fbpx
ArtikkelitEurooppaliigaMestarien liigaMuut sarjat

Barmy Flags valmistaa brittiseurojen fanien liput – jopa ultras-kannattajat teettävät salaa lipputoiveita

Kolme miestä paiskii hommia täysipäiväisesti pienessä kylässä kuvauksellisen hienon luonnonpuiston kupeessa Manchesterin ja Sheffieldin välissä. Ompelukoneet tikittävät tiuhaan, kun valmisteilla on uusi kymmenmetrinen kannatuslippu, joka on osoitettu Frank Lampardille.

Player – manager – legend sanoilla koristettu pitkä banneri on nyt jo paikallaan Stamford Bridgen pelaajatunnelin yläpuolella. Barmy Flagsin olemassaolo kertoo paljon englantilaisesta kannatuskulttuurista. Täysin jalkapallolippujen valmistamiseen keskittyvä firma on silti poikkeuksellinen jopa sumuisilla saarilla.

Astun sisään sotkuiseen huoneeseen. Ompelukoneita, valmiita ja keskeneräisiä lippuja, teippiä ja valokuvia on joka puolella. Täällä tehdään suurin osa brittiläisen jalkapallon kannatuslipuista.

Charlie Barlow, 63, perusti yrityksen 90-luvun alussa työskennellessään tekstiilifirmassa. Vuonna 1999 hän alkoi tehdä töitä täysipäiväisesti.

”Ompelemme liput käsin ja ihmiset todella arvostavat sitä laatua”, Barlow kertoo.

Jalkapalloliput ja bannerit yleistyivät brittikatsomoissa 1970-luvulla ja vuosikymmenen lopussa katsomoiden päädyt olivat usein yhtä lippumerta.

Nykyään lippujen tuominen peleihin rinnastetaan erityisesti vieraskannattamiseen. Sitä voi mehustella tribaalina ”kaupunkien valloittamisena” tai lievemmin ”värien tunnustamisena.”

Englannissa Liverpoolin The Kop -pääty on selkeimmin esillä lipuistaan. Hyvässä ja pahassa. The Kopia koristaa lukemattomat Euroopan mestaruuksista kertovat komeat liput kuin myös erikoisemmat versiot, kuten ”God was Koppite.”

Yksi Barmy Flagsin työntekijöistä, Pete, ompelee parhaillaan Chelsean kannattajajärjestön tilaamaa lippua Chelsean managerista. Chelsean, Rangersin ja Manchester Unitedin kannattajat ovat aktiivisimpia lippujen tilaajia. Brittiseuroista Euroopan cupeissa pelaavat teettävät ylipäätään hanakasti lippuja. Esimerkiksi tällä kaudella Wolverhamptonin fanit ovat olleet Barmy Flagsin kanta-asiakkaita.

Pete kertoo, että yrityksen sijainnin läheisyys Manchesteriin tarkoittaa, että Man Unitedin faneilta tulee valtava määrä tilauksia. Barmy Flags tekee myös suurimman osan Englannin maajoukkueen kannattajien lipuista. Lähiaikoina kuitenkin useat tekstiilifirmat ovat heränneet mahdollisuuteen tuottaa personalisoituja lippuja Englannin faneille.

Uusi lippu Manchester Unitedin irlantilaisille kannattajille.

EM-kisat työllistävät Barmy Flagsin: ”Kukaan ei ole vielä pyytänyt Suomen lippua teetettäväksi!”

Barlow ei halua paljastaa tuottamiensa lippujen kokonaismäärää, mutta puhutaan lukemattomista tuhansista. Kansainvälisesti amerikkalaiset ovat aktivoituneet, kun kannatuskulttuuri heräilee todella USA:ssa.

”Italian ultras-kannattajat ovat yllättävän innokkaita tilaajia. Ultras-fanien keskuudessa on jonkinlainen koodi, että lippuja ei saisi tilata viralliselta yritykseltä, vaan sen sijaan ne pitää tehdä itse. Heidän lippujensa tulee olla kotitekoisia, mutta olemme silti saaneet sieltä useita asiakkaita. Käsin ommellut lippumme varmasti auttavat asiassa”, Barlow sanoo.

Ultras-kannattajien liput ovat yleensä taiteellisempia ja omalaatuisempia kuin englantilaisten usein standardisoidut tyylit. Barlow kertoo, että hän joutuu aika ajoin kieltäytymään lippuehdotusten toteuttamisesta. Hän ei halua osallistua muita seuroja pilkkaavien lippujen tekemiseen. Kirosanoja hän ei myöskään hyväksy lipuissaan.

Arvokisojen lähestyminen on aina Barmy Flagsille kiireisintä aikaa. Englannin fanit teettävät tunnetusti maansa lippuja ja painattavat seurajoukkueensa nimen punaiseen ristiin.

”Kukaan ei ole vielä pyytänyt Suomen lippua teetettäväksi”, Pete heittää toiveikkaasti.

Lue lisää brittiläisestä kannatuskulttuurista:
Kasuaaleille alkuperäisyys on kaikki kaikessa – ”Kun alakulttuurista tulee massatuote, on löydettävä nopeasti jotain uutta”
Kasuaalipukeutumisen nykytila: Liverpoolin kannattajat ajavat uusinta tyyliä – mutta miksi nuoret kopioivat isiään?
You’ll Never Walk Alonesta nerokkaaseen kuittailuun – Mikä tekee brittiläisestä katsomokulttuurista erityisen?

Barmy Flagsin toimiston ovi.
Täällä teetetään suuri osa Englannin kenttien kannattajien lipuista.

Pauli Loukola, Greenfield

Pauli Loukola

Manchesterin kirjeenvaihtaja. Entinen non-league tason jyrä. Kulttuuria ja brittifutiksen tapahtumia paikan päältä Karhun tennarit jalassa brittikasuaalien joukossa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back to top button