fbpx
Artikkelit

The Gooner -lehden päätoimittaja rakastaa Arsenalia, mutta haluaa eroon paholais-Kroenkesta – “Häivy seurastamme”

Pauli Loukola haastatteli The Gooner -fanzinen päätoimittaja Layth Yousifia.

Arsenalin vaikeuksien syitä vihreällä veralla ja seuran rakenteissa on puitu laajasti. Arsenal voittaa muutaman pelin ja puhutaan taas uudesta tulemisesta, sitten se tekee taas ”arsenalit”. Joka tapauksessa seura puhuttaa. Arsenalissa tapahtuu ja se herättää mielenkiintoisia näkökulmia ajan jälkeen, jolloin pyöriteltiin vain sitä, saako Arséne Wenger potkut vai ei.

Koronavirus on pysäyttänyt viikosta toiseen peleissä käyvien kannattajien elämänrytmin. Yksi pelien yhteydessä kuuluva traditio on monelle fanzinen, eli kannattajien ääntä edustavan lehden ostaminen.

Layth Yousif on The Gooner -lehden päätoimittaja. The Gooner on Arsenalin kannattajien tunnetuin fanzine. Yousif on intohimoinen Arsenalin kannattaja 1980-luvulta asti ja hän kirjoittaa Arsenalin peleistä pressiboxeista ympäri Englantia ja maailmaa jopa koronaviruksen aikana.

Tavoitimme kiireisen Gooneriksi syntyneen toimittajan, jonka puhe ei pysähdy, kun alkaa keskustelu Arsenalista, seuran kannattajista, politiikasta tai turhista valoshowsta stadioneilla. Yousif on paikallisena ja kannattajien välisenä aktiivina vahva mielipidevaikuttaja Arsenalin fanien keskuudessa.

Aloitetaan Arsenalin nykytilanteesta. Yousifin puheessa kannattajat ovat aina keskiössä. Pelistä, managereista ja seurarakenteista voidaan kiistellä, mutta kannattajat ovat jalkapalloseuran pysyviä jäseniä.

Neljä massiivista syytä ovat hidastaneet Arsenalia

Kysyn Yousifilta, onko Arsenalin kannattajilla nykyään epärealistiset odotukset. Arsenal oli aidosti Valioliigan huipulla viimeksi 2000-luvun alussa. Seuraa pitkä vastaus Arsenalin ongelmista ja niiden taustoista. Suoraan hän ei kuitenkaan myönnä, että odotukset olisivat liian kovat nykyään.

– Wengerin ensimmäiset 10 vuotta olivat uskomattoman hyviä. Seuraavat 10 vuotta olivat hitaan laskukauden aikaa. Jos olet vastuussa jostain yli 20 vuoden ajan, sinun täytyy pitää asiat raikkaina. Fergie teki sen Man Unitedissa. Katso kuinka monta kertaa hän vaihtoi apuvalmentajansa? Jatkuvasti, ja uudet valmentajat toivat uusia ideoita.

– Niin paljon kuin rakastammekin Pat Ricea (Arsenal-legenda ja Wengerin oikea käsi), joka antoi yli 50 vuotta elämästään Arsenalille, et tule ikinä näkemään häntä UEFA:n seminaareissa oppimassa uusista taktiikoista tai urheilijan ravinnosta. Arsenal ei pysynyt kehityksen mukana, ja on todellinen tragedia edes puhua siitä.

– Joten yksi pointti on, että olemme jääneet kentällä jälkeen. Wenger ei kiinnittänyt loppuaikoina mitään huomiota pelin fyysiseen puoleen. Hän melkein loukkaantui ajatuksesta pelata jalkapalloa fyysisesti, kuten monet seurat tekivät meitä vastaan. Samalla Manchester City ja Liverpool ovat pelanneet mahtavaa jalkapalloa.

Yousif myöntää, että Arsenalin kannattajat ovat jakautuneet. Yksi syy siihen on, että osa kannattajista muodostaa mielipiteensä televisioanalyysien tai tunnettujen Arsenalin YouTube-kanavien perusteella, mihin palataan vielä myöhemmin.

– Toisaalta on kannattajia, jotka ovat tarpeeksi fiksuja luomaan omat mielipiteensä. Se tulee yleensä vuosien ja sukupolvilta toisella siirtyvän kannatuksen kautta. Heidän mielipiteensä eivät ole ehkä niin viihdyttäviä, mutta ne ovat rationaalisempia ja pitkäjänteisempiä. Tämä ei todellakaan tarkoita, etteikö seuraa ja Artetaa saisi kritisoida.

– Hiljainen enemmistö Arsenalin kannattajista ovat lojaaleja. He laittavat paljon rahaa seuraan, eivätkä saa sille juuri vastinetta. Ainakaan saaneet siihen asti, kunnes Mikel Arteta tuli Arsenaliin.

The Gooner -fanzinen päätoimittaja ja journalisti Layth Yousif.

