fbpx
Artikkelit

Seppinen: Arsenal on Manchester Cityn haastajaryhmän ykkönen, Liverpool putoaa mestaruusjunan kyydistä

Valioliigan viikonlopun kierroksella katseet kääntyivät Pohjois-Lontooseen, jossa Arsenal otti kauden toisen ison päänahkansa voittamalla Liverpoolin.

Valioliigan viikonlopun kierroksella ykköspeli oli Arsenalin ja Liverpoolin kohtaaminen hurmosvaihteen löytäneellä Emiratesilla.

Hurmos yltyi entisestään, kun Arsenal voitti tapahtumarikkaassa ja vauhdikkaassa huippuottelussa Liverpoolin lukemin 3–2. Se oli Arsenalille toinen iso päänahka lyhyen ajan sisään. Viikkoa aiemmin Arsenal oli voittanut Tottenhamin kiihkeässä Pohjois-Lontoon derbyssä.

Arsenalin maalit tekivät Gabriel Martinelli ja kahdesti Bukayo Saka. Liverpoolille osuivat Darwin Nunez ja Roberto Firmino.

Mitä tunteikas ottelu kertoi Arsenalista ja Liverpoolista?

1) Arsenal haastajasakin ykkönen

Se on selvää, että hurjavireinen Manchester City on ainoa ja ylivoimainen mestarisuosikki Valioliigassa – siitäkin huolimatta, että juuri nyt Arsenal pitää sarjan piikkipaikkaa.

Manchester Cityn pelaajamateriaali on niin laaja ja laadukas sekä sen pelillinen prosessi on niin pitkälle viety, että on vaikea nähdä minkään joukkueen pystyvän haastavan sitä mestaruudesta. Varsinkin, kun Liverpool on hieman taantunut huippulaadukkaista viime vuosistaan.

Arsenal on noussut haastajaryhmän itseoikeutetuksi ykköseksi. Se on hyökkäyspelillisesti paljon pidemmälle kehitetty kokonaisuus kuin esimerkiksi Tottenham ja seurana paljon stabiilimmassa tilassa kuin esimerkiksi Chelsea tai Manchester United.

Esitys Liverpoolia vastaan oli erinomainen. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä kokonaisvaltaisemmin Arsenal otti pelin virtauksen haltuunsa. Arsenal loi yli kaksi maalia enemmän maaliodottamaa kuin Liverpool, mitä toki Sakan laukoma rangaistuspotku hieman vääristää.

Arsenalin nopeatempoinen lyhytsyöttöpeli sahasi Liverpoolin linjoja riekaleiksi ja aiheutti hallitsemattomia kaaostilanteita vastustajan epävarmalle puolustuslinjalle.

Mikel Arteta ansaitsee hatunnoston työstään. Puhuminen prosessista on saanut vuosien varrella epäilijöitä ja matalamielisiä irvailijoita, mutta nyt Arsenal vie pelillisesti muita omankokoisiaan vastustajia. Voitto Liverpoolista oli henkisesti tärkeä, koska se on ollut vuosien ajan erityisen hankala pelillinen vastustaja Arsenalille. Helpotus näkyi Artetan ja pelaajien riemukkaista tuuletuksista päätösvihellyksen jälkeen.

Valioliigan nuorin pelaajarunko napsii nyt kylmäpäisesti voittoja. Arsenalin pelaaminen johtoasemassa viimeisen vartin aikana oli hieno esimerkki nuorten pelaajien kypsymisestä. Viime kaudella hermo ei olisi hyvinkään todennäköisesti kestänyt, ja peli olisi kääntynyt tasapeliin tai tappioon.

Kaksi päästettyä maalia puolestaan muistuttivat, miksi Manchester City on yhä omaa luokkaansa. Vaikka Arsenalin puolustuspelaaminen on kehittynyt Artetan alaisuudessa, joukkueelle tapahtuu yhä rohkeassa pallollisessa pelissä virheitä. William Saliba pelaa konemaisella suoritusvarmuudella, mutta Gabrielilla on hänen toppariparinaan toisinaan vaikeuksia pelinluvussa ja oikeiden päätösten tekemisessä.

