimet raksuttavat, kun Chelsea treenaa. Drillejä ei Tuchelin alaisuudessa juuri hinkata. Tämä on ero lobanovskyibielsavaikutteiseen koulukuntaan.

Tuchel pyrkii superorganismiin, jossa jokainen liikkuva palanen tukee toisiaan. Hän on saavuttanut tällä kaudella kiitettävän tasapainon. Chelsea on tehnyt 26 osumaa ja päästänyt vain kolme takaiskua (yhden elokuussa, yhden syyskuussa ja yhden lokakuussa!) kymmenessä Valioliigan ottelussa.

Tuchel kulkee tavoitteeseen eri reittiä kuin vaikkapa juuri Valeriy Lobanovskyi aikoinaan Kiovan Dynamossa. Lobanovskyi pääsi parhaimmillaan niin pitkälle, että pelaajat pystyvät syöttelemään toisilleen silmät suljettuina. Marcelo Bielsa on vienyt ajattelutapaa vielä eteenpäin. Argentiinalaisen harjoituksissa ei juuri pelata viikoittaista murderballia lukuun ottamatta.

Tuchelin koko homma taas perustuu pelaamiseen, tilanteiden ratkaisemiseen. Chelsea ei kulje raiteillaan, vaan joukkueen pelaaminen on jatkuvaa etsintää. Chelsea ei saisi syöttöäkään omille silmät suljettuina. Chelsea havainnoi, analysoi ja tekee päätöksiä. 

David Sumpter kirjoittaa mainiossa Soccermatics-kirjassaan, miten esimerkiksi limasienet ja Tokion paikallisjunaverkostot toimivat superorganismin lailla. Niin toimivat yhdessä lentävät linnutkin ja meressä uivat kalatkin. Yhdessä on enemmän voimaa. 

Sumpter nostaa jalkapallomaailman mallisuperorganismiksi Pep Guardiolan parhaiden päivien FC Barcelonan. Guardiolan joukkue loi kentälle lukuisia syöttösuuntia, kolmioita.

Chelsea on jo parhaimmillaan erittäin yhtenäinen superorganismi, hieman kuin Guardiolan Barcelona nykypäivän vivahteilla. Joukkueen pelaaminen ei perustu Lukakuun, vaan Tuchelin asettamiin prinsiippeihin. Pelaajan on helppo hypätä mukaan matkaan, kun kokonaisuus on saumaton. Esimerkiksi Ruben Loftus-Cheek ja Callum Hudson-Odoi näyttävät puhkeavan vihdoin kukkaan Tuchelin komennossa. 

https://twitter.com/SiandDanTalkCFC/status/1454065256909754369?s=20

Vahva mestarisuosikki

Lukaku teki alkukierroksilla tehoja, mutta Chelsea kummastutti. 

Tuchel aloitti valmentamisen vuosituhannen vaihteessa, kun Ralf Rangnick palkkasi hänet Vfb Stuttgartiin. Rangnick on edelläkävijä. Hän toi Saksaan sacchivaikutteisen prässäämisen ja yhdisti siihen intensiteetin vimman. Rangnick korosti etäisyyksien merkitystä tilanteenvaihdoissa rotaatiota pallonhallinnassa. Tuchelin Chelsea muistuttaa monella tapaa vaikkapa Rangnickin RB Leipzigia. Chelsea on esimerkiksi pallonhallintavaiheessa hyvin tiivis, valmiina riistämään pallon heti takaisin.

Tuchel on niin ikään uudistaja, hieman kapinallinenkin. Hän saapui sumujen saarille puhumaan kompleksisuudesta ja nosti tappioiden jälkeen esille xG-todennäköisyydet. Vanhan koulukunnan toimittajat hieroivat silmiään lehdistötilaisuuksissa, kun Tuchel tykitti.

Hämmentävää kyllä, mutta Tuchelin Chelsea näytti elokuun avauskierroksilla hieman Rangnick-mausteilla päivitetyltä Kick & Rushilta. Chelsea vaihtoi kaistaa puolustuslinjassaan, houkutteli ja pelasi paineen alla pitkää Lukakulle. Superorganismi kärsi, kun etäisyydet venyivät. Ero kahteen viime peliin (Norwich ja Newcastle) on suuri.

Lukaku palannee kokoonpanoon marraskuun puolivälin maajoukkuetauon jälkeen. Sadan miljoonan kysymys kuuluu: miten Lukaku sopii kehittyneeseen Chelseaan?

Ongelma on positiivinen. Chelsea on niin vahva, että pärjää ilman ykköskärkeään. Tuchel voi jälleen muovata, kun vastustajat oppivat pelaamaan nyky-Chelseaa vastaan. 

Chelsea on tällä hetkellä vahva mestarisuosikki. Joukkue ei kaadu yhteen tai kahteen poissaoloon. Tammikuussa pestissään aloittanut Tuchel on luonut yhtenäisen joukkueen. Chelsea voitti keväällä Mestarien liigan ja on nykyään vieläkin parempi joukkue – kuului Lukaku kokoonpanoon tai ei.

Voita Chelsea-tuotepaketti.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button