fbpx
Artikkelit

Laurila: Arsenal on tehoton, kuriton ja sieluton joukkue – syyt piilevät syvällä

Mikel Arteta on lähes mahdottomassa paikassa, kirjoittaa Eero Laurila.

Burnley tiesi tasan tarkkaan, mihin iskeä. Vieraiden Ashley Westwood provosoi hieman, Granit Xhaka hermostui, tarttui kurkusta kiinni ja näki punaista.

Arsenal sai pärjätä viimeiset puoli tuntia vajaalla ja joutui 73. minuutilla takamatkalle, kun Pierre-Emerick Aubameyang puski kulmapotkun omaan verkkoon.

Kotikannattajat vihelsivät Tykkimiehet pukukoppiin. Manageri Mikel Arteta kävi kiittämässä 2000 ihmisen yleisöä ja taputtamassa pelaajiaan selkään. 

https://twitter.com/talkSPORT/status/1338229033511817216?s=20

Arteta osaa puhua

Arteta osaa seuran entisenä pelaajana käsitellä Gunners-yhteisöä. Hänen edeltäjänsä Unai Emery ei oppinut tätä koskaan. 

Arteta tietää, että kannattajilla on valtaa. Arsène Wenger sai lopulta lähteä. Wenger ei voittanut Valioliigaa tai Mestarien liigaa 14 vuoteen, mutta pysyi pitkään, ainakin valtaosan, suosiossa Emiratesilla. Emery sen sijaan savustettiin tylysti ulos, vaikka Arsenal viiletti hänen alaisuudessaan 22 ottelun tappiottomassa putkessa tismalleen kaksi vuotta sitten. Ensimmäinen heikko jakso maksoi hänelle potkut.

Emery etsi sanojaan, puhui heikkoa englantia. Hän ei antanut kannattajille heikolla hetkellä sopivaa dopamiiniannosta. Arteta sen sijaan antoi välittömästi julkisen palautteen Xhakalle. Hän tietää, että Arsenal Fan TV on jo asian käynyt läpi.

Arteta saa toden teolla tehdä parhaansa. Arsenal on hävinnyt nyt ensimmäisen kerran 61 vuoteen neljä kotiottelua peräkkäin. Arsenal on pelannut 12 tuntia ja 32 minuutta Valioliigaa ilman, että on tehnyt maalia avoimessa pelissä. Arsenal on tehnyt sarjassa 10 maalia 12 ottelussa. Tämä on seuran heikoin saldo sen jälkeen kuin Arteta syntyi vuonna 1982.

https://twitter.com/AFTVMedia/status/1338229599440953356?s=20

Karmeat numerot

Numerot eivät valehtele. Arsenal on syvässä kriisissä.

Arsenal on napannut nyt kuusi suoraa punaista korttia sarjapeleissä sen jälkeen kuin Arteta aloitti pestissään joulukuussa 2019. Tämä on tuplat mihinkään muuhun joukkueeseen verrattuna. Kurittomuus leimaa punaisten otteita. Burnley käytti tilaisuuden taitavasti. 

Arsenal on epätoivoisessa tilanteessa. Arsenal Fan TV paukutti kovilla heti pelin jälkeen. Yksi faneista laittoi kasvomaskin silmilleen. Hän ei kestänyt enää katsoa. Seuran julkkiskannattaja Piers Morgan antoi palaa Twitterissä. Valioliigan 15. sija ei juuri tyydytä. Erityisesti, koska paikallisvihollinen Tottenham johtaa sarjaa, ja vielä Wengerin vanhan kiistakumppanin José Mourinhon johdolla. Tämä on Emiratesilla täysi painajainen, jota reippaat 300 000 puntaa viikossa tienaava Mesut Özil seuraa koirankopistaan.

https://twitter.com/Arsenalnewschan/status/1338220093386448903?s=20

Arteta saa ottaa tilanteesta totta kai pelillisen vastuun. Arsenal pelaa baskin johdolla positional playtä. Arteta on Pep Guardiolan oppipoika. Hän on vienyt juego de posiciónin Emiratesilla pitkälle. Arsenal avaa järjestelmällisesti lyhyellä, syöttää palloa alaspäin toistuvasti jopa omalla rangaistusalueellaan. Arteta haluaa, että Arsenal etenee kontrollilla alhaalta saakka. Jopa Guardiolan Manchester City on suoraviivaisempi. 

