fbpx
ArtikkelitMestaruussarjaValioliiga

Onko Sheffield jalkapallon koti? “Jalkapallo on integroitunut kulttuuriin täällä aivan omalla tavallaan”

Brittifutis.com vieraili Sheffieldissä ja selvitti, mikä tekee siitä niin erityisen jalkapallokaupungin.

”Joku akateemikko väitti minulle, että Glasgow on jalkapallon syntypaikka. Älkää naurattako! Siellä ei tapahtunut mitään ennen vuotta 1870”, jalkapallon historoitsija ja arvostettu tutkija Graham Curry tuhahtaa esityksessään Football Collectiven konferenssissa Sheffieldissä.

Curry luennoi Sheffieldin asemasta jalkapallokartalla ja sen pitkällä aikajanalla. Hän puhuu vahvasti Sheffieldin puolesta järjestäytyneen jalkapallon synnyinpaikkana. Seurajoukkuejalkapallo alkoi Sheffieldistä vuonna 1857.

Sheffield Unitedin Bramall Lane on valikoitunut jalkapallon akateemikkojen konfferenssipaikaksi täksi vuodeksi. Sheffield Unitedilla kulkee tällä hetkellä ja useiden mielestä Sheffield on ansaitusti takaisin ihmisten huulilla.

Esityksensä jälkeisessä Brittifutis.comin haastattelussa Curry uskaltaa väittää, että Sheffield on taatusti seurajoukkuejalkapallon synnyinsija. Sheffield FC on maailman ensimmäinen seurajoukkue ja Hallam FC:llä viiden kilometrin päässä Bramall Lanelta on maailman vanhin seurajalkapallostadion. Vuodet 1857-1877 olivat Sheffieldin valtakautta.

Tietyt stadionit aukeavat poikkeuksellisen komeasti näkökenttään niitä lähestyttäessä. Bramall Lane on yksi niistä. ”Taottu teräkseen” lukee yhdessä katsomonosassa Sheffield Unitedin logon vieressä. Betoninen, teräksinen ja tiilinen ulkokuori antaa jykevän vaikutelman Sheffield Unitedin väreissä olevalla stadionille.

Stadionin sivustaa kävellessä katse kiintyy kannattajien sisäänpääsyporttiin, jossa lukee ”leveä sisäänkäynti”. Saman tien tulee mieleen Sheffield Unitedin kuuluisa hymni ”The Greasy Chip Butty”. Laulussa romantisoidaan sheffieldiläistä yöelämää ja chip buttya, joka koostuu valkoisista voileivistä, sekä sen väliin tungetuista ranskalaisista, majoneesista, ketsupista ja ruskeasta kastikkeesta.

Kaikista Pohjois-Englannin teollisuuskaupungeista Sheffieldillä on yhä vahvasti maine työväenluokkaisena teräkaupunkina. Toisaalta se on nykyään myös eläväisen kulttuurin opiskelijapaikka, jossa riittää kansainvälisiä opiskelijoita, uusia kahviloita ja taidetta.

”Tämä on Englannin paras pubikaupunki! Ei mitään niitä lagereita vaan kunnon aleja”, Macclesfieldissä asuva Curry toteaa.

Reilun puolen miljoonan asukkaan kaupunki Sheffield on Yorkshiren ydintä. Peak District kansallispuisto erottaa Sheffieldin ja länsipuolella olevan Manchesterin. Junalla välimatkan taittaa tunnissa.

Palataan kuitenkin vielä hetkeksi Sheffieldin historiaan merkittävänä jalkapallokaupunkina. Sheffield United oli englantilaisen jalkapallon huipulla 1900-luvun molemmin puolin. Valioliigan aikakaudella The Blades on viihtynyt ennen 2019-2020 kautta kaksi lyhyttä ajanjaksoa, mutta viimeisin pokaali on vuodelta 1925, jolloin seura voitti FA Cupin.

Wednesdayn pokaaliton putki ei sentään lähentele 100-vuotta. Unitedin tapaan Wednesday nautti voitoista 1900-luvun molemmin puolin. Seura taisteli Englannin mestaruudesta 1960-1961 ja eteni 1966 vuonna FA Cupin finaaliin, mutta ei onnistunut voittamaan kumpaakaan. Sen sijaan se voitti kauden 1990-1991 päätteeksi League Cupin. The Owls oli Unitedin tapaan yksi Valioliigan perustajajäsenistä, ja eteni kaudella 1992-1993 FA ja Liigacupin finaaleihin.

Molempia Sheffieldin seuroja on siis vaivannut pokaalittomuus, mutta seurojen suuruus on taannut niiden läsnäolon mediassa ja jalkapalloihmisten huulilla. Jojomaisuus ensimmäisen ja toiseksi korkeimman sarjatason välillä on ollut tyypillistä molemmille seuroille, sekä myös romahdukset lähelle seurakartalta pyyhkiytymistä. Tämä kaikki ei vielä selitä, miksi Sheffield on niin tärkeä jalkapallokaupunki.

”Se oli valtapeliä Lontoon ja Sheffieldin välillä”

Historoitsija Curry haluaa korostaa, että Sheffieldin roolia jalkapallon synnyinsijana ei pidä ylikorostaa. Modernia jalkapalloa on mahdollisesti pelattu monessa paikassa ennen Sheffieldiä, mutta seurajoukkuejalkapallo nähtiin hänen tutkimustensa mukaan ensimmäiseksi Sheffieldissä.