”Stan Kroenke on paholainen”

Arsenalin malli muuttaa Highburylta Emiratesille ja pysyä samalla taloudellisesti omavaraisina oli kunnioitettava. Samalla kuitenkin miljonääriomistajat alkoivat rellestää Valioliigassa oikein kunnolla. Manchester City osti menestystä ja Arsenal jäi jälkeen.

– Pääsemme keskustelussa johtoportaaseen. Ota huomioon, että tämän seuran omistivat Hill-Woodin perhe lähes 100 vuoden ajan. He eivät ikinä ottaneet penniäkään osinkoina. He näkivät itsensä seuran huoltajina. Arsenalia ovat siis johtaneet aina arvostetut Lontoon City-miehet, jotka kohtelivat seuraa syvällä kunnioituksella.

Vuonna 2018 menehtynyt Peter Hill-Wood vetäytyi Arsenalin johdosta viisi vuotta ennen kuolemaansa. Osakkeiden jakaminen jäi todella epäselväksi.

– Sitten meille tuli omistajaksi Stan Kroenke. Hän on paholainen. Voit puhua managereista ja mistä tahansa, mutta minulle hän on kaikista pahin. Yksinkertaisesti – häivy meidän seurastamme!

Yousif ei ymmärrä syytä sille, minkä takia Kroenke on seurassa. Hänen mukaansa amerikkalaisomistaja ei välitä Arsenalin 130 vuoden traditioista, ei edes ottelutuloksista tai LA Ramsista, jonka hän myös omistaa Los Angelesissa. Hän ei ole juuri sijoittanut seuraan omaa rahaansa.

– Minäkin haluan hienon auton. Lainaan rahaa joltain muulta, että voin ostaa sen ja käytän muiden ihmisten palkkoja maksaakseni sen.

Arsenalin kannattajakulttuuri säröilee

Yousif puhuu itsestään ensisijaisesti journalistina. Journalistitutkinnon suorittaminen yhdistetään Englannissa yhä yleensä ylemmän keskiluokan valkoisiin nuoriin. Yousif kertoo, että ensimmäisinä koulupäivinä parikymppiset varakkaat lontoolaispojat katsoivat häntä alaspäin ja luulivat rakennuksen siivoojaksi. Hän vannoo kovan työn nimeen ja kokee olevansa etuoikeutettu kirjoittaessaan nyt jalkapallosta paikan päällä kannattajien ollessa kotisohvillaan.

Gooner-fanzinen päätoimittajaksi Yousif valittiin kesällä 2020.

– Olen aina rakastanut fanzinejä. Kasvoin 80-luvulla ja silloin jalkapallokannattajia kohdeltiin surkeasti. Hillsboroughin ja Heyselin katsomotragediat olivat yksi syy siihen. Fanzine-kulttuuri kasvoi silloin. Se oli aikanaan jopa vallankumouksellinen liike. Ajat ovat muuttuneet, mutta ei ole mitään syytä, miksi fanzinet eivät yhä voisi olla vahvoja kannattajien äänten edustajia.

Arsenalin kannattajien ääni sosiaalisessa mediassa on tunnettu YouTube-kanavan takia, jonka nimeä Yousif ei halua mainita. Arsenal Fan TV:ssa radikaalit ja vihaiset mielipiteet saavat runsaasti huomiota.

– Luonnollisesti kaikilla on omat YouTube-kanavansa nykyään. Meilläkin on omamme. Yritämme olla antioksidantti verrattuna toisiin viihdyttäviin kannattajien kanaviin. Emme huuda ääni käheänä huutamisen vuoksi.

Yousif oli keskustellut ennen Southampton-ottelua yhden Arsenalin legendan kanssa. Legendalta tullut palaute sai Yousifin nöyräksi ja ajattelemaan. Goonerilla on ehdoton myyntivaltti: ihmiset haluavat lukea älykästä ja informatiivista tekstiä Arsenalista – Gooner on kaikkia niitä asioita, jotka hukkuvat usein sosiaalisessa mediassa.

– Haluamme olla relevantteja. Olemme pääsemässä taas siihen pisteeseen, että ihmiset keskustelevat tyyliin, ”kuulitko mitä Goonerissa sanottiin tästä”, sen sijaan että he puhuisivat…en halua mainita heidän nimeään, mutta en kestä heitä. On olemassa tiettyjä ihmisiä, jotka eivät ole Arsenalin kannattajia, mutta tekevät Arsenaliin liittyvää sisältöä. Ensimmäinen asia mitä he tekevät Arsenalin hävitessä on huutaa kameralle.

– Se on noloa! Oikeasti Arsenalin kannattajat ovat ihan yhtä lojaaleja kuin minkä tahansa muun seuran kannattajat tällä planeetalla. On paljon fiksuja, elegantteja ja hyvin argumentoivia kannattajia, mutta he jäävät näiden internetissä olevien hahmojen varjoon. Hahmojen, jotka tekevät paljon rahaa sen hinnalla, että Arsenalin kannattajat näyttäytyvät tyhmiltä.

The Gooner pyrkii tuomaan erilaisen puolen esille Arsenalista ja sen kannattajista. Printtilehdessä he keskittyvät laatuun ja ajattomiin artikkeleihin, jopa nostalgisiin tarinoihin Arsenalista.