Kuppilat kuntoon

Arsenal aloitti sunnuntaina muodolla 4-2-3-1. Keskikentän pohjan Xhaka ja Mohamed Elneny laskivat rakenteluvaiheessa joko topparien väliin tai topparien ja laitapuolustajien väliseen tilaan. Tämä mahdollisti sen, että laitapuolustajat Kieran Tierney ja Héctor Bellerín pääsivät nousemaan. Tierney viiletti sivurajaa pitkin. Bellerín taas liikkui hieman sisään, oikealle välikaistalle. Tämäkin on suoraan kuin Guardiolan pelikirjasta. Arteta toimi katalonialaisen assistenttina 2016-19.

Isossa kuvassa Arsenalin pelaaminen on parhaimmillaan jopa kaunista. Ongelmia nousee esiin, kun otteisiin tutustuu tarkemmin. Arsenal on kuin kauniit julkisivut rakennuttanut ravintola, jonka ydintuote tökkii. Jos Gordon Ramsey hyökkäisi Kuppilat kuntoon -konseptillaan jalkapallomaailmaan, sopisi Emirates hyvin ensimmäiseksi saneerauskohteeksi. Sen verran heikosti Islingtonissa tunnutaan johtavan kokonaisuutta. 

Wenger sai toimia Emiratesilla pitkään, miten haluaa. Emery ei ehtinyt juuri jättää jälkeä puolessatoista vuodessa. Hänen Villarreal kiitää muuten Espanjan pääsarjassa parhaillaan 10 ottelun tappiottoman putkessa ja sarjanelosena. Muun muassa FC Barcelona on Villarrealin takana. Villarreal on hävinnyt 13 kierroksella kerran. 

Wenger, Emery ja Arteta kuuluvat valmentajina eri koulukuntiin. Wenger uskoi vapaan jazzin voimaan. Hän antoi pelin virrata, mutta ei sukeltanut nyanssitasolle. Emery täsmävalmensi, luotti toimintaan. Arsenal muovasi muotojaan, eteni ennakkoon hiotuilla yhdistelmillä. Emery ei pelännyt. Hän päätyi mies vastaan mies -asetelmaan Eurooppa-liigan loppuottelussa Chelseaa vastaan, vaikka länsilontoolaisilla kiiti vasemmalla laidalla Eden Hazard. Arsenal hävisi ottelun, ja Emery sai kuulla kunniansa. Arteta taas vetää joukkueen raamit. Niiden sisällä Arsenal etsii ratkaisuja. Tilastot kertovat, että joukkueen eteneminen pysähtyy herkästi hyökkäyskolmanneksella. Arsenal antaa järkyttävän määrän summittaisia keskityksiä.

Seuran etäinen omistaja Stan Kroenke kantaa totta kai managerirallista lopullisen vastuun. Tykkimiesten linjattomuus viittaa niin näkemyksen kuin jalkapallo-osaamisen puutteeseen. 

Artetalla pitkä sopimus

Arteta, 38, on valmentajaurallaan vasta alkuvaiheessa. Stan ja hänen poikansa Josh Kroenke antoivat joulukuussa 2019 Artetalle selvän tehtävän: tuoda pokaaleja Emiratesille. Seuran entinen head of football Raul Sanllehi kertoi joulukuussa 2019, että Arteta valittiin useiden huippukandidaattien joukosta.

Arsenal jäi viime kaudella kahdeksanneksi, mutta FA Cupin ja Community Shieldin voitot nostivat tunnelmaa Emiratesilla. 