”Se oli raakaa valtapeliä Etonin (Lontoo) hienoston (”public school boys”, jolla tarkoitettiin seitsemää rikasta yksityiskoulua, esimerkiksi Etonia, Englannissa 1860-luvun aikana) ja Sheffieldin välillä. Useimmat Sheffieldin ehdotukset sääntömuutoksista kaadettiin saman tien Lontoossa”, Curry kertoo intohimolla, josta huomaa hänen asenteensa Lontoon eliittiä vastaan.

”Kuvaavaa FA:n (Lontoon) ja Pohjois-Englannin valtapelistä oli 1880-luvulla, että Lancashiren seurat kuten Blackburn Rovers menestyivät FA Cupissa, mutta Englannin maajoukkueeseen ei valittu pelaajia alueelta. FA valitsi sinne pelaajat tietyistä rikkaista kouluista.”

Curry korostaa Sheffieldin tärkeyttä modernin jalkapallon kehittäjänä 1857 – 1880 vuosien aikana, mutta muistuttaa, että Glasgow juhli kentällä 1870-luvulla. Glasgowssa oli hurja määrä pelaajia ja peli kehittyi siellä nopeasti.

Curry muistaa vuosiluvut tarkasti ja kertoo Hallam FC:stä, jossa on maailman vanhin seurajoukkuejalkapallostadion. Sheffield FC, joka on Sheffiedin alueen ulkopuolella, on hänen mukaansa nykyarvoltaan vähemmän vierailun arvoinen kuin Hallam. Sheffield FC on muuttanut perustamisensa jälkeen useasti paikasta toiseen.

Hallam FC:tä ja Sheffield Unitedin stadioneita yhdistävä tekijä oli, että ne olivat molemmat alun perin krikettikenttiä.

Istumme Bramall Lanen aitiossa, josta on lasin takaa upea näkymä kentälle ja sen takana avautuvaan kaupunkiin. Curry huokaa ja innostuu oikein kunnolla.

”Tämä on kerta kaikkiaan ainutlaatuinen paikka. Stadion ja kaupunki. Todella teollinen. Nykyään puhutaan joskus siitä, että saman kaupungin seurat voisivat jakaa stadionin. Ei tässä kaupungissa! Ei kerrassaan mitään jakoa! Vastakkainasettelu seurojen välillä on suorastaan ruma. Todella kiehtova kaupunki tutkijalle”, Manchester Unitedin kannattaja Curry puhkuu.

”Jalkapallo on integroitunut kulttuuriin täällä aivan omalla tavallaan.”

Graham Curry on erikoistunut jalkapallon historian tutkimiseen.

Mitä Valioliiga-seura merkitsee Sheffieldille?

Sheffield United liitää tällä kaudella Valioliigassa, joten päätimme kysyä Sheffield Wednesdayn kannattajalta, mitä Unitedin menestys merkitsee.

”Alkuun on sanottava, että en tykkää käyttää termejä kuten viha tai kateus. En tietenkään halua, että United pärjää. Olisi paljon mukavampi nähdä Sheffieldin sininen puoli globaalissa Valioliigassa, mutta Unitedin menestys on hieno asia nimenomaan kaupungille”, Sheffield Hallam yliopiston Sport Studies ja Management -luennoitsija Dan Plumley kertoo.

Syntyperäinen sheffieldiläinen Plumley on iloinen, että Sheffield on palaamassa lähemmäs asemaa, minne se hänen mielestään kuuluu. Hänen mukaansa Sheffieldin ilmassa on haistettavissa vanhojen tehtaiden sijaan eloisuus. Valioliiga tekee hyvää mille tahansa kaupungille.

Wednesday vetää Mestaruussarjan kotipeleihinsä reilut 20 000 silmäparia. Se on ollut sitä viimeiset pari vuotta ja Plumley kehuu tunnelmaa äänekkääksi. Kapasiteetiltaan Hillsborough on isompi kuin 32 000 -paikkainen Bramall Lane.

Plumley ei uskalla arvioida Wednesdayn nousumahdollisuuksia, sillä Mestaruussarja on niin tasainen ja arvaamaton. Financial Fair Play on rajoittanut mahdollisuuksia, millä Mestaruussarjan seurat voivat tavoitella nousua ostamalla huippupelaajia pulleilla rahasäkeillä. Isoin paikallisvastustaja Wednesdaylle on tällä kaudella Yorkshiren jättiläinen Leeds United.

Liverpooliin on aina mahtunut kaksi Valioliiga-seuraa, joten miksi ei Sheffieldiinkin? Jos näin joskus sattuisi käymään, on varmaa, että ’jalkapallon koti’ -termistä kuullaan paljon.

”Vasta viimeisien vuosien aikana olen kiinnittänyt huomiota Sheffieldiin keskittyvää ulkoista profilointia ’jalkapallon kotina’. Sheffield on aina ollut ’jalkapallon koti’, mutta vasta hiljattain sitä on alettu brändätä”, Plumley päättää.

Sheffield Wednesdayn kannattaja Dan Plumley joutuu kehumaan Unitedin suorituksia Valioliigassa.

Pauli Loukola, Sheffield

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button