– Rakastan printattuja lehtiä, vaikka ne ovat osaltaan kuolemassa. Vertaan printtilehtien mahdollisuutta vinyyleihin. Vinyylien suosio ei ole lähelläkään entisaikoja, mutta ne ovat hyvässä nosteessa. Vinyylin ostaminen on kuin tyyliostos. Yritämme tehdä samaa The Goonerissa. Printtilehdessämme laatu on kaikki kaikessa. Olemme kiinnittäneet useita huippukirjottajia. Lehdellä on kohtuullisesti hintaa – viisi puntaa – mutta et saa samalla rahalla olutpinttia Lontoon keskustassa.

Autenttinen kannattajakulttuuri on palautettava

Fanzine-myynti tapahtuu käytännössä jalkapallostadionien ulkopuolella, joten lehden myynti on ollut vaikeaa koronaviruksen aikana, vaikka verkkotilaukset ovat kasvussa. Yousif kaipaa kannattajia otteluissa ja vahvistaa tunnetun mantran paikkansapitävyyden. Jalkapallo ei ole mitään ilman kannattajia.

Yousif haluaisi korjata monta asiaa englantilaisessa jalkapallossa ja toivoo, että koronavirus laittaisi päättäjät miettimään, mikä on hyväksi pelin tulevaisuudelle. Politiikkaa hän ei halua liiaksi ujuttaa The Gooneriin, mutta urheilu ja politiikka elävät jatkuvassa yhteydessä.

– Jalkapallossa täytyy olla jonkinlainen sosialistien elementti. Jos katsot jalkapallohistorian parhaita managereita: Shankley, Busby, Sir Alex Ferguson, George Graham – he tulivat hiilikaivosteollisuuden synnyinsijoilta. He olivat solidaarisia sosialisteja. On huolestuttavaa, että jalkapallo on muuntautunut niin kauas niistä arvoista. En tarkoita, että jalkapallon pitäisi olla ekslusiivinen vain työvänluokalle – mitä edes tarkoitetaan työväenluokalla nykyään? Samalla sen on kuitenkin tunnistettava yleisönsä.

Yousif on huolestunut siitä, että jalkapallo on siirtymässä pois ajasta, jossa fanit ovat lajin keskipiste. Vertaus teatteriyleisöön on yleinen Englannissa. Yousif käyttää myös tätä ilmaisua ja kammoksuu ajatusta, että kannattajat olisivat peleissä vain yleisönä, sen sijaan, että he olisivat osa kokonaisuutta.

– Olin juuri ottelussa Wolverhamptonissa. Heillä oli ennen peliä valoshow päällä. On myönnettävä, että Arsenalkin on tehnyt sitä, mutta se on niin noloa! Emme ole sirkuksessa. Tämä on jalkapalloa. Jalkapallo on niin vakavaa tai kevyttä, kuin me sen vain haluamme ottaa. Mutta se on meidän elämämme, meidän uskontomme – se määrittää meidät ihmisinä, koska välitämme siitä niin paljon. Kaikki nämä pinnalliset lisäasiat alentavat jalkapallon arvoa pahasti.

– Olen ollut Madison Square Gardenissa New Yorkissa katsomassa NBA-ottelua ja siellä on paljon viihdykkeitä ottelun ympärillä, jotka tekivät kokemuksesta mielenkiintoisen. Mutta tämä on englantilaista jalkapalloa. Sillä selvä. Jalkapalloa ei tarvitse myydä. Kaikki ylimääräinen ärsyttää minua valtavasti.

Sanomattakin on selvää, että Yousif vastustaa myös keinotekoisia katsomoääniä televisiossa. Hän haluaa kokea autenttisen kokemuksen. Autenttisuuden tavoittelu toistuu usein brittien kanssa jalkapallokeskustelussa.

Yousif palaa taas lippujen hinnoitteluun. ”20 is plenty” on ollut suosittu Englannin jalkapalloliiton aloite, jossa vieraslippujen hinnat alennettiin 20 puntaan. Arsenalin kannattaja sanoo, että sama pitäisi tehdä myös kotipelien pääsylipuille.

– Kaikki sanovat, että Emiratesilla on todella hiljaista. Okei, menepä katsomaan Stoke Cityä. Siellä on meteliä. Kuinka paljon he maksavat kausikorteistaan? 300 puntaa ehkä. Arsenalissa työväenluokan kannattajien odotetaan maksavan 2000 puntaa kausikorteista.

– Fanit maksavat usein lipuista mitä vain, koska jalkapallo on heidän elämänsä ja addiktionsa. Mutta se ei ole oikein. Täytyy olla parempi tapa liikuttaa valtavia rahamääriä jalkapallossa, ettei niin suuri osa päädy esimerkiksi agenttien taskuihin. Toivottavasti päättäjät miettivät tätä, kun kaikki tämä hulluus (pandemia) on ohi.

David Rocastle uusimman Gooner-fanzinen takakannessa.

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button