fbpx
Artikkelit

Pian 30 vuotta Valioliigaa: Peter Crouch Guinnessin ennätysten kirjoissa, James Milnerin uskomaton putki – mutta mikä yhdistää Neymaria, Phil Jonesia ja Mohamed Salahia?

Jere Virtanen muistelee, mitä tapahtui vuonna 1992 ja sen jälkeen.

Reilun vuoden päästä 30 vuotta täyttävä Englannin Valioliiga on ottanut oman asemansa maailman johtavana jalkapallosarjana. Kun vuonna 1992 nykymuotoinen sarja perustettiin, ei televisiointi vielä ollut miljardibisnestä, eikä internet hallinnut maailmaa. Moni asia on muuttunut näiden lähes kolmen vuosikymmenen aikana.

Vuosi 1992 on varmasti monelle jäänyt tapahtumien osalta unholaan, joten otetaan pieni muisteluhetki kyseiseen vuoteen. Yhdysvalloissa avattiin Cartoon Network -kanava, Ranskassa Euro Disney –huvipuisto, Bill Clintonista tuli Yhdysvaltain presidentti, Mike Tyson tuomittiin raiskauksesta sekä Prinssi Charles ja Prinsessa Diana erosivat.

Elokuvapuolella listoja hallitsivat muun muassa Aladdin, Yksin kotona 2, Tappava-ase 3, Basic Instinct ja Reservoir Dogs. Urheilun puolella NBA:n hoiti Chicago Bulls, Stanley Cupin vei Montreal Canadiensja Super Bowlin Washington Redskins.

Jalkapallomaailmaan syntyivät vuonna ’92 muun muassa Jack Wilshere, Shane Duffy, Dani Carvajal, Neymar, Christian Eriksen, Phil Jones, Casemiro, Erik Lamela, Bernd Leno, Sadio Mané, Shkodran Mustafi, Isco, Marc-André ter Stegen, Thibaut Courtois, Mario Götze, Mohamed Salah, David Alaba, Jannik Vestergaard, Lucas Moura, Granit Xhaka, Alisson Becker, Álvaro Morata, Marco Verratti, Wilfried Zaha, Jesse Lingard ja Serge Aurier.  Aikamoinen lista pelaajia, joista osa edelleen loistaa Valioliigassa.

Lähes kolme vuosikymmentä on pitkä aika ja paljon on ehtinyt tapahtumaan myös Valioliigassa sen perustamisen jälkeen. Kaikki varmasti tietävät, että Gareth Barryn 653 ottelua on suurin ottelumäärä ja Alan Shearerin 260 maalia riittää maalipörssin kärkeen. Toiseksi eniten otteluita pelannut Ryan Giggs (632) on syöttöpörssin kärjessä 162. syötöllään ja nollapelitilaston kuningas on Petr Chech 202. puhtaana pidetyllä ottelullaan.

Joukkueiden osalta kärkipaikkaa pitää Manchester United lähes jokaisella mittarilla. Manchesterin punaisilla on hallussaan muun muassa seuraavat tilastot: eniten voittoja (669), eniten maaleja (2067) ja eniten mestaruuksia (13).

Mutta mitä muita oudompia tilastoja on kirjattu Valioliigassa sitten vuoden 1992? Tässä seuraavassa jatkoa meidän aikaisemmin julkaisemaan artikkeliin tilastokummajaisista.

Voiko maali taata tappiottomuuden?

Aston Villan ja Manchester Cityn entinen pelaaja Darius Vassell iski Valioliiga-urallaan 46 maalia. Erikoisen tilastokummajaisesta tekee se, että Vassellin joukkue ei ikinä hävinnyt ottelua, kun hän maalasi. 2012 eläköityneen pelaajan tilasto ei kuitenkaan jäänyt aivan uniikiksi, sillä Liverpoolissa pelaava James Milner ohitti tämän ennätyksen. Hänen putkensa on jo peräti 55 maalin mittainen.

Käytä sitä päätäsi!

Kaikkien aikojen maalipörssiä johtava Alan Shearer iski peräti 46 päämaalia Valioliiga-urallaan. Tällä ei kuitenkaan heltiä tilaston ykköstilaa, sillä Peter Crouch ehti nostaa oman puskulukemansa 51. maaliin, jolla saa nimiinsä tiettävästi edelleen myös Guinnessin maailmanennätyksen päämaaleista. Crouch edusti urallaan muun muassa Stokea, Tottenhamia, Liverpoolia ja viimeisimpänä Burnleyta.

Hattu päästä

Jos Peter Crouch on ollut kiistaton puskumaalien kuningas, tämä seuraava kaksikko on pistänyt yhden ottelun sisällä vielä paremmaksi. Salomon Rondon ja Duncan Ferguson ovat molemmat onnistuneet iskemään hattutempun puskumaaleilla. Ferguson vuonna 1997 ja Rondon 2016.

Ikä tuo kokemusta

Jos ikä tuo kokemusta ja varmuutta, Manchester Cityä 1990-luvulla edustanut John Burridge oli kaikkien aikojen ykkönen. Hän oli 43 vuoden ja 162 päivän ikäinen, kun edusti viimeisen kerran Cityä vuonna 1995 (29.5.1995 ottelu Newcastlea vastaan).

Tulos tai ulos

Kolme pelaajaa Valioliigan historiassa on passitettu suoralla punaisella ulos ilman, että he ovat koskeneet kertaakaan palloon. Tämä kuumapäinen kolmikko on Keith Gillespie, Andreas Johansson ja Dave Kitson.

Hattutemppu

Myöskin vain kolme pelaajaa on onnistunut tekemään hieman erikoisen hattutempun: maali, syöttö ja oma maali. Tähän kolmikkoon kuuluvat Wayne Rooney, Gareth Bale ja Kevin Davies. Balella on vielä mahdollisuus kaunistella lukemia, kun hän palasi täksi kaudeksi Tottenhamin riveihin.