Arsenal allekirjoitti kolmen ja puolen vuoden diilin. Tämä on pitkä aika vielä opettelevalle managerille. Valioliiga on raadollinen sarja. Se on erityisen petollinen sarja covid-19:n muokkaaman kalenterin aikana. Arsenal osallistuu kaiken lisäksi kuluttavaan Eurooppa-liigaan. 

https://twitter.com/BBCSport/status/1338234123786350606?s=20

Arteta on tehnyt peliruuhkassa johtopäätöksiä. Arsenal ei prässää kovin aggressiivisesti, vaan vetäytyy puolikorkeaan blokkiin. Arsenal luottaa aluepainotteiseen puolustamiseen. Arsenal yrittää houkutella vastustajaa hieman, ja iskeä selustaan. Emery päätyi lopulta hyvin vastaavaan kaavaan: esimerkiksi hyökkääjä Aubameyang sopii ominaisuuksiltaan juuri nopeisiin, riistojen jälkeisiin hyökkäyksiin. Niin sopii vasemman laidan Bukayo Sakakin. Pelaaja, jonka Emery nosti esiin.

Suoraan kuusta paikallispeliin

Arteta saa osakseen ymmärrystä, koska Arsenal on kuluttanut kohtalaisen maltillisesti siirtomarkkinoilla. Kannattajat huutavat herkästi uusia pelaajia.

Jalkapallovalmentaminen on erittäin vaativaa puuhaa. Siinä hallitaan valtavaa kokonaisuutta. Vain kokemus, onnistumiset ja epäonnistumiset, auttavat valmentajaa kehittymään. 

Arteta on rakentanut Arsenalille raamit. Pelkkä idea ei riitä valioliigatasolla mihinkään. Artetalla on selkeä ajatus, miten Arsenal pelaa. On positional play ja puolikorkea, aluepainotteinen blokki. 

Maalinteko on valioliigatasolla huippusuoritus. Pitää hioa käyttäytymisiä, mekanismeja ja aliperiaatteita ihan yksilötasolla. Samalla nämä pitää suhteuttaa vastustajaan.

https://twitter.com/StatmanDave/status/1338237449051443201?s=20

Sky Sportsin asiantuntija Jamie Carragher ihmetteli joulukuun alussa, saapuiko Arteta suoraan kuusta valmentamaan José Mourinhon Tottenhamia vastaan. Arsenal lahjoitti Spursille vastaiskumahdollisuuksia ja heitteli summittaisia keskityksiä boksiin. Arteta teki ottelusuunnitelman kuin suoraan Mourinhon toiveista. 

Arsenal on siis tehoton, kuriton ja sieluton joukkue. Syyt tähän piilevät totta kai syvällä, aiemmissa ratkaisuissa. Arsenal antoi valmentajalle kolmen ja puolen vuoden mahdollisuuden opetella kovapalkkaisessa pestissä. Arteta joutuu kaiken lisäksi toimimaan nyt valtavan paineen alla – vaikka Emiratesilla on edelleen ne 58 000 tyhjää istuinta. On hyvin mahdollista, että Tykkimiehiä johtaa uusi manageri, kun kannattajat vihdoin palaavat sankoin joukoin paikan päälle. 

Uusi manageri ei välttämättä tilannetta ratkaise. Emiratesille huhuttu Massimiliano Allegri joutuisi ihan vastaavaan kulttuurimyllerrykseen kuin Emerykin joutui. Muutama peräkkäinen tappio muuttaisi seuraa ympäröivän tunnelman jälleen herkästi. Pelkkä manageriralli ei muuta pohjoislontoolaisten suuntaa. Arsenal Football Club on sen verran pahasti hukassa.

Eero Laurila

Viime vuosien Suomen tunnetuin brittifutistoimittaja. Viiden kauden ajan Englantia kirjeenvaihtajana Hackneyn hipsterikahviloista Dundeen sateisille nummille asti kolunnut toimittaja. Asiaa pelistä ja kulttuurista. Ammattivalmentaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button