Arsenalin kokoonpanon kestokyky joutuu myös koetukselle pitkän kauden aikana. Avauskokoonpano on äärimmäisen laadukas ja hitsautunut erinomaisesti yhteen, kun joukkue on pysynyt liki koko alkukauden terveenä.

Penkillä on etenkin hyökkäyspäähän vaihtoehdoiksi vain enemmän tai vähemmän arpoja. Liverpoolia vastaan hyökkäyspään vaihtoehdot penkillä olivat urallaan 10 maalia Valioliigassa tehnyt Eddie Nketiah, 19-vuotias tulevaisuuden investointi Marquinhos ja ikilupaus oma kasvatti Reiss Nelson.

Kun Manchester Cityllä on heittää vaihdosta sisään Jack Grealishia, Riyad Mahrezia ja Julian Alvarezia, se näkyy väistämättä ennemmin tai myöhemmin, kun pelejä on ennen maaottelutaukoa noin joka kolmas päivä.

https://twitter.com/Arsenal/status/1579164240463552512?s=20&t=yGoLwx2MPErA2UDJrjt15A

2) Liverpool putosi mestaruusjunasta

Liverpool on muodostanut monta vuotta Manchester Cityn kanssa superkaksikon Valioliigassa. Jo nyt voi sanoa, että Liverpool ei juhli mestaruutta tällä kaudella.

Liian aikaisten johtopäätösten julistaminen lokakuussa on usein iso virhe, mutta 14 pisteen kaula Arsenaliin ja etenkin 13 pisteen kaula Manchester Cityyn on yksinkertaisesti liikaa. Manchester City on sellaisessa kunnossa, että se ei pudota kovin montaa pistettä koko kauden aikana.

Liverpoolin vaisussa tulosvireessä erikoisinta on se, että se ei edes ole romahtanut pelillisesti niin pahasti kuin vaisut tulokset antaisivat ymmärtää. Liverpool tuottaa edelleen maaliodottamaa, mutta jotkut avainpelaajista ovat kuin varjo entisestään.

Mohamed Salah on tehnyt vain kaksi maalia kahdeksassa ottelussa. Salah vaelsi Arsenalia vastaan varjojen mailla, mutta hänkään ei ole kuitenkaan myöskään romahtanut niin pahasti kuin julkisesta narratiivista voisi luulla.

Salahin rooli on siirtynyt entistä enemmän oikealle laidalle, josta hän on luonut maalipaikkoja joukkuetovereilleen. Egyptiläishyökkääjä ei itse hakeudu enää samalla tavalla laadukkaille maalipaikoille kuin huipputehokkaina viime kausina. Salah on syöttänyt kolme maalia ja jakanut Kevin De Bruynen kanssa eniten (3,3 ottelua kohti) avainsyöttöjä koko Valioliigassa.

Roberto Firmino on ylittänyt henkilökohtaisen maaliodottamansa, mutta uudella ykköskärjellä Darwin Nunezilla on vielä kosolti petrattavaa ja todistettavaa.

Puolustuspelaaminen on taantunut. Virgil van Dijk on linjan keskellä kuin varjo parhaastaan. Trent Alexander-Arnoldin puolustuspelilliset heikkoudet ovat iskeneet pahasti silmille, kun kollektiivi ei peitä oikean pakin puutteita alaspäin. Fabinho ja Jordan Henderson ovat myös kaukana parhaastaan.

Liverpoolin päästettyjen maalien odottama (xGA) on sarjan heikompaa kymmenystä, hieman yli 12 maalia. Se on yli kolmannes siitä, mitä Liverpoolin päästettyjen maalien odottama oli koko menestyksekkäällä viime kaudella. Puolustukselliset ongelmat näkyivät myös Arsenalin vieraana, kun isäntien lyhytsyöttöpeli mursi sekavan alakerran.

Se ei ole mestaruustason puolustamista, ja siksi mestaruusjunaa ei kannata ensi keväänä odottaa Merseysiden asemalla.

Lari Seppinen

Kolme vuotta Englannissa Sanoman kirjeenvaihtajan hommissa kerrytti paikan päällä 150 ottelun ja 59 eri stadionin kokemuksen brittifutiksesta. Entinen Myllykosken Pallon tiedottaja. Aina kynä kädessään.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button