Isoin epäonnistuja vai… ?

Sitä sanotaan, että suurimmat onnistujat ovat myös niitä suurimpia epäonnistujia. Tämä pitänee hyvin paikkansa, sillä Valioliigassa eniten epäonnistuneita rangaistuspotkuja on Alan Shearerilla (11 kappaletta). Toisaalta Shearer myös onnistui pilkulta peräti 56 kertaa, joten prosentit eivät hänellä kovin heikoiksi jääneet.

Huipulta pohjille

Kolme seuraa Valioliigan historian aikana on johtanut vähintään päivän sarjaa, mutta tippuneet kauden lopuksi Mestaruussarjaan. Nämä kolme seuraa ovat Hull (2016-17), Bolton (2011-12 ja Charlton (1998-99).

Pohjalta huipulle

Jos Hull, Bolton ja Charlton romahtivat alaspäin, samaa ei voida sanoa kauden 2014-15 Leicesterin joukkueesta. He pitivät Valioliigan jumbosijaa peräti 140 päivän ajan, mutta pystyivät silti säilyttämään sarjapaikkansa. Seuraava kausi jäikin sitten vielä isommin historiankirjoihin, kun Leicester voitti sensaatiomaisesti koko Valioliigan.

Kulmaton ottelu

Koko Valioliigan historiassa vain kerran on pelattu ottelu ilman, että kumpikaan joukkueista on saanut yhtään kulmapotkua. Vuonna 2010 Wiganin ja Chelsean välisessä ottelussa ei pallo ylittänyt kertaakaan päätyviivaa kulman merkiksi, vaikka lontoolaiset takoivat peräti kuusi maalia Wiganin verkkoon.

Brititön avaus

Boxin Daynä vuonna 1999 nähtiin ensimmäinen kerta Valioliigan historiassa, kun joukkue avasi ottelunsa ilman yhtään pelaajaa Iso-Britanniasta. Chelsean manageri Gianluca Vialli juoksutti kentälle avausmiehistön, jossa oli pelaajia Hollannista, Romaniasta, Brasiliasta, Ranskasta, Nigeriasta, Espanjasta, Uruguaysta, Italiasta ja Norjasta.

Ei vaihtoon

Pandemian aikana keskustellaan siitä tulisiko vaihtojen määrää korottaa kolmesta viiteen. Kaudella 2002-03 tämä ei olisi millään tapaa ollut ongelma Manchester Unitedille tai Fulhamille, jotka pelasivat ottelun, jossa kumpikaan ei lopulta tehnyt yhtään vaihtoa. United purjehti Ruud Van Nistelrooyn hattutempulla 3-0 voittoon, mutta edes ottelu lopussa ei kumpikaan managereista tehnyt vaihdon vaihtoa.

Varma putoaja

Osalla pelaajista on omat rituaalinsa ennen otteluita, joilla he takaavat maksimaalisen onnen kentällä. Jos joukkueessasi pelaa muuan Sebastien Bassong, kaikki apu on tarpeen! Bassongilla on kyseenalainen ennätys Valioliigassa: neljä sarjatasolta putoamista Valioliigassa (Newcastle 2009, Wolverhampton 2012 sekä Norwich 2014 ja 2016). Hän oli myös kahdesti putoamassa Ranskan pääsarjasta kasvattajaseuransa Metzin riveissä vuosina 2006 ja 2008.

Ensimmäinen on aina ensimmäinen

Sheffield Unitedin Brian Deane oli aikanaan kaikkien aikojen ensimmäinen maalintekijä Valioliigassa. Hän iski maalin 15.9.1992 kello 15.05 Manchester Unitedia vastaan. Ottelu päättyi lopulta Sheffieldin 2-1 voittoon Bramall Lanella.

Englantilaiset managerit mestareina

Kappaleen otsikko ei valitettavasti tässä yhteydessä toimi, sillä Valioliigan historiassa ei yksikään englantilainen manageri ole päässyt pokaalia nostamaan! Juuri kautena ennen Valioliigan perustamista (91/92), Leeds United voitti mestaruuden Howard Wilkinsonin johdolla. Tämän jälkeen mestaruuteen joukkueensa ovat luotsanneet managerit Skotlannista, Ranskasta, Portugalista, Italiasta, Chilestä, Espanjasta ja Saksasta.

Voittamien on vaikeaa

Maailman kovimmassa jalkapallosarjassa voittaminen on aina vaikeaa, mutta Derby teki siitä taidetta kaudella 2007-08. Joukkue pelasi peräti 32 ottelua ilman yhtään voittoa. Koko kauden 38. ottelusta joukkue otti lopulta vain yhden voiton, keräsi 11 pistettä ja maaliero jäi 69 maalia pakkaselle. Sanomattakin selvää, että tästä seurasi putoaminen Mestaruussarjaan.

Suosituin sarja

Valioliiga on maailman seuratuin jalkapallosarja, jonka televisiontioikeudet maksavat maltaita. Aina ei ottelut silti kiinnosta live-yleisöä, kuten vuonna 1993 kävi. Wimbledonin ja Evertonin ottelua seurasi paikan päältä ainoastaan 3039 ihmistä, joka jää varmasti historiaan pienimpänä yleisömääränä Valioliigassa.

Cheers,
Jere

PS. Artikkelikuvan lounas ei liity mitenkään mihinkään.

Jere Virtanen

Sarjayrittäjäksikin kutsutaan. Tarinat kaikki kaikessa: erityisesti kannattamisesta, legendaarisista pelaajista ja Manchester Unitedista. Helsinki Red Roomin omistaja.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button