fbpx
ArtikkelitValioliiga

Laurila: Chelsea kulutti kesällä neljännesmiljardin, mutta unohti tarkistaa tärkeimmän asian

Länsilontoolaisten pelaaminen muistuttaa tuskallista hammaslääkärikäyntiä, kirjoittaa Eero Laurila.

Chelsea valahti Valioliigan kahdeksannelle sijalle, kun Leicester voitti länsilontoolaiset tiistaina King Powerilla 2-0.

Kauden alku on painajainen manageri Frank Lampardille. Chelsea kulutti kesällä 2020 siirtomarkkinoilla euroissa noin neljännesmiljardin. Tämä on kovin summa koko jalkapallomaailmassa.

Leicester vakuutti, Chelsea ei

Omistaja Roman Abramovits on antanut seuran ikonille jo paljon aikaa. Lampard aloitti pestissään kesällä 2019. Hän sai kevyehkön lähdön, sillä FIFA mätkäisi Chelsealle siirtopannan. Tämä antoi Lampardille mahdollisuuden kehittää, jakaa vastuuta nuorille pelaajille, esimerkiksi Mason Mountille.

Chelsea ylsi viime kaudella Valioliigan neljännelle sijalle. Lampard jopa hieman yllätti ensimmäisellä kaudellaan. Hän ehti kerätä valmennuskokemusta vain vuoden ennen paluutaan Stamford Bridgelle.

Toisaalta Lampard pääsi liikkeelle erinomaisista pohjista. Hän istuu heikosti janalle José Mourinho-Antonio Conte-Maurizio Sarri. Kokemattomuus heijastuu sinisten otteissa. Länsilontoolaisten pelaaminen muistuttaa tuskallista hammaslääkärikäyntiä. Chelsea poraa ja poraa, mutta kipu ei hellitä.

Kyllä, esimerkiksi xG-luvut näyttävät, että Chelsea ansaitsee ehkä hieman enemmän. Peli kertoo eri tarinaa. Chelsea seisoo, eteneminen perustuu sattumaan ja pelaajien paikoittain erittäin hyviin ominaisuuksiin. Joukkueena Chelsea ei luo riittävästi uhkaa. Chelsealla on mahdollisuudet paljon, paljon parempaan.

https://twitter.com/ESPNFC/status/1351653835144630280?s=20

Tiistaina sinisten 4-3-3-muodon keskikenttä saattoi seistä horisontaalisesti samalla viivalla, kun laitapuolustaja piti palloa. Tämä on yksi pieni esimerkki kokonaisuudessa, mutta kertoo paljon. Chelsea kyllä liikkuu kentällä, mutta tämä liike perustuu enemmänkin yksilöiden yksittäisiin päätöksiin. Koko joukkueen periaatteita on vaikea havaita. Peli pysähtyy ja pelaajat levittelevät toisille käsiään. Tuska heijastuu pitkälle.

Esimerkiksi Leicester on joukkueena aivan eri tasolla. Kettujen ajoitukset, hyökkäysroolien vaihdot, rytmittäminen ja scouttaamiseen perustuneet erikoistilanteet tekivät tiistaina vaikutuksen. Brendan Rodgers on tehnyt King Powerilla loistavaa työtä. Rodgers on koutsannut 2000-luvun alusta saakka. Hän on onnistunut, epäonnistunut ja oppinut. Lampard vasta opettelee – ja todella kovassa paikassa.

Werner menee hukkaan

Lampard nosti ottelun jälkeen jälleen esiin, että useat pelaajat alisuorittavat. Tämä on totta kai totta.

Jos pelaajat alisuorittavat, löytyy syy lähes poikkeuksetta tekniseltä alueelta. Lampardilla on kaikki työkalut käytössään. Chelsealla on rahaa, Chelsealla on laatua. Southamptonin manageri Ralph Hasenhüttl sanoi hiljattain suoraan, että kesällä hankittu Timo Werner menee hukkaan Chelseassa. Hänelle ei pelata selustaan riittävästi.

Hasenhüttl astui harmaalle alueelle. Hän kommentoi julkisesti toisen Valioliigan joukkueen tilannetta. Hasenhüttl ei malttanut pitää suutaan kiinni. Hän näki RB Leipzigissa, miten hyvä Werner on – jos joukkueen pelaaminen tukee pelaajan ominaisuuksia.

https://twitter.com/brfootball/status/1351652287194820617?s=20

Chelsea kulutti kesällä neljännesmiljardin, mutta unohti tarkistaa tärkeimmän asian. Chelsea unohti tarkistaa, onko manageri vielä riittävän hyvä Valioliigan tasolle. Vastaavat pelilliset ongelmat vaivasivat jo osittain viime kaudella. Lampard on totta kai kokematon, mutta Chelseassa haaste on laajempi. Koko Lampardin englantilainen valmennustiimi on taustoiltaan hyvin kevyt. Esimerkiksi Pep Guardiolalla, Ole Gunnar Solskjærilla ja Mikel Artetalla on tukenaan eri luokan taustat.

Tämä kiteyttää haasteet Chelseassa. Stamford Bridgellä toiminta on perustunut koko Abramovitsin aikana periaatteeseen tulos tai ulos. Mourinho toi mukanaan omat miehet, niin teki Conte ja Sarrikin. Jatkuva vaihtuvuus on johtanut nykytilanteeseen. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, on penkin päässä pian uusi yrittäjä.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button